• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TEAPACK: legacy to sice umí (to byl případ tý funkční konfigurace), ale wokna nebudou bootovat z GPT v legacy režimu... nehledě na to že je rok 2016, už by sakra mělo bejt možný provozovat UEFI :P

    Problém se nezdá bejt v legacy/UEFI režimu, ale kdesi v tom debilnim boot manageru, protože stejnou hlášku mi to házelo s MBR když jsem neměl zadaný na kterym disku ho měl hledat, prostě nevidí linux.bin...
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    AKA_THE_A: Legacy místo UEFI to neumí? Já jinak potřeboval ještě jeden minioddíl jenom pro EFI soubory...
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    tak teď do toho už jen vejrám... popis mýho postupu + odkazy na návody&dokumentaci - to funguje, ale ne jak je potřeba (chci GPT)
    Když byl disk MBR, tak to fachčilo (ale protože byl MBR, tak bylo možný mít jen 4 primární oddíly, což je lehce problém), teď když je GPT, tak mi po vybrání linuxu v boot manageru nenajde linux.bin, nebo to alespoň tvrdí...
    linux.bin je tam kde má bejt (C:), jmenuje se jak se má jmenovat a bcdedit je nastavenej stejně ale nenajde ho...wtf????
    Pokud to nepůjde tak vrátim image funkčního dual-boot s MBR a použiju rozšířený oddíly, ale necce se mi...can has help?

    Řešil někdo dual boot s W8 na UEFI?
    stoj je Lenovo x230, secure boot vypnutej, zapnutý UEFI only, aftermarket SSD, widle jsou 8.1, Linux je Ubuntu 15.1 mini
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    tak problém zjevně neni v partitioning, ale v pokusu o formátování na ext4 (nenechal jsem ho formátovat předchozí obsah a najednou to pokračuje dál)... divný...
    Kdyžtak zkusim formátovat něčim jinym a dám vědět...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ctrl+alt+f1,f2,f3....
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    GHORMOON: Linux noob here...
    Pokoušim se o dual-boot s W8 i s bitlockerem, takže není možný použít auto-install, čili provádim manuální text-based install, jak se během toho dostanu ke kozoli?
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    AKA_THE_A: zkus se prepnout na jinou konzoli a kouknout do dmesg, jestli si nestezuje na nejaky chyby, nebo ve /var/log/syslog by neco mohlo byt.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    zdravim, setkal se někdo s tim, že instalace Kali (běží na Debianu) se při rozdělování disku během instalace zakousne?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ROUMEN: Otázka přístupu. Využívám nové aplikace a to mnohdy znamená nové knihovny. Používám lehké prostředí a jediné zpomalení pozoruji při zaplněném disku. Nepoužívám tedy LTS a dělám aktualizace.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ROUMEN: no, zrovna xubuntu mělo dost problémy se správcem napájení, což je velmi nepříjemné, proto jsem to hnal na vyšší verze, kde už to i díky novějším kernelům šlo lépe vyřešit =) ale jinak bych taky zůstal u LTS.
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    TEAPACK: Na podzim asi budu kupovat novej notebook, tak tam počítám s novým LTS 16.04, to už bude mít vychytaný mouchy a budou pro něj k nalezení návody jak povypínat veškeré zbytečné animace a další nepotřebné služby a nakonfigurovat optimálně pro konkrétní HW notebooku.
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    TEAPACK: Na novej nainstaluju aktuální LTS, po dobu morální životnosti HW je na něj podpora a pak nechat dosloužit, je zbytečné ztrácet čas rozbitím něčeho, co si člověk za těch pár let vyladil a nakonfiguroval k plné spokojenosti :-)

    ERGOSUM: Na starym HW je ztráta času pokoušet se o upgrade systému, v novém nemusí všechno fungovat, zranitelnost mě netrápí, nejsem NASA, výkon je daný HW, novější OS to obvykle nevylepší (spíš zhorší), novější aplikace v případě chyby či potřeby jde vyřešit i mimo balíčky v nejhorším kompilací ze zdrojáku, ale obvykle člověk najde většinu v ppa nebo jako obecné předkompilované binárky co doinstaluje ručně. Zatím mě nic nenutilo upgradeovat nebo reinstalovat OS. Ale já jsem celkem nenáročnej, nemusím mít nejnovější fíčury grafického balastu, které počítač jen zpomalí, změní ovládání a vzhled a nutí mě zvykat si na něco nového co komplikuje orientaci a ovládání :-)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    LEFTY: No já mám oddělená uživatelská data a systém a vše individuální zálohované. Mohu si tak hrát bez obav.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ROUMEN: Když je to takhle přes moc verzí je lepší celá nová instalace než upgrade. Zejména když ji nic nebrání.
    Upgrade děláš když chceš odstranit zranitelnost, zlepšit výkon, přidat funkce. Někdy tě přinutí nový software. Pokud tě nic z toho nezajímá, nemusíš ho dělat.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    ROUMEN: do kamene tesat. PO upgradu jsem skončil s command lajnou, a po startx mám jenom tapetu. No nic, budu googlit.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ROUMEN: u starého netbooku to chápu, mně na jednom běží 12.10, ale na rok starém notesu nemá smysl mít šest let starý OS, který už nemá pět let podporu nového HW =)
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    SATAI: Já žádný starosti nemám. Měl bych? :-)
    SATAI
    SATAI --- ---
    ROUMEN: nekdo ma starosti se zero days, nekdo s 1259 days :-)
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    LEFTY: Nám, co starý netbook spolehlivě běží na verzi 10.04 si naopak říkáme, jestli má nějaký upgrade vůbec cenu dělat :-) Když něco funguje, tak do toho nešťourej :-)
    KECAM
    KECAM --- ---
    LEFTY:
    LTE - stabilnejsi, dele cekas na nove vylepseni, obecne dany release ma nejdelsi podporu
    regular - sem tam se objevi chybka, vetsinou snadno resitelna pomoci google-fu, vylepseni mas drive a casteji, kratka, tusm max rok podpora.
    pre-releas : pro mne dosti nejista plocha co se tyce stability, ale je to nejspis vetsi zabava. - jeste kratsi support,
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    LEFTY: třeba 15.10 je výrazně lepší =) a 15.04 byla na mym kompu výrazně stabilnější než 14.04.2 =)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam