Jaky CMS?
Chtel bych si udelat stranky, kam bych psal o ruznych tematech, neco jednorazove, neco jako serial, casto doprovazene fotkama a nebo jinyma stazitelnyma souborama (schemata v eaglu, programy, ... ale rekneme, ze aspon *.tar.gz to ostatni pokryje). Clanky pisu spis offline a shromazduju k nim "soubory", pak to publikuju naraz
Jak jsem o tom premyslel a pozoroval, co mi vadi na zavedenych strankach, tak hledam neco, co by umelo:
- nejak jednoduse zakladni CMS (teda nasypu obsah, ono v nejake pricetne sablone zobrazi)
- temata (uvahy, SW, HW, kecy, ...)
- tagy (i napric tematy)
- rocni a mesicni souhrny jako serii proklikacich nadpisu (tedy ne jen jako serii celych clanku),
- uvodni stranku s poslednimi clanky (idealne jen hlavicka/prvni odstavec + ikonka/obrazek)
- umistit obrazky (a soubory) do textu, i s popisama - ten vyber aby byl z obrazku pro dany clanek, ne ze vsech za celou historii (nebo aspon adresarove cleneni) - mam ucet na wordpressu a tam se mi to sype vsechno dohromady a neco v tom najit je pak hruza
- podporovalo "strukturovane stahovani" - aby se dal stahnout clanek s prislusnymi soubory do jednoho adresare (a podadresaru), pri stahovani serialu ci celeho webu pak aby to melo adresarovou strukturu pro offline pouzivani
- "hezka url" tedy .../robotika/H-mustek-7-mereni-napeti-na-motoru (pripadne zepredu ci zezadu doplnene nejakym jednoznacnym id, to mi nevadi)
- zalohovani a prechod na jiny HW, pripdne i export, aby to slo preklopit do jineho CMS (s nejakou rozumnou mirou rucni prace)
- pokud mozno snadna instalace a zakladni nastaveni (pro cloveka, co pouziva vim jako hlavni textak, system si nastavi snadno sam, ale v CMS se nevyzna)
Nepotrebuju:
- propojeni se socialnimi sitemi
- flash
- fancy look
Odmitam:
- ukladat cokoli do cloudu, ci na servery treti strany - tohle musi chodit i kdyby celou sit tvoril jen ten server a pocitac s prohlizecem.
Mam domenu a (virtualni) server na siti s rootem, apache, mysql, django, php a co si usmyslim dalsiho (bezi na gentoo), neni problem cokoli doinstalovat a mista je na nem dost. (uz mi tam par veci bezi, ale jsou to osobni a jednoucelove veci)
Nejak se v tom neorientuju, zkousel jsem si neco nacist, ale vzdycky se to rozebehne do spousty doplnku a nastaveni a socialnich siti a ja se v tom ztratim.
Ma nekdo zkusenost co doporucit, nebo kde lepe se zeptat? Predem diky.