• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    SUK
    SUK --- ---
    RUTHAN: Rozdil mel byt v tom, ze heslo bude pro uzivatele nedostupny a bude ho moct cist jen specialni binarka.

    Ale to jsem se bohuzel spletl. Heslo neschovas. Nijak.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    SATAI: Ne, nevim co je slozityho pochopit na tom, ze nekdo potrebuje binarku, uvnitr ktery bude heslo k necemu, co uzivatel binarky znat nemusi / nema, ale je to pro pouzivani binarky nutny.. A samozrejme vsude plati, ze lepsi, nejaka ochrana, nez zadna, neni to firemni ucely, kde by se to muselo hrotit.

    KAERO: Nejsem posedlej bezpecnosti jako unixari, ja to exe hacknout neumim a predpokladam, ze kdyz nekdo za takovy utility chce penize, ze to ma poreseny, tak rozumne jak to jen jde, hacknout se da vsechno.

    SUK: Jak nechapu rozdil mezitim co jsem popsal a tim co ty popisujes jako jedinou moznost. Jasne, ze to bude muset byt binarka. Nicmene jestli je linux tak chytrej, ze dokaze prikazy spousteny pres binarku pres jakykoliv wrapper, nejak vylovit, tak je to k nicemu. A budu to muset cely napsat v C/C#/Javě na urovni nejakyho API a tim padem uplne mimo bash.
    SATAI
    SATAI --- ---
    Ja bych pockal, az se RUTHAN vyzvejkne, o co mu jde.
    SUK
    SUK --- ---
    RUTHAN: Napada me jedna moznost - operovani s heslem nechat na binarni aplikaci v Ccku se suid/guid, ktera heslo precte ze souboru dostupneho iba pro roota.
    Pokud jde o neco jako "ssh root:totalsecretpassword@myserver 'do-huge-harm-to-server'", asi by to heslo neslo uplne jednoduse odposlechnout. Reseni je to nicmene takovy vosklivy :)
    SUK
    SUK --- ---
    RUTHAN: Takova vec ma prakticky nulovy vyznam. Muzes tim ukryt algoritmy a vsechno, ale strace | grep | awk a mas prakticky puvodni skript, vcetne hesla...
    KAERO
    KAERO --- ---
    RUTHAN: asi vis ze dostat to heslo z exe nebyl problem? a jinak odpoved zni jako na windowsech. zkompilovat to. ale nejak netusim k cemu by to bylo dobre. a google jsi zkusil? prvni lepsi odkazy:
    scripting - How to compile a linux shell script to be a standalone executable *binary* (i.e. not just e.g. chmod 755)? - Stack Overflow
    http://stackoverflow.com/...to-compile-a-linux-shell-script-to-be-a-standalone-executable-binary-i-e
    How to Encrypt Your Bash Shell Script on Linux Using SHC
    http://www.thegeekstuff.com/2012/05/encrypt-bash-shell-script/?utm_source=tuicool

    jinak ja mam oblibeny encfs
    SATAI
    SATAI --- ---
    RUTHAN: to heslo se ma zadavat pri spusteni toho selmostroje? A ceho se tim pokousis vlastne dosahnout?
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Dotaz, jak nejsnadneji udelat z *.sh spustitelny soubor, kde bude obsah *.sh zasifrovanej (jde tam heslo v plaintextu)? Na woknech pouzivam bat->exe konvertory.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    SATAI: ano , to je pohodlnejsi reseni.

    MISTERIO: hele ja njakou licenci dostal k laptopu. sice na w10, ale w7 funkujou bez licence a neresim to.
    SATAI
    SATAI --- ---
    MISTERIO: jsem si na to koupil tablet a hned mi je pohodlněji.
    MISTERIO
    MISTERIO --- ---
    CHOROBA: Hmm, jenze to znamena Windows licenci. Doufal jsem, ze to lze nejak vyresit primo pro Ubuntu :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    MISTERIO: jo, uplne bez problemu.
    Vemes windows 7, hodis je do vmware playeru a tam to slape jak hodiny.

    Sorry, tydle blob/mrdkosofty uz sem vzdal a mam na ne virtual. proste dalsi wokno na liste.
    MISTERIO
    MISTERIO --- ---
    Ahoj, chtěl bych se zeptat jestli se povedlo někomu z vás na Ubuntu x64 rozchodit WebEx i s audiem :). Našel jsem spoustu návodů, ale podle žádného jsem jej nedokázal rozchodit.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    TEAPACK: Tak co jí instalovat Lxpup? Puppy s LXDE
    Ta lokalizace atd je v tom konfiguráku. Jednou to nastavíš ty a ona už nemusí.
    Upup Tahr - LxPup
    http://lx-pup.weebly.com/upup-tahr.html
    Upup Xenial - LxPup
    http://lx-pup.weebly.com/upup-xenial.html
    Tahle žere buntu balíčky.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ERGOSUM: njn, je s ním trochu svízel. Co jsem zkoušel, tak většina balíčků pro ten procesor není dostupná (Celeron 1GHz z roku ~2002), ale to, co tam je, tak funguje celkem pěkně. Problém je, že tam potřebuju rozjet něco jako Xfce, možná by šlo i KDE, a aby se to dalo jednoduše upravovat a musí to mít plnou českou lokalizaci, aby se babča nezbláznila, že tomu nerozumí, už takhle stačí, že tam bude mít jinou plochu, ještě aby to na ní nemluvilo česky a po každym startu to chtělo znova nastavit lokalizaci a jazyk...

    Jinak teď tam instaluju Xubuntu 12.04, protože 14.04 jede v idle na 100%, a pokud ani to nebude fungovat, tak zkusím zase nějaký pupy+xfce...
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    VYHULENY_UFO: Pouzivam fluxbox a nikde zadsny ikonky nemam :)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    TEAPACK: Puppy je trochu jiný než ostatní distribuce. Je sice možné instalovat celou strukturu rozbalenou, ale není to ideální. Když ho nainstaluješ(a jde to i na flashku), zachová ti nastavení a je možné instalovat programy. Nicméně modifikace samotného Puppy linuxu je komplikovanější, protože je na disku jako archiv. Při instalaci se vytvoří konfigurační soubory.
    Puppy rád používám jako záchranou distribucí, protože mi funguje všude. Nějaký čas jsem ji používal i jako hlavní systém, ale prostě není stavěný jako běžný produkční systém. Pokud ti vyhovuje jak je, případně doplnit nějaký balíček, budeš spokojen.
    Čím víc ho budeš chtít ohýbat podle vlastních představ, tím větší bude klást odpor. Než aktualizace je lepší výměna za novou verzi.
    KAERO
    KAERO --- ---
    ADAMH: ale no tak... ty ikonky to je prece vlastnost vzhledu daneho appletu. v kde si muzes volit z mnoha vzhledu a appletu. jestli ti nejaky nevyhovuje, tak si muzes napsat vlastni, a nemusis ho mit v /usr/share ale treba v home adresari. nerikam ze je jednoduche takovy applet a vzhled napsat, ale jestli neexistuje, tak holt nikdo z tech co to umi to doted nepovazovali za problem.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    jj, takže žádná další schovávačka tam není... já to včera včera hodil prvně na ext4, které ani nenabootovalo, vFAT už byl lepší, a bylo potřeba doinstalovat Grub4DOS ale nakonec to bylo úplně stejné jako liveCD.
    Dneska jsem zkusil jinou verzi a tady mi funguje i doinstalovávávní balíčků, tak uvidíme co z toho vyroste... =)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam