• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: nic ve zlem - ale tohle je uz dost mimo tema tohoto klubu - jehoz smyslem je pomahat zacatecnikum, ne tu lidi strasit tim, jak je desktop nepouzitelny, coz je tvrzeni zjevne nepravdive a neopodstatnene ;-) Na debatu o pokrocilych resenich tu jsou jina - vhodnejsi - mista.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    DELVIT: kolegove se nechtej ucit :(
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    VYHULENY_UFO: mno vidíš, více peněz pro vás méně Microsoftu. To je docela dobrý výsledek ne?
    Každopádně nic nebrání kolegům se doučit, může se jim to v budoucnu hodit.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DELVIT: to je jasny, ja k tomu pristupuju tak, ze pokud nekdo po firme, kde delam chce linuxovy sluzby, tak ty jsou drazsi aspon o dvojnasobek, protoze sme tu male technicke oddeleni, kde maji kluci windowsy a jabka, s linuxem sem tu jedinej ja. Takze i v pripade pohotovosti, kde jsou u zakaznika instalovany linuxy, kluci volaj me, i kdyz zrovna pohotovost nemam.

    pro me znamena linux praci navic v podstate i v dobe, kdy bych mel mit volno. proto si to nechavam zaplatit od sefa.


    DANYSEK: to je taky jasny, zrovna o prazdninach sem v jedny firme vyhodil exchange a nasadil jim kerio (je to linux, ale s komercni podporou, takze support zvladnou i kolegove) a nikdo v ty firme v podstate netusi, ze jim postovni server pohani linux, protoze outlook a kalendar jim funguje.

    kazdopadne, kdybych mel tohle reseni stavet sam (cimz by se usetrilo na podpore pro kerio), mel bych zase full time pohotovost 24/7 protoze kolegove, se kterymi se alternuju, proste linux neumi a jak je to poskladany dohromady netusi.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: Vetsina kalendarovych sluzeb ma nejaky webxicht, Exchange nevyjimaje. Kterej funguje casto lip, nez naroubovana desktop aplikace. A treba Outlook na tebou doporuceny Apple fungoval hur nez Outlook web access v prohlizeci.... zvlast co se kalendare tykalo. A kdyz to uz nacpes do prohlizece, tak ji ti fakt jedno, na cem konkretne ten prohlizec bezi. A jinak je fuk, zda se ti vysere Thunderbird nebo Outlook na Windows - problemy v praxi bejvaj s obojim, zejo. Ten flame je zbytecny - at si kazdej pouziva co chce a co mu vyhovuje v danych podminkach. Ale s tim masochismem pravdu proste nemas.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    VYHULENY_UFO: no vidíš jak si šikovný ;0). No na posílání mailů a faktur opravdu dnes může být cokoliv, záleží na lidech a jak k tomu přistupují.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DELVIT: obchodni oddeleni, ktery posila mejly a faktury, CADy fakt nepotrebuje. mam takovej pocit, ze sem o redhetu a suse neco cetl a zaslech... ;0)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    VYHULENY_UFO: no právě proto existují firmy jako RH nebo SuSE, kde si tu podporu zaplatíš. Rozdíl opravdu v tomhle není. Je to vždy o lidech. Zrovna ve stavebním segmentu podle mých zkušností mají zaplacenou jednu licenci *Cad(u) a vesele to používají všichni.

    DANYSEK: ano, OpenSuSE Tumbleweed jsem bez jakýhokoliv štelování měl za 5min pořešené.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: v poradku, ja to vsechno chapu, ale vysvetluj napriklad tohle ve stavebni firme, ktera ma obchodni oddeleni o 20 lidech, kteri jedou kalendare, postu a planovani. je proste segment a segment trhu a pro opravdu normalni firmu, ktera nechce stravit a vlastne ani nechce platit cloveka, kterej mu linuxovej thunderbird a kalendar rozchodi proti exchangi a jeste musi pochopit, ze ne uplne vsechny veci musi chodit.

    predpokladam, ze tady jsme vsichni inteligenti a nezijeme piratskym zivotem, kde open source == nekonecny buh, ale chapem, ze vse ma svuj ucel a smysl. sitar, matfyzak a nebo grafik ozeli a nebo pomuze pres bugzillu system vylepsit, ale tohle nemuzes po normalnich lidech chtit. proto tu maji komercni alternativy.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: desktop davno neni takovy peklo, co to bejvavalo... minimalne kdyz mas rozumnej HW (tzn. podporovanej), tak zadnej problem. Bez nejakyho slozityho zaskolovani zvladla linuxovej desktop i moje 16-leta neter... zakladni veci typu firefox, libreoffice... a kernel fakt nehakuje :D (chodi na pajdak) A ona i ta instalace Ubuntu je sama o sobe taky klikacka, co te sama defacto navede...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DELVIT: hele, ja nejsem kernelovej programator a popravde receno, i kdyz sem v 90's celkem poctive delal cecko, tak to, ze si muzu stahnout zdrojaky linuxovyho kernelu me stejne prilis nepomuze jako poucenymu uzivateli.
    v segmentu trhu, ve kterym se pohybuju, sem s linuxem spis ten divnej typek, ale kdyz jdu do nic.cz na prednasku, tak je to uz jiny kafe.

    //takze ty minusy, ktery sem dostal jsou kratkozraky, protoze je uzivatel a je uzivatel.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    CHOROBA: včera jsem se opradu zasmál.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    VYHULENY_UFO: s tímhle nesouhlasím. záleži co používáš. Používal jsem obojí a problémů na linuxu je zhruba stejně jako na windows. Problém windows je ten, že nevidíš do kódu a spouta věcí je zdokumentována nepřesně nebo vůbec. Samozřejmě pokud používáš např. ms sql a vs je blbost pracovat na linuxu.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    SUK:
    audacity 2.1.2
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    SUK:
    nevim :( audacity -v pise:
    (Audacity:4574): Gtk-WARNING **: gtk_disable_setlocale() must be called before gtk_init()
    SUK
    SUK --- ---
    RAGNAROK: jakou mas verzi? Mam audacity 2.2.0 a gtk3 3.22.26
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    SUK:
    Chromium nevim, ted jsem zkousel audacity na cinnamonu a dialog vypada chova se normalne.

    Tady kdyztak reseni toho Capslocku co jsme potreboval.
    Beyond Ctrl: Make That Caps Lock Key Useful - Economy of Effort
    http://www.economyofeffort.com/2014/08/11/beyond-ctrl-remap-make-that-caps-lock-key-useful/
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SUK: :D jako chapu

    //ja teda mam gtk3 uz docela dlouho, ale bude to tim, ze moje pracovni stanice jede na gentoo a tam mam flag gtk3 k dispozici celkem dlouho, ale az tedka (jak rikas tak poslednich pul roku) se na ty apliace da divat. bolestivej byl prechod firefox a libreoffice na gtk3, to sem musel hlasit i par chyb do bugzill (a to se spis povazuju za zkusenyho uzivatele nez nejakyho gurua), protoze vznikaly vizualne nehezky veci.
    SUK
    SUK --- ---
    VYHULENY_UFO: Z widli i macu bych prisel velmi rychle o rozum ;) Me spousta veci v tucnakovi celkem vyhovuje, predevsim moznost si vetsinu veci vymazlit podle svych predstav. Pouzivam i3wm, hodne toho delam v commandline, ale nektery veci jinde, nez v klikadlech nejsou - a tam je to vesmes stejny, jako na widlich + bohuzel ty gtk3 dialogy :(

    Ty dialogy jsou dost novinka, pulroku zpatky byly celkem normalni a sraly me na tom jen detaily.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam