• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    ERGOSUM: díky za info, já ještě nepřešel z 16.04 (asi hodlám počkat na 20.04, ale soudruzi mi vyrobili pěkný bug ( https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/mesa/+bug/1780846 ) ze kterého se dá buď vybruslit neelegantně, downgradováním regresnutých balíčků, tak to zatím dělám, nebo upgradem na 18.04 (nebo přechodem na uzavřený driver grafiky, což zatím z principu nechci)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Dobrá zpráva. v xbuntu už zase fungují háčky. Kdo nepostřehl nefungovaly s novou verzí tzv. mrtvé znaky a nešlo napsat ď ť ň.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    nebo nedej boze kdyz si vybuildis freeradius po 'redhatovsku' na debianim systemu, zazalohujes /etc a na novym stroji zjistis, ze mas akorat symlink :D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    DANYSEK: apache, freeradius,... u starsisch, stale vyvijenych projektu se to proste stava.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ERGOSUM: tak ono preneseni configu taky nemusi byt 100%... doba jde dopredu, syntaxe se obcas meni... a starej config na novy verzi fungovat nemusi. Treba takovej dovecot, at jsem konkretni :-)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SUK: Máš pravdu. Stejného stavu lze dosáhnout i bez přeinstalace. Nakonec i třeba změnu Red Hat Linuxu na Gentoo. Nebo jak dostat zpátky roota. Jen je otázka, proč to dělat složitě a dlouho, když mohu jednoduše a rychle.

Někdo si piplá stále stejný systém a někdo si za čas řekne, že je čas na velký úklid a začít znovu.
    Neplet si to s widows "nefunguje program - přeinstaluj program - možná bude fungovat"
    SUK
    SUK --- ---
    ERGOSUM: No, ja tvrdim, ze to je predevsim zbytecne ;) Mysleno preinstalace, mit /home na jiny partition je samozrejme rozumne.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SUK: Můžeš, ale mě se to osvědčlo takhle (/, /home, swap). Zálohovat něco dalšího není problém, mít proto zvlášť oddíl na disku nemusím(naopak starší záloha se může hodit).
    Pokud by mě to moc trápilo, můžu udělat /var a /etc jako link na /home/var a /home/etc, ale netrápí.

Proč to dělat? Měníš distribuci, něco sis rozbil, zkoušels programy a už ani nevíš jak se jmenují, chce se ti, ... Není to nutnost, ale občas je to dobrý nápad.
    SUK
    SUK --- ---
    ERGOSUM: A jeste /var zvlast. Nektere softy (databaze) tam ukladaji sva data. Dale /etc, protoze roky piplanou konfiguraci nechces delat znova. A nakonec, proc takovou vec delat? Vzdyt linux nejsou widle, aby se nekde hromadilo "cosi". Takovahle preinstalace vzasade jen smaze konfiguraky.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Tak se mi vyplatilo co tu doporučuji. Dělit disk / , /home zvlášť.
    Přišelčas přeinstalovat.
    Udělám čerstvé zálohy.
    Nabootuji live distribuci.
    Zformátuji disk kde byl /
    Nastavím znovu na particion /
    na disk kde byl /home opět připojit /home
    stejného uživatele
    minimální instalace
    Po odinstalování nechtěného a instalaci chtěného softu se programy hlásí ke svému nastavení a svým datům.
    Například Thunderbird se přihlašuje k účtům a stahuje poštu.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    AMANT
    AMANT --- ---
    SPIKE411: pravda, diky za pripominku! to si odfiltruju jeste jednim reverznim grepem
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Akorát ti to chytí i 20000, který není větší než 20000, ale tu jednu konkrétní hodnotu už asi nebude problém odfiltrovat.
    AMANT
    AMANT --- ---
    AXTHEB: aha, takhle na to, chapu, diky:)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    AMANT: [2-9][0-9]{4}
    AMANT
    AMANT --- ---
    zdar,
    hledam v souboru petimistny cisla a potreboval bych ten regexp upravit jeste o podminku, aby byly vetsi nez 20000, nemuze mi nekdo poradit s tim syntaxem? predem diky.

grep -E '\<[0-9]{5}\>'
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    CHOROBA: Tak jsem vyhrabal anténu Philips a funguje. Díky :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jo, dmseg je fajn, firmware se nahral. zkus radsi kabel, ono to nema buhvijakou citlivost
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    Přijde mi, že v dmesg je vše ok. Mám u sebe jen ten proutek, co se k tomu dodává. Co si pamatuji, tak pod Win jsem i s tím proutkem naladil nějaké programy. Zítra schválně zkusím kabel z TV.

CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    a funguje ti antena? jinak to vypada nainstalovany dobre. esli v dmesg nevidis nejaky blbosti s firmware
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam