• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    MCKIDNEY: na Q35? ten je v novejch distrech (qemu 4+) imho uz by default
    jdu zkusit fedoru 30 server (centos ma nejake problemy uz po instalaci)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    KLEINZACH: Predpokladam ze jsi zmenil chipset v QEMU? Me bezi grafika na 99% load. jak pri mem loadu tak pri burnu. F29 a F30
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    KLEINZACH: u tohodle si osobne myslim, ze bude spis problem v tom, ze NECO nedoda dostatecne rychle data do grafiky, proto ztracis vykon. a to neco asi bude ICH9 virtualni chipset, grafika - passthrough, ramka - qemu si ukousne, procak - da se rict passthrough.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    CHOROBA: jj - mam problem ze pri pci passthrough ztracim tretinu vykonu na gpu a uz se v tom placam druhej mesic. qemu argumenty jsem uz skoro vyloucil, zbejvaj jeste experimenty typu message signalling. devel verze (z gitu cca pred mesicem) qemu to dela taky, vyloucil jsem i guest os (win8, win10 se chovaji cca stejne). takze ted sem chtel vyloucit host os
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    SPIKE411: Oki, tak prosím slušně, ať to tady má nějakou úroveň. Kouknu se na staší posty, chtěl někdo něco na titulní stranu nebo ma homepage?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DELVIT: Pardon, s tím jsem začal já.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    KLEINZACH: slušně, ano? Jinak rozdám ovoce na uklidněnou.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jo ty myslis na domaci smatlani a gameseni.:) tak to nevim, sem mel na tom svym premalovanym ubuntu njaky edge repo, ale to uplne nebylo ono, tgze sem si testovaci qemu vybuildil ze zdrojaku
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KLEINZACH: Neříkals. Stejně jako že zkoušíš live systém. Wi-Fi taky nebejvá jedinej způsob připojení.

    A spíš než to kompilovat bych se nejdřív podíval do RPM Fusion, pokud to z licenčních důvodů (nějaký Broadcom?) nemůže být ve Fedora repo.

    Ty ovladače, který chceš kompilovat, jsi tam taky musel nějak stáhnout / dostat.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    CHOROBA: dle uvahy 'redhat vyviji qemu, mohlo by tam byt odladenejsi nez jinde'. mam momentalne majaro a potrebuju vyzkouset neco jinyho, jestli je moje buga manjaro specificka nebo je to nezavisly na distru. proxmox sem jenom zahlid na netu, mozna zkusim

    SPIKE411: rikam, ze (kurva) nemam pristup k tomu repu. musim nejdriv zkompilovat ovladace. na tom live cd jsem balicek zatim nenasel.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KLEINZACH: Tak si neinstaluj Fedora Workstation s desktopem že jo.
    A že tam není make - tak si ho doinstaluj. Nebo co je to kurva za problém, napsat jeden příkaz, v základním repository samozřejmě je.

    Ale určitě budou vhodnější / minimalističtější distribuce třeba na deployment. Záleží, co potřebuješ.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    KLEINZACH: proc redhat? nechces radsi Proxmox? je to na debianu teda, ale je to supr...
    Proxmox - powerful open-source server solutions
    https://www.proxmox.com/en/

    bmw ja teda u sebe jedu virt-mana na linux mintu


    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    zdar, co mam zvolit od redhatu za distro, kdyz chci primarne virtualizaci? rhel/centos?

    vcera sem zkusil fedoru 30 ale to je plny kancelarskejch kramu s prisernym gui, kde je treba gcc ale nelogicky chybi make (abych si zkompiloval ovladace na wifi, gpu atp)
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    no...ja si hrozne zvyknul na vimium v chromu na notasu, uz bez toho v podstate nedovedu fungovat a dost se mi to preneslo i na desktop.
    KAERO
    KAERO --- ---
    ja osobne kam muzu, nastrcim vim, ale nastaveni siti delam jednou za dlouhou dobu a to klavesovou zkratku nepotrebuju. kdyz to pouzivam casto -> klavesnice/vim. pouzivam hodne malo - muze byt mys.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    HEINZZ:
    tak to mas samozrejme pravdu :-D
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    RAGNAROK: tak zrovna treba nastavovani siti v GUI bych nedělal ani za zlatý prase. = D jenom píšu, moje csta k ovládání všecho klávesnicí byla ne přes ohejbání GUI ale přez jeho likvidaci. = )
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    HEINZZ:
    tak ja taky jedu tmux, vim, emacs a vetsinou vsechno pres konzoli. Na nektery veci jako na nastavovani siti pouzivam gui a tam by se mi navigace pomoci klavesnice moc hodila U muttu jsem stroskotal na tom ze nastavit msexchange/owa je desive slozity. Jinak pozicovani oken jde u cinnamonu nastavit suprove.
    Qutebrowser a neomutt vypada slibne. dik za tip
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    RAGNAROK: nevím o ničem to by tohle funkcionalitu dávalo plošna na celej desktop, i na aplikace které to neumí standartně..
    každopádnějá mám třeba celej desktop ve VIM paradigmatu.. na okna nějakej tilingWM, qutebrowser, neomutt a konzolový věci a na myš prakticky nesahám.. = )
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    KAERO:
    aha to vypda zajimave, jsem prave vzdycky pouzival gnome prostredi. Gnomi gtk programy to maj taky ale jen pro polozky v menu bar, tlacitka (ok,cancel atp.) ale rozhodne ne vsecho. Navigace mezi textovymi poli pomoci tab nebo sipek neni uplne pohodlne.

    takhle to vypada v tridactylu a je to hrozne navykovy. kdyz zmacknu f u linku a textovych poli se objevi pismena a pomoci nich muzu navigovat. Jeste lepsi by bylo neco jako easymotion pro vim nebo emacs.
    https://i.nyx.cz/...11/2011257_21c679b346200f5ed922.png?name=Screenshot+from+2019-06-25+13-06-36.png
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam