Ahoj, řeším takovou trochu záhadu, ale možná do všeho jen zbytečně rýpu: mám desktop s procesorem i7, 16GB RAM a 1TB točivým diskem. Když jsem ho v roce 2016 kupoval, nainstaloval jsem tam tehdy nejnovější Xubuntu 16.04
Jakmile vyšlo Xubuntu 20.04, tak jsem jej tam dal, udělal jsem novou čistou instalaci, ne tedy upgrade.
A co se děje: přijde mi (poslechem disku), že systém daleko více šahá na disk než když ta bylo to 16.04
přitom
- podle free(1) má paměti dost, ani není celá využitá, většinou je otevřený jen Firefox, občas Dungeon Crawl (což je roguelike) a občas mplayer když si chci pustit film
- na okounu mi poradili udělat S.M.A.R.T. test disku, udělal jsem a podle něj je disk naprosto v pořádku
- stroj jinak nedělá chyby, po stránce čistě funkčnosti to šlape jak hodinky
hypotéza: XFCE i Firefox přecházely z GTK2 na GTK3, taky je o dost novější jádro, tak se to holt chová tímto způsobem jinak, možná jsou systémy dneska plánované na SSDčka a třeba je tam i víc daemonů a anacronjobů... malware to pravděpodobně nebude, když se to jinak divně nechová, i když co vím, třeba se tam něco dostalo přes firefox a počítá to tam bitcoiny, to bych byl nerad. taky je možné, že jsem prostě z práce už zvyklý na SSD a začíná mi vadit, že tady to na ten disk hrabe...
už jsem dotaz položil na okounu, na nic moc se nepřišlo (kromě S.M.A.R.T. checku, který byl OK)