• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    LOPIK: Na Bullseye jsem si hrál s sudo dpkg-reconfigure locales a sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration a funguje mi to.
    Locales mám cs_CZ.UTF-8.
    Keyboard mám nastavený na obecný 105 kláves, QWERTY, AltGr výchozí, bez Compose, Ctrl+Alt-Backsp pro ukončení X serveru nepoužívám.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    A teď něco hodně lame - neumím udělat v konzoli písmeno "ň" nebo třeba "ť"...
    Píše mi to místo toho ^n. Český znaky a klávesnici mám přes dpkg-reconfigure console-setup a console-data, ostatní diakritika relativně funguje, ale samostatnej prostě háček nedám.. alt-gr a X kombinací jsem už zkoušel.. Nevíte někdo?
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    SUK:
    sudo mdadm --create raid5 --level=5 --raid-devices=3 /dev/sdb /dev/sdc /dev/sdd
    sudo mkfs.ext4 /dev/md/raid5
    sudo mount /dev/md/raid5 /mnt/raid5/

a pak už jsem jen double commanderem pod rootem kopíroval různý soubory, a v terminálu počítal md5 a sha256
    sudo md5sum soubor
    sudo sha256sum soubor

GILHAD: Je to OVA soubor z VirtualBoxu, zdrojový disk je NTFS.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    CPT_PLESARD: nějak to nesleduju, ale nemohl by ten soubor být aspoň na jednom z těch systémů řídký?
    SUK
    SUK --- ---
    CPT_PLESARD: Navrhuju hodit nekam naprosto celou serii prikazu od zacatku (tedy od mdadm po ten spatny md5sum), treba si neceho vsimnem. Takhle si taky nemuzem vedet, co si o tom myslet.
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    CPT_PLESARD: tak jsem si to celý zopakoval, s novejma diskama (naštěstí to dělám jen tak na zkoušku ve VirtualBoxu).
    Nahrál jsem tam stejný soubor jako prvně.
    Po nakopírování měl jiný MD5 i SHA256, ale s dalšími soubory už zůstávaly stejné.
    Nakopíroval jsem tam i jiný soubory, jiného i stejného typu, menší i větší než ten prvně, těm všem MD5 a SHA256 zůstalo stejný jako ve zdrojové složce, i po přikopírování jiných souborů
    Fakt nevím, co si o tom jednom souboru mám myslet.
    JADE
    JADE --- ---
    popr bych zkusil gnomacke GAdmin SAMBA
    JADE
    JADE --- ---
    kdysi byl v ubuntu primo gui nastroj,k terej jsme mel fakt rad, nicmene byl defaultne vyrezen a dal se ale doinstalovat pres apt-get ... balik se jmenboval pokud si dobre pamatuji "system-config-samba
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    TOOMIX: jen vymazes nepotrebny a zmenis cesty:

Simple Samba: smb.conf – Practica Technical
    https://www.practicatechnical.com/computer-business/computer-tips/ubuntu-tips/simple-samba-smb-conf
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    TOOMIX: existoval nastroj swat - konfiguracni GUI, nejsem si uz bohuzel jistej, esi jelo pres web a jestli to nakonec nebyl webovej editor smb.conf ;-)

smb.conf je simple, nemusis se bat. Pripadne:

Five tools for configuring Samba - TechRepublic
    https://www.techrepublic.com/blog/five-apps/five-tools-for-configuring-samba/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Mám Odroid C4, na něm Ubuntu Mate 20.04. Existuje prosím nějaká SNADNÁ možnost, jak bez jakýchkoliv následný editací v Nano, Plumě atd. na tom nastavit SMB? Mám tam paměťovou kartu a dva HDD v USB.

Chci nějaký SMB server s GUI, kde vytvořím dva uživatele, nastavím SMB share a pak k tomu pohodlně přistoupím přes \\ipOdroid\Disk1, \\ipOdroid\Disk2 a \\ipOdroid\karta

Nechci se hrabat nějakým editorem v smb.conf, nechci v terminalu dělat uživatele, chci pohodlí jako u Windows. Lze to vůbec?
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    MRDAC_BEDEN: můžu doplnit leda to, že jsem v tu chvíli byl ve svým /home.
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    CPT_PLESARD: Co presne delas?
     valy@valy-desktop  ~/Devel 
    $ md5sum x.csv 
    147790c967fcce13cc7b173d453139c0  x.csv
    $ md5sum x.csv > x.csv.md5
    $ md5sum --check x.csv.md5 
    x.csv: V POŘÁDKU

CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    Zdravím.
    Mám dotaz.
    Debian Bullseye.
    Příkazem sudo mdadm --create md0 --level=5 --raid-devices=3 /dev/sdb /dev/sdc /dev/sdd jsem si udělal RAID5 pole ze 3 disků.
    FS je ext4.
    Mount je /mnt/raid5.
    Nahrál jsem si tam nějaký soubor, pojmenovaný je bez mezer, podivných znaků, diakritiky, jen jméno.koncovka.
    Příkazem sudo md5sum --tag /mnt/raid5/soubor nebo sudo md5sum /mnt/raid5/soubor jsem si spočítal MD5 kontrolní součet.
    V obou případech je stejný.
    Jakmile ale ten kontrolní součet uložím jako /mnt/raid5/soubor.md5, tak kontrola sudo md5sum --check /mnt/raid5/soubor.md5 mi zahlásí chybu.
    Nový sudo md5sum /mnt/raid5/soubor vyhodí úplně jiný součet než předtím.
    WTF?
    Co dělám blbě?
    Dík.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    CHOROBA: To je plan.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    GIOMIKY: dlouha zima, co?

Welcome to Linux From Scratch!
    https://www.linuxfromscratch.org/
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    JAK SOBE NAINSTALOVAT NAVODY "JAK NA TO"
    -------------------------------------------------------------------------------
    TLDP - The Linux Documentation Project
    https://tldp.org/guides.html
    Dlouhe zimni vecery... tak co si trosku pocist? 
    [ Kdysi se dala dokumentace linux nainstalovat a cist ],
    Protoze tahat po modemu cely TLDP bylo nemyslistelne.
    Vim, ze je uz zastarala. Ale furt je to docela zabavny pocteni.
    Cely navod je asi uplne zbytecny, ale co kdyby se porouchal
    Internet?
    # sudo su -
    # mkdir download
    # cd download
    # wget https://tldp.org/Linux-HOWTO-text.tar.gz
    # mkdir /usr/share/doc/HOWTO
    # tar -zxvf Linux-HOWTO-text.tar.gz -C /usr/share/doc/HOWTO
    # less /usr/share/doc/HOWTO/HOWTO-INDEX (q for quit)
    # mkdir /usr/share/doc/FAQ
    # cd /usr/share/doc/FAQ
    # wget https://tldp.org/pub/Linux/docs/faqs-archived/Linux-FAQ/Linux-FAQ 
    # less Linux-FAQ

GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    JUNIOR: BTW: Nedavno jsem nekde zaslechl, ze kdyz mas rozbitej operacni system, tak je dobry vytvaret hypotezy a testovat je. Takze napriklad ted: H: je rozbitej prohlizec Navrh reseni: preinstaluju ho ... potom hypotezu otestujes... jestli se ti tam data objevily... a kdyz ne, tak muzes pokracovat na dalsi... napriklad H: je problem s keyringem atp.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    JUNIOR: Zahada. Asi rozbitej prohlizec. Tak promin, nevim. apt-get reinstall jeste mozna.
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    GIOMIKY: Jsem to obnovil přes timeshift, např. brave se mě zeptal na keyring (které jsem odklikl prázdné) a stejně se tam hesla nezobrazují. Jsem to vybral přes https://github.com/moonD4rk/HackBrowserData a hesla tam jsou. Jak jsem psal, ty hesla nikterak extra nepotřebuji, jen se snažím zjistit co se vlastně stalo. Ve Firefoxu (což je můj nativní prohlížeč) žádná změna. Jenom to začalo dělat u Brave a Vivaldi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam