• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Chtel bych mit v Linuxu neco jako Lightroom.
    Na katalogizaci jsem zkousel digikam a je to teda moloch. Tagy a rozpoznavani obliceju super. Cekam ze verze 8 bude jeste lepsi :) Ale editace fotek v tom je zas katastrofa ( oproti lightroom flow )
    Darktable vypada slibne, ale zase to nema tak intuitivni gui jako lightroom.
    -
    Existuje neco co lightroom a jeho intuitivni gui nahrazuje v linuxu ? Klidne si i zaplatim ( jednorazove ) ... hledam svaty gral ?
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    RAGNAROK: další level je mpd a jeho klienti, grafičtí i textoví. zkus :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    RAGNAROK: mocp ruluje!
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Prave jsem objevil mocp a asi se to zaradi brzy mezi me nejoblibenejsi programy vedle vim, vifm, emacs. Miluju linux. Skoda ze jsem linux objevil dost pozde a ne treba v 8. Posranej mrdkosoft.
    TROGLODYT
    TROGLODYT --- ---
    Krásný .... nyxí nerdi si hrají pod záminkou výchovy dětí ;-)))
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KOLCON: presne tak. nicmene openrc je historicky defaultni init od vyvojaru... ja ho pouzivam dodnes, jeho jednoduchost mi vyhovuje vic nez dnes oblibeny systemd
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    VYHULENY_UFO: A samozřejmě jako všechno v gentoo je i tohle otázka use flagů...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GILHAD: gentoo pouziva svuj openrc
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    VYHULENY_UFO: Jo, to je fakt. Gentoo si tohle vlastně dělá tak trochu po svém.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GILHAD: kdysi se tomu rikalo runlevel. init 3 a init 5
    RIVA
    RIVA --- ---
    GILHAD: Dikes, zni to skvele, ale jsou to sdileny domaci pocitace a ani manzelka, ani deti nejsou zdaleka takovi nerdi jako ja aby ocenili terminal login. A priznam ze i me by se libilo zachovat si prihlasovani pres GUI jako default.

    Jeste zkusim ubuntuforums jestli tam nekdo nevyresil ten GDM.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    RIVA: Já mám teda Gentoo+Fluxbox a spouštím to přímo z EFI, ale myslím, že i zcela obecně jde jen o nastavení, které initscripty se mají pouštět (teda, že pospouštíš vše jako dosud, jen poslední, který spouští "grafiku" (Xka, gdm, ...) prostě deaktivuješ - teda já ho prostě nektivuju, ale to vyjde nastejno)
    RIVA
    RIVA --- ---
    GILHAD: Aha, to by asi znamenalo udelat nejakou zmenu v GRUBu aby OS startoval do CLI?
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    RIVA: Já to mám tak, že se na linux naloguju v textovém terminálu a v případě potřeby si spustím Xka příkazem "startx" pod uživatelem a tím pádem nepotřebuju žádný "gdm".

    Takže pokud jim to umíš omezit na terminálu, tak nech zalogování se do něj a spuštění Xek přez CLI - ten jeden příkaz můžou mít i na papírku na monitoru :)
    RIVA
    RIVA --- ---
    DELVIT: Jako to by asi slo na pocitaci kterej instaluju nanovo. Na svym hernim desktopu, kterej mi deti casto okupuji se mi to zatim nechce ani trochu zkouset. Za ty leta s linux desktopama mam zkusenosti ze zasahy tohohle typu v mem podani dopadaji komplet reinstalaci.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    DELVIT: Samozřejmě doporučuji si do jiného slotu dát nějaké bezpečné heslo, v případě, že ten usb klíč odejde.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    RIVA: A nestačilo by jednoduše mít zašifrované disky a odemykat to pomocí usb klíče? Řeším teď vzdálené odemykání LUKS a na tohle jsem narazil.

    Když by neměli USB klíč tak si ten počítač jednoduše nenastartují - https://www.willhaley.com/blog/unlock-luks-volumes-with-usb-key/

    JANFROG: Geniální! takhle jsem jim na dálku pauzoval dívání, když mě přestali poslouchat. Zajímavé je, že když jim teď něco řeknu tak mě poslouchají jinak vědí, že se to pauzne .) a schovaný ovladač jim nepomůže
    RIVA
    RIVA --- ---
    JANFROG: Dobře ty! :) Já bohužel nemám shell tak zmáknutej, takže když mi děti hodně pijou krev, tak z telefonu přes ssh pošlu sudo shutdown. Děti tomu říkaj "phoney stuff" a vědí že když během sprduňku vytahuju telefon, tak jde do tuhýho. Ale ten příkaz s dovolením vyzkouším, hehe.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    se da taky moc hezky resit na routeru ;)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    RIVA: :-)
    Jsme na tom podobne. Ja problem (1) vyresil jednoduse tim, ze jsem jim rekl, kdyz je uvidim u pocitace bez predchoziho dovoleni, zmenim jim heslo.

    A jednou jsem jako varovani kdyz odmitali prestat cucet naa YT jsem se ze sveho pracovniho pocitace (ktereho se nesmi nikdo ani dotknout) prihlasil pres SSH na "jejich" pocitac. udelal "sleep 10 && kill -STOP $(pgrep firefox)" dosel k tomu jejich a lusknul prsty. YT zmrznul a bylo. Od te doby veri, ze zmenit jim heslo dokazu (lusknutim prstu).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam