• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Kazdej muze za to, ze pouziva Acer.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    FATBOZZ: nasadil jsem disk do MB velkýho počítače a Smart tam vyjely :) self-test nedoběhl ani na 5% a failnul.
    z toho, co mi tam naběhlo to mělo přes 5k špatných bloků a jelikož byl disk dlouhodobě téměř plný (1gb z 256), tak bych se nedivil, že se ojezdil boot sektor :/

    dal jsem tam jiný disk, nainstaloval nový OS a jede to i se aktualizoval FW. Uživatele poučil o práci s daty na ssd a až zas bude mít někdy čas na experimenty, tak se budu štourat ve zbytku chyb. Takže za jeden furt ;)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    CHOROBA: ještě máme doma jedno relativně nové HP, kde jsem před pár lety měnil wifi, protože se po každé aktualizaci kernelu musely znova sestavit drivery :/
    ale podařilo se mi sehnat jiný modul z whitelistu a od té doby to jede :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    GILHAD: jinak receno acer si uintelu koupil sragoru co vypada fajn na papire ale ma to kratkou podporu protoze to byl tak trosku experiment 3 roky a cao.

    Intel dela zakazkovy cipy bezne. se podivej na veci s atomem, nebo na apple s intelem tam se tohle dělalo jak na bezicim pasu apple mel v architekture i vlastni upravy intel grafiky a vlastni instrukci (ta kdyz se emulovala v xenu behal v tom macos). Zadnej "chudak acer" se nekona :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    GILHAD: To zní přesně jako něco, co dá Acer do notebooků.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    RAINBOF: Tady byl problém v tom, že Intel do toho chipu CPU nedal (nevyleptal) něco z klasických intelích řad GPU, ale GPU od úplně jiné společnosti (PowerVR), které tudíž chtělo úplně jiné ovladače a tak je intel vydal jako proprietální blob, který šel do jádra natáhnout, takže to chodilo, ale intel se vykašlal na updaty, takže to pak s nějakou novější verzí kernelu nešlo (takže jsem si jí fixnul sám a pak ji držel o chvíli déle, než jsem plánoval) a pak už novější kernel obsahoval otevřené ovaldače, které to zvládaly taky dobře - jinými slovy: zrovna tahle jedna věc o Acer nezavadila ani náhodou.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    GILHAD: no, ono jde typicky u nich o to ze delaj ruzny veletoce s referencnim zapojenim aby dosahli nejake ojebavky s cenou. protoze intel ma kdejakou vec licencovanou takze tu a tam neco zapoji jinak a vysledek je.. no acer...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    no, nejak pamatuju Acery se zamknutym secure boot a na tom fakt linux nastartovat nesel. minimalne tak par let, nez to nekdo opravil ;)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    RAINBOF: Tady šlo o ten bordel, co byl vyleptaný v křemíku, s tím žádný Acer neměl co do činění (tak leda, že tam dal ten konkrétní model od Intelu)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    GILHAD: jinak receno potvrzujes co bylo vyse. intel je vpodstate generic vec pokud to neveme do pracek acer. uz jsem se potkal i s tim ze parition boot media musela mit konkretni jmeno aby bootovala uefi.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CHOROBA: s armovym macem bys bojoval vic.. :-) (ale taky se to posouva)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    CHOROBA: Až tak vyhraněně bych to zase neviděl, mám Acer asi bambilión let a Linux na něm šlape bez problémů (pokud pominu, že jsem musel řešit inteláckou integrovanou grafiku, kde intel měl nějaké 3rd party zavřené ovladače, než se do kernelu dostala open varianta )
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jako je malo veci min kompatiblilnich s linuxem, nez notebook od Aceru
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    TEAPACK: co si pamatuju, intel ma taky nejaky iso co upgraduje FW pro SSD/NVME disky, muzes vyzkouset tez :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TEAPACK: podle me je to problem intel firmware. Nerve ti to na nej ze chybi ? Na intel915 mi chcipala jedna t520
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ale ono to mělo ještě celkem starý m2 ssd (výroba ntb 2017), který má hromadu sektorů v háji, takže taky to možná byla dvojchyba - aktualizace kernelu se trefila na špatný místo a já teď lovím chyby, se kterými to v pohodě fungovalo... :/
    dneska tam nacpu nový disk a zkusím tu instalaci znova, protože instalace (nahrazení starého os novým na stejných partitions) nebyla schopná nakopírovat efi část bez chyb a tohle ssdčko přes gparted ani gnome-disk nezobrazuje smart :/
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    FATBOZZ: fwupdmgr tam právě běžel před tím, než to celý padlo...
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Taky jde třeba stáhnout hirens boot Záchrany Windows live na flašku a tam ten exe spustís. Přes wine bych se do spuštění exe update BIOSu nehrnul.
    Pak jde ještě zkusit fwupdmgr .... Ale ten tvůj stroj nemusí být podporovaný, kór když to bude nějaká stará plečka
    KECAM
    KECAM --- ---
    KECAM: je to sice pro dell, ale princip freedosu + ten exac by mohl fungovat kdekoli
    KECAM
    KECAM --- ---
    TEAPACK: me todle fungovalo dobre:

    Update the Dell BIOS in a Linux or Ubuntu environment | Dell Česká republika
    https://www.dell.com/support/kbdoc/cs-cz/000131486/update-the-dell-bios-in-a-linux-or-ubuntu-environment
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam