• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Tak ani rsync nezabral, i on se kousnul. Když sem se rozhoupal kopírovat ty velký soubory ze složky po jednom, tak sem zjistil, že to dělá jeden konkrétní. Tak nevim. Snad z toho vyrobim torrent, nebo co a do cílovýho kompu si to stáhnu přes qBittorrent.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Hm, teď sem si ale všimnul, že samostatnej 30 GB soubor se zkopíroval v pohodě. Tak možná je problém v kombinaci velikost + množství? V tý 70 GB složce je přes 450 souborů. Naprostá většina ovšem v řádu MB, jen pár z nich má řádově GB. Zkusím ten rsync, to by mohlo zabrat.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    DURDIN: Mrknu na to. Zamrzá jen samotný kopírování, nebo komprimace. Zahltí to procesor. Komprimace až na nějakejch 96 %, kopírování na míň, 60 - 70 %. Zbytek systému funguje.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    SALVATOR: zkus rsync.
    Jak se projevuje to zamrzání? Sekne se jen kopírování, nebo zamrzne systém/gui? Mintem to imho nebude,spíš bych to viděl na něco s tím zdrojovým fs nebo s hardwarem.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    A navíc, napoprvé sem to omylem opravdu naformátoval na FAT. Tehdy to prostě zahlásilo, že soubor je moc velkej a kopírování se přerušilo bez zamrznutí.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    DANIELSOFT: nn, externí disk je naformátovanej na NTFS, takže velikost souboru jako takovýho není problém. Potřebuju NTFS, na druhým studijní mám Windows. Navíc mi zamrzá i komprimace, která se děje eště na ntb, před kopírováním. Kdyby to bylo souborovým systémem, jak naznačuješ, komprimace by měla proběhnout bez zamrznutí.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    SALVATOR: nebo zformátovat externí disk na ext4 a pak by mělo svištět všechno bez rozsekávání
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    SALVATOR: problém bude IMAO nikoli s Mintem, ale s tím externím diskem: pokud je tam nějaká odrůda FAT filesystému, tak maximální velikost souboru je 4 GB

    mně se osvědčilo rozsekat soubor na menší, třeba třígigové, příkazem split, viz man split

    a potom na druhém konci cat souboraa souborab souborac > soubor
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ahoj, potřeboval bych poradit. Mám ntb a provozuju na něm Linux Mint. A vypadá to, že má problém s velkejma souborama. Mám tam složku, cca 70 GB, největší soubor v ní má kolem 16 GB a potřebuju ji dostat na svůj druhej komp. Kopírování na externí disk časem zamrzne. Zkoušel sem to zkomprimovat, jak do jednoho archivu, tak rozdělit to na víc menších, to taky časem zamrzne. Poradíte, co s tím? Eště sem teda nezkoušel vykopírovat ty velký soubory po jednom zvlášť a zbytek složky pak najednou jako celek a nezkoušel sem ani ručně to rozdělit a komprimovat jednotlivý kus zvlášť. Ani do jednoho se mi ale moc nechce.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    THERIDANE: nerad instaluji mraky dalšího do systémů plných užitečných, zapomenutých a blbě používaných balíčķů, ale díky.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    GIOMIKY: Na použití mimo X a nebo pokud v X chceš flexibilnější nastavení (třeba mít možnost přepínat rychlost, scrollovat svisle i vodorovně, nebo obecně remapovat cokoliv) se mi osvědčil https://github.com/jbensmann/mouseless - je to userspace implementace stejné myšlenky, jen pracuje přímo s input devices, takže funguje stejně v X11, tty i v různých wayland kompozitorech. Používám to v Hyprlandu na Pinebooku kde touchpad stojí za prd :)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Oblibil jsem si, misto mysky, pohybovat mysim kurorem na obrazovce pomoci nmericke klavesnice (v xkach)
    setxkbmap -option keypad:pointerkeys us
    setxkbmap -option keypad:pointerkeys cz
    Potom:
    shift + num llock - zapne numerickou klavenici pro pohyb mysi
    ctrl + 78946123 pohyb
    5 - klik
    0 - dlouhy stisk mysitka
    lomitko - prepnuti na levy klik
    hvezdicka - prepnuti na stredni tlacivko
    minus - prepnuti na prave tlacivko.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Kdyz das esc nebo boot parametr nosplash uvidis log co to zrovna dela
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    včera jsem zkoušel 23.04 tedy spíše nezkoušel.

    systém sice naběhne, ale pak tam běželo "připravuji ubuntu" což běželo asi patnáct minut. zkusil jsem flash dát do jiné usb a naběhlo to rychleji a místo "připravuji ubuntu" tam byla možnost instalace. tak jsem vybral jazyk, klávesnici a když jsem zadal, že chci i sw třetích stran, běželo tam "připravuji ubuntu" a zase mraky dlouho.


    čím by to mohlo být? na té flash jsem před tím měl 22.04 a bez problémů.
    TR1
    TR1 --- ---
    ZBYNEK:
    Myslim, ze vim proc to nebral gnome disks. Proste nektera live distribuce a kor kdyz je zamerena na desktopy, ma jiz v zakladu predinstalovane balicky, v tomto pripade LVM a jina ne a musi se doinstalovat rucne. Na takoveto problemy je podle mne lepsi pouzivat debian-live-11.6.0-amd64-standard.iso nez xubuntu 22.04.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    RAINBOF: není problém, ale nedostanu se k tomu hned... budeš to chtít pustit s nějakými parametry?

    První test (soubory > 1GB) ukládal rychlostí asi 210MB/s
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ZBYNEK:
    az budes testovat ten wd gold mohl by jsi se pochlubit rychlostnim testem `hdparm` ?
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    TR1: Když koukám na to, co jsem zkoušel, tak v terminálu jsem tuhle chybu dělal určitě... Ale divné je, že to nebral ani klikací gnome disks.

    Včera mi dorazil novej disk (Exos X20 18TB) a ten je pro změnu mrtvej hned od prvního dne.

    Dneska dorazil další novej disk (WD Gold 18TB - oproti IronWolf Pro (to jsou ty vadné sektory po 2.5 letech)) je kouzelně tichej!), tak snad bude na chvíli klid...
    TR1
    TR1 --- ---
    ZBYNEK:
    Myslim, ze vim cos delal spatne. Fyzicky disk je blokove zarizeni, nad kterym bylo vytvorene nove blokove zarizeni v podobe LVM, az nad nim byl LUKS a nad nim pak finalni FS. Ty jsi zcela ignoroval blokove zarizeni mezi fyzickym diskem a LUKSem tj. LVM proto ti neslo pouzit cryptsetup luksOpen /dev/sda6 jmeno. Mel jsi pouzit prikaz lvdisplay a z nej pouzit hodnotu na radku LV Path (priklad vracene hodnoty: /dev/vgxubuntu/data) napr.:

    cryptsetup luksOpen /dev/vgxubuntu/data data_crypt
    mount -t auto /dev/mapper/data_crypt /mnt
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Mrknul bych co je tam za jadro a porovnal konfiguraky. nIcmene hadam ze problem bude v ubuntu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam