• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    BOAR
    BOAR --- ---
    RAINBOF: mělo by jít udělat na hostovi uživatele git a tomu dát do authorized keys command ssh dockergit.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    THERIDANE: jinej port beru jako plan b
    (zatim se mi gitlab nepovedlo presvedcit k tomu aby to fungovalo dobre zda se ze ne na to neni uplne pripraven)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    RAINBOF: Nejjednodušší je nastavit pro gitlab jinej SSH port. Pro uživatele je to transparentní, dostane remote URL ve správným formátu když si ji z webu zkopíruje, atd.

Ale jde to i jak píšeš pomocí ssh proxy, která de facto dělá mirror uživatele git@host a git@container. Ale je to hodně práce navíc :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    RAINBOF: presmerovat a obslouzit jinym ssh serverem...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Mam gitlab v dockeru, gitlab by se rad vystavil na portu 22 kde ale samozrejme mam ssh hostitele coz bych tak rad nechal. Je nejak mozny uzivatele git@ presmerovat jinym ssh serverem ?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Někdy se na potíže s bootem hodí REFind nebo v grubu:
    linux (hd0/sd1)/boot/vmlinux- root=/dev/sda1
    initrd (hd0/sd1)/biit/initrd
    boot
    ...
    ty prikazy jsou orientacni a boj s volume jsem vzdal
    ve prospech prostych diskovych oddilu.
    Hodne, v grubu, pomaha klavesa tabulator
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    díky všem jsem tam!
    nakonec stačilo opravit UUID v /etc/fstab

před tím jsem řešil, že gparted ani nikdo jiný neumí LUKS encrypted a musel jsem se učit s dd + milion slepých uliček.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    v /etc/fstab mám toto, takže asi musím použít nové UUID jak /boot/efi, tak /boot?

KARIBIKCZ
    KARIBIKCZ --- ---
    ZBYNEK: Není tomu tak, ostatně viz screenshot. Při bootu se pomocí systemd generátoru vygenerují z fstabu patřičné služby a ta, která odpovídá tomu efi mountu se nenastartuje. Ve výchozí konfiguraci to ovšem zabrání úspěšné aktivaci local-fs.target a to zastaví celý boot. Vše je vidět v logu.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    KARIBIKCZ: Což nemá žádný vliv na bootování, jenom systém nebude moct při updatech aktualizovat grub
    KARIBIKCZ
    KARIBIKCZ --- ---
    RATTKIN: předpokládám, že `/boot/efi` se ze starého disku neklonovalo, tudíž ten nový /dev/nvme1n1p1 má jiné UUID než starý /dev/nvme0n1p1. Je tedy potřeba provést aktualizaci /etc/fstab (konkrétně opravit řádek pro mount /boot/efi)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    RATTKIN: minimálně si stěžuje na disk 7149 8FFC a na /boot/efi, což by pro ten boot mohlo mít nějaký význam ...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    grub jsem nainstaloval, ještě asi nějaká chyba LVM?

DURDIN
    DURDIN --- ---
    RATTKIN: grub je v pohodě a co je v efi ho nezajímá.
    Co je na /dev/nvme1n1p2, root fs nebo neco jiného ? Napadá mě, že někde máš referenci na staré rozložení disků místo uuid, takže neví co otevřít. Jaké záznamy máš v /etc/fstab a v /etc/crypttab ? A během toho bootu, nevyblije to nějakou chybu, ze které by šlo poznat, na čem to selže?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    KOLCON: já potřebuji standardní Ubuntu, jinak mi s tím v práci neporadí.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    Praktická rada : vyser se na tu mrdku grub a použij systemd-boot, ušetříš si spoustu nervů
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    RATTKIN: EFI potřebuje kromě souborů na disku ještě nastavit ("do CMOS"), které ty soubory má používat. (pokud pod rootem spuštíš ten efibootmgr bez parametrů, tak ti vypíše, co tam je.)
    Nevím jak to dělá grub (já jedu rovnou přez EFI), ale je možné, že se do toho nastavení taky dívá - projdi si jeho konfiguráky, co v nich vlastně má.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    posílám starý disk a nový disk.
    1.2 GB boot oddíl jsem klonoval gparted, encrypted přes dd. Obsah EFI oddílů je stejný, na windows je ještě adresář microsoft.
    Pořád bootuju linux jen do minimal grub-like
    Můžu to nějak klonovat jinak? Záloha + obnovení? Ani nevím jestli chyba vznikla klonováním, nebo čím.

CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    pripadne se da dat flagem pri grub-update
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    GILHAD:
    DURDIN:
    díky zkusím. Komp je stejný a má UEFI, ale obsah EFI partice porovnám
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam