• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    TR1
    TR1 --- ---
    ROLAND:
    LinuxFX se vzhledem trari jako Windows, na hrani mozna steamOS ale obecne Linux na hrani her neni vubec dobra volba.

Linuxfx Operating System
    Linuxfx Operating System
    https://www.linuxfx.org/

MLEKAR_STEIN:
    No ja chci mit plny pristup k souborum, kterych jsem vlastnikem, navic mam s domovskem adresari spoustu skriptu, ktere pouzivam, proto pouzivam 0750.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    MARASAN: Tak na Windows jsem zvyklý, ale rád bych se pokusil naučit se s Linuxem.
    Takže to jestli chci Windows je irelevantní. I když rád bych zůstal, ale nelíbí se mi čím dál více to co MS zkouší a tak bych se rád pokusil o změnu. Kdysi jsem se pokoušel, ale selhal jsem.
    Jako když by šlo jen o browse, watch tak bych to tolik neřešil a tehdy bych se nevzdal a nakonec bych už dávno používal Linux.
    Jen je na mě těch distribučních verzí příliš moc a i když jsem hledal a četl nározy který, tak mám problém s rozhodováním.

Tak jestli Kubuntu je pro začátečníka dobrá volba nebo zda bych měl zkusit něco jiného jako čistě třeba Ubuntu nebo třeba Mint? Na čem je nejméně problémů s ovladači HW a dostupný nejvíce druhů programů, her atd.?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ROLAND: MS Windows. Jestli chces Windows,nehledej Linux.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    Zdravím, prosím jaká distribuce Linuxu je nejvíce podobná Windows a dá se použít pro hraní her, Office - Outlook ekvivalent?
    A když provedu instalaci na jiný disk neprovede mi nějaké změny v bootu a nezruší nebo nepoškodí boot aktuálních Windows co jsou na jiném disku?

Boot USB se mi asi povedlo vytvořit. Zkouším Kubuntu polsední verzi LTS.
    Nebo by jste volili nějaký jiný?
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    TR1: ten druhy prikaz ti udela spustitelne všechny soubory

spise neco jako
    find /home/user -type d -exec chmod 750 {} \;
    coz udela exec jenom na adresare
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    PUPU: Poslední dobou se mi líbí rclone... klonuje to třeba i cloudisky.
    PUPU
    PUPU --- ---
    R_U_SIRIOUS: takhle jsem si kdysi nabehl, kdyz jsem zkousel promazavat stare konfigurace v teckovych souborech v $HOME. udelal jsem kopii, nevsimnul jsem si opravneni a chovani bylo dost depresivni. doporucuju zkontrolovat krome opravneni na domovskem adresari&spol i to, jestli a jak se prenesly soubory/adresare jako .config apod
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    R_U_SIRIOUS: pokud dáš Ctrl+Alt+F1 a přihlásíš se do textového režimu, možná to místo "probliknutí" dá nějakou smysluplnou hlášku kterou sem můžeš postnout a my ti můžeme poradit
    JADE
    JADE --- ---
    nebo pri puvodni instalaci nechal sifrovat slozku /home ... to se taky muze stat :P
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GILHAD: Jasně, jaké si to kdo udělá.

Mně ten user:user přijde jako mírně bezpečnější default.

Asi jsem na to zvyklý z Fedora. Měl jsem za to, že to používá snad i Debian nebo Ubuntu. Gentoo už si vůbec nepamatuju.
    Fedora uses a user private group (UPG) scheme, which makes UNIX groups easier to manage. A user private group is created whenever a new user is added to the system. It has the same name as the user for which it was created and that user is the only member of the user private group.

User private groups make it safe to set default permissions for a newly created file or directory, allowing both the user and the group of that user to make modifications to the file or directory.

Managing Users and Groups :: Fedora Docs
    https://docs.fedoraproject.org/en-US/fedora/latest/system-administrators-guide/basic-system-configuration/Managing_Users_and_Groups/

Ale taky mám pocit, že to je „novější“ výmysl.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    SPIKE411: Mě skupina users celkem dává smysl, co chci mít sdílitelné, to mají pro čtení, co nechci sdílet, tam práva nedám. (Naopak mi přijde, že mít skupinu, kde jsem pouze já a nikdo jiný, je takové divné a zbytečné, to tam rovnou můžu mít všude práva x00 a vyjde to nastejno).
    Základní věci, jako skripty a tak normálně sdílím, spoustu i pro "others", u některých adresářu mám 700 a tam mi nikdo nemůže.
    Ale jak si to kdo udělá, takové to má.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GILHAD: Tak možná si to blbě pamatuju nebo se to dost liší v závislosti na distribuci.

U svého home bych nepředpokládal, že k tomu bude mít jakýkoliv jiný uživatel byť jen přístup ke čtení, takže skupina, ve které je jen sám uživatel, dává smysl.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    SPIKE411: Já to mám všude u "lidských" uživatelů jako uzivatel:users
    TR1
    TR1 --- ---
    SPIKE411:
    Muze to tak byt, zalezi zda ma uzivatel vytvorenou i skupinu se stejnym jmenem.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    TR1: Nebývá to uzivatel:uzivatel?
    TR1
    TR1 --- ---
    R_U_SIRIOUS:

/home/uzivatel

sudo chown uzivatel:root -R /home/uzivatel
    sudo chmod 0750 -R /home/uzivatel
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    ZBYNEK: Jako dement. Já si to teď už nepamatuju přesně, ale někde bych ten příkaz asi ještě vyhrabal...

Každopádně ta práva ověřím. Když to nebude odpovídat, jak by to mělo být správně? Ve složce home uživatele má být vlastníkem ten daný uživatel a práva jak?
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    R_U_SIRIOUS: Jak jsi kopíroval obsah disku? Souhlasí práva a vlastníci souborů?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Zdravím,

můžu mít dotaz/ prosbu?

Někde jsem musel udělat chybu. Potřeboval jsem vyměnit disk, kde jsem měl zvlášť připojenej /home.
    Ale když jsem pak připojil novej disk s home adresářem, tak mi nejde přehlásit uživatele. Obrazovka vždycky po odhlášení jenom problikne, ale nepřihlásí jinýho uživatele, který nemá admin práva.
    Vypadá to, že správně funguje jenom lightdm správce, ale jakmile přepnu na gdm3, tak uživatele nepřepne. Visí pořád na přihlašovacím okně, při přihlášení problikne, ale vrátí se zpátky na login.

Tak zaprvé musím zřejmě jinak migrovat ten disk a zadruhé se teď musím spokojit s lightdm. Resp. ten gdm3 manager přihlásí neadmina jenom po kompletním restartu.

Je to Ubuntu 22.04 lts...

Nevíte někdo, co s tím? Dík předem za příp. radu...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    mám naklonovaný systém na dvou počítačích a vždycky když se přihlásím na jednom, tak se na truhém pak musím přihlásit znovu. Gmail, signal, whatsapp atd.
    Je dobré řešení smazat /etc/machine-id?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam