• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GASPODA: Přes Online Accounts ses k tomu Google účtu přihlásil?
    Online accounts
    https://help.gnome.org/users/gnome-help/stable/accounts.html.en
    Popř. co jít přes app password?
    https://support.google.com/accounts/answer/185833?hl=en
    A už jsi na F41?
    GASPODA
    GASPODA --- ---
    Mam nejspis problem s odemcenim klicenky na Fedore. Dokazal by me prosim nekdo nasmerovat? Po startu systemu mi vyskoci okynko pro zadani hesla, ok. Jenze nelze pristupovat ke google uctu, vubec nefunguje tedy napr. Evolution, kde mam kalendar, nenacte se ani posta. Mam jen debilni reseni - musim spustit Spotify, to vyvola uplne stejny okynko na vlozeni hesla jako pro startu, a nesledne vse funguje. Evolution asi tenhle dialog neumi vyvolat...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tak ono je dost obry se koukat na DWPD nez covek neco koupi. lisi se velmi a taknejak i cena se od toho odviji
    jinak ted prekvapil starej kingstone,kterej se proste pri 100% wearout prepnul do RO
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DANYSEK: jj, moje disky mi posilaji stiznosti mailem. Odchazi mi dost v malych PC (25x25x4 cm) a/nebo v laptopech. Externi nebo v desktopech tak pravidelne neumiraji.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MARASAN: a,wearout sledujes? Jako, ze SSD/NVMe driv nebo pozdejc oddelam na zapisech je normalka (ty nejsou nekonecny), ale ze by vylozene vadilo teplo bych nerek... teda pokud se bavime o nejakych extremech. SMART i tyhle nerotacni media maji.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    BOD: ad odchazejici disky - s nastupem SSD at uz 2.5" nebo NVMe/M.2 - mi prijde, ze proste odchazi pravidelne. Menim nekde kazdou chvili. To se mi s rotacnima v poslednich 30+ letech nedelo. Jako jo, SSD je rychlejsi, ale proste nevydrzi. IMO dost na ne pusobi teplo.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ZBYNEK: Jj, ciste Windows. V BIOSu jsem nasel nastaveni na RAID1 (pritom je uvnitr jen jeden disk), prepnul jsem na AHCI. Pak mi odesla flashka se systemrescuecd :-D

Sel jsem pak uz z kanclu domu, dnes to snad dotahnu.
    BOD
    BOD --- ---
    MARASAN: Bych ho vyndal, připojil k jinému PC, nedělal žádné diagnostiky ani nic jiného, ale hned bitovou kopii ať zachráníš data. Pokud disk nebude vidět, zvážil bych ho donést někam na diagnostiku, občas to dělají i zadara, nebo za pár stovek, když to takhle řešíš asi ty data pro tebe mají hodnotu ..řeknou ti informace co chceš a nabídnou řešení, IMHO super služba. Jak budeš mít bitovou kopii můžeš se v tom začít hrabat a zkusit dostat data zpět, doporučuju na flash disk hodit multitool medicat. Hodně štěstí přeji.

Jak se říká jsou dva typy lidí, ti co zálohují a ti kterým se ještě nic nestalo. Kdy se disk zkurví je ruská ruleta, nastavení zálohy toho nejdůležitějšího není tak náročné, mě to došlo až po asi třech podobných pruserech. Teď se tomu zasměju a obnovím pár hodin maximálně starou zálohu z nasky.

Medicat USB | Computer Diagnostic and Recovery Toolkit
    https://medicatusb.com/
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MARASAN: Chápu správně, že na tom notebooku nikdy Linux nebyl a teď chceš jenom pomocí Linuxu klonovat disk?

Podívej se v BIOSu na nastavení storage, jestli se pamatuji dobře, měla by tam být volba AHCI... A jestli se pamatuji dobře, tak s touhle volbou se zase nemají rády windowsy, takže před bootem do woken zase vrátit zpátky (a nebo je možnost něco někde nastavit, ale to fakt z hlavy nevím, googli dell+ahci+dualboot)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    nebo cokoliv , a pak fdisk, lspci inxi....
    PUPU
    PUPU --- ---
    MARASAN: asi s nim neumi pracovat. zkus neco mene ocesaneho, treba Live CD od Fedory
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Resim problem s laptopem ( [MARASAN @ Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)] ) : systemrescuecd jsem bootnul (musel jsem predtim vypnout SecureBoot v BIOSu), ale vubec nevidi systemovej disk v laptopu, lsblk/blkid ukazuje jen flashku. nvme list nevypise nic ani v dmesg (zbezne) nic nevidim.

Kde muze byt problem?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    No však našel jsem lidi s podobným problémem, odkazy jsem dával.
    Buď to vydávají za Windows Boot Manager, nebo ten záznam vytvořili ručně přes nastavení firmware (což teď používám já).
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SPIKE411: to ti asi nezbyde nic jinyho nez projit fora jestli nekdo nemel podobnej problem. na me uz je uefi prilis sofistikovany, zlaty lilo. :D
    takze tam, kde se instaluje linux, se rovnou instaluje i podporovany distro a doufam, ze si s bootem instalator nejak poradi. na pracovnim notebooku, kterej mam na hrani, jsem rad, kdyz instalace podle manualu probehne korektne. co nemam vubec rad, je aktualizace grubu a pak fwupd.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Secure Boot to nedělá, ověřeno. To je fakt zakopané někde v samotné implementaci (U)EFI.

Jako nějak jsem to rozchodil, funguje to, ale štve mě, že jsem tím zabil relativně dost času, plus že se takové věci ještě dějí. Instalovat to někdo trochu míň zkušený, tak je v háji úplně. Já si aspoň poradil tím bootem přes USB a pak jsem to nějak mohl začít rozplejtat.

Jako radši bych si bejval četl knížku nebo si hrál s generováním epubu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SPIKE411: takovy ty veci, ktery trochu komplikujou zivot jako secureboot, mas v biosu vypnuty? ten ja mam na notebooku vypnutej a jeste sem musel v biosu udelat nejakou magii kolem uefi/legacy boot priorit.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SPIKE411: to je holt o ty implementaci... a zvlast u tech levnejsich se to sidi.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Ten Windows Boot Manager se v těch výpisech z efibootmgr taky neobjevuje, ale jakmile dám soubory na správné místo (\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi), tak to začne zázračně fungovat.
    Z toho teda usuzuju, že efibootmgr žádné univerzálné defaulty stejně neukáže, dokud se zrovinka do takové magické cesty netrefím a ten firmware si tam pak ten záznam vytvoří sám.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DANYSEK: Tak ten výpis jsem pořídil ještě než jsem do toho tím efibootmgr začal šťourat. A i když jsem pak leccos smazal, tak mj. položky "Fedora" i "Unknown Device" se tam následně (po restartu) zase objevily.

Měl jsem za to, že UEFI má standardně ten EFI oddíl samo prohledat a najít EFI binárky, ale asi tomu tak není. Vypadá to, že firmware může mít nějaké hardcodované cesty, jedna z těch běžných, kterou vytváří i Fedora, je \EFI\BOOT\BOOTX64.EFI, ale tu tenhle firmware zrovna nebere. A ani nebere ty záznamy vytvořené tím efibootmgr. Je to ale zvláštní, to USB, ze kterého to ten grub nabootovalo, v tom výpisu efibootmgr vypadá dost podobně.
    No budu muset ještě něco přečíst.

boot - Which UEFI executables get auto-detected? - Super User
    https://superuser.com/questions/1196173/which-uefi-executables-get-auto-detected
    UEFI boot: how does that actually work, then? | AdamW on Linux and more
    https://www.happyassassin.net/posts/2014/01/25/uefi-boot-how-does-that-actually-work-then/
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SPIKE411: predpokladam ze ty navody pocitaji s vychozim stavem EFI (po nejakem factory resetu), ale kdyz se v tom pohrabe nejaky externi tool (aka ten efibootmgr), tak uz to fungovat nebude. Ostatne je to videt i z tech tvych vypisu ad nize, viditelne tam zadny univerzalni default v tech promennych (treba to \EFI\Linux), co by lovil neco na disku uz nemas...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    grub2-install ve Fedoře prej není pro EFI systémy.
    Working with the GRUB 2 Boot Loader :: Fedora Docs
    https://docs.fedoraproject.org/en-US/fedora/latest/system-administrators-guide/kernel-module-driver-configuration/Working_with_the_GRUB_2_Boot_Loader/

Zkoušel jsem přidat záznam manuálně přes efibootmgr a taky se neobjevil.
    Funguje mi ten ručně přidaný záznam přes firmware.
    A asi bude nějaká cesta "tvářit se" jako Windows Boot Manager. \EFI\Linux mi ale nefungoval. Mimochodem asi tím trpí víc výrobců laptoů (bude záležet na dodavateli firmware no).
    https://www.linux.org/threads/cannot-get-linux-os-to-show-as-an-option-to-boot-in-dual-boot-laptop.37274/#post-138817
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam