• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    SKAFF: Tipuju to taky na ten ext4 lazy init. V defaultnim nastavenim to, zvlast u velkych disku, srotuje fakt dlouho... Uz jsem se na to taky parkrat nachytal, ted uz si davam pozor, abych pri mkfs vzdycky pouzival "-E lazy_itable_init=0,lazy_journal_init=0" :-D
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    Řešení bylo samoseto (nevimcimto). Vypnul jsem journaling na disku > restart > objevil se tam ext4lazyinit > dodělal co dělal > zapnul jsem journaling > restart > přestalo to zapisovat random.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    mdRAID tam nemas?
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    SKAFF: Není to náhodou jenom ext4 lazy init?
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    VYHULENY_UFO: zkousel jsem taky, -o je prazdnej, presto nahore vidim ze kazdou sekundu neco zapise 2MB

Stopnul jsem rsyslog i systemd-journald, furt zapisuje.

lsof +D na mount point je prázdnej

blktrace taky nic (nebo ho neumim interpretovat)

root@openmediavault:/# sudo blktrace -d /dev/sdb
    ^C=== sdb ===
    CPU 0: 0 events, 0 KiB data
    CPU 1: 141 events, 7 KiB data
    CPU 2: 473 events, 23 KiB data
    CPU 3: 0 events, 0 KiB data
    Total: 614 events (dropped 0), 29 KiB data
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: nenacitam
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SKAFF: cumim z mobilu, obrazky defaultne nacitam. sorry. ale zkus parametr -o

man iotop

-o, --only
                  Only  show  processes  or  threads actually doing I/O, instead of
                  showing all processes or threads. This can be dynamically toggled
                  by pressing o.
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    VYHULENY_UFO: z ceho je ten screenshot, ktery jsem poslal?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SKAFF: zkus iotop, mel by ti ukazat, co na disk zapisuje.. iotop -o

Používejte nový iotop - Root.cz
    https://www.root.cz/zpravicky/pouzivejte-novy-iotop/
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    Mám fresh instalaci openmediavault na mini NUCu, strcil jsem do toho 2x fresh novy disky, fresh naformatovany na ext4, fresh presunuty data, a na jeden tech disku proste NEUSTALE neco zapisuje. Disky jsou mountly a sharnuty, ale mam vypnuty SMB service, nemam to pripojeny k zadnymu zarizeni, nikdo k tomu nepristupuje. Ale proste furt tam je disk write 2000 K/s a to nedovoli tomu disku jit do spindownu. Druhej disk co je k tomu pripojenej je idle. Takze ja to nechapu.

Iotop mi neukazuje u zadnyho procesu zadny write, pritom nahore v summary vidim, ze tam write je a disk furt bliká. Praská mi z toho hlava a nedokzu to vyresit, nesetkal jste se s tim nekdo?

root@openmediavault:/# dstat --disk
    -dsk/total-
    read writ
    810k 1823k
    0 2048k
    0 2076k
    0 2048k
    0 2048k
    0 2048k
    0 0
    0 2052k
    0 2060k^C
    root@openmediavault:/#

THEODORT
    THEODORT --- ---
    GREGI: no je to hlaska o to ze mas asi neco s filesystemem na /dev/nvme0n1p4, tak treba zacit s fsck, a ano, s drivery k tiskarne to nema vubec nic spolecneho
    GREGI
    GREGI --- ---
    Snazim se nainstalovat na arch linuxu drivery na tiskarnu a kdyz chci pristup na super user tak mi to po zadani hesla haze tohle, nedavno sem menil ssd tak ze sem nakolonaval stare na nove, mohlo by to s tim neco mit spolecneho?
    (deck@steamdeck Downloads)$ sudo su
    [sudo] password for deck:
    tune2fs: Bad magic number in super-block while trying to open /dev/nvme0n1p4
    GASPODA
    GASPODA --- ---
    GASPODA: tak mi bohuzel nepomuze ani nova klicenka, ani prenastaveni hesla, jedina fungujici moznost je klicenka bez hesla. Zaheslovanou odemknu pouze pres Spotify, haluz... Pres aplikaci Hesla a klice (seahorse) nelze odemknout ani nove vytvorenou klicenku. Pres terminal to taky odemknout neumim, nasel jsem samy slozitosti. Budu asi doufat, ze mi pomuze f41.
    BOD
    BOD --- ---
    MARASAN: Mě to současně těší i sere, asi za to může můj perfekcionismus :)
    GASPODA
    GASPODA --- ---
    SPIKE411: :) ne ja dekuju, pomohl jsi mi vzit to z jine strany...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GASPODA: Ah, OK, neumím číst. 🤦‍♂️
    GASPODA
    GASPODA --- ---
    SPIKE411:je to problem s odemcenim klicenky, kterou umi odemknout jen Spotify.. doinstaloval jsem appku Hesla a klice, coz je teda asi jenom ksicht pro klicenku, ktera je v gnome built-in. Klicenka je zamknuta a nejsem schopen ji ani pres tuto appku odemknout. Kdyz kliknu na odemknout nic se nestane. Odemknout ji dokaze jen Spotify, zajimave... Mozna tedy zkusim vytvorit novou klicenku...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    BOD: ja to beru dost casto jako vitanou moznost novy instalace a pak prekopiruju $HOME a /etc/openvpn
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GASPODA: Kalendář pojede přes CalDAV nebo Google Calendar API nebo něco takového.
    Ale koukám, že IMAP atd. asi jde taky autentizovat přes OAuth 2.0:
    Authenticate an IMAP, POP or SMTP connection using OAuth | Microsoft Learn
    https://learn.microsoft.com/en-us/exchange/client-developer/legacy-protocols/how-to-authenticate-an-imap-pop-smtp-application-by-using-oauth
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam