• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ZBYNEK: Zapomnels dodat "... a killnes ho az po zavreni terminalu." (bez nohup)
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    HOWKING: Fakt tam ten terminál musíš mít otevřený pořád? Dej na konec příkazu " &" a proces poběží na pozadí... Jinak OpenVPN nepoužívám, ale Google radí sudo apt-get install network-manager-openvpn
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    HOWKING: Mas nainstalovan balicek "network-manager-openvpn"?
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    HOWKING: Good job! :-) Lepsi je to dat si to `~/.local/share/applications` at si nezasiras /usr. A kdyz uz nutne do `/usr` tak do `/usr/local`.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    HOWKING: na programování má Linux vychytávek hodně: například je možno nastavit, že když program spadne, vygeneruje se otisk paměti v ten moment a to je poté možno nahrát do debuggeru a zjistit, kde to spadlo

nebo to strace, které jsem tu nabízel na řešení crashe v tom programu, který jsi potřeboval: pěkně v logu zjistíš, kam program při běhu šahá
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    co neni na Mint komunity forech, tak jena Arch wikiu, co neni tam, tak je v Gentoo handbooku a co ani tam neni, tak je na LFS :-)))
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    já byl nějakou dobu na Archu, ale pak mi update rozbíjel věci, přešel jsem na Xubuntu ale pak tam dali snapy, přešel jsem na Mint a spokojenost (v této větě je shrnuta historie cca od roku 2008 doteď, nejsem nijak zvlášť distro hopper, pokud mi něco sedne, mám tendenci zůstat: Arch jsem používal 2008 až 16, Xubuntu 2016 až 24 a teď jsem na Mintu)
    HARPER
    HARPER --- ---
    Já jsem takový ten klikac a moc se v tom nevyznám,každopádně W jsem opustil někdy v době vydání Vist a od tý doby jsem přešel od Ubuntu k Mintu a toho se držím. Čistý Debian je na mě moc hardcore, ale pořád se držím v jeho vetvi Linuxu. Mám USB s posledním ISO porad u sebe kdyby náhodou. Většinou na něm mám Xfce Mint, Openbox Sparky a Slax. Jak je tu uvedeno, Mint má výbornou podporu od komunity a co není tam,bývá na Debian fórech. Sparky je těžkopádnější, ale taky šlape dobře a má více verzi prostředí/výbavy. Slax je vyloženě taková KPZ, mít ho na denní použití není pohodlné. Ubuntu mi přijde že se pozvolna mění na W, ta politika je taková nesmlouvavá. Mint existuje i ve verzi postavené přímo na debianu - LMDE, co zkusit tuhle verzi, teoreticky to bude mít v sobě Debian s kabátkem Mint a nebudou tam vpasovane ty Ubuntu věci.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    HOWKING: Hmm...zkus vypnout apparmour.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    HOWKING: asi to víš, ale Mint nemá KDE, ale Cinnamon, a ten vychází z Gnome.

Za Mint můžu říct, že jsem zatím nikdy neměl problém dohledat nějaký informace nebo návod. Mint fórum je obsáhlý a kvalitně udržovaný, občas jsem si vystačil s návodem pro debian nebo ubuntu. DDG mi přijde dkoro vždycky plný výsledků specificky pro Mint.
    Ale jsem linuxovej začátečník a neřešim nic zásadně komplikovanýho.
    XARGH
    XARGH --- ---
    HOWKING: openSuse je distro pro korporat, se vsemi vyhodami, co to prinasi. momentalne jsou 12. z nekolika stovek
    DistroWatch.com: openSUSE
    https://distrowatch.com/table.php?distribution=opensuse

vzpomnel jsem si na zasadu: vyber si to distro, ktery pouziva tvuj nejochotnejsi (pomahat) a nejnabusenejsi (na znalosti) kamos ;)
    XARGH
    XARGH --- ---
    https://distrochooser.de/ - (EN) zabralo cca 3minuty
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    HOWKING: Kubuntu?
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    se omlouvam ale... :)

BOAR
    BOAR --- ---
    CHOROBA: jojo, to je bomba. ale na desktopu mi porad dominuje archlinux.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    tady by možná nebyl potřeba ani gdb, ale jenom strace, kde by se zjistilo, na kterém souboru to řve permission denied, opravily by se permissions a pohoda. nesedím teď u Ubuntu, ani už ho doma nepoužívám, takže to nemůžu udělat sám
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    JANFROG: GDB uz je dnes i RSS ctecka? ;-)
    B3TL
    B3TL --- ---
    HOWKING: nezkousel jsem, ale nepomohlo by tohle?
    GitHub - gnikolaos/window-commander: Gnome Extension that provides a D-Bus interface for managing and controlling windows. Intended to be used by ulauncher-window-manager.
    https://github.com/gnikolaos/window-commander

pripadne si projdi toto https://extensions.gnome.org/
    je toho tam celkem hodne
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    HOWKING: Tak pak leda zkusit si prelozit novejsi a/nebo stare dobre GDB :-)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    HOWKING: A mas ji z repositare nebo sis ji stahnul primo z te stranky?
    KARIBIKCZ
    KARIBIKCZ --- ---
    HOWKING: Hele, a co nejaky RSS plugin do browseru? To by nepomohlo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam