• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XARGH: Na AMD stránkách je v podstatě jen Ubuntu. (aspoň nemám dilema)
    XARGH
    XARGH --- ---
    HOWKING: Pop_OS!, Fedora? :)
    Ubuntu ja nerad :-/
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Doprdele!!!! Až už všechno zcela vychytám a začínám si představovat,že s Debianem mohu existovat, tak nainstaluju Steam a zjistím, že Debian neumí AMD raytracing! Tak a jsem zas na začátku.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jo tak tady třeba je popsané, že můžeš vytvořit konfigurační soubor /etc/modprobe.d/hid_magicmouse.conf, kam uložíš ty parametry.

Bluetooth mouse - ArchWiki
    https://wiki.archlinux.org/title/Bluetooth_mouse

(Nechám stranou, že tohle by ideálně mělo být uživatelské nastavení zpřístupněné v nějakém konfiguračním nástroji, a ne v system-wide konfiguráku. Holt na tom asi ještě nikdo nezapracoval. Můžeš se toho ujmout. :))
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HOWKING: Ovladač je jako jaderný modul přímo v Linuxu.

Vypadá to, že při zavádění do jádra se mu dají předat parametry:
    sudo modprobe -r hid-magicmouse
    sudo modprobe hid-magicmouse emulate_scroll_wheel=Y emulate_3button=Y middle_click_3finger=Y scroll_acceleration=Y scroll_speed=12

(Inteligentněji se to asi dá dělat přes nějaká udev pravidla?)

Ovladač je udržovaný, poslední změna v jádře před 2 měsíci
    linux/drivers/hid/hid-magicmouse.c at master · torvalds/linux · GitHub
    https://github.com/torvalds/linux/blob/master/drivers/hid/hid-magicmouse.c
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    S kolečkem je ten skok on 20% asi vpohodě (ono má zarářky), ale touchpadovou myškou je to nepříjemné (táhneš a nic a najednou to skočí). Ovladač pro Magic Mouse, který by to uměl jsem nenašel. Nejnovější z roku 2021 a ten to neřeší. Linux neví, že má myška touchpad a myslí si, že má kolečko (i když do stran scrollovat umí - dokonce umí scrollovat i šikmo)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SPIKE411: No tam je logicky odpovězeno, že počet řádků je moc neurčitý pojem, když se neví, jak jsou aktuálně veliké. Takže i já to blbě formuloval. Jde o to že to skočí minimálně o cca 20% stránky (odhadem) a já bych raději 1% (smooth scrolling - v systému jsem jeho zapnutí nenašel a ve Firefoxu, kde je ho zdárně ignoruje i když je zapnuto)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SPIKE411: Jo, ustálil jsem se na Waylandu. Ostatní mělo moc chyb.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HOWKING: Já ho na to používám a nepřijde mi to jako chyba.
    Až budu potřebovat něco složitějšího, nebudu muset hledat nic dalšího.
    A nějak mi nepřijde, že by mi to kladlo nějaké extra překážky.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HOWKING: Většina takových dotazů by asi měla být formulována ne jako "kde v distribuci XY", ale spíš jako "kde v prostředí AB".
    Teď používáš KDE Plasma skrze Wayland?

Vypadá to, že to závisí na knihovně libinput (dneska defacto standard pro vstupní zařízení pro všechna prostředí), a to nic jiného neumí.

How can I change the # of lines the scroll wheel goes? - Help - KDE Discuss
    https://discuss.kde.org/t/how-can-i-change-the-of-lines-the-scroll-wheel-goes/11446
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SPIKE411: Já vím co je OBS. Už jsem s ním dělal pár streamu z hvězdárny. To na primární sejnutí videa z plochy je fakt overkill.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HOWKING: OBS je mocný nástroj, ale sám ho bez problémů používám na to samé, co potřebuješ ty (tj. zlomek jeho možností).
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Je někde v Debianu nastavení, kolik řádků se má odsrolovat? Nastavení citlivosti scrollingu funguje tak, že snižuje citlivost na kolečko, ale ne jemnost kroku kolečka.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Který screenrecorder je nejlepší? (hledám něco ultra jednoduchého a uživatelsky přítulného. Nahrát celou obrazovku, nebo oblast a možnost volit mikrofon nebo zachytávat zvuk OS.

Spectacle nabízí 4.

HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak čtení vybraného textu v uspokojivější kvalitě než od úplného robota jsem už zvládl. Použil jsem rhvoice.
    sudo snap install rhvoice
    Musel jsem mu vyrobit var.
    sudo mkdir -p /var/lib/RHVoice
    sudo chown $USER:$USER /var/lib/RHVoice
    pak stáhnout český hlas (Zdeněk by měl být nejkvalitnější - chtěl bych ženskou, ale česká není)
    sudo /snap/bin/rhvoice.vm -i Zdenek
    a pak do Debianu doinstalovat wlclipboard
    sudo apt install wl-clipboard
    a vyrobit skriptík na čtení
    #!/bin/bash
    # Získání textu z clipboardu pomocí wl-clipboard
    text=$(wl-paste --primary)

# Přečtení textu pomocí RHVoice
    echo "$text" | rhvoice.test -r 150
    a na zrušení čtení
    #!/bin/bash
    # Najdi proces rhvoice a ukonči ho
    pkill -f "rhvoice"
    Není to úplně total best, na macos se nechytá, ale rozhodně lepší, jak výchozí robot.
    Tak teď už mi chybí jediné. Donutit Magic Mouse od Apple, aby na ní fungovala gesta (ona má dotykový povrch jako touchpad a umí rozpoznat počet prstů a kterým směrem táhnou) a mohl listovat mezi obrazovkami a nebo dávat zpět v Firefoxu.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    JANFROG: no potrebuju aby ty modely pocital jak na CPU tak na CUDA anebo si ten soft sam vybral na cem to bude pocitat.
    Uz jsem tu mela konflikt CUDA vs linux, kdy ten soft potrebuje nejake pythoni balicky, ale jejich verze nepodporuji CUDA balicek a ted tu mam nejaky modelovy konvertor, ktery si taky stezuje na verzi dalsiho balicku.
    Jako ten Linux ted dela vic problemu, nez je pro tuto verzi software zahodno.
    Dekuji za odpoved, nadhodim to a uvidime co mi developri a devopsaci reknou. No s touhle informaci to bude lehci prosadit a kdyz nabidnu pomoc, tak si myslim, ze to pujde jeste vic.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    FRENNET: Easy peasy, zvladnu to i ja :-) S libvirt to bezproblemu na tom linuxu i naklikas. Samozrejme pokud potrebujes rychle I/O tak to chce neco malo umet a vedet jak to nastavit. Pokud ten soft potrebuje GPU, musis nastavit GPU pass-through, dela to dost lidi tak by to nemuselo tak bolet, ale ja nic co potrebuje GPU nikdy nedelal, tak jsem to neresil.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Ahoj, dotaz. Jesti mam jit jinam, dejte vedet kam a ja se presunu.

Dotaz: jak moc je owerkill postavit na linux serveru virtualni windows? Mam tady na testovani jeden software a na linuxu to vic nejede a dela problemy nez jede v pohode. Navic neni to ani prioritou dne, aby tenhle software fungoval na Linuxu.
    Chci vedet nakolik to bude pro kluky otrava postavit tu virtualni masinu a nakolik do toho tlacit, protoze je to s prstem v nose.
    Bezne testovani toho softu delam u sebe na notasu, ale tohle je trenovani modelu pro deep learning a machine vision a to muj testacky notas hori :D
    Dekuji :)
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    HOWKING: ze tak s krizkem po funuse: Rocky Linux KDE spin?
    rocky je pokracovani centosu pote co ho redhat definitivne stream edicema dojebal.

Index of /pub/rocky/9/live/x86_64/
    https://dl.rockylinux.org/pub/rocky/9/live/x86_64/
    JON
    JON --- ---
    HOWKING: ja bych ti jeste doporucil si ten system neprepinat do cestiny - hledani chybovejch hlasek v cestine ma velmi omezene vysledky oproti anglictine. A prelozit si to zpet nebejva vzdycky uplne primocary.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam