• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    V tom prvním odkazu frajer radí stáhnout amdgpu. Nechci ten systém rozvrtat. Mohu to stáhnout? (asi nejdřív udělám diskimage, ať je kam se vrátit. Už jsem na tom udělal moc práce bez zálohy.)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SPIKE411: Odkud ho mám stáhnout, sám vlc ve volbě Ubuntu nabízí snap? https://www.videolan.org/vlc/download-ubuntu.html
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    You do you. 🤷‍♂️
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SPIKE411: Už je pozdě. Finišuju s donastavením Ubuntu :D (ale snímek disku debianu mám, tak pokud mě Ubntu bude moc srát...)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HOWKING: To už jsi zase z Debianu přešel na Ubuntu? Nebo jsi do Debianu nainstaloval VLC z debu pro Ubuntu?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    JANFROG: Já s Debianem na desktopu snad vždycky hodně rychle skončil na testing větvi.
    THEODORT: MARASAN: Nezapomínal bych taky na userspace část, tj. mesa.

Na to konto mě napadá, že pro hry asi bude potřeba taky multilib, tj. 32bitové verze knihoven mesa a spol. (Ale to si možná Steam/Wine/Proton natáhne s sebou?)

Taky se asi bude muset ujistit, že má povolené repo non-free-firmware.

Jo a zrovna teda AMD má ještě proprietární verzi ovladače (AMDGPU PRO) a taky vlastní implementaci Vulkanu (AMDVLK) mimo tu v mesa (RADV / radeon-vulkan). Ale prý RADV má být rychlejší.

Jinak když už bych zkoušel jiné distribuce (uznávám, že někdy se prostě může hodit vyzkoušet, jestli to nemá ta která distribuce lépe opatchované), tak bych si na to prostě nechal volné místo na disku (protože zrovna GPU driver budu ve virtuálu testovat blbě). Určitě abych rovnou nepřemazával dosavadní OS.

HOWKING: Tyhle odkazy sis našel a přečetl?
    AtiHowTo - Debian Wiki
    https://wiki.debian.org/AtiHowTo
    Firmware - Debian Wiki
    https://wiki.debian.org/Firmware
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Mám čerstvě nanistalovaný VLC (Ubuntu 24.10, gnome) a nejde spustit.
    /usr/share/libdrm/amdgpu.ids: No such file or directory
    amdgpu: unknown (family_id, chip_external_rev): (143, 41)
    libGL error: failed to create dri screen
    libGL error: failed to load driver: radeonsi
    VLC media player 3.0.20 Vetinari (revision 3.0.20-1-g2617de71b6)
    [00005aa87f852c90] main libvlc: Running vlc with the default interface. Use 'cvlc' to use vlc without interface.
    Warning: Ignoring XDG_SESSION_TYPE=wayland on Gnome. Use QT_QPA_PLATFORM=wayland to run on Wayland anyway.
    Qt: Session management error: Could not open network socket
    Fontconfig warning: FcPattern object weight does not accept value [0 205)
    Segmentation fault (core dumped)

Mám instalovat libdrm-amdgpu1? Nezasviním to a pak si zase pokazím ovladače grafiky pro hry?
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    THEODORT: Problem je, ze dneska zkompilovat funkcni jadro neni zas takova prdel jako pred 20 lety.
    Backports - jak rika MARASAN - je asi nejmene bolestiva cesta.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    JANFROG: Můžeš upravovat nástěnku sám. Tentokrát jsem to tam šoupnul.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    THEODORT: treba Debian ma novy jadra v backports.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    HOWKING: hm. jen bych zminil ze AMD ma ovladace plne intergovane v jadre a tudiz vse s AMD zavisi pouze a jen na verzi kernelu a vyjimecne na nejakejch kernel patchich, kazdopadne se bude lepe darit s nejakym rolling release distro modelem..

EndeavourOS
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    SPIKE411:
    > Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.

Tohle by melo jit na nastenku!
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jo tak oprava, RT použitelně funguje asi až od mesa 23, nejlépe 23.2+. (Vlastní zkušenost nemám, soudím tak dle Arch Linux Wiki.)

Takže ten balíček Stable (bookworm) na to bude fakt nejspíš příliš starý.

Ještě existují tzv. backports, tam vidím mesa 24.2.
    Debian Backports
    https://backports.debian.org/
    Takže teoreticky nemusíš upgradovat celou distribuci na Testing.
    Ale přijde mi to trochu otravné.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HOWKING: Jasně, tady asi do hry vstupuje ta politika/zaměření distribuce.
    Debian Stable je hrozně konzervativní.
    Koukám, že balíčky okolo mesa jsou tam z roku 2022, kdežto jiné distribuce jsou spíš na verzích z roku 2024 a za chvíli budou mít nejnovější letošní verzi. Nicméně Debian Testing (na který se dá celkem jednoduše upgradovat) má taky 24. Obecně Testing víc odpovídá ostatním distribucím zaměřeným na desktop a běžné uživatele, které zajímají multimédia, hry.

Ale už i v mesa verze 22.x by snad měl být ovladač (RADV), který umí raytracing. (Ale zas za ty 2-3 roky ten ovladač musel udělat obrovský skok kupředu.)

Hra nebo Steam si přímo stěžovaly, že není Vulkan nebo RT k dispozici?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SPIKE411: No jen jsem hledal, jak to vyřešit a na fórech se probírá, že amd ovladače nebyly aktualizovány dlouho. Měl jsem za to, že jen stáhnu ovladače ať už od výrobce, nebo od někoho, kdo si dal tu práci, ale nic není. Ale je to vůbec zajímavé. Není raytracing, který je v podstatě u AMD už dva roky a je FSR 3, které vyšlo nedávno. Taky mě na Debianu potěšilo, že jsem nemusel vůbec instalovat Vine, jen jsem stáhl Proton (prostě jsem nechal na Steam aplikaci ať stáhne co je třeba a ta stahovala jen proton) a CyberPunk 2077 se rozjel.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HOWKING: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.

Wayland dneska najdeš v každé mainstreamové distribuci, je to náhrada X11. Je to vrstva, na které běží samotné uživatelské rozhraní a desktopové prostředí.
    Předtím jsi měl GNOME na Ubuntu. Teď máš KDE Plasma Desktop na Debianu.
    Ve většině distribucí máš dostupná obě prostředí, kvůli tomu není potřeba měnit distribuci.

Distribuce se liší hlavně politikou, co a za jakých podmínek zařadí do svých oficiálních repozitářů, a jak rychle/jakým způsobem aktualizují na nové verze. Některé jsou víc napřed, některé jsou trochu pozadu.

Pak se můžou lišit nějakým výchozím prostředím, nějakými preferovanými nástroji, ale ve výsledku jsou to nicotné rozdíly.

Z čeho vychází přesvědčení, že zrovna Debian neumí RT s AMD?
    Je to kvůli nějaké politice Debianu? Kvůli tomu, že mají nějaký zastaralý související balíček?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Ten Debian mě mrzí. V podstatě vše co mi funguje na MacOS jsem rozchodil. Navíc ten Wayland byl i fakt šikovný. Těch možností byla fakt fůra. Do háje.
    XARGH
    XARGH --- ---
    HOWKING: red hat a suse :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam