• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    HOWKING: pyghton je python, nebo něco co nejde vygooglit?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    HOWKING: ono je to myslím zatím max pro python 3.11.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Hmm. Tak jsem nainstaloval "Zdeňka" [HOWKING @ Linux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)]
    a i ten Zdeněk je daleko lepší než na debianu. Já tomu Ubuntu křivdil.
    A to nemluvím o tom, že má integrované nahrávání obrazovky.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Jo a rolování na Ubuntu funguje nádherně plynule. Magic mouse se chová jako touchpad.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    THEODORT: Ty hlasy znějí skvěle. Zkoušel jsem to nainstalovat, ale i když jsem měl aktuální pyghton a aktuální pip, hlásilo mi to nekompatibilitu pyghtonu. Asi jsem malý pán na to, abych to poladil. Škoda.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    SPIKE411:
    > Osobně bych preferoval ty klasické debianí balíčky.
    :-) Nedavno jsem rikal DELVITovi, ze nez honit nekde nejake VLC/ffmpeg/kdo vi co co umi neco extra co neumi .dev, tak si ten film/hru/... radeji odpustim :-)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Za mě jo.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Takže vždy raději deb před snap?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Funguje. Díky :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jo odinstaloval bych ten snap a místo toho zkusil deb. Ten by si s sebou snad měl natáhnout všechny potřebné závislosti.
    Snad jim v tom stromu závislostí nevypadlo něco, co by mělo záviset na ovladači grafické karty.
    Je mi teda divné, že bys ten ovladač neměl už nainstalovaný.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Stáhl jsem ten snap, mám zkoušet i ten deb?

SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411: Resp. Snap a FlatPak jsou pokusy, jak umožnit distribuovat jednou zkompilovanou aplikaci (typicky zkompilovanou autorem aplikace) pro všechny možné linuxové distribuce. Aby se eliminovala potřeba vytvářet a kompilovat pro každou distribuci (a její verze) samostatný balíček.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SPIKE411: Zkoušel jsem obojí. Nejřív jsem instaloval pře AppCenter a pak přes snap. Nejede ani jedno. Nestahoval jsem divoce z webu. Měl jsem za to, že cokoli stáhnu přes AppCenter budu mít pak automaticky aktualizováno. Pokládal jsem to za obdobu AppSore pd Apple.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jo akorát bacha na to, že i v tom jejich App Center dneska nabízejí a cpou taky "snap". (Přičemž ale ten snap balíček nemusí být stejný snap, který je ke stažení na webu VLC. Možná bude fungovat lépe. Možná ne.)
    Applications are available in two formats: snap packages and Debian packages. An application available as a snap package is from now on referred to as a snap. Some applications are available in both formats. In such a case in App Center the snap will be listed first.

Osobně bych preferoval ty klasické debianí balíčky. To tam někde půjde nastavit, aby snapy úplně vynechal nebo preferoval deb.

(Snap popř. FlatPak je pokus o distribuci software pro linuxové distribuce formou podobnou jako je zvykem na Windows/macOS, tj. lovíš instalační soubor na webu samotného software, ne přes distribuci. Má to nějaké (potenciální) výhody, ale také nevýhody a nedodělky. Zatím bych se držel "nativních" balíčků.)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    OK, úplný základ. Nic nestahuj z webu. V linuxových distribucích máš balíčkovací systém. Distributor byl tak hodný a veškerý software zkompiloval a zabalil tak, aby se při jeho instalaci automaticky stáhnuly a nainstalovaly i potřebné závislosti (dependencies).

Zde máš dokumentaci ke své aktuální distribuci.
    Install & remove software
    https://help.ubuntu.com/stable/ubuntu-help/addremove.html.en

To bude asi tvoje základní chyba, že jsi z Windows/macOS zvyklý lovit software na webu, místo aby ses podíval do balíčkovacího systému.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    V tom prvním odkazu frajer radí stáhnout amdgpu. Nechci ten systém rozvrtat. Mohu to stáhnout? (asi nejdřív udělám diskimage, ať je kam se vrátit. Už jsem na tom udělal moc práce bez zálohy.)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SPIKE411: Odkud ho mám stáhnout, sám vlc ve volbě Ubuntu nabízí snap? https://www.videolan.org/vlc/download-ubuntu.html
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    You do you. 🤷‍♂️
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SPIKE411: Už je pozdě. Finišuju s donastavením Ubuntu :D (ale snímek disku debianu mám, tak pokud mě Ubntu bude moc srát...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam