• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    XARGH
    XARGH --- ---
    HOWKING: mas mint i pro debian
    Linux Mint vs. Linux Mint Debian Edition: Which Is Better?
    https://youtu.be/Yg_kfQxKlXo?t=584
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    No já už jsem se asi rozhodl. Rozhodně to bude Debian. Jeho výkon je multivláknových výpočtech znatelně vyšší jak u Ubuntu a dokonce malinko lepší jak MacOS. Takže už nebudu zkoušet žádné Ubuntubased systémy (tedy ani Mint). Rozchodil jsem pod ním Gnome Wayland a vše funguje dá se říct bezvadně. Narval jsem tam přes backports aktuální ovladač grafiky a trn mě doslova vyrazil dech. Nejen že má raytracing, ale on je na 4k skoro stejně rychlý jako na 2k na Windows. Takže já už mám asi vybráno. Díky rozšířením jsem do toho dostal jak tray, tak ikony na plochu tak stále viditelný dock.

BOAR
    BOAR --- ---
    DANIELSOFT: osobne jsem na archu nemel problemy s proprietarnima driverama od nvidie. Ale ted jsem si koupil amd.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    DANIELSOFT: Já ji vidím taky jako modrou, jenže jsem mužskej, ženská by to nazvala mnohem přesněji. Ale pokud něco, tak bych spíš řekl cyan - je to tam modrá z obrázku na 4. hodině, co je v ní tečka mezi color a purples :)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    jinak jako moji předřečníci nedám dopustit na Mint, předtím jsem osm let používal Xubuntu, ale pak do něj začali nutit snapy a slyšel jsem zvěsti, že je celý OS nestabilní

Mint mě málem odradil reklamou na stránkách, ale narozdíl od Xubuntu tam byl jeden jediný problém: že XFCE mrzlo a musel jsem nahradit Cinnamonem, zbytek fungoval out of the box

s tím Xubuntu jsem měl takový texťák kde jsem si psal co všechno musím rozchodit když vyjde nový release a všechno, všecičko z toho v tom Mintu už bylo (žádné snapy, vypnuté unattended upgrades, na další věci si teď nevzpomenu)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    DANIELSOFT: ještě ta podtržená složka vlevo, to je puštěnej správce souborů
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    HOWKING: jako desktop zkus XFCE, používal jsem ho mnoho let a používal bych ho i nadále, kdyby mi na mém Mintu záhadně nemrzlo (přešel jsem na Cinnamon, ty otevřený appky jsou tuším podtržený nebo co, aspoň na Mintu což je pro Cinnamon nativní, viz níže)

pravděpodobně je to buď bug v XFCE, nebo chyba ve video driverech, nebo souběh obojího

mám NVIDIA grafiku, já hardwaru vůbec nerozumím a propagoval ji na okounu jeden chytrej maník, možná by tam pomohly proprietární ovladače, ale ty nechci instalovat, ne kvůli open source purismu, ale kvůli stabilitě OS

Cinnamon to ukazuje, viz screenshot, tady je puštěný Firefox, terminál a Strawberry (přehrávač hudby) a vidíš, že jsou podtržné dole (nějakou barvou, kterou vidím jako modrou, ale jsem barvoslepej, tak to může být i fialová nebo něco podobnýho)

HARPER
    HARPER --- ---
    Cajk, já jsem BFU, mám PC na web/multimédia/staré hry. Nahodil jsem ten icewm,zkusil a vrátil se k openboxu, přijde mi srozumitelný. Sere me jen to ruční konfigurovani toho menu, když chci vycházet nějaký položky co tam zůstávají je to oser. Ale prostě na my bramboře je to nejlepší co můžu provozovat. Xfce je proti tomu mercedes,jen to žere 2x tolik.
    BOAR
    BOAR --- ---
    HARPER: No ono jde otom, ze muj primarni workflow je prace v konzoli/webu/mailu/... a mam vic monitoru,. takze to okno, ktere pouzivam, mam primarne pres cely monitor. Pripadne na pul. Ono totiz moc nedava smysl mit milion oken pres sebe.
    na spoustu veci clovek pouziva klavesove skratky, programy co spouysti si spusti pres dmenu (opet je to rychlejsi, nez hledat nekde ve start menu)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    kde plazma ma docela hezkej tilling, jako jasne neji to uplne ono, al edokazu si klavesnici sriovnat okna na plose jak potrebuju
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HARPER: na tiling v konzoli je tmux
    HARPER
    HARPER --- ---
    BOAR: teda tyhle tilling managery jsem zatím jen okukoval, na práci v tom už musí člověk umět něco víc v konzoli,ne? Pro mě je i ten Openbox náročný. Teď jsem koukal na icewm, vypadá trošičku víc uživatelsky přívětivý, budu ho muset zkusit
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    PUPU: můj runtime na ssh klient je bohužel primárně pracovní notas s win10 :D Na mintu hlavně pařim a programuju. Obzvlášť to paření mě překvapilo, jak už je dneska bezproblémový. Wine je neuvěřitelnej. Nutno dodat, že nehraju nic s kernel anticheatem.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    DANYSEK: No jo, ale rozjetou představivost tak snadno nezastavíš :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ERVIN: no ve skutecnosti jsou to videa spis mimo barak... :) A v pohode zverejnitelna i mladezi. Spis mi slo o to rict, ze ten software mame a je vcelku i snadno pouzitelny a to i z pohledu laika.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    DANYSEK: když dáš slovo "domácí" takhle do uvozovek, tak to jednomu rozjede představivost na plný obrátky.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    u fotek mam trochu ojeb - nejak se mi nedari v nicem otevrit RAW/DNG ze Samsung S24
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PUPU: ja si na Linuxu krom beznych "kancelarskych" a klasickeho "zakladu" browser a terminal treba i upravuju fotky a obcas i striham "domaci" videa...
    BOAR
    BOAR --- ---
    tak ja jedu linux na desktopu uz asi 20 let. poslednich 15 na archlinuxu a aktualne jsem presl z i3 na sway.
    Jedu na tom i semtam nejaky steam hry.
    PUPU
    PUPU --- ---
    CHOBOT: tak nejak. Linux na desktopu pouzivam coby runtime na ssh klienta, cteni mailu a browseni, nic vic. na to ta KDE Fedora s prehledem staci
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    ERVIN: taky to sleduju se zájmem, a jsem fakt rád, že jsem se před půl rokem instantně zabouchnul do mint cinnnamonu a nemám zatim potřebu přecházet jinam.

Ale taky jsem toho moc nevyzkoušel, moje druhý nejpoužívanější distro je debian přes ssh, což moc člověka na domácí použití úplně nenaláká.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam