• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    HARPER
    HARPER --- ---
    ERGOSUM: už si s tím hraju, mezitím se mi povedlo i ten antix rozjet a padla mi huba, 148mb rám po startu v grafickém prostředí. Live z USB, je to plný aplikaci a je to stejné ošklivý jako MX :) live pupy v tom max provedení 283mb, je to teda vzhledově dost hezčí, jdu si hrát s těma dalšíma verze má. Dnes to pro změnu testuju na AMD E1 se 4g ram
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    HARPER: Asi nejednodušší bude říct, že je to "stejný" puppy základ a na něm prostředí a možnost balíčků Debianu (pro BookwormPup) a vybrané aplikace.
    "* Compatibility: A Puppylinux distribution can also be built and assembled using packages and components from another Linux distribution called in Puppy the “binary compatible” distribution. The choice of a binary compatible distribution determines the availability of additional packages, among other things."
    Je to tedy 5+ distibucí
    Computer Operating System Releases: PuppyLinux
    https://wikka.puppylinux.com/HomePage

A nebo to prostě spustíš a ono to chodí
    Puppy Linux Screenshots
    https://puppylinux-woof-ce.github.io/screenshots.html

Základ je jádro. To mají distribuce společné (i když může mít úpravy). Nad tím je grafické prostředí, balíčkovací systém, nástroje pro správu a předpřipravené aplikace, jak to ten který tvůrce ditribuce považuje za nejlepší. Pokud to nepřipadá nejlepší i tobě, tak si to přispůsobíš svým potřebám. To platí tak nějak obecně.

Časem se dopracuješ k přelomu, kdy sedneš k cizímu počítači, děláš co potřebuješ a po nějaké době se zeptáš na operační systém, případně distribuci / verzi, aby řeč nestála. Pro běžné použití v tom ale pro tebe nebude problém. :-) (Poobně jako na vyvrtání díry potřebuješ vrtačku, ale už ne konkretní typ, konkretního výrobce. Ano s některou se ti pacuje podstatně líp.)
    HARPER
    HARPER --- ---
    ERGOSUM: tady jsem zmatený, ta věc je postavena na 3 různých základech? Bookwormpup je na debianu jo
    HARPER
    HARPER --- ---
    JUNIOR: nikdy jsem nezkoušel nic jiného než věci na debianu,mrknu na to,ale mám obavy že i to málo co vím tady nebude vůbec stacit
    HARPER
    HARPER --- ---
    MARASAN: screens vypadají krásně, zkusím
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    JUNIOR: Ten jsem neznal. někdy vyzkouším.
    Já podobně používám
    Puppy Linux Home
    https://puppylinux-woof-ce.github.io/
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    HARPER: Co https://www.porteus.org/ ? Pokud ti nevadí, že je to slack distro. Tenkrát jsem to potřeboval rozjet na něčem hodně prehistorickém a tohle bylo jediné co mi zafungovalo
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    a Bodhi? tam je enlightenment (nebo jak se to pise)
    HARPER
    HARPER --- ---
    Mám pocit že jsem ho kdysi zkoušel a taky na tom nebehal, takhle jsem právě před těmi lety došel k tomu Sparky - jsem s ním spoko, ale občas prostě nakouknu i jinam. Třeba to kolibriOS je malý zázrak,ale ještě to není použitelný, stejně to haiku. Zkoušel jsem i čistě Debian ale furt se vracím na Mint/sparky podle výkonu toho počítače který zrovna mám :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    zkus bunsenlabs.org : Debian s OpenBoxem
    HARPER
    HARPER --- ---
    Já jen projíždím různé distra a hledám něco zajímavého. Klasicky mám Mint nebo Sparky na svých ntb a běhají bez potíží. Ale tím jak hw stárne,tak zkouším distra které jsou lehké. Jelikož mám nejvíc zkušenosti s Debian based vecma,sáhl jsem po antiX a MX. Pokud jsem správně našel, MX je nějakým způsobem zprizneny s antiX, mělo by se to lišit jen využitím systemd. Systems mi tu píše autocorrect na mobilu,sorry. MX se mi rozjede z live bez potíží, antiX nenabootuje i když z počátku se boot rozjede. Nebyl čas to zkoumat,sedím u toho v noci kdyz nemám spaní. Prostě mi nejde do hlavy proč věci na stejném základu někdy jedou a někdy ne. Ventoy používám protože je to uzivatelsky přívětivé. Nastahuju hromadu Iso souboru,násypu na velkou flešku a zkouším. Zatím většina věcí běží. I nějaké BSD, haiku, kolibri. Jen ten antix jsem nerozchodil live na dvou ntb co jsem zkoušel. 64/32 bit vím, mám 1 noťas s jednojadrem Pentium M a tak tam zkouším jen 32bit věci - mimochodem myslím že brzy tohle umře, ještě nedávno 32 byly i na Ubuntu, teď nic. Tam zkouším třeba to kolibriOS atd.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    HARPER: Na mě to působí poněkud zmateně. Co tedy platí?

a) Chceš se podívat na live distribuci jak vypadá ta která distribuce.
    b) Chceš vybranou distribuci nainstalovat.
    c) Chceš Nějakou Live distribuci nosit na USB flashce na záchranu dat ze zblázněných počítačů.

Tyto možnosti spolu nemusejí souviset.

Live distribuce ke svému běhu používá boot z USB nebo jiného media (CD, DVD, atd.). To by tedy mělo být bootovatelné, Pokud je třeba nějak uložit konfiguraci, může to být také na tom USB. Co je nainstalováno na počítači, není až tak podstatné.

Z live distribuce můžeš třeba pohodlně zformátovat HDD.

Ačkoliv mnohé Live distribuce umožňují i instalaci, bývá lepší volit instalační distribuci. Nebo po bootu alespoň vybrat instalaci.

Jestli live distribuce z flashky nenaběhne, bývá problém
    1) zvolil jsi něco co tvůj HV nemá, nebo nějakou pitomost. Ale většinou by měla by default naběhnout.
    2) Neběží na tvém HV (nemá dost RAM, není 64bit., ... , a tak dále dle specifikace). V tom případě nemá cenu instalovat, pokud to nebereš jako sport.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    HARPER: Co je systems? Jestli máš na mysli systemd, tak to právě by default v MX Linux není

Na starším hardware bývá lepší nepoužívat Ventoy, ale instalaci přímo z flešky.

Zrovna s instalací MX mám dobré zkušenosti, vloni jsem takhle rozchodil notebook z roku 2007 a prcek má compa na hraní a když ho rozbije, tak se fakt zlobit nebudu

Pokud nejde instalace, použij starší verzi a upgrade. A nebo jiné distro. Oboje je jendodušší, než řešit proč konkrétní distro nefunguje na konkrétní prehistorické plečce
    HARPER
    HARPER --- ---
    Zpátky k Linuxu, udělal jsem si live ventoy USB a naházel tam MX a antiX, oba by měly být nějak příbuzné (vzdáleně), no MX má systems, antiX ne, každopádně boot obrazovky vypadají podobně, jenže jen MX ní najede do live, antiX zamrzne v průběhu. Může být problém v tom systemd? Zkouším to zase na tom 12 let starém Celeronu, právě AI mi ten antiX doporučilo jak vhodné distro pro tak starý stroj. MX najede bez potíží, jen netuším proč je tak populární, přijde mi zahazeny softwarem bez ladu a skladu, vzhled mne taky na první dobrou neoslovil. Mint s Xfce je proti tomu učesaný, miniOS přímo nádherný. Ale zatím chci zůstat na Sparky, jen třeba neumím nastavit asociací s jar souborem. Exe umím navázat na DOSBox,ale jar musím spouštět v terminálu.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    ja zacal pouzivat chatgpt na přepisování helm chartu a zrychlilo to praci asi 3x
    PUPU
    PUPU --- ---
    GILHAD: kruci, tohle mi ale napadne pripomina jednoho kolegu...
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    On hlavně vůbec neřeší, jestli je něco pravda, nebo ne, ale jestli to ve výsledku dobře zní, nebo ne :)

Já ho používám furt, ale furt předpokládám, že mi lže, nebo aspoň mlží. Často to tak doopravdy je, ale při ověřování si odpovědi narazím na to co hledám. Často je ta odpověď tak či onak zkreslená, ale je tam něco, co po správné úpravě jde použít. Často vygeneruje něco, co vlastně nepomůže, jen to hezky okecá, co jsem mu řekl já. A občas se i docela strefí.

Takže ho používám jako jiné věci z internetu - prověřuju to a když mi někdo napíše, že rm -Rf / mi vyřeší všechny problémy, tak se stejně zamyslím, než to nabuším do stroje :)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    já se dneska zeptal uměláka na otázku o Makefile a povedlo se mi ho crashnout :)
    HARPER
    HARPER --- ---
    Jo, dávám si s ním druhé kolo a dost často ho nachytám, on sjíždí celý net a bere i veci co už nejsou aktualni
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    S umělákem je to podobné jako s pitomcem. Když tě nic nenapadá, tak i on tě může inspirovat, nebo pohnout správným směrem. Jen mu nesmíš slepě důvěřovat, že ví co dělá.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    HOWKING: Dělal jsem školení na Adobe Creative Suite (DTP) a vedle měl svůj Linux s Gimpem, Scribusem a pod. Paralelně jsem tam dělal totéž co na Došku. Na většinu jde použít i stejné tutoriály.

Podobné to bylo s Offisy. LO tenkrát ještě neměly minigrafy v buňkách, zato měly kompatibilní funkce. Takže jsem mohl vzít španělskej, nebo německej vzoreček a v českém Calcu fungovaly.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam