• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    DANIELSOFT: ještě bych přidal do pléna, může to být problém s SQLite.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DANIELSOFT: Udělal bych si export bookmarků.
    Podezřelí jsou:
    1) rozdělané úpravy v oknu záložek
    2) servaly se doplňky
    3) některá z načtených / načítaných stránek
    4) FF nemá dost paměti na práci
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    DANIELSOFT: Ani jednou za ta léta, FF mám jako primární browser (ruční "instalace", binárka u mě v home; žádný snap ani deb)

Podíval bych se přes lsof, jaké procesy čtou z profilového adresáře...
    Je to po staru počítače, po pádu FF, nebo po korektním ukončení předchozí instance?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DANIELSOFT: to je spis bug... me podobne obcas "zahapruje" Feedbro addon (RSS ctecka) s tim, ze si mysli, ze se pousti v privatnim okne. Zabit dotycny tab a pustit znovu to fixne. Nemel jsem naladu se s tim vic dal crcat :)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    asi sem: už cca třikrát se mi stalo, že když jsem nastartoval Firefox na Linuxu (Mint), nebyly tam bookmarky, ani ty nejpoužívanější, které mám v liště a napsalo to, že se k nim nemůže dostat, protože je má otevřené nějaký jiný proces

mám se obávat malwaru? nebo je to bug ve Firefoxu na Linuxu?

až se to znovu stane, udělám screenshot, zapomněl jsem
    P0CIN
    P0CIN --- ---
    DELVIT: jj pocitam s tim. Dam tomu sanci, asi zkusim zacit uz necim hotovym https://github.com/dustinlyons/nixos-config s tim ze si to ohnu podle potreby, a kdyztak zkusim jenom nix pkg manager. Macbook necham doma pro pripad potreby ale hlavni pracovni nastroj bude desktop v officu.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    P0CIN: S tím NixOS trpělivost, je to dost jiné než ostatní linux. Přeju hodně trpělivosti.
    P0CIN
    P0CIN --- ---
    Diky moc vsem, koupil jsem X870E AORUS ELITE WIFI7 tak ted se pomodlim, jdu stavet a ucit se nixos. Vypada to ze se tady stanu pravidelnym navstevnikem.
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    P0CIN: RAMky je nutné vybrat kompatibilní s deskou, pokud chceš garanci frekvence. A pozor, pokud je v kompatibilitu listu uvedeno 2x32GB, neznamená to, že bude kompatibilní 4x64GB. Prostě to musí přesně sedět
    LUDO
    LUDO --- ---
    P0CIN: mam Gigabyte B650 AORUS ELITE AX, kernel 6.12, Debian 12, vsetko funguje ale pokial si dobre pamatam tak minimalne na zaciatku som potreboval kabel na instalaciu non-free firmware pre wifi a bluetooth
    KARIBIKCZ
    KARIBIKCZ --- ---
    P0CIN: mam AMD Ryzen 9 9900X, X870E AORUS ELITE WIFI7, kernel 6.14; wifi funguje, ethernet funguje, bluetooth (asi) funguje
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    P0CIN: já jsem teď na kabelu, i když router doma má i wifi. je to desktop, takže nemá wifi v sobě a externí krabičky na wifi mi crashovaly, nevím proč. ještě jsem koupil wifi kartu do usb, ale četl jsem někde, že můj Mint s některými mívá problém, tak raději používám ten kabel.

ta externí krabička na wifi (bridge, klient) je další možnost, pro komp se to tváří jako kabel a connectuje se to přes wifi na router, nemusíš řešit žádné drivery, akorát asi potřebuješ další elektrickou zásuvku pro tu krabičku

to crashování nechápu, možná se tam dokáže vlámat někdo z wifin v bytu okolo, třeba někdo bude mít další insight
    P0CIN
    P0CIN --- ---
    Zdravim, po letech pouzivani macu bych se rad vratil ke korenum a postavil si linuxovy desktop (kompilovani, kontenjery,.. klasicky dev work).

Co se softwaru a CLI tyce tak jsem power user, ale moc se nevyznam v hardwaru.
    Mam aktualne problem s vyberem zakladove desky at neresim problemy s wifi (mozna budu mit kabel, mozna ne) a bt.

ATX, AM5 socket na AMD Ryzen 9 9900X, onboard wifi a BT (nebo je lepsi to resit externi kartou?). GPU budu resit pravdepodobne dodatecne, zatim nepotreuji akutne.
    Pak tam dam (64-128GB ramky, 2TB hlavni disk). Zadne extra naroky na spoustu slotu nemam.

Mate nejake tipy (idealne alza)? Koukal jsem na 650ky ale ke kazde na internetu najdu spoustu protichudnych nazoru.. Cena neni uplne priorita, hlavni je kompatibilita.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jako odpojenej disk v biosu je stejne neco spatne na hw strane, koart debian to holt uspal a neco se uz neprobudilo ;)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Že by šlo o nějakou chybu v implementaci ACPI?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ERGOSUM: No já mám v MacOS také nastaveno neuspávat. Možná, když to nastavím v Debianu, bude po problémech.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    HOWKING: Mám za to, že na rozdíl od HDD se SSD běžně, pokud nejede téměř výhradně na baterky, neuspává. Teplo, vysoká spotřeba, mechanické poškození ploten a hlav, nic z toho nehrozí. Jistě to nějak nastavit jde. Ale já je defautně neuspávám.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    No MacOS se stále nekousl. To už by Debian zvládl 3x. Dnes jsem ho nechal běžet i přes noc bez usnutí. Debian se mi kousal v okamžicích realtivní nečinnosti. U mě je snadné, aby disk dlouho nic nedělal, mám 64 GB RAM. Není možné, že se to kousalo na pokusu o probuzení disku po předchozím uspání? (Jak v Debianu zakážu usínání disku?)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Asi mi něco uniká, ale nemají dnes už všechny dospělé formáty kontrolní součty, případně žurnály?
    Na datech tedy nejdou chyby disku poznat (kromě zmenšující se kapacity). Na to už potřebuješ specializovaný nástroj.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    HOWKING: V tom se neorientuji, ale nemůže nastat chyba takový, že by to vypadalo tak, že tam žádná chyba není. T.j. chyba by se chovala jako data.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    HOWKING: Nemají to v jejich DB.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DELVIT: Poznám, protože data jsou pod obrovskými stretchi a tak by byla chyba vidět jako badpixel, nebo dokonce díky rle jako jasový posun části obrazu.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DELVIT: Heh, jak je to možné? :D (nevede?)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    HOWKING: Muzu vypravet historku jak linux nabootoval na hardwaru ktery mel bug v inicializaci DRAM controlleru (jinymi slovy, CPU cetlo z DRAM total garbage).

Podobne na linuxu bezela "stabilne" nekolik dni web appka, prestoze v CPU byla chyba kdy v nekterych pripadech nedoslo ke stall pipeliny kdyz DRAM nezasignalizovala data ready dostatecne vcas, cili v dusledku se do registru dostala nahodna data co zrovna byla na interni sbernici CPU.

Videl jsem i pocitac kde bezlo komplet KDE s firefoxem atd naprosto v pohode, akorat nahodne padala Java. Problem byl ve firmwaru processoru kdy v nekterych pripadech nezarovnaneho cteni z pameti se nacetla vzdy nula (nutno rici, ze ISA specifikace explicitne povolovala cteni nezarovnanych dat). Trvalo mi 6 mesicu na to prijit :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam