• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MRDAC_BEDEN: Děkuji, funguje! :-) V noci na to už nějak nebyly síly...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MRDAC_BEDEN: Přesněji CP852 byla používaná (už) v DOSu.
    CP852 – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/CP852
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    ZBYNEK:

sudo mount -t vfat /dev/sdX1 /mnt/win95disk -o codepage=852,iocharset=utf8,uid=$(id -u),gid=$(id -g)

**Vysvětlení parametrů:**

* `codepage=852` – středoevropská znaková sada používaná ve starších Windows (včetně češtiny)
    * `iocharset=utf8` – převede názvy souborů do UTF-8 (aby byly čitelné v moderním Linuxu)
    * `uid=$(id -u), gid=$(id -g)` – nastaví přístupová práva pro aktuálního uživatele
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Mám tu starej disk ještě z dob Win95 formátovanej FAT32. Bohužel v linuxu jsou jména souborů s diakritikou rozbitá...

Tušíte někdo jak na to?

Tohle nijak nepomohlo:
    mount -r -o iocharset=iso8859-2
    mount -r -o iocharset=iso8859-2 -o codepage=852
    mount -r -o iocharset=cp1250
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    HOWKING: toto bych asi řešil pomocí distroboxu a v něm kontejnerizovaného debian 12. Aplikaci pak spustíš, jako by byla nativně v systému.
    MA747
    MA747 --- ---
    CASTER, JANFROG: Uvědomil jsem si, že testovací case je nyní jiný než minule. Před x léty, kdy paměť pod stress testem nerostla jsem v testu otevřel socket a v něm v nekonečné smyčce jsem zadával requesty. Nyní otevřu socket, provedu request a socket opět zavřu. Možná proto rostla VIRT (ale valgrind byl OK). Když jsem test přehodil na původní verzi, htop hodnoty byly konstantní.

Přepsal část toho tcp/ip serveru tak, že se sockety ukládají do fronty, kterou procesuje N working threadů. Pustil jsem testy a po asi třech hodinách běhu htop ukazovalo konstantní čísla u RES, LIB a DATA. Jednou došlo ke zvýšení u SHR au VIRT. Valgrind byl také OK.

Když jsem hledal, co znamená VIRT - https://stackoverflow.com/questions/23187228/what-is-virt-column-in-htop-memory-overhead --> I would stop worrying about the VIRT thing. [...] I suspect the top page is allocated for vsyscall purposes. [...] Go by the RES entry.

Ještě to nechám několik dní bežet a uvidím. BTW asi dvou denní běh té předchozí verze serveru způsobil zamrznutí VM (ubuntu server) - nešlo na něj ssh, kurzor na login neblikal. Místo na virt. disku nedošlo.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    tak jsem použil lsof na ten soubor se záložkama, u kterého Firefox řve, že už ho má někdo otevřený:

ukázalo to dvakrát ten jeden proces Firefoxu, uživatel "danny"

multithreading bug ve FF?
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    SUCHRE: jasně, ono by to šlo i přímo na tom Debianu 13

HOWKINGu, budeš potřebovat -dev verze balíčků knihoven

při kompilaci ze zdrojáků se napřed pouští ./configure a to když ti vynadá že nemá nějaké foobar.h tak většinou potřebuješ balíček foobar-dev
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    hm, flatpak ani appimage uz nejsou k dispozici. bud to zkompilovat ze zdrojaku, coz neni takova hruza nebo pouzit jinou ctecku. jeste, ze mi rss ctecka nikdy nechybela a nepouzival jsem ji
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    HOWKING: nestačí na tom Debianu 12 stáhnout zdrojáky, pak zkompilovat statickou binárku a tu zkopírovat na Debian 13?

je to teda docela prasárna, ale když tu čtečku tak moc chceš... měla by to být option gcc -static
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DANIELSOFT: No ale QuiteRSS není ani v tom zdroji. Mám na vedlejším počítači Debian 12 a na něm quiterss. Vyrobím nějak Appimage sám? (na to už jsem myslel, ale nic nevygooglil)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    takže zkus hledat jestli je někde AppImage verze této čtečky
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    ještě existuje něco jménem AppImage: mně teda taky dělal problém s knihovnama, ale tobě v tomto případě nemusí, má více knihoven "v sobě"
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SUCHRE: Ten tu appku nemá.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    pouzil bych flatpak
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Snažím se násilím nainstalovat QuiteRSS do Debianu 13. Postupně dodávám každou knihovnu, po které řve, ale zdá se , že to není úplně dobrá cesta. Cíl stále v nedohlednu. Je nějaká korektní cesta jak vynutit jeho instalaci a vynutit aby se stáhlo a nainstalovalo vše, co chce? (přece ty soubory co Debian 13 odmítá ničemu nemohou uškodit, když je zbytek systému nepoužívá)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    DELVIT: a jestli se nepletu umí to i Mutt
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    HOWKING: Klidně napiš :).

Já jsem používal nějakou dobu i CLI:
    nom - https://github.com/guyfedwards/nom
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DELVIT: To jsem zkoušel. Zkoušel jsem toho hodně. proto se ptám, na něco mimo APT a Flatpak. Tam jsem nic použitelného nenašel. Třeba má někdo zkušenost s něčím, co není tak známé. Dnes se všechno tlačí cestou nesmyslného překombinování. Já si snad něco napíšu sám :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam