• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    SUK
    SUK --- ---
    ERGOSUM: Nebyla by moznost vymenit kartu uvnitr? Udelal jsem to tak kdysi a vyresil jsem vic problemu, nez jich nasledne vzniklo. Tehdy nejnenavidenejsi bcm za nejaky intel ac6xxx (coz byla taky docela nenavidena karta, co si budem povidat)...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Při té příležitosti se zeptám.
    Zvažuju pořídit si WiFi dongl na dva notebooky Linux a tablety Android.
    2,4GHz mi tam bez problémů funguje interně, ale chci ještě 5GHz WiFi, které tam nemám.
    Použití spíš jako záloha. Nekupoval bych kvůli rychlosti, nebo dosahu. Prioritou je zapojit a fungovat.
    Jsou nějaké, kterých se vyvarovat, případně co upřednostnit?
    HARPER
    HARPER --- ---
    Momentálně jedu na ntb c1037u z roku 2013, a teď jsem dotáhl dva desktopy, i5 4590 s nVidia quadro1800 a i7 3770 s nVidia Quadro4000, cca 10-12 let staré mašinky, ale když to osladím lehkým systémem, dá se na tom ještě fungovat, mám to spíš na zabijeni času během dlouhých večerů
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HARPER: ser na wifi, jdi do powerline.

BTW co se oznacuje za "bramborové PC" ?
    HARPER
    HARPER --- ---
    Moji senioři taky jeli pár roků na Linuxu bez potíží, mají to jen na net, fotky a hudbu, teď ale starý ntb zdechl a pořídili si nový,tam byly w11 jedou na tom - net, fotky, hudbu, pro běžného uživatele poslouží cokoli, je jim jedno co je tam za systém.Na novém ntb jsem měl taky teď potíže s WiFi, ale stačilo dát novější jádro. Teď si stavím dvě nové bramborové PC, po dlouhé době desktopy a I když jsou to 10 let staré komponenty, tak většina věcí jede hned, řeším akorát ovladače na staré nVidia karty co jsem vyhrabal z kontiku, jsou to pracovní Quadro, tak doufám že je rozchodim. USB WiFi od TP-Link je naprostý peklo s nějakým rovným čipem , tam se ukáže teprve. Nechápu, mám jiný USB dongle a kam ho strčím najede automaticky bez instalace, no tahle ax1800 je problémová i na win - potřebuje instalaci ovladače.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    BOD: Jak mohli zvládnout přechod na W10? Já bych je nepodceňoval. I když se budeš snažit, do pár dní to poznají.
    Kamarád dal na výběr Linux s podporou, nebo Widle bez podpory (a instalujte si W sami). Dnes mají za sebou několik spokojených verzí Linuxu.

Matka se také naučila v důchodu používat Mandrivu a nic jí nescházelo. Ještě byla mezi babičkama za borce. :-)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    cokoliv s KDEa rozchodit internet. rodice na to jeli leta, nez si poridili androidi tablet ;)
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    BOD: jako Windows nejvíc vypadá Kali undercover :-)

Obecně cokoliv s xfce nebo kde, xubuntu mívalo předinstalovaná i podobná témata
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    BOD: já dal tátovi na nějakou dobu Xubuntu, ale jemu se pak povedlo daný notebook fyzicky zničit

ale on je flexiblinější a dokáže se naučit jiné ikonky, jiný tvar oken atd.

jen teď jsem blbec myslel, že libovolné Lenovo bude v pohodě a koupil jsem mu ThinkBook, na který mi na Linuxu selhaly drivery na wifi, tak tam má zatím Widle :(

určitě někde někdo Linux skinoval, aby vypadal jak Windows, to by mělo být docela běžné. možná mrkni na Zorin OS
    BOD
    BOD --- ---
    Já se teď celkem zamilovávám do Rocky a rád bych se naučil s Gentoo které jsem považoval za čistě server záležitost, co si nepustím k tělu. Ty věci co od OS chceme jsou hodně jiné... Linux je pestrý, Bohu dík :)

Btw teď koukám co podstrčit prarodičům aby nepoznali že to není Windows 10, jde mi fakt o tu prvoplánovou OS GUI část, oni si settings natož terminál v životě neotevřou, ale jak je ikona kousek vedle s jiným obrázkem, je vymalováno :) nějaké tipy?
    Možná jste to teď někdo řešili (v souvislosti s koncem podpory w10) a máte v živé paměti
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    BOAR: Není tak rychlý a já potřebuju na fyziku výkon. Otestoval jsem opravdu všechny reálně dostupné Linuxy (viz níže) a Debian je prostě nejrychlejší (i to je asi důvod proč na něm běží Proxmox)
    BOAR
    BOAR --- ---
    HOWKING: na desktop je archlinux lepsi :-)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Linux je super! (výkřik do tmy :D) [Debian, Trixie, Gnome, Wayland]
    HARPER
    HARPER --- ---
    Nakonec po hodině chroupani proběhlo povýšení na 8 úplně bez potíží a zůstal i grub s dualbootem do W7,překvapivě, tohle se mi na mintu nikdy nepovedlo,vždy musela být čistá instalace. Já jsem zkoušel bramboru osadit různýma lehkyma distrama, ale nikdy se mi to nakonec nelíbilo, mx byl lehký ale zbytečně narvany vecma hned po čisté instalaci, miniOS a Slax se mi nelíbily s těmi jejich balíčky nebo jak tomu říkají a ten sparky minimal me prostě sedí - po instalaci má jen ty základní věci, zbytek si dohazu sám, po startu to bere cca 380mb ram. Žádný ikonky, čistý hranatý design oken. Mam ho rád.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    me umrel laptop, mam isto nej staru bramboru a pac sem byl linej se prcat s archem, tak sem nahodil EndeavourOS, taky na archu, ale ma installer :-D funguje to uplne skvele
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    já od doby co jsem přešel z Xubuntu na Mint tak si krásně čvachtám
    HARPER
    HARPER --- ---
    Vyšel sparky 8 je na Trixie, zatím mi to běží bez potíží na moji staré bramboře, na novém kompiku nejde zvuk, ale tam zůstane Mint. Zkouším bramboru prohnat upgradem skrz výměnu sources, je to nekonečný. Předpokládám že nakonec stejně udělám novou instalaci, ale jen jsem se chtěl podělit pokud někdo náhodou taky frčí na sparky.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    HOWKING: I na základě tvojí anabáze bohužel stále platí ten vtip, že u MacOS jsi uživatel, u Windows správce a u Linuxu developer. Dokud bude potřeba se hrabat někde na fórech a v texťákách, jakkoliv Linux výrazně a dramaticky poskočil, co se user-friendliness týče, pro masy to nebude volba. Pohodlí vítězí.

Já lámu našeho ředitele furt, abychom jako škola přešli na Linux. Kvůli bezpečnosti, kvůli tomu, že jinak máme všechno web-based, gdocs, izus... bez reakce, neochota.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SPIKE411: No v MacOS to jakž takž jde, přesouváním pozic síťových připojení, ale stejně to neposlouchá do důsledku, není to funkční. Ve Windows to ani nevím, jak bych to udělal. V Linuxu to taky není snadné, je třeba editovat /etc/NetworkManager/system-connections, ale je to dokonale funkční za všech okolností.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam