• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    TR1
    TR1 --- ---
    MCKIDNEY:
    Ja mam nabootovano z USB disku a provadim e2fsck z nej. Pri beznem startu jen cerna obrazovna a nic vic. Na NVMe mi to naslo a opravilo pomerne dost chyb, tak uvidim, jestli to bude ke spusteni OS stacit (test jeste stale bezi).

Jinac ja jedu stale na legacy. Zavadec mam na sata SSD a rootfs na NVMe.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    TR1: V momente kdy se dostanes do e2fsck, tak je uz celkem jasne ze chyba je v /boot a /boot/EFI.
    Takze bych se spis podival tam, specialne pokud mas cerstve jadro s potencialne spatnym initramfs ci konfiguraci.
    TR1
    TR1 --- ---
    Do dnesniho dne jsem nevedel, ze i Linux ma svou obrazovku smrti :( Po studenem restartu vubec nenabiha OS, nezobrazi se ani k vyzva pro zadani hesla k zasifrovanemu rootu. V soucasne dobe spusteny live LinuxMint, sifrovane oddily pripojene prikazem cryptsetup a na nich bezi e2fsck -f -v -y -c /dev/mapper/nvme0n1p1_crypt. Doufam, ze to cele nejak nepodelalo, by me asi trefil slak.

KARIBIKCZ
    KARIBIKCZ --- ---
    HOWKING: 14 dnu je dlouha doba na to, aby nejaka zavislost zacala/prestala vadit, na to staci jeden rebuild nejakeho balicku u Valve
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DANYSEK: Ale divím, se, že vedlejší komp ty problémy nemá. Je tam stejný systém obnovený ze stejné zálohy cca před čtrnácti dny.
    KARIBIKCZ
    KARIBIKCZ --- ---
    HOWKING: jestli to rve na 32bit, tak je to steam
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DANYSEK: Když jsem to vynutil, tu aktualizaci, řvalo to něco o 32 bitových knihovnách, mateně si pamatuji,
    Zkusím zakomentovat steam a uvidím.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    a nebo se na to proted proste vykasli, az to steam vyresi... updatne se to
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HOWKING: a ten steam zakomentovat nemuzes? :-) podle me se to pak updatne, jen pak asi teda zas nepujdou jiny veci (z toho steamu) ... 3rd party repa muzou mit starsi zavislosti (a proto to podrzi ten udev & spol)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KARIBIKCZ
    KARIBIKCZ --- ---
    HOWKING: tak jeste prosim o
    apt-mark showhold
    a tady uz mi pomalu dochazi napady
    KARIBIKCZ
    KARIBIKCZ --- ---
    DANYSEK: mozna zalezi, co za verzi debootstrapu to je, ale klidne je mozny, ze na to zatim kaslou
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KARIBIKCZ:
    howking@debian-i9:~$ apt list --upgradable
    libnss-systemd/stable 257.9-1~deb13u1 amd64 [aktualizovatelný z: 257.8-1~deb13u>
    libpam-systemd/stable 257.9-1~deb13u1 amd64 [aktualizovatelný z: 257.8-1~deb13u>
    libsystemd-shared/stable 257.9-1~deb13u1 amd64 [aktualizovatelný z: 257.8-1~deb>
    libsystemd0/stable 257.9-1~deb13u1 amd64 [aktualizovatelný z: 257.8-1~deb13u2]
    libudev1/stable 257.9-1~deb13u1 amd64 [aktualizovatelný z: 257.8-1~deb13u2]
    libxml2/stable 2.12.7+dfsg+really2.9.14-2.1+deb13u2 amd64 [aktualizovatelný z: >
    systemd-sysv/stable 257.9-1~deb13u1 amd64 [aktualizovatelný z: 257.8-1~deb13u2]
    systemd-timesyncd/stable 257.9-1~deb13u1 amd64 [aktualizovatelný z: 257.8-1~deb>
    systemd/stable 257.9-1~deb13u1 amd64 [aktualizovatelný z: 257.8-1~deb13u2]
    udev/stable 257.9-1~deb13u1 amd64 [aktualizovatelný z: 257.8-1~deb13u2]
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KARIBIKCZ: no viditelne deboostrap na to dlabe :D (hadam, ze ty incus containery generujou takhle)
    KARIBIKCZ
    KARIBIKCZ --- ---
    HOWKING: a co rekne
    apt list --upgradable
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Když se mi těch 10 souborů podařilo násilím zaktualizovat. Padl steam. Ale na vedlejším kompu zaktualizované jsou a steam jede. Já to nechápu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HOWKING: no ja bych rek, ze v tom pripade problem bude nejaka zavislost z toho steamu (stacils to smazat)
    pokud tam mas sources.list.d/debian.sources , pak plati co pise KARIBIKCZ ... tzn. nemusi byt puvodni sources.list
    KARIBIKCZ
    KARIBIKCZ --- ---
    HOWKING: no.. ted jsou tam ty zdroje dvakrat, no :-)

HOWKING: jo, to uz jsme si overili :-)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KARIBIKCZ: Není prázdný, kecal jsem.
    howking@debian-i9:/etc/apt/sources.list.d$ ls
    debian.sources  mozilla.list  steam-beta.list  steam-stable.list

HOWKING
    HOWKING --- ---
    DANYSEK:
    howking@debian-i9:/etc/apt/sources.list.d$ apt-cache policy libudev1
    libudev1:
      Instalovaná verze: 257.8-1~deb13u2
      Kandidát:          257.9-1~deb13u1
      Tabulka verzí:
         257.9-1~deb13u1 500
            500 http://deb.debian.org/debian trixie/main amd64 Packages
     *** 257.8-1~deb13u2 500
            500 http://deb.debian.org/debian trixie-updates/main amd64 Packages
            100 /var/lib/dpkg/status
    KARIBIKCZ
    KARIBIKCZ --- ---
    HOWKING: nene, navic teda sources.list.d zjevne prazdne neni.. obsah debian.sources mi na prvni pohled prijde spravne

DANYSEK: to funguje, ale v trixie uz to neni default a tohle je nova instalace, takze se ten novy source musel nekde valet
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam