• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    HARPER
    HARPER --- ---
    RUTHER: kolibriOS by mělo běžet z jedné 3,5" diskety na 32bit systému,ale nevím jestli stačí 386, až bude čas,zkusím to nahodit do virtualu. Na Pentium M1,7 s 2gb ram to běží parádně. Ale není to Linux.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER:
    Cítím se překvapen, jak se změnily nároky na hw.
    $ qemu-system-i386 -cpu 486,-fpu -m 32 -fda disk1.img -snapshot
    used 14 MB RAM, disk usage 7 MB
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Tohle je moje drahocenná distribuce
    Floppix - Linux on 2 floppies
    Floppix - Linux on 2 floppies
    https://floppix.com/
    lol At least a 486DX with a 3.5" floppy and 16Mb RAM.
    JADE
    JADE --- ---
    PUPU: diky, zkusim vsechno... spis mi slo o to "co pustit/nastavit na tom :media: serveru linux" a co mit za appku na MacOS abych se pripojil... ale pokud mi bude stacit to ssh -X tak budu nadsenej... jinak nic tam prave nemam nastaveno je to klasicky desktop s xfce, pouzival jsem ho leta na stole work/zabava/hry... ted uz jen pousti prave netflixy na tv, pousti muziku do 5.1 bednicek, stahuje torrenty a max by byl jako ten sitovej disk jeste s fotkama/filmama/celozivotni sbirkou mp3 :]
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    Apache Guacamole®
    https://guacamole.apache.org/

taky nejni marny

jinak rustdesk
    PUPU
    PUPU --- ---
    JADE: Nevim, jak mas udelany ten mediaserver, ale rustdesk je alternativa k teamvieweru a nomachine umi pokud vim jak tohle, tak i nove 'graficke prihlaseni' se vsim vsudy. spousteni Xkovych aplikaci vzdalene je pochopitelne mozne klasicky pres ssh -X
    JADE
    JADE --- ---
    TEAPACK: az takhle snadny ze by to bylo? MacOS si s tim poradi?
    PUPU: dik, no proste potrebuju neco jako "vzdalena plocha" windows, ci Teamviewer... ale kdyby to treba umelo nejake vlastni nastaveni, dam priklad nekdo kouka na TV a ja si na sve plose pod svym userem treba, ladim aktualizace, nastavuju sambu / chci to mit i jako sdileny uloziste do site, davam treba stahovat film, kterej pak jen pustim atd. :P
    PUPU
    PUPU --- ---
    JADE: pokud potrebujes skutecne plochu jako zrcadlo konzole, tak treba nomachine nebo rustdesk
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JADE: ssh -X
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    CHOROBA: v nastavení jsou tuším agregace pro různý počty jader
    JADE
    JADE --- ---
    zdar všem, také bych potřeboval skromnou radu, neboť jsem línej už i googlit a něco zkoušet... mám úplně jednoduchý setup doma, kde jsem svůj starý pracovní desktop s nějakým last LTS xubuntu přemístil jako media center do obýváku a připojil k tv, nějaké té levné bezdrátové klávesnici Logitech s hodně marným touchpadem (na dálku už to místy zlobí, a ten touchpad je stejně příšernej na nějaký složitější úkony) a k soundsystému pro dokonalý zvuk při pouštění Netflixu :) jsem píchlej do místní sítě 192.168.1.1/25... no a potřeboval bych nějak snadno a nenásilně (občas) z pracovny ze svého macu pustit na monitoru zkrátka tu pracovní plochu od vedle... na aktualizace a základní věci mi stačí terminal a ssh, ale občas bych potřeboval naklikat nějaké blbosti v GUI, protože prostě sedět před tv na zemi s nepoužitelnou klávesnicí mě nebaví... mám na tom pc stále Xorg. takže prostě bych potřeboval "vzdálenou plochu" nějakou nenásilnou, snadno funkční vedle do pracovny. Děkuju za tipy!
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    JANFROG: díky.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Já jsem u pramene :) Nechci distro vycházející z distra vycházející z distra vycházející z Debianu. Já mám Debian :D
    XARGH
    XARGH --- ---
    HONZA09: tilling se da nastavit castecne i v KDE - skript pro KWIN. ask your local LLM. Ja nakonec sahnul po game edici Garuda linuxu, kde je vsecko okolo her na klic, prave proto, ze umi Snapper okamzite - strasne jsem se predtim trapil s Nobarou. Akorat je to dost huste neonovej cyberpunk design, nekoho to muze vydesit :D.
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    Já jsem na Fedoře KDE a prozatím spokojenost. Arch a OpenSuSE bych chtěl někdy taky zkusit, ale jak se znám, tak se bojím, že s tímhle tempem bych skončil u distro hopingu.

Taky mě dost láká windows tiling manager.
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    Zdravím.
    Mám dotaz Linuxového začátečníka.
    Instaluju Linux server, Ubuntu 24.04.03. Nerozumím tomu, jedu jen podle instrukcí.
    V instalaci je dialog na výběr síťového rozhraní.
    Chci v DHCP udělat rezervaci, ale ta na MAC nefunguje, protože místo MAC adresy je tam nějaký úplně úchylný bordel.
    Co to sakra je?

KECAM
    KECAM --- ---
    XARGH: snapper uz zachranil spoustu zivotu:) me zachranuje u opensuse :)
    XARGH
    XARGH --- ---
    Dobry den, pouzivam Arch, mimochodem. Ale jeste ze to predzvejkany distro obsahuje Snapper! Jinak bych si to asi hodil :DD
    PAN_ILFORD
    PAN_ILFORD --- ---
    Dobrý den. Nainstaloval jsem Linux Mint.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Places to Telnet | telnet.org
    https://telnet.org/htm/places.htm
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    nastesti objednano vcas,ale i tak strasna raketa
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam