• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Nerad skacu dovnitr zhave diskuze :)

Odlozim si zde projekt co zkusim pro KDE:
    GitHub - rxappdev/MouseTiler: The fastest, simplest tiler for KDE Plasma 6+ that gives you full freedom at your fingertip. No need to remember dozens of keyboard shortcuts or be limited by a fixed til...
    https://github.com/rxappdev/MouseTiler

Jako nekdo, kdo tohle delal rucne od dob KDE 3.5 me to docela zaujalo.
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    XARGH: Jsem těch 128 přehnal ad absurdum, ale těm 16 GB taky nevěřím na uspokojivý používání, když tam vlastně víceméně každá aplikace běží jako vlastní Virtual Machine. Když se koukneš na jaký notebooky se to běžně instaluje, pokud si to chceš koupit předinstalovaný, tak to jsou všechno nabušený železa.
    XARGH
    XARGH --- ---
    HOWKING: me prijde ze resej to samy oddeleni oba, ale uz mi to nemysli, je pozde ;)
    nic, neni to nic co by me palilo, jdu od toho
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XARGH: Ty sis nějak nevšiml toho prvního odkazu. (to o těch byrokratech je až druhý a tne jsem jen dodal navíc)
    XARGH
    XARGH --- ---
    HOWKING: nestrada, resp strada, protoze vyvojari nechtej delat byrokraty :)

HONZA09: Recommended
    CPU: 64-bit Intel processor (also known as x86_64, x64, and Intel 64)

Intel VT-x with EPT

Intel VT-d

For security, we recommend processors that are recent enough to still be receiving microcode updates (see Important Notes for details).

AMD processors are not recommended due to inconsistent security support on client platforms (see Important Notes for details).
    Memory: 16 GB RAM
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    HONZA09: Tak já kdysi provozoval i Sun v jedné firmě - jako host pro VirtualBox(y) s MacOS virtuály :D To taky chtělo 128 GB ram a to bylo před patnácti lety fakt hodně paměti. (dnes je polovina z toho na desktopech běžná - i když za chvíli zase nebude při těch cenách :D)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    HONZA09: Jo od Achu jsou tam dvě distra odvozená. Ale když se podíváš, tak debian based je víc jak 50% desktopů (i díky Ubuntu). Ne dister, ale počítačů s užitím desktop. Proto se divím, že zrovna Debian takto "strádá".
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    Jo a když máš 128GB RAM tak ještě můžeš rozjet QubesOS :)
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    HOWKING: Tak kromě Debianu, Fedory už je snad jen z těch velkejch Arch ne? Pak OpenSuSE, Slackware a Gentoo, což je pro nerdy.
    XARGH
    XARGH --- ---
    HOWKING: chapu dobre, ze nejde moc o vyvojare, ale spis ghostujici byrokraty? :DD

rozumim tomu jak koza petrzeli, takze:

Model: Perplexity (GPT‑5.1)

Debianí Data Protection Team (DDPT) je v podstatě interní „GDPR tým“ / ekvivalent pověřence pro ochranu osobních údajů (DPO) pro celý projekt Debian.

Co ten tým konkrétně dělá
    Podle popisů Debianu a článků o jeho rozpuštění:

Kontaktní místo pro veřejnost a úřady

Odpovídá lidem mimo projekt na dotazy typu:

Jaké osobní údaje Debian shromažďuje (mailing listy, BTS, účty vývojářů, SSO atd.).

K čemu je používá, jak dlouho se uchovávají, komu se zpřístupňují.

Slouží jako kontakt pro dozorové úřady v kontextu GDPR.

Vyřizování žádostí subjektů údajů (DSAR)

Zpracovává žádosti ve smyslu GDPR: přístup k údajům, oprava, výmaz, omezení zpracování apod.

V roce 2025 řešil tým jen několik málo (4) formálních požadavků.

Údržba a rozvoj zásad ochrany soukromí

Udržuje a aktualizuje veřejně dostupnou privacy policy Debianu.

Pomáhá jednotlivým službám (mailing listy, bugtracker, buildd, snapshoty, web, příp. třetí strany) sladit se s těmito zásadami a s GDPR.

Poradenství pro interní týmy Debianu

Radí správcům služeb a vývojářům ohledně:

Jaké údaje smí/musí sbírat.

Jak data minimalizovat, anonymizovat, kdy je mazat (retence).

Jak psát interní postupy v souladu s GDPR a dalšími zákony o ochraně dat.

Koordinace compliance / „dohled“

Sleduje, zda se služby Debianu chovají v souladu s GDPR (v mezích dobrovolnických kapacit).

Dohlíží na reakce při incidentech souvisejících s osobními údaji (např. únik mailing listu, logů).

Funkčně je to tedy kombinace:

interního pověřence pro ochranu osobních údajů (DPO) podle čl. 37–39 GDPR,

a kontaktního místa pro uživatele / přispěvatele a dozorové úřady v oblasti ochrany dat.

Proč je to důležité
    Debian provozuje spoustu služeb, kde se vyskytují osobní data (jména, e‑maily, IP adresy, logy, metadata v bugzille atd.), takže někdo musí řešit právní stránku a GDPR.

Bez tohoto týmu má Debian jen ad‑hoc pokrytí (aktuálně to dočasně dělá DPL Andreas Tille), což není dlouhodobě udržitelné a může to být problém pro důvěru i regulátory.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TBC: Hodně dister je založených na debianu a další spousta dister je založena na distrech založených na Debianu. Statistiku jsem si nedělal, ale mám pocit, že kromě Fedory jsou to snad všechny přední distra.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XARGH: reaguju na:
    Debian řeší problém s potichu odcházejícími vývojáři - Root.cz
    https://www.root.cz/zpravicky/debian-resi-problem-s-potichu-odchazejicimi-vyvojari/
    a předtím jsem ještě zaznamenal:
    Debian hledá dobrovolníky po rezignaci týmu pro ochranu dat - Root.cz
    https://www.root.cz/zpravicky/debian-hleda-dobrovolniky-po-rezignaci-tymu-pro-ochranu-dat/
    PUPU
    PUPU --- ---
    HOWKING: tak ono kdyz jsi spickovy vyvojar a vis, ze s tvymi schopnostmi te jinde zaplati zlatem... to trochu snizuje motivaci k tomu makat zadarmo. prijde mi to prirozene - stejne tak i to, ze nekteri vyvojari proste potrebuji tu svoji svobodu a do IBM by je nedostali ani parem volu. takovych je ovsem mensina
    XARGH
    XARGH --- ---
    HOWKING: dohledas nam pls nejaky data o tom, kde je kolik vyvojaru v 2026? ciste ze zvedavosti...

jinak debian je pro me neco jako sehrana country kapela :D - mlady to netahne, ale je to spolehlivy, solventni a podava to konzistentni uroven sluzeb = SERVERY ze jo :)
    TBC
    TBC --- ---
    HOWKING: polovina dister? to opravdu ne.... holt vývoj uzivani linuxu se ubira i jinym s smerem, pak jsou tam i komercni vlivy, top developeru je urcitx mnozstvi...i generační obmena... myslim ze i vliv kontejnarizaci a distra zde vyuzitych prilakala spostu vyvojaru....

tim neříkám že Debian je špatný, naopak, ale je to zkrátka konzervativní distro, se všema vyhodama a nevyhodama, pro urcity usecases...

zkrátka v té variabilitě dister je jedna z krás linuxu.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Celkem mě děsí, že Debianu trvale ubývají vývojáři. Čekal bych to u nějakých obskurních dister, ale u něčeho, na čem polovina dister staví nechápu.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    JADE: Když se potřebuješ dostat na aktivní session, tak použij třeba tigervnc-scraping-server...
    JADE
    JADE --- ---
    JADE: jen musím teda ještě popsat nemilou praxi... samozřejmě že vzdálená plocha nemaká s přihlášeným uživatelem :( nelze fungovat v režimu pouštím film v obýváku, mám otevřený remote v kanclu...
    ale horší je, že jsem si chtěl zkusit pustit na dálku mp3 v audacious... click na play, začlo to hrát v pracovně "po síti" říkám hmm... dobrý... jenže pak když jsem přišel tam, tak 5.1 zvuk na emu20k (sound blaster xifi platinum) v hajzlu a nedaří se nakopnout zpět... hraje to jen na centru, přední levá/pravá, ale subwoofer a zadní bedny mlčí :( inovace, která za to moc nestála...
    JADE
    JADE --- ---
    Jen hazím info ohledně remote desktopu... úplně nejjednodušší a nejsnadnější a nejefektivnější nakonec bylo na linux desktopu nainstallovat Xrdp sudo apt-get install xrdp. Neb ten Rustdesk asi fine, ale překvapilo mě, že je to takový spíš Teamviewer, z venčí přístup nechci a popravdě z těhle aplikací nějak nemám dobrej pocit je mít na compech. No a na Macu bez problémů šlo použít jako klienta WindowsApp, free věc z appstoru easy, peasy... dělá to přesně to, co jsem potřeboval. Tak děkuji všem.

JANFROG
    JANFROG --- ---
    SPIKE411: Tak encoding/decoding videa je dost jina uloha nez OS, s tim by myslim i vyvojari ffmpeg souhlasili :-)

Jinak doporucuji si to zkusit, napsat si neco rucne v asm aby to bylo rychlejsi nez co vypadne z GCC / LLVM.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam