• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    XARGH
    XARGH --- ---
    HONZA09: vychytavka ;)

zacinam se probirat starejma hrama z win raidu a kupodivu dost z nich funguje i bez registru! :)

hledal jsem funkcni nahradu za FolderFirewallBlocker nebo jak se ten bazmek na blokovani odchozich spojeni jmenoval a nasel jsem ji v programu OpenSnitch :)
    ZADNE HLASENI "DOMU" NEBUDE :D

XARGH
    XARGH --- ---
    HONZA09: niri je v zakladu (testovano na Garuda) hodne strohy ;)

ja bych volil podle tve sestavy, na ktery DE (me treba vic vadi GNOME nez KDE) ses zvyklej, jestli mas monitor co umi VRR (ja "hniju" na starem HW ve vsech ohledech), potrebujes HDR

LLM:
    Porovnání DE pro hraní (prakticky)
    KDE Plasma: typicky silná volba pro hraní na Waylandu díky důrazu KDE na Wayland budoucnost a herně relevantní funkce (VRR apod.); KDE oficiálně komunikuje „all-in“ směr na Wayland.
    ​GNOME: také Wayland-first, ale některé herní funkce jako VRR se v GNOME komunitně řeší postupně; existují vlákna o VRR v GNOME na Waylandu.
    Xfce/Cinnamon/MATE/LXQt/Openbox: často volené pro jednoduchost/nižší režii, ale typicky X11 stack; u X11 můžeš častěji řešit tearing vs compositor-vsync kompromisy a někdy i „skip frames“/trhání při zapnutém compositingu.

niri/sway/Hyprland (Wayland compository): mohou být velmi svižné, ale herní komfort může záviset na stavu XWayland/NVIDIA/explicit sync; existují hlášení výrazně špatného výkonu XWayland aplikací na NVIDIA v kontextu niri/xwayland-satellite.
    --
    nerd jel na GNOME,ale zjistil, ze jeho specificka konfigurace funguje bez problemu pouze na KDE, tak presel, byt GNOME umi vic veci (to zas nahlodalo me, ale nechci si rozmrd*t OS instalaci GNOME do KDE edice :)

This Problem Made Me Switch To KDE Plasma
    https://www.youtube.com/watch?v=w0FoC3PHRBs
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    To je hrozný s tím Linuxem. Rozhodlej pro Fedora COSMIC jsem googloval co a jak a zjistil, že ještě existuje nějaký Niri.
    BOAR
    BOAR --- ---
    zlatej sway
    HARPER
    HARPER --- ---
    MARASAN: labwc je openbox pro wayland, chvíli to bude trvat ale pak si to sedne. Ne každý chce hromadu omalovánek.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HARPER: akorat prijde wayland a hledani nastupce...
    HARPER
    HARPER --- ---
    Zlatý openbox jak to tu čtu :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HONZA09: Rust v jádře a Rust v uživatelském prostoru spolu nijak nesouvisí. Tyhle prostory jsou od sebe izolované.
    (Jako že by programy napsané v Rustu nějak zázračně začaly běhat lépe, rychleji, stabilněji atd. jen díky tomu, že malilinká část jaderného kódu, který navíc ani na standardním x86 PC/laptopu snad nemá žádné využití, je napsaná ve stejném programovacím jazyce.)
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    Fedora 44 prý pojede na kernel 7.0, kde bude růst pevná součást jádra. Ten Cosmic je taky psanej v Rustu. Znamená to nějaký výhody oproti Fedora KDE? Nebo je to úplně jedno?

Fedora COSMIC Atomic | The Fedora Project
    https://fedoraproject.org/atomic-desktops/cosmic/
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Dal jsem pryč SDDM - teď má KDE nějaký vlastní. plasma-login-manager (ale musel jsem jej nainstalovat)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    a nejde se zalogovat...potom co to usne...ale to zvladnu z konzole. asi to chce restart po upgrade no
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tím jsem "vzpamatovával" plochu, ale lištu to obnovilo taky :D
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    CHOROBA: plasmashell --replace & :D
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ste to privolali :D prave mi chcipla spodni liste v KDE
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    AXTHEB: howking je zrovna takovej distro surfer, at si to uzije.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MARASAN: Aspoň ne první týden po release. Ale co, každý musíme někde nasbírat zkušenosti :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HOWKING: nikdo rozumnej neinstaluje *.0 :-D
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    Ale teda trochu čekám až se tam rozbije něco, co nebudu schopnej opravit a switchnu na Cosmic. :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    arch - rano to rozbijou, vecer to opravi :-D
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    A je to tady! :D
    MUXX
    MUXX --- ---
    Cinnamon/pipewire mel pekny bug nedavno. Po pripojeni bluetooth speakeru crashnul desktop. Mel jsem pripojeny airpody. Stacilo otevrit pouzdro na sluchatka, ty se pripojily a padnul desktop. Chvili mi trvalo nez mi doslo ze to pada, protoze si hraju s pouzdrem od sluchatek. Musel jsem si najit jiny fidget toy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam