• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ZBYNEK: Browser, mail, office, filmy, . Skoro ni c reálně časového.
    Upgradovat chci třeba proto, že Brave jsem sice nainstaloval, Ale nerozeběhnul. Prostě po instalaci budu mít "čistý systém" , a proč ne tedy aktuální...?

Momentálně se rozhoduji mezi Linux Mint a právě Tebou zmíněným MX Linuxem.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    JADE: Děkuji
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    CHEVALIER: Hlavní dotaz je co na tom počítači budeš dělat, nakolik je vytíženej...

Když ti funguje 22.04, proč řešíš upgrade na 26.04? Zůstaň u toho a ušetříš si dost času...

Mně se na retro stroje hodně osvědčil MX Linux, ale po instalaci to tam nechávám hnít, řeší se jen update balíčků a aktuální browser (to je největší problém retro počítačů). Funguje mi takhle i HP Pavilion, 2GB RAM.
    Mint je určitě taky dobrá cesta.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    CHOROBA: Ok. Děkuji
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    Manjaro/archlinux. ale to bych asi spis nedoporucil,
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    CHOROBA: Co používáš Ty za Distribuci?.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    CHOROBA: S tím browserem je to pravda. Mám v plánu skončit s Firefoxem a Chrome a přejít na Brave a Pale Moon. Uvidíme, jestli se to zlepší.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    CHEVALIER: Přiznám se, nepotřeboval jsem. Nevím.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    It's more than Windows 11's 4GB requirement, but Ubuntu lists a comfortable minimum; Windows' spec is the bare minimum.

eslimas 8 giga ram, tak ses v klidu. navic vetsinou stejne vsechnu ram sezere browser
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ERGOSUM: Tvé dojmy se sice rozházejí s realitou

Mně vylekalo toto: https://www.xda-developers.com/ubuntu-26-04-needs-more-ram-windows-11/

A je fakt že už ten svůj systém 20.04 musím častěji restartovat. To je zase moje realita.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ERGOSUM: Já zkusím asi ten Mint. Lubuntu jsem kdysi dávno zkoušel a prostě to nějak haprovalo...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    CHEVALIER: Tvé dojmy se sice rozházejí s realitou, ale s tvým přístupem bych bral Lubuntu
    Lubuntu – The official Lubuntu home
    https://lubuntu.me/
    Odnože Ubuntu | Ubuntu CZ/SK
    https://www.ubuntu.cz/desktop/odnoze-ubuntu/
    Fungovat ti bude o poznání svižněji. Podmínku 64bitů splňuješ.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ERVIN: Nezkoušel. Zkusím. Jak fungujou tiskárny?
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    CHEVALIER: Ultralama warning: mint jsi zkoušel? Běží mi to bez problému na všech hrobkách...
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    Prosím Vás další dotaz.
    Funguji na Ubuntu 22.04. Netrpělivě jsem očekával verzi 26.04. Ale její systémová požadavky se rozchází s mými hardwarovými možnostmi.
    Fungoval jsem s Ubuntu, protože jsem nabyl dojmu že Ubuntu jsou takové linuxové Windows. Spousta návodů je určena konkrétně pro Ubuntu a také spousta programů má verzi kompilovanou přímo pro Ubuntu. A možná i hardwarové ovladače - nevím..
    Potřeboval bych nějakou podobnou distribuci, ale lightweight.
    Možná bez SystemD, který, jak občas někde čtu, si bere hodně systémových prostředků.
    Klidně ta distribuce může vypadat jako Windows 3.11, ale aby byla svižná na slabém hardwaru ( Toshiba Portégé M740, 8GB RAM ).
    V tomto ohledu mně zaujala distribuce Gentoo, protože si lze distribuci nakompilovat přímo na svůj hardware, ale odradilo mně rolling update. Bojím se že v systému bude každou chvíli něco rozbité a já budu trávit čas spíše opravami než používáním.

Takže když to shrnu:
    Sháním distribuci s uživatelskou základnou, a podporou, jako má Ubuntu.
    Velmi Ligtweght.

Nevíte o něčem podobném?
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ZBYNEK, ERGOSUM: Děkuji
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Já mám třeba dvou-průchodový podavač s obracečem. Možnost scanovat až ke hřbetu není špatná. Ale záleží jestli ji využiješ.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    CHEVALIER: Já si ji po asi 15 letech zahňácal tonerem. Ale proč ne.
    Vyřeš si ekonomiku tisku, požadovanou kvalitu a rychlost, jestli potřebuješ barvu. A taky co všechno budeš scanovat, aby to šlo.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    síťová je dobrá rada, mame lejzry hp a samsung, multifunkce, barevny a jedou i skenry (xsane)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam