• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    MA747
    MA747 --- ---
    RUTHER: Díky. rename znám a používám (KARIBIKCZ). V roce 2022 jsem poptával GUI utilitu.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    MA747: rename multiple files bash
    Rename Multiple Files on Linux with mv, rename, mmv
    https://linuxconfig.org/how-to-rename-multiple-files-on-linux
    $ sudo apt install rename
    e.g. This command will rename uppercase files to lowercase.
    $ rename 'y/A-Z/a-z/' *
    MA747
    MA747 --- ---
    MA747: zjistil jsem, že GUI přejmenování souborů umí Gnome-Commander. I ta zkratka Ctrl+M je stejná.
    SUK
    SUK --- ---
    SUK: Tak, dialog pomohlo nastaveni XDG_CURRENT_DESKTOP (na sway) - nacpal jsem to proste rovnou do bashrc a hotovo. Zajimave, nikdy driv jsem to tam nemel...
    BOAR
    BOAR --- ---
    TADEK: nixos
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    TADEK: confluence jako extra drahá alternativa "nano howto" a tam nic.
    Sauce: vývoj v korporátu :)

doma git a readme.md
    TADEK
    TADEK --- ---
    AXTHEB:
    MUXX: diky za reakci...
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    DANIELSOFT: A google-chrome se zapnutým DRM jsi zkoušel? ...
    Google Chrome – Download the fast, secure browser from Google
    https://www.google.com/intl/en_uk/chrome/?platform=linux
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    DANIELSOFT: umělák poradil nainstalovat balíček EasyEffects a vytáhnout hlasitost tam
    MUXX
    MUXX --- ---
    TADEK: Ansible/puppet/saltstack + git + readme.md
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TADEK: v produkčním světě nic nenastavuješ ručně, ale máš nějaký popis práce, který za tebe vykonává automatizace. Já když neco takového dělám, tak všechno narvu do Dockeru (a docker compose) a mám skript, který udělá instalaci, pokud se spustí opakovaně tak upgrade.
    Kdyby to mělo být víc jako produkce, tak místo compose použiju minik8s.
    TADEK
    TADEK --- ---
    cus, konecne jsme si plus minus dostavel domaci NAS (Debian) a tedka resim, ze si vlastne uz moc nepamatuju, co kde bezi, jak se co updatuje atp. neco bezi pres Docker, neco pres Portainer, neco se updatuje pres apt-get, neco pres vlastni skripty, nejaky skripty jsem si dodelaval sam. a to se bavim o jednom, ne extra dulezitym pocaitaci. existuje nejaka appka/postup kam se todle vse loguje? nebo se to jmenuje nano howto, kam si rucne zapisuju co jsem vsude kam dal? a jak se takova vec resi v produkcnim prostredi / dospelackym svete, kde clovek spravuje x stroju, ktere pred nim nedejboze instaloval / nastavovla nekdo jiny?
    XARGH
    XARGH --- ---
    VYRESENO!

vinik je https://itsfoss.com/opensnitch-firewall-linux/ https://github.com/evilsocket/opensnitch - mrdka, ktera ma pulku GUI natvrdo ve spanelstine! :DD

zajimave je, ze provoz blokoval, kdyz byl disabled pri startu, tj nebezel, kdyz byl enabled taky blokoval, a po rucnim shozeni VSE OK?

nejaky jiny Aplikacni firewall mame? potrebuju jistym programum odeprit outbound connection..
    SUK
    SUK --- ---
    XARGH: jdi postupne, sleduj co se deje na siti: wireshark, traceroute, pripoj jiny PC naprimo (a pouzij wireshark i na nem), omrkni routy (ip route), omrkni iptables (iptables -L). Takhle se to chova napriklad, kdyz DROPnes icmp na INPUT/OUTPUT chainu.
    MUXX
    MUXX --- ---
    XARGH: Nezakazal sis na nekterym firewalu/routeru po ceste ICMP komunikaci? Ostatni v siti muzou pingat?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XARGH: ten setcap ma zaridit, abys to nemusel poustet pres sudo... no, tohle vypada spis na firewall... jestli tam mas mtr, muzes zkusit kde skonci... mtr -r google.com
    XARGH
    XARGH --- ---
    DANYSEK: chapu pouze castecne, vo co gou, ale asi to neva. nicmene nepomohlo

❯ sudo ping -c 1 google.com
    [sudo] heslo pro XXX:
    PING google.com (142.251.38.142) 56 (84) datových bajtů.

--- Statistika pingů na google.com ---
    1 paketů odesláno, 0 přijato, 100% packet loss, time 0ms

❯ sudo setcap cap_net_raw+ep /usr/bin/ping

❯ ping -c 1 google.com
    PING google.com (142.251.38.142) 56 (84) datových bajtů.

--- Statistika pingů na google.com ---
    1 paketů odesláno, 0 přijato, 100% packet loss, time 0ms
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XARGH: neprislo to to jen o potrebne capability? :-)
    setcap cap_net_raw+ep /usr/bin/ping 
    XARGH
    XARGH --- ---
    nemam aktivni zadnej firewall. ping localhost funguje,aspon neco, i kdyz je to uplne k nicemu :DD
    XARGH
    XARGH --- ---
    ehh, prestal mi fungovat ping na arch distru :(
    nepingnu si ani router ani google, dns preklady fungujou, web taky. ostatni zarizeni ve vnitrni siti zadnej problem, co s tim?
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    MARASAN: to je usb headset
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam