• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    MUXX: V kombinaci detekce BT zarizeni to pouzivam jako nahradu loginu.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CHOROBA: Možná jsem měl jen smůlu? Ale byly to ThinkPady a Yogy v rozmanitých cenových hladinách, všechno modely 2021-2024.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MUXX: na mobilu jsem si na to dost zvyknul, je to rychle... a i z bezpecnostniho pohledu - jak casto ti nekdo kouka pres rameno?

ale na tomhle ntb to neni, je to vec, kterou dovedu obetovat proti ostatnim parametrum

a ani Dell o 50% drazsi uz nema fingerprint, jenom kameru a hello... korporaty ale neresi ceny...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    MUXX: prijdu k locknutymu kompu, dam prst na powerbuton, voila.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    AXTHEB: ses si tim jistej? pres SPI uz se jich moc nedela,vetsina sou nska Goodix/synaptics na usb
    MUXX
    MUXX --- ---
    A ten fingerprint na linuxu nekdo k necemu pouziva?
    Jsem nikdy nemel potrebu to rozchodit, tak by me zajimalo jestli o neco prichazim.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Zmenit boot order, vypnout secure boot a otestovat...

Kubuntu 26.04 LTS na prvni pohled funguje vsechno, jeste chci vyzkouset bluetooth, video call, 4K video a h265

HW probe of ASUSTek Zenbook 14 UM3406GA #8721c20d55
    https://linux-hardware.org/?probe=8721c20d55

Cvicne vyzkousim jeste Debian testing (tam problemy necekam kdyz funguje Kubuntu) a Manjaro

Windows vyzaduji online account (nechce se mi hledat jak to obejit), takze pujdou do prdele ;-)
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Díky, objednal jsem Zenbook, uvidíme co a jak...

fingerprint mě netrápí, na Dellu mám nějakej Goodix a je to jediné, co se nepovedlo rozchodit
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CHOROBA: Tohle nemá fingerprint na usb. Žádný Lenovo, co jsem v posledních letech měl v ruce to nemělo na USB.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    AXTHEB: lsusb mrkni co mas za chipset fingerprint readru a podle toho se deli bud na easy libfprint, nebo hledani a kopirovani firmware kam patri, wiki na archlinuxu je velky pomocnik, at uz mas distro jaky chces
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CHOROBA: Máš nějaký link? Třeba se mi to taky povede.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    AXTHEB: sem prehlid, nojo.
    jinak Yoga funguje fajn, zena ma. fingeprint je akorat ojeb rozchodit
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZBYNEK: Měl jsem v ruce nějaké Zenbooky a nějaké Yogy. Nikde nefungoval fingerprint reader, jinak všude všechno, žádný oser. Subjektivně mám pocit, že asus dělá líp (tišší) chlazení.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CHOROBA: Což všechny Zdeňkem zmiňované modely jsou. Tady to píše ZBYNEK jako podmínku.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    no ja mam prave trackpoint, touchpad vypnutej, pac je strane nahovno a ty touchscreen sem nejak neprisel na chut..jakoze proc zvedat ruce z klavesnice.
    chapu u tech hybrid laptopu, tam je to fajn, kdyz covek nekde sedi v autobusu, tak to ma jak tablet
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CHOROBA: Používá.
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    ZBYNEK: mam uz radu let Asus tp300l, coz je principielne asi podobny jako ten Zenbook, jenom mnohem starsi, a nevzpominam si, ze bych kdy mel problem. Provozuju na nem Mint. Tak
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    CHOROBA: Je to strašně návyková věc... Z klávesnice ťupnout na displej je mnohem rychlejší, než šahat na touchpad a hledat kde je kurzor.

(Samozřejmě po většinu času jsem "zadokovanej", externí klávesnice, velkej monitor a pak to je na nic...)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tyjo, touchscreen. tofakt nekdo pouziva? ;-o me to zatim prislo strasne k nicemu
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MRDAC_BEDEN: Koukal jsem na Tuxedo, zkoumal jsem Focus, System76 i další, ale nemají touch screen (z toho neslevím) a nedělají 2-in-1 (překlopitelný displej 360°)

BOAR: Díky, o repas fakt nestojím. Připlatím si, pokud to bude rozumné; Dell +50% za stejnou konfiguraci fakt podporovat ze svých peněz nebudu.

Šlo mi primárně o osobní zkušenosti; na dohledání konkrétního kusu HW je asi nejlepší tenhle projekt:
    Linux Hardware Database
    https://linux-hardware.org/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam