• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    CHOROBA:
    RUTHER:
    ja neumel nic, nedokazal jsem nejak pristoupit na filozofii vsechno z radky...
    No a pak jsem se dostal k Gentoo, a po nekolikerem projeti instalace s Gentoo Handbook mi to najednou zaclo davat smysl..
    Gentoo AMD64 Handbook - Gentoo wiki
    https://wiki.gentoo.org/wiki/Handbook:AMD64
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    hm, ja mel jenom man
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    já začínal na "Jemný úvod do systému UNIX" (Lukáš Petrlík), 1998
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    TR1: jsem pak zjistil ze to je LTS a tudiz by to melo byt aktualizovany... Zkus jeste kouknout zda mas funkcni HW akceleraci/hw compositing, nebo neco takovyho v nastaveni window managera..
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    MARASAN: Tý jo... určitě Satrapa... bylo pár základníh knih...
    Maurice J. Bach - Principy operačního systému UNIX
    Dokonce jsem se, tenkrát dostal k IRIXu...

MARASAN
    MARASAN --- ---
    XARGH: Ja zacinal 1996 se Satrapou

Linux - Internet server - Pavel Satrapa | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/linux-internet-server-381709
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    TR1: rekneme.. aktualizovat na novejsi? resp. dej si tam alespon >mutter-46.0.3, kdy to bylo opraveny pro vsechny vtk3 based terminal emulatory
    TR1
    TR1 --- ---
    Hezky den vespolek,

resim tu jednu stupidni vec. Z niceho nic (nebo po nejake aktualizaci) mi zacalo lagovat psani na klavesnici ale jen v terminalu, Jinde jsem stejny problem nezaznamenal. Hledal jsem na internetu a nejcasteji se mluvi o tom, ze to dela spatne nastaveni nebo chybejici locales. Nastavil jsem export LC_ALL=en_US.UTF-8 a nic, zkusil jsem tedy dpkg-reconfigure locales a taky beze zmeny k lepsimu. Neresil nekdo stejny problem?

OS: Linux Mint 22.3 x86_64, kernel: 7.0.0-30-generic / 6.8.0-50-generic, Terminal: xfce4-terminal
    root@linuxpc:~# locale
    LANG=en_US.UTF-8
    LANGUAGE=en_US:en
    LC_CTYPE="en_US.UTF-8"
    LC_NUMERIC=cs_CZ.UTF-8
    LC_TIME=cs_CZ.UTF-8
    LC_COLLATE="en_US.UTF-8"
    LC_MONETARY=cs_CZ.UTF-8
    LC_MESSAGES="en_US.UTF-8"
    LC_PAPER=cs_CZ.UTF-8
    LC_NAME=cs_CZ.UTF-8
    LC_ADDRESS=cs_CZ.UTF-8
    LC_TELEPHONE=cs_CZ.UTF-8
    LC_MEASUREMENT=cs_CZ.UTF-8
    LC_IDENTIFICATION=cs_CZ.UTF-8
    LC_ALL=
    XARGH
    XARGH --- ---
    btw vcera to bylo 35 let, co Linus pustil ven takovej hobby projekt :D

XARGH
    XARGH --- ---
    ZBYNEK: jsem se bal, ze budu za pitomce s tim 1char heslem :DD
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    XARGH: Přesně tak, je to hash prázdného stringu... Řešil jsem to kvůli dětem na vyřazeném notebooku, takže produkce ani ssh mě netrápí
    XARGH
    XARGH --- ---
    ZBYNEK: U6aMy0wojraho je zahashovany (-e) 'nic', jo? :))
    testovat to samozrejme NEBUDU, navic prazdny heslo = spousta komplikaci, napr s SSH (jako da se i to obejit)

// v produkci bych samozrejme takovou vec jako 1char heslo nedelal, ale na HTPC, co ladim, nic zavaznyho nebezi
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    XARGH: a pokud bys chtěl userovi nastavit prázdné heslo, tak to uděláš takhle:

echo user:U6aMy0wojraho | sudo chpasswd -e
    XARGH
    XARGH --- ---
    kdybyste nekdy potrebovali svemu userovi vnutit kratke heslo a system vas fuckoval i pri uziti sudo password , toto funguje :DD

echo 'tvuj-user:xyz' | sudo chpasswd
    xyz je ono kratke heslo :)
    HARPER
    HARPER --- ---
    Sparky vydalo verzi 8.4 a navíc po roce opět vydali i 32bit verzi, je postavena na deb13 který už ofiko 32bit nepodporuje, ale tvůrce sparky si udělal průzkum a na jeho základě se rozhodl 32bit verzi udělat - otestoval jsem zatím live a šlape jak má

MARASAN
    MARASAN --- ---
    CHEVALIER:

cat /proc/mdstat

?
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    XARGH: Smart jsem nekoukal, ty disky jsou nové. A zapisuje to systém. Program "System Info" ukazuje zápis cca 4MB/sec.

PUPU: K vytvoření RAID pole jsem použil příkaz:
    sudo mdadm --create /dev/md0 --level=1 --raid-devices=2 /dev/sdb /dev/sdc

ZBYNEK: Ano, ext4

ZBYNEK: Ano, to bude asi ono. Děkuji
    XARGH
    XARGH --- ---
    dneska jsem objevil skvely YT kanal, co se hrani na linuxu tyce. napr jsem doted netusil, ze jdou pod linuxe zprovoznit i mody (nexxusmods aj) :)

https://www.youtube.com/@linuxnext

lutris pry neni aktivne vyvijen, doporucuje https://github.com/Faugus/faugus-launcher
    Complete Analysis of Faugus Launcher for Gaming on Linux
    https://en.linuxadictos.com/Full-analysis-of-Faugus-Launcher-for-gaming-on-Linux.html

PUPU: ted si vzpominam, ze kdyz jsem pred par mesici zkousel SW raid0, kde jsem mel btrfs, WD Black 7200 rpm delaly pri iniciaci priserny bordel, uz nevim jak dlouho - jednotky, desitky minut? ale klapani to tusim nebylo :-/
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    CHEVALIER:
    umount
    mount -o init_itable=0 /dev/ /
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    CHEVALIER: Disky jsou formátované na ext4? Hledej lazy init ;-)
    PUPU
    PUPU --- ---
    XARGH: to bych se spis optal, co to za 'RAID1'. jestli to neni takovy to co se tvari, ze je pripravene, ale ve skutecnosti se to tyden synchronizuje, i kdyz tam nic neni
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam