• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    HARPER
    HARPER --- ---
    TR1: já mám asi 3 instalace LM22.3 a v jedné mám 7 ani nevím jak, určitě v ntb jsem ručně nahrazoval nějakou 6.x protože na té se kterou LM přišlo nefungovala WiFi a jelikož já tam ručně tak ho aktualizace nemění, pak mám dva pokusne-retrogamesni i5 a jedna má najednou 7 a dělá bordel se starší gtx1050 a druhá si drží 6 a její gtx750 s tím nemá potíže. Ale že bych ručně nahrazoval tu 7 si nevybavuju. Mohlo si ji něco vyžádat samo? Ale mám v tom zmatek, ještě mám pár jiných PC a tam jsou různé jiné distra, možná jsem dělal víc pokusu :)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    no já mám taky xfce4-terminal na Mintu a žádné lagování nepozoruju, ale to ani TR1 na těch ostatních počítačích: těžko říct, co se tam liší

já kdysi používal roxterm, přijde mi podobnej jako ten terminál z XFCE a taky má docela dost možností a funkcí
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TR1: Mně to přijde spíš jako problém toho terminálu. Zkus třeba alacritty, jestli to bude taky blbnout.
    TR1
    TR1 --- ---
    Problem prozatim resim tak, ze i pro praci v lokalnim terminalu pouzivam Remminu, kterou pouzivam pro vzdalene pristupy. Misto ip proste dam localhost a pisu to v nem. Je to trosku kostrbate reseni ale nic lepsiho a jednodussiho me aktulane nenapada.
    TR1
    TR1 --- ---
    CHOROBA, DANIELSOFT:
    Kernel 7.x se v LM rozhodne standardne neinstaluje, to jsem udelal ja sam o sve vlastni vuli a to prave diky tomu lagovani klavesnice v terminalu. Ze se mi zasekava psani v terminalu jsem zjistil u kernelu 6.17.0-40-generic ktery pouzivam dlouhodobe. Kdyz se me nepodarilo problem se psanim vyresit, zkusil jsem i zalozni 6.8.0-50-generic ale k nicemu to nevedlo, tak jsem zacal postupne povysovat na vyssi verze az jsem skoncil prave na 7.0.0-30-generic. Problem to sice nevyresilo ale protoze s tim zadny jiny problem nemam tak jsem na nem zustal.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    S tou řádkou to máš tak
    Dneska můžeš dělat z ní, obejít se úplně bez ní, ale občas, (nebo i častěji :-) si skriptem, nebo příkazem z řádky dost ulehčíš život.
    Než najdeš klikadlo, než ho nainstaluješ, než zjistíš, že potřebuješ ještě něco, než to oklikáš (a jen tahle věta je delší než běžný příkaz :-).
    To není jen záležitost Linuxu. Třeba takové "lv 2" na přepnutí vrstvy v CADu místo šmrdlání, nebo i terminál ve widlich a dávkové soubory.
    Je to podobné, jako naučit se ctrl C.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    HARPER: To víš, jsme staří, už si neměříme péra, ale něčím se vytahovat potřebujeme. Znáš to, někdo měl souložnici, někdo dostal kyslika, někdo umí čtyři assemblery.
    :)
    HARPER
    HARPER --- ---
    Aha, pro začátečníky, takže pro lidi co ho používali když Linux začínal :) já sem vůbec nepatrim když to tady čtu :) já si prostě kdysi dávno půjčil ntb od me tehdejší souloznice a tam byla Vista, po pár dnech jsem našel odvahu a prelestil jí to Ubuntu instalackou.... Cca 2007? Žádná knížka, jen web canonicalu a Google:)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    THEODORT: jojo, gentoo handbook byl druhej. prvni byl readhat a man, nemel sem internet este ;)
    DANIELSOFT: se priznam ze nevim. na manjaro 6.18 a pak az 7.1.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    CHOROBA: že by soudruzi z Ubuntu protlačili nestabilní kernel do své LTSky? a po nich to převzal Mint?

pokud dobře rozumím tomu breku na redditu, tak to 7.0 dostaneš jen pokud chceš

ale já jsem řádkovej člověk a když updatuju pomocí "sudo apt upgrade" místo toho klikátka tak mi to tam tu sedmičku samo nenacpe a jsem tomu rád. taky mám Mint, ale první verzi 22 (Wilma)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    CHOROBA:
    RUTHER:
    ja neumel nic, nedokazal jsem nejak pristoupit na filozofii vsechno z radky...
    No a pak jsem se dostal k Gentoo, a po nekolikerem projeti instalace s Gentoo Handbook mi to najednou zaclo davat smysl..
    Gentoo AMD64 Handbook - Gentoo wiki
    https://wiki.gentoo.org/wiki/Handbook:AMD64
    PUPU
    PUPU --- ---
    DANIELSOFT: u nas na FJFI nakoupili nejaky Onyxy nebo co to bylo. muselo to stat bambilion a skoro nikdo to nepouzival, ale me se to hodilo, protoze jsem pak nastoupil do statniho a tam v ramci nejakeho EU projektu koupili krabici na pizzu coby hlavni webovy server a nikdo to neumel ani zapnout. ale to je minule stoleti...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    byl vubec 7.0 stable? jamyslel ze az 7.1
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    TR1: ještě další střelba od boku, co zkusit jiný emulátor terminálu?
    TR1
    TR1 --- ---
    THEODORT:
    Vypnuti compositing byla jedna z rad AI ale to mam vypnute standardne. Nemam rad tyhle idiotske efekty, jako pruhlednost, stiny a pod. Podle me tohle do OS vubec nepatri, proto jsem zvolil xFCE a vsechny tyhle zrudnosti vypnul jako prvni, hned po prvotni instalaci. Ve Windows delam uplne to same.
    TR1
    TR1 --- ---
    DANIELSOFT:
    Kernelem 7.x by to byt nemelo, mam k dispozici i 6.8.0-50-generic a tam to dela taky ale zkousel jsem i jine verze. Zajimave na tom je, ze zmineny LM je naklonovany na dalsim pocitaci a jeste na jednom fakt starem notebooku (Lenovo X220) a na nich zadny problem s lagovanim nemam. Vsechny 3 OS ktere vychazi z jedinne instalce jsou na 99% stale identicke.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    TR1: na redditu teď nadávají na novej kernel

Reddit
    https://www.reddit.com/r/linuxmint/comments/1vzrcgd/the_700282930_kernel_disaster_is_unacceptable_for/

třeba pomůže downgradovat na starší verzi?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JANFROG: No vidíš, já k tomu přišel jako slepý k houslím a v zásadě jsem to nikdy neocenil.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    AXTHEB: Po necem s R10000 jsem vzdy touzil...
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    DANIELSOFT: Zrovna MIPS ISA je celkem primocara (teda krom delay slotu, ale to co se pamatuji resil ten assembler sam pokud mu to clovek nezakazal). A SGI k tomu melo dobrou dokumentaci (lepsi nez SUN mel ke SPARCu, ta alespon me prisla zmatena)...to je fakt uz davno.

A jak se mi to po letech hodilo kdyz jsem zacinal s RISC-V, je to dost podobne takze jsem jen oprasil stare znalosti a valil jsem to z nuly na sto za den dva :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam