• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    CHOROBA: to jsem zkoušel, systém ten disk vůbec nevidí. Měl by to být 256GB ssd, ale vidím jen toto:

mint@mint:~$ sudo fdisk -l
    Disk /dev/loop0: 2.29 GiB, 2456621056 bytes, 4798088 sectors
    Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes

Disk /dev/sda: 1.82 TiB, 2000398934016 bytes, 3907029168 sectors
    Disk model: WDC WD20EZBX-00A
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
    Disklabel type: dos
    Disk identifier: 0xe0efe9fb

Device Boot Start End Sectors Size Id Type
    /dev/sda1 * 2048 3907026943 3907024896 1.8T 7 HPFS/NTFS/exFAT

Disk /dev/sdb: 28.87 GiB, 30995907072 bytes, 60538881 sectors
    Disk model: DataTraveler 3.0
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
    Disklabel type: dos
    Disk identifier: 0x712697c0

Device Boot Start End Sectors Size Id Type
    /dev/sdb1 * 64 5679359 5679296 2.7G 0 Empty
    /dev/sdb2 8644 18883 10240 5M ef EFI (FAT-12/16/32)
    /dev/sdb3 5681152 60538880 54857729 26.2G 83 Linux
    BOD1E
    BOD1E --- ---
    Ahojte, mám takovýto problém. Na RHEL 8 mi běží aplikační server, který sestává (jak už to tak bývá) z databáze (postgres, resp. jeho fork), do níž se spojí po startu aplikace. Máme nastaveno tak, aby při bootu server vše naběhlo automaticky. Bohužel, databáze při autostartu vždycky spadne s nějakým záhadným problémem s uživatelem.

Manuální start po bootu serveru už proběhne v pořádku.

Já se domnívám, že databáze startuje příliš brzy, když ještě není plně vytvořené multiuživatelské prostředí, nejsou přimontované filesystémy atd. A chtěl bych dosáhnout toho, aby tady v tom systemd prostředí databáze a aplikace startovaly jako předposlední a poslední služby. A nevím jak na to a náš Linux support team z Indie taky ne.
    Poradíte?
    B3TL
    B3TL --- ---
    zdarec, řeším problém s volantem od Logitechu. Volant jsem koupil někdy v létě a běžně jsem ho používal. Od začátku bylo potřeba po připojení spustit příkaz $ sudo usb_modeswitch -v 046d -p c26d -M 0f00010142 -C 0x03 -m 01 -r 01 , jinak se volant po zapnutí při kalibraci otočil do jedný krajní polohy a pak nic nedělal. Ten příkaz způsobil, že se volant normálně zkalibroval a v centrální poloze ho normálně držel motor a tak by to mělo být. Volant jsem teď tak dva měsíce nepoužil a nyní po zapnutí je chování téměř stejné, jen volant po kalibraci zůstane v centrální poloze, ale zhasne a motor je vypnutý. Takže volant ma vypnutý ffb. V Oversteer jsou vidět funkční všechny osy a test taky proběhne ok. Volant ale po testu je zase bez FFB.... Zkoušel jsem to i v AssetoCorsa, nebo BeamNG a FFB prostě nejde...
    Prosím netušíte někdo jakým směrem se mám vydat?
    Sn-mek-obrazovky-z-2024-12-16-09-50-14

Takhle to vypada v terminálu:

sudo usb_modeswitch -v 046d -p c26d -M 0f00010142 -C 0x03 -m 01 -r 01  ✔
    [sudo] heslo pro martin:
    Look for target devices ...
    No devices in target mode or class found
    Look for default devices ...
    Found devices in default mode (1)
    Access device 009 on bus 005
    Get the current device configuration ...
    Current configuration number is 1
    Use interface number 0
    with class 255
    Use endpoints 0x01 (out) and 0x01 (in)
    Looking for active drivers ...
    Set up interface 0
    Use endpoint 0x01 for message sending ...
    Trying to send message 1 to endpoint 0x01 ...
    OK, message successfully sent

Reset response endpoint 0x01
    Reset message endpoint 0x01
    -> Run lsusb to note any changes. Bye!

A ješte lsusb

Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 001 Device 002: ID 0bda:5411 Realtek Semiconductor Corp. RTS5411 Hub
    Bus 001 Device 003: ID 0b05:19af ASUSTek Computer, Inc. AURA LED Controller
    Bus 001 Device 004: ID 046d:c33f Logitech, Inc. G815 Mechanical Keyboard
    Bus 001 Device 005: ID 05e3:0610 Genesys Logic, Inc. Hub
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
    Bus 002 Device 002: ID 0bda:0411 Realtek Semiconductor Corp. Hub
    Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
    Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 005 Device 002: ID 2109:2817 VIA Labs, Inc. USB2.0 Hub
    Bus 005 Device 003: ID 0a12:0001 Cambridge Silicon Radio, Ltd Bluetooth Dongle (HCI mode)
    Bus 005 Device 004: ID 0bda:5411 Realtek Semiconductor Corp. RTS5411 Hub
    Bus 005 Device 005: ID 08bb:2902 Texas Instruments PCM2902 Audio Codec
    Bus 005 Device 006: ID 046d:c08b Logitech, Inc. G502 SE HERO Gaming Mouse
    Bus 005 Device 007: ID 046d:c548 Logitech, Inc. Logi Bolt Receiver
    Bus 005 Device 008: ID 0d8c:0012 C-Media Electronics, Inc. MARANTZ M4U
    Bus 005 Device 010: ID 046d:c26e Logitech, Inc. G923 Racing Wheel for Xbox One and PC
    Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
    Bus 006 Device 002: ID 2109:0817 VIA Labs, Inc. USB3.0 Hub
    Bus 006 Device 003: ID 0bda:0411 Realtek Semiconductor Corp. Hub
    BOD
    BOD --- ---
    SUCHRE: jinej usecase, treba ted se hrabu v datech na NASce, jsou tam casto pomerne v bordelu nebo nejakem systemu ktery v tom tehdy byl ulozene fotky, filmy, hudba, dokumenty, osobni veci, ruzne smlouvy, data k projektum co jsme delali pred lety atp atp, v jednom panelu commanderu mam otevreny bordel a v druhem adresare do kterych tridim, tohle nezautomatizuju, musim to projit, misty je to fajn relax a nachazim zajimavy veci, misty oser. Aktualni pracovni aj veci mam srovnany dobre, tohle jsou veci z ruznych disku a doby...
    Kdyz jsem se chtel cvicit v cli, delal jsem to tam, ale ta prehlednost a rychlost je mnohem horsi, v tc mam vetsinu veci stiskem jedne klavesy a limituje me spis rychlost meho mysleni
    THEODORT: instaluju na druhej disk :) diky za tip :)
    MA747: dost podobna zkusenost
    RAGNAROK: to me uprimne desi, takovych zalezitosti mam kotel.. ne ze by byl TC nutne lepsi, ale je to jak s Dvorak vs QWERTY, proste ta casova investice je zasadni vec a v nekterejch chvilich uz uplne neni navratu.. presel jsem konecne po letech s desktopem na linux, nebudu to ale zas hrotit at mi nepraskne hlava
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    kolega rika, ze prej Total commander pro Linux je tohle

Double Commander
    https://doublecmd.sourceforge.io/
    BOD
    BOD --- ---
    THEODORT: Jakkoliv je z vaší perspektivy špatně, zkuste vnímat že je to primárně o té perspektivě.. Je user friendly, většina věcí tam funguje bez toho aby člověk hodiny trávil hledáním řešení když potřebuje pracovat na něčem jiném. A to je prostě pro hodně lidí cenné.

Linux uživatelé už dávno nejsou jen bravurní IT, ale i úplně normální lidi co do cli a dalšího nikdy úplně neproniknou. Přijde mi fajn, že se to posouvá a Linux desktop je reálně pro normální lidi konkurence schopný win a dalším mrdkám. Pro mě je Mint mezikrok, vzdělávám se v tom celkem aktivně, ale velice cením, že mě OS nezahlcuje hromadou složitostí a můžu se v tom pozvolna posouvat. Je mi dost sympatickej Debian a vůbec se nevidím jako doživotní uživatel Mintu, ale díky bohu za něj. I moje psycholožka má Mint, přemýšlím že ho nahodim u prarodičů jak teď končí podpora win10 atp.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    BOD: rozumim, ja to mam opacne, este sem v X nebo Wayland nenasel nic, co by funkovalo jak mc. Ale je to i tim ze sem starej a v dosu proste NC/VC/ Dos navigator a nez sem najel plne na linux tak sem mel FAR....asi ve windows XP bych tipnul
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    MARASAN: vubec netusim, pouzivam to uz drahne let, od ty doby, co jsem se kdysi davno s konecnou platnosti vzteknul nad tim, jakej je defaultní win file explorer mrdka. A zatim to funguje, a mohl jsem s tim přejít i na linux, tak to moc neřešim.
    AMAROK24: tbh nevim, nejakej muj dojem.
    AMAROK24
    AMAROK24 --- ---
    CHOBOT: Proc by nekdo upravil TC pro linux, kdyz je tu MC? TC jsem pouzival kdysi davno v DOSu, ale co ma dnesni TC zasadne lepsiho nez MC?
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Každopádně mě teda vysloveně překvapuje, že TC nemá fork na linux
    AMAROK24
    AMAROK24 --- ---
    Tak se tu nehadejte 😄 GNU/Linux je uzasny, protoze si kazdy muze pouzivat co chce. Ja preferuju pro spravu souboru MC a nnn, k tomu terminal pro ostatni praci se soubory (mimo hlavni editor, aktualne pouzivam Zed, ale jinak v terminalu je skvely Micro). Proste mi tahle kombinace vyhovuje, mimoto uz po tech letech nerad pouzivam mys, takze se klikacim programum *vetsinou* vyhybam.
    BOD
    BOD --- ---
    Double, Midnight I další jsem zkoušel, v podstatě chci něco jako Total Commander na Win, na Linux jsem s desktopem přešel před rokem a těch 20+ let v TC je prostě cítit. Už nevim co bylo na jednotlivých programech tak výrazně jinak že jsem se rozhodl pro Nemo, ale něco to bylo.. dělám hodně přes SMB a Nemo není vůbec ideální, kdyby TC přes emulátor uměl remote (je to nějaká win věc co není emulovaná) tak používám ten
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    nějaké zajímavosti ohledně zstd

[AMAROK24 @ Debian GNU/Linux]
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MARASAN: Chápu správně, že na tom notebooku nikdy Linux nebyl a teď chceš jenom pomocí Linuxu klonovat disk?

Podívej se v BIOSu na nastavení storage, jestli se pamatuji dobře, měla by tam být volba AHCI... A jestli se pamatuji dobře, tak s touhle volbou se zase nemají rády windowsy, takže před bootem do woken zase vrátit zpátky (a nebo je možnost něco někde nastavit, ale to fakt z hlavy nevím, googli dell+ahci+dualboot)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DANYSEK: Tak ten výpis jsem pořídil ještě než jsem do toho tím efibootmgr začal šťourat. A i když jsem pak leccos smazal, tak mj. položky "Fedora" i "Unknown Device" se tam následně (po restartu) zase objevily.

Měl jsem za to, že UEFI má standardně ten EFI oddíl samo prohledat a najít EFI binárky, ale asi tomu tak není. Vypadá to, že firmware může mít nějaké hardcodované cesty, jedna z těch běžných, kterou vytváří i Fedora, je \EFI\BOOT\BOOTX64.EFI, ale tu tenhle firmware zrovna nebere. A ani nebere ty záznamy vytvořené tím efibootmgr. Je to ale zvláštní, to USB, ze kterého to ten grub nabootovalo, v tom výpisu efibootmgr vypadá dost podobně.
    No budu muset ještě něco přečíst.

boot - Which UEFI executables get auto-detected? - Super User
    https://superuser.com/questions/1196173/which-uefi-executables-get-auto-detected
    UEFI boot: how does that actually work, then? | AdamW on Linux and more
    https://www.happyassassin.net/posts/2014/01/25/uefi-boot-how-does-that-actually-work-then/
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SPIKE411: predpokladam ze ty navody pocitaji s vychozim stavem EFI (po nejakem factory resetu), ale kdyz se v tom pohrabe nejaky externi tool (aka ten efibootmgr), tak uz to fungovat nebude. Ostatne je to videt i z tech tvych vypisu ad nize, viditelne tam zadny univerzalni default v tech promennych (treba to \EFI\Linux), co by lovil neco na disku uz nemas...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    grub2-install ve Fedoře prej není pro EFI systémy.
    Working with the GRUB 2 Boot Loader :: Fedora Docs
    https://docs.fedoraproject.org/en-US/fedora/latest/system-administrators-guide/kernel-module-driver-configuration/Working_with_the_GRUB_2_Boot_Loader/

Zkoušel jsem přidat záznam manuálně přes efibootmgr a taky se neobjevil.
    Funguje mi ten ručně přidaný záznam přes firmware.
    A asi bude nějaká cesta "tvářit se" jako Windows Boot Manager. \EFI\Linux mi ale nefungoval. Mimochodem asi tím trpí víc výrobců laptoů (bude záležet na dodavateli firmware no).
    https://www.linux.org/threads/cannot-get-linux-os-to-show-as-an-option-to-boot-in-dual-boot-laptop.37274/#post-138817
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    VYHULENY_UFO: Jo super, díky, to vypadá pěkně zpracované, hlavně jak přidávat položky přes efibootmgr, z helpu mi to nebylo jasné a do podrobnějšího manuálu jsem zatím nekoukal. Ono nakonec i Fedora nebo Arch to budou mít podobné:
    Unified Extensible Firmware Interface - Fedora Project Wiki
    https://fedoraproject.org/wiki/Unified_Extensible_Firmware_Interface
    Unified Extensible Firmware Interface - ArchWiki
    https://wiki.archlinux.org/title/Unified_Extensible_Firmware_Interface

Už se začínám trochu orientovat.

Taky už je to pár let, co jsem se potil u nějakého prvního Intel Mac Mini, na který jsem se snažil dostat rEFIt nebo rEFInd a Kubuntu. :)

Každopádně ano, jakmile jsem na ten EFI oddíl dal Microsoft/Boot/bootmgfw.efi tak se v nastavení bootovacího pořadí ve firmware objevil i ten zasraný "Windows Boot Manager" a zkusí to z něj nabootovat. A zobrazí mi to stejné chyby, jako když jsem tam měl \EFI\Linux\BOOTX64.efi, nemůže to najít nějaké soubory (tentokrát jsem si to stihnul vyfotit, problikne to na chvilku, takže už to můžu taky řešit), ale následný "falling back to default loader" to stejně jako před tím nasměroval na správný GRUB.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Tak to ještě asi nebude ono, i když se mi nějak povedlo donutit zobrazit manuálně přidanou položku (je tam pod secure boot nějaká možnost manuálního přidání souboru, kterému to má důvěřovat), kterou jsem odkázal na \EFI\Linux\BOOTX64.efi (zkopírovaný z \EFI\BOOT\BOOTX64.efi), sice jsem viděl probliknout nějaké hlášky, že to ten soubor nemůže najít, ale nabídlo mi to možnost pokračovat v bootu, naběhl grub s cfg z toho disku (ne USB) a nabootoval systém z disku.
    Ale znovu se mi to zopakovat nepovedlo (položka se neobjeví), při předchozích pokusech, kdy se mi tu položku povedlo zobrazit (to jsem ji ještě odkazoval na \EFI\BOOT\BOOTX64.efi), tak jen problikla stejná modrá obrazovka, kde mi to ale nenabídlo možnost pokračovat v bootování.

Koukám, co píše efibootmgr:
    BootCurrent: 0002
    Timeout: 0 seconds
    BootOrder: 0002,2003,2001,2002
    Boot0000* Unknown Device: 	HD(1,GPT,6f69b988-16fa-424c-aefd-b6cce78b6247,0x800,0x12c000)/\EFI\fedora\shim.efiRC
    Boot0001* Network Boot-IPV4: A8-1E-84-42-D0-38	PciRoot(0x0)/Pci(0x1d,0x3)/Pci(0x0,0x1)/MAC(a81e8442d038,0)/IPv4(0.0.0.0,0,DHCP,0.0.0.0,0.0.0.0,0.0.0.0)RC
    Boot0002* Linux	HD(2,GPT,b2630616-71fd-4275-acbe-e3afdbb2d2ff,0x17ce9c,0x63d0)/\EFI\Boot\grubx64.efiRC
    Boot0003* Network Boot-IPV6: A8-1E-84-42-D0-38	PciRoot(0x0)/Pci(0x1d,0x3)/Pci(0x0,0x1)/MAC(a81e8442d038,0)/IPv6([::],0,Static,[::],[::],64)RC
    Boot0005* Fedora	HD(1,GPT,6f69b988-16fa-424c-aefd-b6cce78b6247,0x800,0x12c000)/\EFI\fedora\shimx64.efi
    Boot2001* EFI USB Device	RC
    Boot2002* EFI DVD/CDROM	RC
    Boot2003* EFI Network	RC

0002 bude ten boot z USB instalačky Fedory.

Myslím, že problém Secure Boot to nebude, protože se SystemRescue jsem ho vázně musel vypnout, to bylo jasné z chybové hlášky a pak to bootovalo normálně; Fedora nabootuje i se SB, ale musím jí pomoct z toho USB.

Dát k dispozici nějakou EFI command line by byl asi hroznej problém, ach jo. Je tam jakýsi Insyde H20.
    Hrozný bordel.
    B3TL
    B3TL --- ---
    Já hledal distro, který pojede s šifrovaným diskem na pracovním NTB a ačkoliv jsem se hodně dlouho bránil tak to nakonec splnila Fedora. V práci se mi ITaci nejdřív posmívali, po roce řešili zákazníka, který od nich chtěl řešení na Debianu a tak si s tím museli hrát, takže se mě furt na něco ptali. No a tenhle týden nám chlebodárce doručil nové NTB, které mají čisté Windows mimo korporátní politiky, protože se stávalo, že přišli k zákazníkovi a z těch suprdupr zabezpečenejch widlí nemohli v jeho síti nic udělat, nebo se s tím srali hrozně dlouho. Kolegovi dokonce jeden zákazník půjčil čistej NTB aby mohl udělat to nastavení co potřeboval. No a dneska dva ze tří ITaku strávili dva dny studováním dokumentace a virtualizovanim běžících widlí aby si je hodili do virtualu pod Linuxem. Jeden půjde moji cestou, asi teda Fedora + wmvare workstation a druhej si instaluje na NTB Proxmox a pro každého zákazníka bude mít vlastní VM.
    Toho s tím Proxmoxem jsem asi před rokem přesvědčil aby doma přešel na Linux, protože na hraní Path of Exile a Last epoch nepotřebuje wokna a dnes říká že widle mu domů už nikdy nepřijdou...

Asi jsem OT... 🤔😉
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam