• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    HARPER
    HARPER --- ---
    Vzhledem k tomu,ze samoty lxtask má 40+mb si myslím že jsem tu optimalizaci dotáhl na své maximum. Běží to na svůj věk rozumné, na web se chodí přes qute a falkon, veškeré tray ikony jsou fuč, WiFi se nahazuje přes nmtui,na ovládání jasu a hlasitosti jsem udělal klávesové zkratky+na většinu věcí co je potřeba mít po ruce. Taky fejkovej tiling a hodně věcí prostě ovládám z klávesnice. Nerozchodil jsem suspend na tlačítko, což je u tabletu zásadní, když ho udělám přes terminál, uspí se a tlačítkem vzbudí,kdyz namapuju tlačítko, uspí se a už ho neprobudil. Taky to náhodně mrzne,ale tam myslím že je potíž ve stáří toho hw, protože občas odmítá startovat na poprvé. Při startu spoustim minimum procesu, na avahi a pod mám udělané klikaci skripty a spoustim jen když je jich potřeba. Je to cca 10? let starý Prestigio tablet s původně w8. Bral jsem to na bazaru jako hračku na pokus jak pojede Linux na tabletu - závěr je že android je lepší, tady je jen lepší,že si člověk může nahodit systém podle sebe,kdežto tyhle levné tablety s androidem se prostě po 4-5 letech odmítnou připojit na web/stáhnout aplikaci. Ale prostě sudlani prstem po displeji není něco co by člověk chtěl na Linuxu dělat.

XARGH
    XARGH --- ---
    KAERO:
    ad cloudovy veci - taky zatim ne, resp jen u mega.nz protoze ma e2ee v zakladu - a tam trochu zlobil linux klient - nahradim rclone casem (zatim jsem stale ve fazi predchod z win a bordel v datech :D )

ad "network shares":
    "Autor uvádí, že GNOME mu dovoluje „seamlessly connect“ k jeho online účtům a network devices v rámci jednoho ekosystému."
    --tady byl potreboval naladit co nejvetsi pohodu :D

HW konfiguraci mam +- hotovou - oboje arch (garuda):
    1. herni/pracovni desktop s raid0 a NVME boot (bozi vec, neznal jsem :)) + jeden volnej SATA slot na pripojovani starejch disku
    2. on demand power on: fileserver, backup na raid1 - ze staryho PC
    - nefunguje Magic Packet probouzeni (pres velkou snahu) - proste sahnu na cudlik :)
    - sprava pres ssh, krdc se nekamaradi (nechapu,nezere heslo) takze tam asi dam TigerVNC nebo co se ted nosi :) ?

3. proxmox (spravuju pres web z 1., SSH) na 24/7 na NUCu - kde bude nextcloud - kalendare, ukoly, HTPC veci - filmy, muzika a
    provizorne jsem nasadil copyparty (uz znam) na prenos dat mezi PCs
    --
    ceka me fura veci k uceni :-\
    smb suxx, to uz vim - ale mozna v takhle maly siti...
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    XARGH: Mě gemini píše tohle

CachyOS je skvělý základ, protože ti dává ty "svaly" (optimalizované balíčky a jádro), ale v základu s sebou táhne pár věcí, které pro svůj ultra-minimalistický Niri setup nepotřebuješ.

Osekat CachyOS na kost znamená udělat z něj v podstatě "Arch Linux s lepším motorem". Tady je návod, jak to udělat během instalace i po ní.
    1. Strategie při instalaci (CachyOS Installer)

Až spustíš instalátor CachyOS, neklikej na "výchozí" nastavení. Musíš jít cestou Custom/Advanced:

Desktop Environment: Tady nastává ten trik. Zvol možnost "None" nebo "Minimal". Nechceme KDE, GNOME ani Xfce. Chceme čistý terminál, do kterého si Niri doinstalujeme sami.

Kernel: Ponechej linux-cachyos. To je to srdce, které chceš.

Bootloader: Doporučuji systemd-boot. Je modernější a o něco rychlejší (snappier) než GRUB.

Drivers: Zaškrtni NVIDIA. CachyOS automaticky detekuje tvou RTX 3060 a nastaví správné moduly.

Aplikace: Odškrtni všechno, co nepotřebuješ (prohlížeče, přehrávače). Nech si jen základní systémové utility.

2. Čistka po instalaci (Post-install Cleanup)

Jakmile nabootuješ do černého okna (TTY), přihlas se a zbav se věcí, které CachyOS přidává pro pohodlí "běžných" uživatelů:
    Odstranění GUI balastu

CachyOS má vlastní nástroje pro správu, které jsou super, ale pokud chceš minimalismus, musí pryč:
    Bash

sudo pacman -Rs cachyos-hello cachyos-settings-manager cachyos-gaming-meta

Tímto odstraníš "vítací" obrazovku a grafické klikátka.
    3. Instalace "Niri" vrstvy na CachyOS

Teď, když máš čistý, optimalizovaný základ, aplikuj svůj "Snappy" výběr. Výhoda je, že v CachyOS už máš nastavené repozitáře pro v3 (optimalizace pro tvou i7-9700F).
    Bash

# Instalace Niri a tvých oblíbených lehkých nástrojů
    sudo pacman -S niri foot fuzzel waybar mako thunar yazi neovim fzf mercury-browser-avx2-bin

4. Proč je tohle "osekané" CachyOS lepší než čistý Arch?

Když to uděláš takhle, získáš to nejlepší z obou světů:

Repo v3/v4: Tvůj Mercury browser a další aplikace poběží na binárkách, které využívají instrukce tvého procesoru efektivněji než ty z čistého Archu.

LTO (Link Time Optimization): Balíčky v CachyOS jsou kompilovány s LTO, což znamená, že jsou menší a rychlejší při spouštění.

Kernel BORE: Tvé hry (Steam) budou mít stabilnější FPS, i když ti na druhém monitoru (BenQ) poběží video, protože plánovač procesoru (scheduler) je na to stavěný.

5. Nastavení NVIDIA (systemd-boot verze)

Protože jsme zvolili systemd-boot (pro maximální rychlost startu), nastavení pro Nvidii se dělá trochu jinak než v GRUBu:

Edituj soubor: sudo micro /boot/loader/entries/*.conf (název se liší podle data instalace).

Na konec řádku options přidej: nvidia_drm.modeset=1.

Ulož a restartuj.

Jak moc to bude minimalistické?

Pokud to uděláš tímto způsobem, tvůj CachyOS bude:

RAM po startu: ~350 - 450 MB (stejně jako čistý Arch).

Disk: Ušetříš několik GB za grafická prostředí, která bys jinak nepoužíval.

Pocit: Systém bude "lítat", protože tam není žádná služba navíc, která by kontrolovala aktualizace na pozadí nebo indexovala soubory.

Mám ti vypsat jeden finální "čistící příkaz", který vymaže všechny nepotřebné balíčky (orphans) a mezipaměť po takové instalaci, aby byl disk úplně čistý?

...

Až na ten bod 2 se mi zdá fajn. Ten druhej bod mi to tam nacpalo stejně jenom proto, že jsem v tom vlákně předtím řešil právě Arch+Niri
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Operační systém: Arch Linux
    Verze KDE Plasma: 6.6.0
    Verze KDE Frameworks: 6.23.0
    Verze Qt: 6.10.2
    Verze jádra: 6.18.9-arch1-2 (64-bit)
    Grafická platforma: Wayland
    Procesorů: 20 × Intel® Core™ i9-10900K CPU @ 3.70GHz
    Paměť: 64 GiB of RAM (62,6 GiB usable)
    Grafický procesor: NVIDIA GeForce RTX 5080
    Výrobce: Gigabyte Technology Co., Ltd.
    Název produktu: Z490I AORUS ULTRA
    Verze systému: -CF
    XARGH
    XARGH --- ---
    linux is arch btw? 🤡

no nic,popojedem...

LibreOffice blasts 'fake open source' OnlyOffice for working with Microsoft to lock users in - Neowin
    https://www.neowin.net/news/libreoffice-blasts-fake-open-source-onlyoffice-for-working-with-microsoft-to-lock-users-in/
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    TRISTERO: Co znamená, že chybí EFI? Že je notebook tak starý, že EFI nepodporuje? Nebo se EFI nenainstaluje?

Máš na notebooku jen Linux, nebo to chceš mít v dualbootu s Windows?
    TRISTERO
    TRISTERO --- ---
    Dobrý den, konečně přecházím na Linux a mám z toho radost ale…. Rozhodl jsem se pro Mint, ale bohužel jsem se dostal do úzkých a jde mi bootovat pouze z USB ( chybí EFI ) a nejde mi tedy na think padu dokončit instalace. Nebyl byste mi někdo v Praze ochotný s instalací Mint pomoci? Instrukce z chat gpt jsem zkoušel ( ale nepodařilo se. Předem moc díky !
    XARGH
    XARGH --- ---
    HARPER: testoval bych postupne LIVE prostredi, kde se mi chytne HW! :)
    me osobne se strasne libil MABOX linux (arch s openboxem)

AntiX Linux je optimální volba pro tuto hardwarovou konfiguraci. AntiX je navržen specificky pro staré a slabé systémy, používá IceWM/Fluxbox window manager a má velmi nízké nároky na úložiště.
    ​Alpine Linux nabízí nejlehčí možné řešení. Instalace základního systému zabere pod 500 MB. Hardware support může být problematický, vyžaduje důkladné testování touchscreen a WiFi ovladačů.
    ​Arch Linux s window managerem (i3, Openbox) umožní manuálně sestavit minimální systém pod 5 GB. Na x86 tabletech lze Arch nainstalovat standardní cestou, touchscreen podpora se řeší až po instalaci. S compress=zstd v btrfs lze celý systém s grafickým prostředím vejít do 4 GB.
    Debian minimal + Openbox/LXDE s parametrem --no-install-recommends při instalaci balíčků minimalizuje spotřebu prostoru. Vyžaduje dodatečnou manuální konfiguraci.
    ​Úložiště a paměť
    32 GB eMMC vyžaduje pečlivé plánování: základní instalace Arch/Debian s window managerem zabere 4–6 GB. Doporučuji použít btrfs s kompresí zstd pro úsporu místa. Swap na eMMC minimalizujte kvůli životnosti úložiště - 2 GB RAM je kritické minimum, systém bude swapovat často.
    Ověřená fakta: Specifikace procesoru N2806 a doporučení Alpine/Debian/Arch jako lehkých distribucí.
    Neověřitelné: Přesná kompatibilita touchscreen a WiFi čipu v konkrétním Prestigio modelu - vyžaduje testování live USB.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    HARPER: Mně se teď na starší HW osvědčil MX Linux, hlavně tam (na rozdíl od jiných dister) funguje i 32 bit UEFI...

Mám to na podobně sračkoidní atomové šunce (HP Pavilion X2), která byla pomalá už v roce 2013, kdy to začali prodávat. S Linuxem to je ale jako pidi nouzovka na cesty použitelné...
    XARGH
    XARGH --- ---
    MCKIDNEY: nikdy jsem nekritizoval Garuda linux, ale na ostatnich mi vzdy neco vadilo tj. jediny distro, ktery mam rad (podpora Snappera okamzite - to umi jenom dalsich 5 dister ze 300) = chtel jsem CachyOS nebe nobara na tuhle konfiguraci, ale instalator byl zabuggovanej :)

doplnil jsem si jeste druhej swap (JAKO FILE na SSD, MAM JEN JEDNY NERVY) a prezil jsem si tim restart :))

### systemd swap units
    UNIT LOAD ACTIVE SUB DESCRIPTION
    dev-zram0.swap loaded active active Compressed Swap on /dev/zram0
    swap-swapfile.swap loaded active active /swap/swapfile
    XARGH
    XARGH --- ---
    MCKIDNEY:

1. hele, potreboval jsem ziskat 16GB z 128GB SSD. DONE
    2. mam strasne mizerny PC, ktery pouzivam zatim jako desktop

 OS Garuda Linux x86_64
    ├ Kernel Linux 6.18.7-zen1-1-zen
    ├󰏖 Packages 2057 (pacman)[stable], 12 (flatpak)
    └ Shell fish 4.4.0

󰌢 PC Desktop
    ├󰻠 CPU Intel(R) Core(TM) i3-2100 (4) @ 3.10 GHz
    ├󰍛 GPU NVIDIA GeForce GTX 970 [Discrete]
    ├󰍛 OpenGL 4.6.0 NVIDIA 580.126.09

3. OK, dnes uz mam brtfs 1,8TB raid1 - kam mam teda podle vas dat swap a jak velkej, aby to k necemu bylo?
    na raidu je mista dost, narozdil od SSD ;)

NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
    sda 8:0 0 119,2G 0 disk
    ├─sda1 8:1 0 300M 0 part /boot/efi
    └─sda2 8:2 0 118,9G 0 part /var/tmp
    /var/cache
    /var/log
    /root
    /srv
    /home
    /
    sdb 8:16 0 1,8T 0 disk /mnt/raid1
    /mnt/raid1
    /mnt/raid1
    sdc 8:32 0 1,8T 0 disk
    zram0 253:0 0 15,6G 0 disk [SWAP]

4. v jednu rano se pochlubis, ze JSI PREZIL a o to jde :DD
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MCKIDNEY: hibernovat napric 2 linux jadrama/instalacema? :-) Jakoze v jednom kernelu das hibernaci, v druhym resume a divis se ze to vybouchne? No, pokud na to nemas dva oddeleny swapy... tak je to tak nejak ocekavatelny.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    A jinak oprava bootu z hibernace se ztracenou initram bohuzel trva, casto vyzaduje i reset.

Nebo proste pri startu dat E a napsat nohibernate
    The kernel’s command-line parameters — The Linux Kernel documentation
    https://www.kernel.org/doc/html/v4.14/admin-guide/kernel-parameters.html

Nastavovat na pevno swap a resume byl workaround. Je to nestabilni i s UUID. Pokud nepotrebujes hibernovat napric 2 linux jadrama/instalacema tak je lepsi se tomu uz vyhnout.
    TR1
    TR1 --- ---
    XARGH:
    Hodina nic neni, ja se uz 3 hodiny zkousim zbavit tech debilnich tiskarem Brother. Google, AI a porad mi nastakuji. Posledni roky uz me to fakt vsechno sere a je jedno jestli je to win nebo linux, vsude musim resit nejake problemy nebo veci, co me irituji.
    XARGH
    XARGH --- ---
    SUK: proste takove Nerdi Sobe :D

Jak se Arch liší od firemních distribucí
    Firemní distribuce (např. Red Hat Enterprise Linux, SUSE SLE, Ubuntu LTS od Canonicalu) jsou typicky:
    - podnikově zaměřené – zaměřené na dlouhodobou stabilitu, podporu a servis,
    - majitelé/obchodní subjekty kontrolují vývoj, marketing, roadmapy a podporu,mají pevné verze (LTS), které se aktualizují hlavně v rámci bezpečnostních oprav, nikoli po celé řady softwaru najednou.

Arch Linux je naopak:
    - nezávislý, komunitně spravovaný projekt bez podnikového zadavatele,
    - rolling‑release – pravidelná aktualizace celého systému, včetně aplikací, nikoli pouze „součástí“ jako v LTS
    - minimalistický – základní instalace je velmi úzká, uživatel si sam přidá jen to, co potřebuje
    - zaměřený na pokročilé uživatele, kteří si berou na starosti konfiguraci, zálohování a řešení problémů.

Hlavní rozdíl je tedy v modelu vývoje (LTS vs. rolling), stabilitě vs. aktualitě a v tom, jestli je distribuce podnikově řízená (firemní) nebo komunitně řízená (Arch).
    JADE
    JADE --- ---
    Jen hazím info ohledně remote desktopu... úplně nejjednodušší a nejsnadnější a nejefektivnější nakonec bylo na linux desktopu nainstallovat Xrdp sudo apt-get install xrdp. Neb ten Rustdesk asi fine, ale překvapilo mě, že je to takový spíš Teamviewer, z venčí přístup nechci a popravdě z těhle aplikací nějak nemám dobrej pocit je mít na compech. No a na Macu bez problémů šlo použít jako klienta WindowsApp, free věc z appstoru easy, peasy... dělá to přesně to, co jsem potřeboval. Tak děkuji všem.

HARPER
    HARPER --- ---
    RUTHER: kolibriOS by mělo běžet z jedné 3,5" diskety na 32bit systému,ale nevím jestli stačí 386, až bude čas,zkusím to nahodit do virtualu. Na Pentium M1,7 s 2gb ram to běží parádně. Ale není to Linux.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Dovolím si připomenout
    The FreeDOS Project
    https://freedos.org/
    The FreeDOS Project
    https://freedos.org/download/
    a
    Puppy Linux Home
    https://puppylinux-woof-ce.github.io/
    Puppy Linux Discussion Forum - Puppy Linux Distro Collection
    https://forum.puppylinux.com/puppy-linux-collection
    JADE
    JADE --- ---
    PUPU: diky, zkusim vsechno... spis mi slo o to "co pustit/nastavit na tom :media: serveru linux" a co mit za appku na MacOS abych se pripojil... ale pokud mi bude stacit to ssh -X tak budu nadsenej... jinak nic tam prave nemam nastaveno je to klasicky desktop s xfce, pouzival jsem ho leta na stole work/zabava/hry... ted uz jen pousti prave netflixy na tv, pousti muziku do 5.1 bednicek, stahuje torrenty a max by byl jako ten sitovej disk jeste s fotkama/filmama/celozivotni sbirkou mp3 :]
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    Zdravím.
    Mám dotaz Linuxového začátečníka.
    Instaluju Linux server, Ubuntu 24.04.03. Nerozumím tomu, jedu jen podle instrukcí.
    V instalaci je dialog na výběr síťového rozhraní.
    Chci v DHCP udělat rezervaci, ale ta na MAC nefunguje, protože místo MAC adresy je tam nějaký úplně úchylný bordel.
    Co to sakra je?

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam