• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    SANCHO
    SANCHO --- ---
    Hledam junior/med na linux na spravu stanic na SLED + nejaky win11 k tomu. Domluvit se obcas v EN. Mlada Boleslav.
    HARPER
    HARPER --- ---
    MARASAN: to jsem ani netušil. Žena měla kdysi W8 a tam byly nějak ty aplikace dvakrát i pro ni,záleželo jestli jela v dotykovém vzhledu v těch dlaždicích a nebo přes Shell. Peklo. A právě ona nebo mí rodiče jsou běžní bfu a právě je na Linux prekopnout nebyl problém. Nesnaží se nic doinstalovat, prostě jim to nachystám na začátku a jdu pryč, jednou za měsíc když se dostanu k jejich PC udělám aktualizaci. Pokud vyjde nový lts tak třeba povysim systém a třeba taky ne a čekám do konce podpory.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    HOWKING: To není úplně přesný.
    Můžeš jet i z jiných balíčkovacích systémů Aktuálně mám nainstalováno z distribuce, snap a deb. ale kdyby bylo něco jen v RPM balíčku, tak bych mohl. Gentoo umí také používat cizí balíčky, jen tam nejsou doma.

Takže to v podstatě můžeš namíchat z komponetů jaké chceš. Ten
    How to Install and Use Snap in Various Linux Distributions
    https://itsfoss.com/install-snap-linux/
    jde napříč distribucemi.

Prostě jako si na Windows můžeš nainstalovat různé programy a ovladače, tak Linux jde ještě dál a můžeš si nainstalovat různé komponenty systému a některé zase odstranit. Distribuce jsou něco jako doporučení, jak to vyhovuje jiným. Obeně vycházejí vstříc uživatelům s podobnými požadavky (potřebuju strojový výkon, mám slabý stroj, chci všechno přes příkazovou řádku, nechci vidět příkazovou řádku,dělám filmy, jsem věřící, chci server, ...) .

Uživatel s běžnými požadavky si vybere distribuci a používá ji jak je, případně provede drobné změny.
    Kdo má originálnější nároky (mám slabší stroj, moc tam toho nechci, ale potřebuju těhlech pár náročnějších programů a zpraovávat velké soubory) ten vezme jednu ditribuci jako základ a hrábne do toho víc. (vyhází co nepotřebuje, nainstaluje co tam běžně nebývá). Taže má vlastně svou osobitou distribuci. To také není taková věda. Jen je třeba být opatrnější v tom, co všechno odstraníš.
    Když máš požadavky zcela idividuální a železo navíc nemá bůhvíjaké rezervy, tak tě nepošlou do háje, ať si koupíš nový nadupaný počítač s "windows 2056", ale máš stále šanci poradit se, rozhrabat toho ještě víc než v předhozím případě a dosáhnout svého. Třeba na několikátý pokus. Ale to už nejsi dávno občejný uživatel.
    HARPER
    HARPER --- ---
    Já šel cestou přes Ubuntu, v době vydání Vista se taky hodně řešilo že teď lidí přejdou na Linux - znal jsem něco málo o redhat, že je to komerční Linux a tak jsem hledal něco free a v ty době všude bylo Ubuntu, měli pěkný web, český a s řešením největších potíží. Zkusil jsem a fungovalo , potíže sly s tou pomocí vyřešit. Pak ale přišli s tím svým novým rozhraním - GNOME Shell nebo jak to bylo a to jsem nedával. Ale zrovna začal vystrkovat růžky Mint. Sice jsem ještě zkoušel různé Ubuntu s kde a pod, ale ten Mint pustil ven fluxbox edici a ta byla super. Pak ji sice zazdil, ale udělal mate a Xfce. Teď dávám na lepší počítače Xfce Mint a na slabý mašiny Sparky minimal s openboxem - tohle je podle mýho gusta, jo, je to trošku přestavěný Debian , ale po čisté instalaci má všechno co je třeba a já si dohazuju jen lehký věci co chci. Vzhled se mi líbí - co taky obdivovat na openboxu. Teď se už prostě držím Debian based věci. A pokud vážně někdo chce po w10 Linux,dávám Mint Xfce. Ale lidi moc nechtějí,většina co přišla si nakonec prodloužila w10 a zbytek vyplázl prachy za nový hw. Jejich věc. Ten web jsem našel náhodou, je to tak na prohlídku vzhledu,stejně pak důležité co mají ty věci jako základ. Mi se nic nového učit nechce, držím se Debian větve. Jsem rád že i Rpi je na něm postavene
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    HOWKING: Nemám rád označení GNU/Linux (což je můj osobní názor).
    Dávat to na takovéhle ose hned k počátku v roce 1991 je ale totální fail
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    HARPER: No to je přesně to, co mě roky (ne li desítky) odrazovalo od přechodu na Linux. Kdyby byl jeden (max 4) tak jsem linuxák už 30 let.
    Až když se v tom člověk chvíli šťourá, tak zjišťuje, že jsou max 4 a zbytek jsou nesmysly hrstek nerdů, ale, kdo to ví. Lidi co přechází z w10 rozhodně ne.
    Dej jim Ubuntu, pokud je to nebaví a nebo Debian, pokud je naděje, že se to naučí a neotravuj jim život zahlcováním nesmysly.
    HARPER
    HARPER --- ---
    Na tohle jsem dnes narazil náhodou, asi to tady nikomu nepomůže,ale mě se teď furt lidi s w10 ptají na ten Linux,tak jim to budu dávat ať se mrknou a vyberou si: https://distrosea.com/
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    os-prober ti to tam asi pridal natrvalo. Je potreba odstranit z linux EFI a pak update grub.

Vim ten postup a tohle vypada jako ok clanek:
    https://ostechnix.com/remove-windows-from-windows-linux-dual-boot/
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ahoj všem, jdu si pro radu.

Už asi pět let jsem na svejch noteboocích jel čistě Linux (Mint) a na stolním herním dual boot Windows + Mint a kde sem partition s Windows rušil asi 14 dní zpátky. Všechno šlape jak na drátkách, akorát v GRUBu mi furt visí Windows bootmanager a nevim, jak se ho zbavit. Zakázel sem ho v UEFI, sjel sem sudo efibootmgr, kterej mi ho identifikoval jako 0001 a příkazem sudo efibootmgr -b 1 -B ho smazal. A efibootmgr ho už nenachází:

BootCurrent: 0000
    Timeout: 1 seconds
    BootOrder: 0000
    Boot0000* Ubuntu HD(1,GPT,a79cdc47-69e3-4e65-ba9d-171a17aeb0e5,0x800,0x32000)/File(\EFI\UBUNTU\SHIMX64.EFI)

To je to jediný, co mi efibootmgr ukáže. /boot/efi/EFI už složku Windows neobsahuje, sudo ls /boot/efi/EFI vrátí jen složky 'Boot' a 'ubuntu'. Tak mi nějak došly nápady, kde by to mohlo eště viset.
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    HOWKING: Toto je velmi detailní a správné pozorování. Rozdíl mezi aktualizací přes terminál a přes GUI v Debianu (a dalších distribucích) je především v úrovni automatizace a opatrnosti, kterou poskytuje grafický správce softwaru (jako je GNOME Software nebo Balíkovač).
    Základní odpověď je: Terminál vám dává plnou kontrolu, zatímco GUI se chová jako automatizovaný nástroj, který se snaží zajistit bezpečnější a komplexnější instalaci aktualizací kritických součástí.
    Proč se to liší: Terminál vs. GUI
    1. Rozsah spravovaných balíčků
    Terminál (apt): Příkazy sudo apt upgrade spravují pouze balíčky spravované systémem APT (většinou ve formátu .deb).
    GUI (App Store): Grafický správce softwaru často integruje aktualizace pro více systémů najednou, včetně Snap, Flatpak a samotných balíčků APT. Navíc je navržen tak, aby se choval "uživatelsky přívětivěji" a automatizoval složité kroky.
    2. Aktualizace kritických systémových komponent (Kernel a Initrd)
    Pokud aktualizujete jádro operačního systému (kernel) nebo hlavní systémové knihovny (jako glibc), jsou tyto soubory často v okamžiku instalace používány systémem.
    GUI automatizace (bezpečnější cesta):
    GUI (pomocí interních skriptů) ví, že se aktualizuje kritická část (např. nové jádro).
    Pro zajištění, že se nové jádro a s ním související soubory správně nainstalují a použijí od samého začátku, spustí fázi mimo běžící GNOME/Wayland prostředí. Tento proces probíhá v minimálním textovém režimu (někdy nazývaný unattended upgrade nebo podobný mechanismus, který běží jako skript před spuštěním plného grafického sezení). Tím se minimalizuje riziko, že by běžící programy držely staré verze souborů.
    Dvojitý restart: První restart spustí tento instalační proces v minimalistickém režimu. Druhý restart je nutný k tomu, aby systém skutečně nabootoval do nového jádra a začal používat všechny nově nainstalované komponenty od čistého startu.
    Terminál (sudo apt upgrade):
    Příkaz apt upgrade nainstaluje nové soubory jádra, ale nedomůže se automatického restartu (až na výjimky).
    Aktuálně běžící jádro zůstává staré a systém pokračuje v běhu.
    Proč to funguje? Systém Linux umožňuje instalovat nová jádra a systémové knihovny za chodu. Nové jádro se jednoduše přidá do zavaděče (GRUB), a k jeho aktivaci dojde až při nejbližším restartu. apt se spoléhá na to, že uživatel (profesionál) si je vědom, že pro aktivaci jádra je nutný restart. Pokud restart neprovedete, systém běží dál bez problémů, ale s neošetřenými bezpečnostními chybami v jádře nebo se starými verzemi kritických knihoven používaných běžícími procesy (viz níže).
    3. Kontrola nutnosti restartu
    Terminálové prostředí v Linuxu má nástroje, které vám řeknou, zda je restart nutný, ale nevykonají ho automaticky:
    Indikátor restartu: Po aktualizaci kritických balíčků se obvykle vytvoří soubor /var/run/reboot-required.
    Nástroj needrestart: Můžete použít nástroj jako sudo needrestart, který kontroluje, které spuštěné programy stále používají smazané nebo zastaralé knihovny (např. po aktualizaci glibc), a může vás vyzvat k restartu nebo nabídnout restart dotčených služeb. GUI to dělá automaticky.
    Shrnutí: Funkčnost vs. Bezpečnost
    Obě cesty fungují, ale z různých důvodů:
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Sám se nevyznám, ale co tak sleduju na sítích, tak Linux komunita do Ubuntu docela šije. Prý už to není Linux...
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    Mám Linux Mint Cinnamon na 12 let starým notebooku. Je tam i5, 8GB ram a HDD disk. Instalacka jednoduchá, jediný do čeho jsem musel hravnoutnbyly ovladače na Bluetooth, V IDLE stavu to žere asi tak 1GB RAM, v klidu na tom běhá Mozilla a YouTube.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tady to možná realizuje víc lidi:
    [HOWKING @ Co vás potěšilo nebo pobavilo? - Plkací a bez cenzury!]
    Ale Linux není nutný.
    HARPER
    HARPER --- ---
    Koukal jsem,byl tam nějaký problém s čekáním na síť, ale momentálně jsem to hodil bokem a poskládal dalšího Frankensteina z kontejneru,kde mám jen Mint Xfce a ten šlape nádherné, zase i5-4590, SSD, 32gb ram a nVidia 750ti, tohle startuje okolo 10s a běží všechno ukázkové, vyházel jsem nějaký tiskový a bt daemony, zakázal kompozitor a všechno běhá na klik myši. S tou druhou mašinou si ještě pohraju. Lidí v práci začínají vysilovat že končí w10 a jejich staré stroje neumí w11, tak ho chci nachystat s více ruznyma distrama jako demo stroj ať si tě strašný Linux osahaji. Tam v nejhorším ani nebude vadit ten pomalý start,protože nevěřím že by někdo chtěl při přechodu win-linux začínat na openboxu :) momentálně je tam Mint Xfce, sparky Openbox,Zorin , chci tam ještě Mint cinamon a kubuntu, ať se můžou seznámit s různýma prostředíma, ale držím se debianu teda,nic jinýho jsem nikdy neměl - jen suse kdysi chvilku
    HARPER
    HARPER --- ---
    WiFi karet přímo do notasu je fůra,ale tam neporadím,sám mám v pár notasech různé a něco jde hned po čisté instalaci,někde stačí doinstalovat jeden dva balíky a jinde jsem musel povýšit jádro (tuším na nějakém novějším Intelu), stejná zkušenost s těmi USB wifinama. Jinak s bramborami jsem asi narazil, ty Quadro karty jsou tak staré, že tam marně zkouším nahodit nVidia driver, na web ovladače pro Linux mají, ale současně jádro už je nepodporuje a musel bych jít do 5.15 - což by asi stačilo jít na Linux Mint 21.2, ale zas má to cenu? Jak dlouho mi to nebude dělat potíže při chození třeba na net? Uvažuju že tam zkusím pořídit nějaké bazarové AMD , to by mohlo pěkně šlapat přímo s linuxovým ovladačem. AMD má lepší podporu než nVidia,ne?
    BOAR
    BOAR --- ---
    HOWKING: muzes zkusit ruzne upravene/patchovane jadra, ja osobne pouzivam linux-zen, kterej bejval o 10% rychlejsi nez generic.
    a jestli te zajima opravdu "Management vláken" tak se fakt podivej na Freebsd
    Musim rict, ze treba mariadb freebsd na dvouprocesorovym stroji bezel s prstem v nose, a linux umrel prave na managementu vlaken. Fakt to zkus. (ono visco, ten tvuj preslavnej macos bezi na FreeBSD ) (a osobne bych ti dal minus za ty penisy)
    BOAR
    BOAR --- ---
    HOWKING: jak se to projevuje, ze neni tak rychly? s jakym kernelem ?

jestyli chces neco rychlejsiho, tak sahni po freebsd. Mohlo by bejt jeste rychlejsi.
    jinak proxmox neni na debianu, protoze je rychlej, ale proste protoze jsou tu zhruba 2(3) majoritni "distribuce" komercne vyuzivany
    tak si proste zviolili ten, se ktertym umi.
    - redhat ( a jeho klony centos, archlinux, alma, fedora ... ...)
    - debian (a jeho klony, *buntu, ... )
    (mozna jeste suse)
    pak jsou veci, ktery se pouzivaj na specialni ucely

- archlinux
    - gentoo
    - nixos
    - slack
    - alpine linux
    ...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Při té příležitosti se zeptám.
    Zvažuju pořídit si WiFi dongl na dva notebooky Linux a tablety Android.
    2,4GHz mi tam bez problémů funguje interně, ale chci ještě 5GHz WiFi, které tam nemám.
    Použití spíš jako záloha. Nekupoval bych kvůli rychlosti, nebo dosahu. Prioritou je zapojit a fungovat.
    Jsou nějaké, kterých se vyvarovat, případně co upřednostnit?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    BOD: Jak mohli zvládnout přechod na W10? Já bych je nepodceňoval. I když se budeš snažit, do pár dní to poznají.
    Kamarád dal na výběr Linux s podporou, nebo Widle bez podpory (a instalujte si W sami). Dnes mají za sebou několik spokojených verzí Linuxu.

Matka se také naučila v důchodu používat Mandrivu a nic jí nescházelo. Ještě byla mezi babičkama za borce. :-)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    BOD: já dal tátovi na nějakou dobu Xubuntu, ale jemu se pak povedlo daný notebook fyzicky zničit

ale on je flexiblinější a dokáže se naučit jiné ikonky, jiný tvar oken atd.

jen teď jsem blbec myslel, že libovolné Lenovo bude v pohodě a koupil jsem mu ThinkBook, na který mi na Linuxu selhaly drivery na wifi, tak tam má zatím Widle :(

určitě někde někdo Linux skinoval, aby vypadal jak Windows, to by mělo být docela běžné. možná mrkni na Zorin OS
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam