• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    HARPER
    HARPER --- ---
    Koukal jsem,byl tam nějaký problém s čekáním na síť, ale momentálně jsem to hodil bokem a poskládal dalšího Frankensteina z kontejneru,kde mám jen Mint Xfce a ten šlape nádherné, zase i5-4590, SSD, 32gb ram a nVidia 750ti, tohle startuje okolo 10s a běží všechno ukázkové, vyházel jsem nějaký tiskový a bt daemony, zakázal kompozitor a všechno běhá na klik myši. S tou druhou mašinou si ještě pohraju. Lidí v práci začínají vysilovat že končí w10 a jejich staré stroje neumí w11, tak ho chci nachystat s více ruznyma distrama jako demo stroj ať si tě strašný Linux osahaji. Tam v nejhorším ani nebude vadit ten pomalý start,protože nevěřím že by někdo chtěl při přechodu win-linux začínat na openboxu :) momentálně je tam Mint Xfce, sparky Openbox,Zorin , chci tam ještě Mint cinamon a kubuntu, ať se můžou seznámit s různýma prostředíma, ale držím se debianu teda,nic jinýho jsem nikdy neměl - jen suse kdysi chvilku
    HARPER
    HARPER --- ---
    WiFi karet přímo do notasu je fůra,ale tam neporadím,sám mám v pár notasech různé a něco jde hned po čisté instalaci,někde stačí doinstalovat jeden dva balíky a jinde jsem musel povýšit jádro (tuším na nějakém novějším Intelu), stejná zkušenost s těmi USB wifinama. Jinak s bramborami jsem asi narazil, ty Quadro karty jsou tak staré, že tam marně zkouším nahodit nVidia driver, na web ovladače pro Linux mají, ale současně jádro už je nepodporuje a musel bych jít do 5.15 - což by asi stačilo jít na Linux Mint 21.2, ale zas má to cenu? Jak dlouho mi to nebude dělat potíže při chození třeba na net? Uvažuju že tam zkusím pořídit nějaké bazarové AMD , to by mohlo pěkně šlapat přímo s linuxovým ovladačem. AMD má lepší podporu než nVidia,ne?
    BOAR
    BOAR --- ---
    HOWKING: muzes zkusit ruzne upravene/patchovane jadra, ja osobne pouzivam linux-zen, kterej bejval o 10% rychlejsi nez generic.
    a jestli te zajima opravdu "Management vláken" tak se fakt podivej na Freebsd
    Musim rict, ze treba mariadb freebsd na dvouprocesorovym stroji bezel s prstem v nose, a linux umrel prave na managementu vlaken. Fakt to zkus. (ono visco, ten tvuj preslavnej macos bezi na FreeBSD ) (a osobne bych ti dal minus za ty penisy)
    BOAR
    BOAR --- ---
    HOWKING: jak se to projevuje, ze neni tak rychly? s jakym kernelem ?

jestyli chces neco rychlejsiho, tak sahni po freebsd. Mohlo by bejt jeste rychlejsi.
    jinak proxmox neni na debianu, protoze je rychlej, ale proste protoze jsou tu zhruba 2(3) majoritni "distribuce" komercne vyuzivany
    tak si proste zviolili ten, se ktertym umi.
    - redhat ( a jeho klony centos, archlinux, alma, fedora ... ...)
    - debian (a jeho klony, *buntu, ... )
    (mozna jeste suse)
    pak jsou veci, ktery se pouzivaj na specialni ucely

- archlinux
    - gentoo
    - nixos
    - slack
    - alpine linux
    ...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Při té příležitosti se zeptám.
    Zvažuju pořídit si WiFi dongl na dva notebooky Linux a tablety Android.
    2,4GHz mi tam bez problémů funguje interně, ale chci ještě 5GHz WiFi, které tam nemám.
    Použití spíš jako záloha. Nekupoval bych kvůli rychlosti, nebo dosahu. Prioritou je zapojit a fungovat.
    Jsou nějaké, kterých se vyvarovat, případně co upřednostnit?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    BOD: Jak mohli zvládnout přechod na W10? Já bych je nepodceňoval. I když se budeš snažit, do pár dní to poznají.
    Kamarád dal na výběr Linux s podporou, nebo Widle bez podpory (a instalujte si W sami). Dnes mají za sebou několik spokojených verzí Linuxu.

Matka se také naučila v důchodu používat Mandrivu a nic jí nescházelo. Ještě byla mezi babičkama za borce. :-)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    BOD: já dal tátovi na nějakou dobu Xubuntu, ale jemu se pak povedlo daný notebook fyzicky zničit

ale on je flexiblinější a dokáže se naučit jiné ikonky, jiný tvar oken atd.

jen teď jsem blbec myslel, že libovolné Lenovo bude v pohodě a koupil jsem mu ThinkBook, na který mi na Linuxu selhaly drivery na wifi, tak tam má zatím Widle :(

určitě někde někdo Linux skinoval, aby vypadal jak Windows, to by mělo být docela běžné. možná mrkni na Zorin OS
    BOD
    BOD --- ---
    Já se teď celkem zamilovávám do Rocky a rád bych se naučil s Gentoo které jsem považoval za čistě server záležitost, co si nepustím k tělu. Ty věci co od OS chceme jsou hodně jiné... Linux je pestrý, Bohu dík :)

Btw teď koukám co podstrčit prarodičům aby nepoznali že to není Windows 10, jde mi fakt o tu prvoplánovou OS GUI část, oni si settings natož terminál v životě neotevřou, ale jak je ikona kousek vedle s jiným obrázkem, je vymalováno :) nějaké tipy?
    Možná jste to teď někdo řešili (v souvislosti s koncem podpory w10) a máte v živé paměti
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Linux je super! (výkřik do tmy :D) [Debian, Trixie, Gnome, Wayland]
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    HOWKING: I na základě tvojí anabáze bohužel stále platí ten vtip, že u MacOS jsi uživatel, u Windows správce a u Linuxu developer. Dokud bude potřeba se hrabat někde na fórech a v texťákách, jakkoliv Linux výrazně a dramaticky poskočil, co se user-friendliness týče, pro masy to nebude volba. Pohodlí vítězí.

Já lámu našeho ředitele furt, abychom jako škola přešli na Linux. Kvůli bezpečnosti, kvůli tomu, že jinak máme všechno web-based, gdocs, izus... bez reakce, neochota.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DANIELSOFT: Možná ten samej problém s diskem co jsem měl já, jen u tebe se po kousnutí za nějakou chvíli vzpamatuje. Zkus jako já upravit GRUB [HOWKING @ Linux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)]
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Po prohlédnutí nástěnky bych chtěl zmínit program
    OBS Studio
    k čemu slouží - K nahrávání videonávodů, přednášek, reportáží, videozáznamů obrazovky a to všechno dohromady. Zvládne i živé vysílání s několika zdroji zároveň. Prostě nahrávací studio ve vašem počítači.
    na co moc není - Vystřihování reklam z televize a jiných záznamů, titulkování, dabing (tedy dokáže to, ale je zřetelně vidět že na to program určen není a s jinými nástroji vám to půjde líp).
    na co se připravit - Program není nejmenší, ani nejskromější na prostředky. Nepotřebuje ale zrovna nadupanou mašinu, i když výkon dokáže využít. Instalaci jde přizpůsobit podle potřeb a se skromějšími požadavky nebude tak rozežraný. Instalací to nekončí. Je potřeba úvodní nastavení. Jinak je program docela intuitivní a máte v ruce mocný nástroj se slušnou podporou i v češtině.

Open Broadcaster Software | OBS
    https://obsproject.com/cs
    Stáhnout OBS Studio
    https://projectobs.com/cs/download/
    Pokud jde o nastavení a používání jsou videonávody stejné pro Linux i Windows.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Doháje, co je to zase za chování? To jako Linux neumí číst a zapisovat najednou?

CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ps aux | grep -i 'jemnoprocesu" pripadne dalsi kouzla co ukazou esli to ma nejakej parent process. linux je nemilodsrdnej a moc sem nevidel ze by neco neslo zabit
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    tak už asi vím, co způsobovalo bug, kdy Firefox řval, že záložky má otevřený jiný proces

[DANIELSOFT @ Linux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)]

nebyl to problém Linuxu, ale Firefoxu

jednou mi spadl a po opětovném otevření načítal všechny taby zaráz, abych tomu propříště zabránil, nestandardně jsem nastavil browser.sessionstore.resume_from_crash na false

dal jsem jí na defaultní hodnotu a problém se zatím neobjevil
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ERVIN: Ještě řeším s jedním výrobcem softu problém, kdy má na Linuxu mnohem menší výkon, než na MacOS (kupodivu je na Linuxu doma a do MacOS je port). Sám se divím, protože moje programy mají na Linuxu (na Debianu - jinde jsou lehce pomalejší) stejný výkon jak na MacOS. Ale v tom je Linux nevinně.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    AXTHEB: Můj správce souborů je ten, který mi byl nainstalován se systémem. Jako BFU bych požadoval aby to měl vyřešeno. Pokud bude Linux o tom "Jak to má naprasené tvůj správce souborů je jinačí otázka, no." nikdy neporazí ani debilní windows, natož osx. Vůbec by nemělo být problémem správce souboru jak se komunikuje po sítí. Na to má být operační systém.
    HARPER
    HARPER --- ---
    Teď jsem si postahoval všechny edice sparky linuxu a pouštěl si to do live. Xfce a Mate má líp učesaný Linux Mint. Lxqt celkem dobře vypadá, po startu to bralo cca 520mb ram, jako základní desktop asi dobrý. Vizuálně nejlepší KDE, čistá nádhera,velký krok udělalo KDE od doby kdy jsem nějaké kubuntu s kde3.5 zkoušel. Ale jinak 1,2gb po startu a systém to brzdilo. Takže zatím měnit nebudu, uvažoval jsem o tom lxqt že bych zkusil provozovat,ale Openbox zatím vede. Když se s tím trošku prohraje,je to paráda.

Včera jsem potřeboval nějaké data vytahat z mobilu a neměl jsem kabel,šel jsem přes FTP server App na androidu a když jsem se připojil přes pcmanfm, nechtelo to chodíit bylo spíš náhoda když jsem uměl procházet složky v mobilu. MC se připojoval spolehlivě,no občas kopírování až napodruhé. Může to být tím,že připojený souborový systém na mobilu je nacpaný cca 50gb dat?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak jsem po té, co se vyřešily problémy s grafikou zase přesunul Debian z SATA na NVMe a po čase se i Trixe opět ráchl. Nakonec jsme našel řešení. Zakázání usínání disku přes GRUB
    nvme_core.default_ps_max_latency_us=0
    Zdá se, že to drží. Tak snad konečně budu moci užívat Linux výhradně.
    HARPER
    HARPER --- ---
    Jsem pár týdnů zpátky pořídil nový ntb s w11, první spuštění bylo rovnou do w, spousta nastavování, účet atd. Pak jsem musel vypnout nějaké procesy ve w jako nějaké rychlé vypnutí. Pak secureboot a pak jsem nahodil Linux. Byl nějaký oser s WiFi,ale ten se vyřešil povýšením jádra. Nastavil jsem si Linux podle sebe a chtěl jsem zpátky do w je nastavit když už tam jsou - no nesly pustit,byl tam bitlocker,musil jsem vygenerovat nějaký kód,odemknout to a vypnout. Pak ten dualboot začal fachat ok. Šel jsem znovu do w a chtěl rozjet tisk a skener, nahodil ovladače a první sken to shodil :) od ty doby jsem do w nelezlo a jede zpátky primárně Linux. Přijde mi že je jednodušší v něm odladit ciparny typu WiFi a pak je stabilní, než donutit w aby nepadlo na triviální věci jako sken dokumentů. Čekám teď na podzim že se víc lidí zkusí na Linux podívat až skončí podpora w10 a nebude jim stačit hw na w11. Každopádně ten článek mi moc návodný nepřišel. Pro lidi co chtějí Linux zkusit by měl být něco o tom kde stáhnout Iso,jak ho dostat na USB a jak zkusit live bez toho aby vůbec spouštěli instalaci. Jedno co mi přišlo dobře je že nejlíp pořídit nový SSD a starý w disk si nechat jak zálohu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam