• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ERVIN: Ještě řeším s jedním výrobcem softu problém, kdy má na Linuxu mnohem menší výkon, než na MacOS (kupodivu je na Linuxu doma a do MacOS je port). Sám se divím, protože moje programy mají na Linuxu (na Debianu - jinde jsou lehce pomalejší) stejný výkon jak na MacOS. Ale v tom je Linux nevinně.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    AXTHEB: Můj správce souborů je ten, který mi byl nainstalován se systémem. Jako BFU bych požadoval aby to měl vyřešeno. Pokud bude Linux o tom "Jak to má naprasené tvůj správce souborů je jinačí otázka, no." nikdy neporazí ani debilní windows, natož osx. Vůbec by nemělo být problémem správce souboru jak se komunikuje po sítí. Na to má být operační systém.
    HARPER
    HARPER --- ---
    Teď jsem si postahoval všechny edice sparky linuxu a pouštěl si to do live. Xfce a Mate má líp učesaný Linux Mint. Lxqt celkem dobře vypadá, po startu to bralo cca 520mb ram, jako základní desktop asi dobrý. Vizuálně nejlepší KDE, čistá nádhera,velký krok udělalo KDE od doby kdy jsem nějaké kubuntu s kde3.5 zkoušel. Ale jinak 1,2gb po startu a systém to brzdilo. Takže zatím měnit nebudu, uvažoval jsem o tom lxqt že bych zkusil provozovat,ale Openbox zatím vede. Když se s tím trošku prohraje,je to paráda.

Včera jsem potřeboval nějaké data vytahat z mobilu a neměl jsem kabel,šel jsem přes FTP server App na androidu a když jsem se připojil přes pcmanfm, nechtelo to chodíit bylo spíš náhoda když jsem uměl procházet složky v mobilu. MC se připojoval spolehlivě,no občas kopírování až napodruhé. Může to být tím,že připojený souborový systém na mobilu je nacpaný cca 50gb dat?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak jsem po té, co se vyřešily problémy s grafikou zase přesunul Debian z SATA na NVMe a po čase se i Trixe opět ráchl. Nakonec jsme našel řešení. Zakázání usínání disku přes GRUB
    nvme_core.default_ps_max_latency_us=0
    Zdá se, že to drží. Tak snad konečně budu moci užívat Linux výhradně.
    HARPER
    HARPER --- ---
    Jsem pár týdnů zpátky pořídil nový ntb s w11, první spuštění bylo rovnou do w, spousta nastavování, účet atd. Pak jsem musel vypnout nějaké procesy ve w jako nějaké rychlé vypnutí. Pak secureboot a pak jsem nahodil Linux. Byl nějaký oser s WiFi,ale ten se vyřešil povýšením jádra. Nastavil jsem si Linux podle sebe a chtěl jsem zpátky do w je nastavit když už tam jsou - no nesly pustit,byl tam bitlocker,musil jsem vygenerovat nějaký kód,odemknout to a vypnout. Pak ten dualboot začal fachat ok. Šel jsem znovu do w a chtěl rozjet tisk a skener, nahodil ovladače a první sken to shodil :) od ty doby jsem do w nelezlo a jede zpátky primárně Linux. Přijde mi že je jednodušší v něm odladit ciparny typu WiFi a pak je stabilní, než donutit w aby nepadlo na triviální věci jako sken dokumentů. Čekám teď na podzim že se víc lidí zkusí na Linux podívat až skončí podpora w10 a nebude jim stačit hw na w11. Každopádně ten článek mi moc návodný nepřišel. Pro lidi co chtějí Linux zkusit by měl být něco o tom kde stáhnout Iso,jak ho dostat na USB a jak zkusit live bez toho aby vůbec spouštěli instalaci. Jedno co mi přišlo dobře je že nejlíp pořídit nový SSD a starý w disk si nechat jak zálohu.
    XARGH
    XARGH --- ---
    CHOROBA: distribuce podporující ZFS root a/nebo ZFS-aware bootloader (GRUB s podporou ZFS nebo ZFSBootMenu):

Ubuntu
    Debian
    Linux Mint
    Zorin OS
    Arch Linux
    Fedora
    Void Linux
    openSUSE
    Gentoo
    XARGH
    XARGH --- ---
    MARASAN: to je "otazne" neb je to IMO o prechodu na linux.
    clanek mi cestou v MHD prisel dobrej, tak jsem ho sem hodil, protoze to na podzim budu take resit.

na prastarem notebooku uz provozuju mabox (manjaro + openbox, hodne "vymazleno")
    na PC chystam neco s nadupanejsim grafickym prostredim, co bude umet brtfs a snapshoty + spousteni win aplikaci.

// kdyby to tu moc vysiralo, klidne smazat/smazu.
    XARGH
    XARGH --- ---
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    co se tyce intelu, tak nejrychlejsi byl jejich
    Downloads | Clear Linux* Project
    https://www.clearlinux.org/downloads.html
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    tak další poznámky ohledně bugu "Firefox hlásí, že soubor se záložkami má otevřený jiný proces"

[DANIELSOFT @ Linux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)]

zdá se, že je jedno, jestli FF pustím klávesnicí nebo myší

ale: stane se to poté, co FF spustím poprvé jak se přihlásím do té session

a řešení je zavřít ho a pustit znovu

čili otravné, ale dráždí
    XARGH
    XARGH --- ---
    HOWKING: takovehle posty me silne znechucuji pred mym potencialnim prechodem na linux :DD
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Ten Debian mě tak sere!!!
    Ta Trixie verze je ještě lepší co se týče funkčnosti. Nové Gnome je parádní. Celkově nejlepší Linux co lze mít (podle mě), ale ta stabilita stoji za... Nedá se to používat. Zas je tam nějaká chyba v ovladačích grafiky (asi), kdy se to s aktivovanými rozšířeními Gnome neustále kouše. Fakt už jsem nasraný. Dávno vych to měl jako majoritní systém, protože mi to vyhovuje víc jak MacOS, ale stejně jsem furt v MacOS a čeká, že nějaký update ten problém vyřeší (a snad nevytvoří další). Ta volba Trixie (vývojářská verze) je je jako když se ve vašem novém nablýskaném fáru zabije vaše tchyně.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    P0CIN: S tím NixOS trpělivost, je to dost jiné než ostatní linux. Přeju hodně trpělivosti.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    HOWKING: Muzu vypravet historku jak linux nabootoval na hardwaru ktery mel bug v inicializaci DRAM controlleru (jinymi slovy, CPU cetlo z DRAM total garbage).

Podobne na linuxu bezela "stabilne" nekolik dni web appka, prestoze v CPU byla chyba kdy v nekterych pripadech nedoslo ke stall pipeliny kdyz DRAM nezasignalizovala data ready dostatecne vcas, cili v dusledku se do registru dostala nahodna data co zrovna byla na interni sbernici CPU.

Videl jsem i pocitac kde bezlo komplet KDE s firefoxem atd naprosto v pohode, akorat nahodne padala Java. Problem byl ve firmwaru processoru kdy v nekterych pripadech nezarovnaneho cteni z pameti se nacetla vzdy nula (nutno rici, ze ISA specifikace explicitne povolovala cteni nezarovnanych dat). Trvalo mi 6 mesicu na to prijit :-)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    HOWKING: Ten disk se může jevit jako funkční a jednou za čas udělá bum. Ten disk je opravdu nekvalitní a můžou tam být i schované problémy s firmwarem, které se ani nedozvíš.

Odpověď: Ne, tím by to nemělo být. NVMe ovladače jsou jaderný modul a jestli si instaloval nějaký Blubluntu nebo podobný klon, taky ty by to měli mít vyřešené jadernými moduly, které se nahrajou když je nový HW detekován. Pokud není detekován i tak, můžeš nahrát modul ručně nebo vynutit jeho nahrání při startu.

Jinak se můžeš podívat do repa, kde najdeš zdrojové kódy pro NVMe (můžeš se podívat jak je tvůj bazmek podporován a možná i v jaké revizi, protože se evidentně jednotlivé revize dost podstatně lišily): https://github.com/torvalds/linux/tree/master/drivers/nvme
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DELVIT: No jedu už třetí den na MacOS, bez restartu a nic se nekouše. Tady to na HW závadu nevidím.

Spíš mě napadá, jestli jsem si to nezpůsobil sám - když jsem Debian instaloval, zvolil jsem aby instaloval jen HW, který je přítomen a ne všechen. Jenže jsem to instaloval na sata ssd a NVMe s MacOS a Windows byl v biosu zakázaný, aby mi na něj Linux ani náhodou nesahal (už jednou mi dost domrvil EFI). Takže se asi NVMe ovladače nenainstalovaly a když jsem to chvíli jel z toho sata a zjistil jsem, že MacOS a Windows nejsem nucen používat, tak jsem to přes CloneZillu přesunul na to MVMe. Jelo to, ale je možné, že tím jak jsem při instalaci zvolil instalaci jen přítomného HW, tak NVMe nefunguje korektně.

Je tenhle úsudek správný?
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    HOWKING: Me teda neprestava udivovat na jak moc rozbitym hardwaru dokaze linux nejen nabootovat ale i bezet. Videl jsem na vlastni oci veci, kterym bych jinak neveril ze jsou mozne. Ale to neznamena, ze ustoji vsechno, no.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Hmm, tak ani ruční trimm nepomohl, zase disk zmrzl. Tohle neumím porazit. Holt návrat na MacOS a uvidíme, zda to třeba nebude padat i tam a disk skutečně umřel. Mrzí mě to, protože jsem si na Linux tak zvykl, že uživatelsky se mi jeví lepší jak MacOS.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HOWKING: ja tohle teda znam i s MacOS (nekdy tak 8-9 let nazpet, kdy jsem byl nucen uzivat)...

Ad linux - novejsi platformy zvladnou pstore, kde se data k nejakymu podivnemu padu daji casto dohledat, i kdyz selze vse okolo (journal je zavisly na fungujicim filesystemu). Je to samozrejme hodne low-level...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Možná něco bude v logu z journald?

Můžeš taky zkusit rozchodit sériovou konzoli.
    Linux Serial Console — The Linux Kernel documentation
    https://docs.kernel.org/admin-guide/serial-console.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam