• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    JADE
    JADE --- ---
    Jen hazím info ohledně remote desktopu... úplně nejjednodušší a nejsnadnější a nejefektivnější nakonec bylo na linux desktopu nainstallovat Xrdp sudo apt-get install xrdp. Neb ten Rustdesk asi fine, ale překvapilo mě, že je to takový spíš Teamviewer, z venčí přístup nechci a popravdě z těhle aplikací nějak nemám dobrej pocit je mít na compech. No a na Macu bez problémů šlo použít jako klienta WindowsApp, free věc z appstoru easy, peasy... dělá to přesně to, co jsem potřeboval. Tak děkuji všem.

HARPER
    HARPER --- ---
    RUTHER: kolibriOS by mělo běžet z jedné 3,5" diskety na 32bit systému,ale nevím jestli stačí 386, až bude čas,zkusím to nahodit do virtualu. Na Pentium M1,7 s 2gb ram to běží parádně. Ale není to Linux.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Dovolím si připomenout
    The FreeDOS Project
    https://freedos.org/
    The FreeDOS Project
    https://freedos.org/download/
    a
    Puppy Linux Home
    https://puppylinux-woof-ce.github.io/
    Puppy Linux Discussion Forum - Puppy Linux Distro Collection
    https://forum.puppylinux.com/puppy-linux-collection
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Tohle je moje drahocenná distribuce
    Floppix - Linux on 2 floppies
    Floppix - Linux on 2 floppies
    https://floppix.com/
    lol At least a 486DX with a 3.5" floppy and 16Mb RAM.
    JADE
    JADE --- ---
    PUPU: diky, zkusim vsechno... spis mi slo o to "co pustit/nastavit na tom :media: serveru linux" a co mit za appku na MacOS abych se pripojil... ale pokud mi bude stacit to ssh -X tak budu nadsenej... jinak nic tam prave nemam nastaveno je to klasicky desktop s xfce, pouzival jsem ho leta na stole work/zabava/hry... ted uz jen pousti prave netflixy na tv, pousti muziku do 5.1 bednicek, stahuje torrenty a max by byl jako ten sitovej disk jeste s fotkama/filmama/celozivotni sbirkou mp3 :]
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    Zdravím.
    Mám dotaz Linuxového začátečníka.
    Instaluju Linux server, Ubuntu 24.04.03. Nerozumím tomu, jedu jen podle instrukcí.
    V instalaci je dialog na výběr síťového rozhraní.
    Chci v DHCP udělat rezervaci, ale ta na MAC nefunguje, protože místo MAC adresy je tam nějaký úplně úchylný bordel.
    Co to sakra je?

PAN_ILFORD
    PAN_ILFORD --- ---
    Dobrý den. Nainstaloval jsem Linux Mint.
    HARPER
    HARPER --- ---
    ERGOSUM: tak Smolík, mám tam nějaký exotický mediatek čip, prý se na to nikdo ani nesnažil Linux portovat. Tak mě napadlo udělat si z toho displej pro RPI, no I tohle selhalo,tak smůla. Max offline přehrávač MP3/4 nebo DOSBox mašinka. Škoda, malý skladný tablet, funkční, baterka ok a musí se to vyhodit. V tomhle je PC architektura dobrá. Teď jsem zkoušel pár distribuci ve virtualu a q4os, bunsenlabs a ještě něco příjemně překvapili - myslím že nasadit to na moje muzejní PC nebude problém. Tablety holt smůla.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    A ještě jednu věc jsem při té anabázi tam a zpět udělal. APT už nabízí GYMP 3.2, ale tam není plugin Resythesizer (must have). Tak jsem našel způsob, jak ho tam dostat - taky po více způsobech, které mi zasvinily systém a obnovoval jsem zálohu. Tohle je naprosto minimální invaze, co jsem našel.
    sudo apt install meson

sudo apt install pkg-config
    sudo apt install libglib2.0-dev
    sudo apt install libgimp-3.0-dev

meson setup resynthesizerBuild
    cd resynthesizerBuild
    meson compile --verbose -j 12
    meson install

sudo mv /usr/local/lib/x86_64-linux-gnu/gimp/3.0/plug-ins/* /usr/lib/x86_64-linux-gnu/gimp/3.0/plug-ins/
    sudo rm -rf '/usr/local/lib/x86_64-linux-gnu'
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    HOWKING: Chceš moderní Linux ve stylu Macu, kde si nebudeš moct nic přizpůsobit? Fajn, používej Gnome

Chceš na Linuxu něco moderního, kde si můžeš nastavit skoro všechno? KDE Plasma ti to splní.
    Každopádně ty gigabajty se mi nezdají. Nemáš tam navíc nějakej meta balíček, kterej instaluje navíc spoustu nepotřebných aplikací?

No a jestli chceš něco méně náročného na prostředky a s minimálním vývojem co do vzhledu? Xfce, LXQt, Mate

A rozbitý vzhled aplikací? Už dlouho jsem nepotkal nic rozbitého, to budou spíš nějaké výjimky...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    HARPER: Do takhle starejch se dalo dostat zvenčí. Pamatuju, že jsem mazal natvrdo googli appky včetně jejich balíčků. Stačil linux, USB kabel a chovalo se to jako flashka něco bylo skrytý, ale dostal ses všude. Pak jsem zlomil display.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    XARGH: to je divny. jinak esli na tom chces delat tak asi to pouzit jde, ja radsi nativni linux, kdyz uz to k nicemu jinymu neni

HARPER: to zalezi co to je, a4.2 je starej jjak svine, tgze tezko rict esi to ma aspon nejakej support, od toho se odviji pouzitelnos ta jednoduchost instalace.

Making sure you're not a bot!
    https://wiki.postmarketos.org/wiki/Devices
    HARPER
    HARPER --- ---
    CHOROBA: tohle mě zajímá, mám dva tablety s A4.2 tudíž nepoužitelné,ale jsou nějaké no name mašinky a nepřišel jsem na to jak to rootnout natož Linux nahodit, je to velký trápení,nebo to běhá na první dobrou?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    XARGH: ma to nejaky realny vyuziti?

jinak ad linux on android. zustal mi starej Lenovo tablet, tak sem kouknul na https://postmarketos.org/
    stahnul pmbootstrap a za par hodin mel funkcni dektop s homeassistant remote clientem v autostartu :-)
    XARGH
    XARGH --- ---
    Android Power Users Can Now Run Full Desktop Linux Environments Without Root Access
    https://itsfoss.com/local-desktop/

funkční Arch na androidu. Adb příkazy zadávám v termuxu (řekl si o doinstalovat plugin)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak jsem zpět na AMD RX6900XT. Ne že bych ten boj vzdal, jak víte jsem urputný a nevzdávám. Jinak bych nebyl dnes na Linuxu, ale až jsem to konečně nějak rozchodil, zjistil jsem, že to není Nvidia RTX 4080 Super, ale Nvidia RTX 4070. Docela ojeb. Na krabici napsáno 4080 Super 16 GB a dokonce jsem kvůli tomu i nainstaloval Windows, abych vyloučil, že Linux něco špatně detekuje. A nejen na krabici, i na kartě je štítek Nvidia RTX 4080 Super 16GB. Tak jsem si dnes fakt pohrál. Rozebral jsem svůj počítač, přeskládal jej do nového case, který jsem kvůli toho koupil, protože do mého by se tak karta nevešla, pěkně si dal záležet na kabeláži, aby nikde nebyla vidět a za deskou byla pěkně srovnaná. Fak jsem si tak 6 hodin vyhrál, abych to následně rozebral, pečlivě zabalil do krabic znova seskládal svůj počítač do původního case. No tak to jdu zítra vracet do Alzy.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Nemam bohuzel chut na detektivku Forky v kuchyni a rezatym nozem.

Poslal jsem navod na stabilni verzi Debian, napsany velmi polo-pate a ukazuje ze instalace neni komplikovana.
    Kolik otazek musime psat, nez se dozvime co selhalo?
    Nechces to zkusit treba na stable a od zacatku? Jak mame vubec zacit predvidat co za pokusy si delal :(

Nemam moc chut na flame war o tom jak unstable verze rika neco o tom jak Linux funguje par prispevku potom co pises jak Live distribuce funguje v pohode.

Nesnazim se te hazet do prikopu, ale tohle neni Teams chat s nekym kdo je placenej za to ptat se 30 otazek.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Ahoj,
    1) dal jsem synovcum masinu s Bazzitem, fajn kdyz clovek chce jen nabootovat a hrat, ale narazil jsem na klasicky Linux permission hell.
    Potreboval bych sdilet knihovnu her, protoze mista je vzdyckylo.
    Pro nativni hry, jsem nasel dat knihovnu uzivateli steam, pridat skupiny do nic hodit uzivatele nastavit vsude prava 2775.. coz funguje.
    Nicmene jakmile hra pouziva Wine, tak wine pry potrebuje by owner nekterych filu a v logu si to stezuje nektery hry nejdou spustit a pak je tu Lutris tam mi to zase pise, ze nemam nainstalovany nejaky runtimy pod uzivatelem, ktery hru nenainstaloval, ale nabidne mi je to doinstalovat, proste jen error.

Mate na tohle nejaky osvedceny reseni?

Me permissiony si umim predstastavit nejay chown and chmod script spustenej pri loginu.

2) Pak mam jeste specifickej HW - AMD BC-250, jehoz ovladace, kernel nedavaj spravne gpu usage %, dokonce ani amdgpu_top, amd-smi - json and radeotop mam jen nejaky pipeline utilization coz je lepsi nez nic, ale ne uplne total gfx usage in %.

Jedina utilita, ktera umi nvtop utilizaci co jsem nasel je nvtop, problem je, ze bych potreboval tu hodnotu nejaky dostat do Mangohud.. netusim da se z toho interaktivniho vystupu nejak grepovat - AI tvrdi, ze ne.. zatim jsem nenasel info, ze by to melo nejaky api na query hodnot, nebo logovani, abych hodnoty z nej bral tailem.

Je to samy co htop /btop, dynamicky se menici textovy vystup, da se z toho neco "grepnout"?
    XARGH
    XARGH --- ---
    HONZA09: mrkni na Nobara linux (fedora pro hrace)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CHOROBA: nejaky linux v tehlech vecech byva casto.... s vystupem v prohlizeci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam