• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Zmenit boot order, vypnout secure boot a otestovat...

Kubuntu 26.04 LTS na prvni pohled funguje vsechno, jeste chci vyzkouset bluetooth, video call, 4K video a h265

HW probe of ASUSTek Zenbook 14 UM3406GA #8721c20d55
    https://linux-hardware.org/?probe=8721c20d55

Cvicne vyzkousim jeste Debian testing (tam problemy necekam kdyz funguje Kubuntu) a Manjaro

Windows vyzaduji online account (nechce se mi hledat jak to obejit), takze pujdou do prdele ;-)
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MRDAC_BEDEN: Koukal jsem na Tuxedo, zkoumal jsem Focus, System76 i další, ale nemají touch screen (z toho neslevím) a nedělají 2-in-1 (překlopitelný displej 360°)

BOAR: Díky, o repas fakt nestojím. Připlatím si, pokud to bude rozumné; Dell +50% za stejnou konfiguraci fakt podporovat ze svých peněz nebudu.

Šlo mi primárně o osobní zkušenosti; na dohledání konkrétního kusu HW je asi nejlepší tenhle projekt:
    Linux Hardware Database
    https://linux-hardware.org/
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    hele jedinej, kdo z techdle tri ma aspon nejakej linux support je lenovo
    HARPER
    HARPER --- ---
    MVEK: přiznám se, že dělám čisté instalace když povyšuju Mint, upgrade mi nikdy nedopadl dobře. Mint je takové poohybane Ubuntu a je fajn klikaci,ale zrovna tyhle věci se mi vždy vysraly :/ ale třeba sparky Linux mi v pohodě prochází upgradem snad od 5 nebo 6 - teď mám 8.3. Thunderbird nepoužívám, všechno nechávám na webu. Operu jsem neměl dlouho nainstalovanou,ale mám pocit že byla normálně v jejich sw centru a nebo šla jako deb instalovat.
    MVEK
    MVEK --- ---
    A jak jsem říkal, na stránkách Opery jsem se dozvěděl, že na Linux jako Mint přes snap, tak jsem zprovoznil snap. Kdysi jsem přes něj měl ještě něco, ale to už asi nepotřebuju.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    BOAR: Jo, všechno prima, jenom jsem měl Linux počítač, protože jsem nemohl mít Windows 11 a teď mám počítač, kde mám Windows 11 a až se rozbijou, tak to plánuju zlinuxovat.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    BOAR: nově jsem zjistil, že WSL (říkej mi pan Obvious) ... Windows Subsystem on Linux je, vlastně docker... a jde tam, třeba wsl export import atp.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Chci si porovnat doporučení (od AI) - potřebuji v Linuxu Mint (ve VirtualBoxu) používat USB WIFI adaptér, který bude přímo připojený jako USB zařízení a používaný jako modem až z Linuxu ve virtuálu, nikoliv přes NAT nebo tak a přes host. Tedy potřebuji ovladače v Linuxu.
    Dospěl jsem např. k TP-Link Archer T3U Plus, který má mít Realtek RTL8812BU a že přes nástroj DKMS nainstaluji ovladače.

Je to dobrý postup, nebo byste na to šli úplně jinak? Nejsem BFU, ale z hlediska Linuxu nic moc. Ale s konzolí nemám problém, jen si musím nechat napovědět:-). Už jsem řešil nějaké problémy se snap instalacemi apod.

(obecně potřebuju modul s dobrým ziskem, aby šla wifi přes místnosti, kde to ale mobil chytá nějak slabě a potřebuji obejít síť hostitele, no a modul navíc chci ojediněle použít k nějakým Win 11, ale ten Linux má přednost)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Napriklad tento link pro lidi co porad prebihaji z korpo (Windows) na linux.
    Je to povolene i v korporatech. Dodava vetsinu nastroju co clovek vyuzije a vytvori "muscle memory"

InstallingDebianOn/Microsoft/Windows/SubsystemForLinux - Debian Wiki
    https://wiki.debian.org/InstallingDebianOn/Microsoft/Windows/SubsystemForLinux
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    XARGH: Trosku oversharing ode me. Od Intel 6th gen jedu vsechny OS co me bavi.
    Doba, kdy clovek vybiral jednu OS instalaci umrela s dominanci iPhone/Android.

Dodavat software konzistente a na vsechny platformy vyzaduje uzivatele.
    Moderni power user ma Mac a VMs, nebo Linux a VFIO. Prechod z Fedora na CachyOS je pro me zalezitost ulozeni RAM na disk a spusteni druheho za chodu. A to jenom protoze chci mit dedikovane GPU.
    XARGH
    XARGH --- ---
    KAERO: paschli vy vsje na chuj! :DD

skoda toho pot-app, no.
    jinak s linuxem mam obecny problem, ze vzdycky zacnu "pronasledovat" neco neuzitecneho :-/ na cem si vylamu zuby a propalim furu casu misto abych se trapil nad necim dulezitym! :D
    ---
    tady je neco nesouvisejiciho (recenze myho distra & super kritika v komentarich) , ale kdyz uz sem pisu sebemrskacske reci:

This criminally underrated Linux distro beats CachyOS in every way that matters
    https://www.howtogeek.com/this-criminally-underrated-linux-distro-beats-cachyos-in-every-way-that-matters/

Poznatky: jako noob se vyhybej vsemu silne modifikovanymu! mokka verze mela u me nejakej silenej trabl, skoda. Ten dr4g0n1z3d KDE vzhled jsem nakonec slozite vykostoval. Nikdy nevis, co se zitra vysere. Timeshift bude lepsi nez snapper, jeste poradne pochopit BTRFS
    --
    Planuju Fedoru jako ma Daddy :DD
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    MA747: rename multiple files bash
    Rename Multiple Files on Linux with mv, rename, mmv
    https://linuxconfig.org/how-to-rename-multiple-files-on-linux
    $ sudo apt install rename
    e.g. This command will rename uppercase files to lowercase.
    $ rename 'y/A-Z/a-z/' *
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    DANIELSOFT: A google-chrome se zapnutým DRM jsi zkoušel? ...
    Google Chrome – Download the fast, secure browser from Google
    https://www.google.com/intl/en_uk/chrome/?platform=linux
    XARGH
    XARGH --- ---
    VYRESENO!

vinik je https://itsfoss.com/opensnitch-firewall-linux/ https://github.com/evilsocket/opensnitch - mrdka, ktera ma pulku GUI natvrdo ve spanelstine! :DD

zajimave je, ze provoz blokoval, kdyz byl disabled pri startu, tj nebezel, kdyz byl enabled taky blokoval, a po rucnim shozeni VSE OK?

nejaky jiny Aplikacni firewall mame? potrebuju jistym programum odeprit outbound connection..
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    Jinak dekuji vsem zucastnenym za rady. Prave ten MX Linux Instaluji.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    HARPER: Hele ja uz mam nacteny MX Linux. Sparky nekdy priste :-)
    HARPER
    HARPER --- ---
    CHEVALIER: mrkni na ten sparky linux - pokud jsi byl zvykly na ubuntu, mas stejny debian zaklad - sparky ma spoustu verzi desktopu, no na stare masiny pouzivam minimal GUI - je tam jen openbox a zakladni nastroje, netaha si to pri ciste instalaci tolik balastu jako MX treba.
    K tiskarnam - mam nejaky starsi laserovy brother, mutifunkce, neni sitova teda, umi jen CB tisk,ale oboustranny a ma dobrou podporu - na webu maji jak deb baliky s ovladacema, tak jde pres terminal instalovat komplet balik - vsechno maji pekne na strankach. Vyzkouseno na mintu i sparky - bez potizi - na HW od starickeho AMD neo pres i5 4gen, po i5 12gen.
    BOAR
    BOAR --- ---
    CHEVALIER: jak moc linuxu rozumis? jak moc si s nim chces hrat? a co na tom chces delat ?
    gento - kompilovat na tom tvym stroji bych asi nedelal. kompilace bude omptimalizovana minimalne, a cas straveny kompilaci te bude ubijet. jestli se chces naucit s linuxem, doporucuju arch. Minimalne jeho archwiki. Ale jestli chces jen to co mas, a nic (moc) noveho se neucit, tak variant *buntu s nejakym lightweight DM = bejvalo to xubuntu, lubuntu .... pripadne linux mint = buntu s lehcima DE.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ZBYNEK: Browser, mail, office, filmy, . Skoro ni c reálně časového.
    Upgradovat chci třeba proto, že Brave jsem sice nainstaloval, Ale nerozeběhnul. Prostě po instalaci budu mít "čistý systém" , a proč ne tedy aktuální...?

Momentálně se rozhoduji mezi Linux Mint a právě Tebou zmíněným MX Linuxem.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    CHEVALIER: Hlavní dotaz je co na tom počítači budeš dělat, nakolik je vytíženej...

Když ti funguje 22.04, proč řešíš upgrade na 26.04? Zůstaň u toho a ušetříš si dost času...

Mně se na retro stroje hodně osvědčil MX Linux, ale po instalaci to tam nechávám hnít, řeší se jen update balíčků a aktuální browser (to je největší problém retro počítačů). Funguje mi takhle i HP Pavilion, 2GB RAM.
    Mint je určitě taky dobrá cesta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam