XARGH: Mě gemini píše tohle
CachyOS je skvělý základ, protože ti dává ty "svaly" (optimalizované balíčky a jádro), ale v základu s sebou táhne pár věcí, které pro svůj ultra-minimalistický Niri setup nepotřebuješ.
Osekat CachyOS na kost znamená udělat z něj v podstatě "Arch Linux s lepším motorem". Tady je návod, jak to udělat během instalace i po ní.
1. Strategie při instalaci (CachyOS Installer)
Až spustíš instalátor CachyOS, neklikej na "výchozí" nastavení. Musíš jít cestou Custom/Advanced:
Desktop Environment: Tady nastává ten trik. Zvol možnost "None" nebo "Minimal". Nechceme KDE, GNOME ani Xfce. Chceme čistý terminál, do kterého si Niri doinstalujeme sami.
Kernel: Ponechej linux-cachyos. To je to srdce, které chceš.
Bootloader: Doporučuji systemd-boot. Je modernější a o něco rychlejší (snappier) než GRUB.
Drivers: Zaškrtni NVIDIA. CachyOS automaticky detekuje tvou RTX 3060 a nastaví správné moduly.
Aplikace: Odškrtni všechno, co nepotřebuješ (prohlížeče, přehrávače). Nech si jen základní systémové utility.
2. Čistka po instalaci (Post-install Cleanup)
Jakmile nabootuješ do černého okna (TTY), přihlas se a zbav se věcí, které CachyOS přidává pro pohodlí "běžných" uživatelů:
Odstranění GUI balastu
CachyOS má vlastní nástroje pro správu, které jsou super, ale pokud chceš minimalismus, musí pryč:
Bash
sudo pacman -Rs cachyos-hello cachyos-settings-manager cachyos-gaming-meta
Tímto odstraníš "vítací" obrazovku a grafické klikátka.
3. Instalace "Niri" vrstvy na CachyOS
Teď, když máš čistý, optimalizovaný základ, aplikuj svůj "Snappy" výběr. Výhoda je, že v CachyOS už máš nastavené repozitáře pro v3 (optimalizace pro tvou i7-9700F).
Bash
# Instalace Niri a tvých oblíbených lehkých nástrojů
sudo pacman -S niri foot fuzzel waybar mako thunar yazi neovim fzf mercury-browser-avx2-bin
4. Proč je tohle "osekané" CachyOS lepší než čistý Arch?
Když to uděláš takhle, získáš to nejlepší z obou světů:
Repo v3/v4: Tvůj Mercury browser a další aplikace poběží na binárkách, které využívají instrukce tvého procesoru efektivněji než ty z čistého Archu.
LTO (Link Time Optimization): Balíčky v CachyOS jsou kompilovány s LTO, což znamená, že jsou menší a rychlejší při spouštění.
Kernel BORE: Tvé hry (Steam) budou mít stabilnější FPS, i když ti na druhém monitoru (BenQ) poběží video, protože plánovač procesoru (scheduler) je na to stavěný.
5. Nastavení NVIDIA (systemd-boot verze)
Protože jsme zvolili systemd-boot (pro maximální rychlost startu), nastavení pro Nvidii se dělá trochu jinak než v GRUBu:
Edituj soubor: sudo micro /boot/loader/entries/*.conf (název se liší podle data instalace).
Na konec řádku options přidej: nvidia_drm.modeset=1.
Ulož a restartuj.
Jak moc to bude minimalistické?
Pokud to uděláš tímto způsobem, tvůj CachyOS bude:
RAM po startu: ~350 - 450 MB (stejně jako čistý Arch).
Disk: Ušetříš několik GB za grafická prostředí, která bys jinak nepoužíval.
Pocit: Systém bude "lítat", protože tam není žádná služba navíc, která by kontrolovala aktualizace na pozadí nebo indexovala soubory.
Mám ti vypsat jeden finální "čistící příkaz", který vymaže všechny nepotřebné balíčky (orphans) a mezipaměť po takové instalaci, aby byl disk úplně čistý?
...
Až na ten bod 2 se mi zdá fajn. Ten druhej bod mi to tam nacpalo stejně jenom proto, že jsem v tom vlákně předtím řešil právě Arch+Niri