• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    KAERO: Řešil jsem to v létě a nakonec jsem se vydal cestou kompletní lokální kopie, která se na pozadí synchronizuje

Mám k tomu uloženej tenhle odkaz: https://www.ivanmorgillo.com/2026/06/12/google-drive-on-linux-rclone-mount-and-thumbnails/
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    pak dej vedet ;)
    KAERO
    KAERO --- ---
    Mate nejake ozkousene reseni pro namountovani google disku? Zkusil jsem rclone, funguje, ale je to silene pomale (i s vlastnim oauth a api nesmyslem co bylo potreba sahodlouze naklikat na webu googlu).
    Zmena adresare je 10 sekund cekani. Prohlidnuti obrazku 15 sekund atd.
    Zkusil jsem AI, namyslela parametry s vetsim bufferem a vetsim poctem spojeni, ale nepomaha.
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    XARGH: Ten Portmaster jsem používal ještě na Windows a spokojenost.
    XARGH
    XARGH --- ---
    DELVIT: arch package ofc. Proste to popr nainstaluju a dam disable sluzby a budu poustet skriptem. teda az skusim little snitch a portmastera. vypada to jako fura laborovani, zatim tedy odlozim.

Alternativy jsou:
    - OpenSnitch: Klasická „linuxová“ volba inspirovaná původním Little Snitch. Dává vám absolutní kontrolu nad každým systémovým procesem a přímou interaktivní volbu přes vyskakovací okna. Skvěle se hodí pro powerusery.
    - Portmaster: Více než jen firewall; funguje komplexně jako ochrana soukromí (zahrnuje i pokročilé šifrované DNS a blokování globálních trackerů napříč celým systémem). Je to spíše "set-and-forget" řešení pro každodenní bezpečí.
    - Little Snitch for Linux: Oficiální port legendárního macOS nástroje vydaný společností Objective Development. Využívá moderní eBPF, má netradiční webové rozhraní a cílí na elegantní, minimalistický zážitek z macOS, byť na Linuxu jde o mladší produkt s občasnými specifickými nároky na konfiguraci jádra.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    XARGH: Nevím co přesně si použil. Používám už pár let OpenSnitch a na debianu funguje skvěle.
    XARGH
    XARGH --- ---
    potreboval bych poradit firewall, kterej blokuje odchozi spojeni podle aplikace, nikoliv portu, idealne v interaktivnim modu. ucel blokovani odchozich spojeni nekterych aplikaci a her.
    (zkousel jsem openswitch, ale je to paskvil - GUI na arch z poloviny ve spanelstine a neda se poustet vypnutej po startu, takze mrvi normalni traffic. )
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    16 JADER

THEODORT
    THEODORT --- ---
    CHEVALIER: takovyhle formulovani dotazu je blbost, jinak viz vyse, bez si neco precist
    PUPU
    PUPU --- ---
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    AI mi doporučuje : sudo dnf config-manager --add-repo https://nvidia.com/ . A pořád na tom trvá.... A je to asi blbost že jo?
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    MARASAN: resync=PENDING ....

ale to je teď jedno. Od Tvého dotazu jsem už dvakrát přeinstalovával...
    HARPER
    HARPER --- ---
    TR1: já mám asi 3 instalace LM22.3 a v jedné mám 7 ani nevím jak, určitě v ntb jsem ručně nahrazoval nějakou 6.x protože na té se kterou LM přišlo nefungovala WiFi a jelikož já tam ručně tak ho aktualizace nemění, pak mám dva pokusne-retrogamesni i5 a jedna má najednou 7 a dělá bordel se starší gtx1050 a druhá si drží 6 a její gtx750 s tím nemá potíže. Ale že bych ručně nahrazoval tu 7 si nevybavuju. Mohlo si ji něco vyžádat samo? Ale mám v tom zmatek, ještě mám pár jiných PC a tam jsou různé jiné distra, možná jsem dělal víc pokusu :)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    no já mám taky xfce4-terminal na Mintu a žádné lagování nepozoruju, ale to ani TR1 na těch ostatních počítačích: těžko říct, co se tam liší

já kdysi používal roxterm, přijde mi podobnej jako ten terminál z XFCE a taky má docela dost možností a funkcí
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TR1: Mně to přijde spíš jako problém toho terminálu. Zkus třeba alacritty, jestli to bude taky blbnout.
    TR1
    TR1 --- ---
    Problem prozatim resim tak, ze i pro praci v lokalnim terminalu pouzivam Remminu, kterou pouzivam pro vzdalene pristupy. Misto ip proste dam localhost a pisu to v nem. Je to trosku kostrbate reseni ale nic lepsiho a jednodussiho me aktulane nenapada.
    TR1
    TR1 --- ---
    CHOROBA, DANIELSOFT:
    Kernel 7.x se v LM rozhodne standardne neinstaluje, to jsem udelal ja sam o sve vlastni vuli a to prave diky tomu lagovani klavesnice v terminalu. Ze se mi zasekava psani v terminalu jsem zjistil u kernelu 6.17.0-40-generic ktery pouzivam dlouhodobe. Kdyz se me nepodarilo problem se psanim vyresit, zkusil jsem i zalozni 6.8.0-50-generic ale k nicemu to nevedlo, tak jsem zacal postupne povysovat na vyssi verze az jsem skoncil prave na 7.0.0-30-generic. Problem to sice nevyresilo ale protoze s tim zadny jiny problem nemam tak jsem na nem zustal.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    S tou řádkou to máš tak
    Dneska můžeš dělat z ní, obejít se úplně bez ní, ale občas, (nebo i častěji :-) si skriptem, nebo příkazem z řádky dost ulehčíš život.
    Než najdeš klikadlo, než ho nainstaluješ, než zjistíš, že potřebuješ ještě něco, než to oklikáš (a jen tahle věta je delší než běžný příkaz :-).
    To není jen záležitost Linuxu. Třeba takové "lv 2" na přepnutí vrstvy v CADu místo šmrdlání, nebo i terminál ve widlich a dávkové soubory.
    Je to podobné, jako naučit se ctrl C.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    HARPER: To víš, jsme staří, už si neměříme péra, ale něčím se vytahovat potřebujeme. Znáš to, někdo měl souložnici, někdo dostal kyslika, někdo umí čtyři assemblery.
    :)
    HARPER
    HARPER --- ---
    Aha, pro začátečníky, takže pro lidi co ho používali když Linux začínal :) já sem vůbec nepatrim když to tady čtu :) já si prostě kdysi dávno půjčil ntb od me tehdejší souloznice a tam byla Vista, po pár dnech jsem našel odvahu a prelestil jí to Ubuntu instalackou.... Cca 2007? Žádná knížka, jen web canonicalu a Google:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam