• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARCHIMEDESczcube.org
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tedy cena za start.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: ano, czcube tým se snaží o stavbu družice přesně v tomhle formátu.

    předpokládáme, že to bude něco jako 19" rackový serverhousing, a že cena postupně půjde dolů.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---


    Check out these miniature research satellites! These "CubeSats" were devloped by teams at Cal Poly and Stanford University. They measure 4 inches cubed and weigh about 2.2 pound, and are being prepared to launch with NASA's Glory spacecraft aboard a Taurus XL rocket.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Extreme Hobbyists Put Satellites Into Orbit With $8,000 Kits | Gadget Lab | Wired.com
    http://www.wired.com/gadgetlab/2010/07/tubesat-personal-satellite/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak pozemní stanice už packety přijímá jako na běžícím pásu... chystá se databáze přijatých packetů.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (pro nezasvěcené - id WARTEX je přímo technický koordinátor celého projektu, v používání NYXu není moc zběhlý...)
    WARTEX
    WARTEX --- ---
    PIGSTER: omlouvam se, mam nejake problemy pridat si vas do ICQ kontaktu, zkusim na tom zapracovat. Nejspis za to muze moje verze Mirandy versus to harakiri co ted udelali na ICQ. Muzete me eventualne zkusit kontaktovat pres Skype nebo na Wartex@jabber.org?

    SUMAC: rad bych si s vami take promluvil konkretneji, pokud mate zajem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: ve skutečnosti tě tentokrát s FAKT klidným svědomím můžu ujistit, že tomu absolutně nerozumíš.

    Japonci samozřejmě pokusy doslova s "vypouštění PDA na oběžnou dráhu" (tak či onak - buď přímo PDA v cubesatu, a nebo komerční start ruské rakety nacpaný komerční elektronikou k otestování) dělají - ale pokud přitom získají fakt cenné informace, tak si to nechají pro sebe - a jediné co víme, že to PDA sice chvíli funguje, vydrží pár oběhů - a tím to hasne.

    já si sice taky na palubě czcube představoval spíš "něco s Linuxem", kam by se šlo zalogovat - ale faktem je, že radši jako "užitečné zatížení" podporuju tu solární plachtu, protože tím se aspoň posouváme někam dál - družic s počítačem na palubě lítá v kosmu už tak či onak docela dost a je to nošení dříví do lesa. (a nebo vstup do czcube.org, zaplať členský příspěvek, a zkus vylobovat, aby užitečné zatížení byla spíš nějaká elektronická hračka :) ale já jsem proti)

    co se týče robustnosti elektroniky, tak bych radioamatéry fakt nepodceňoval... možná bude fakt lepší nějaký jednoúčelový jednočip, který se důkladně otestuje, a bude patřičně odolný proti přehřátí, podchlazení, radiaci, atd...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: fantasmagorie že je to možná v amatérskejch podmínkách náročný udělat aby to fungovalo.. narozdíl od kreativního využití dnešní elektroniky všeobecně.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    E2E4: no to je to, co jsem psal
    na smartphony zapomen, na slozitou elektroniku, ktera neni custom taky
    to vsechno proste nevydrzi radiaci

    MEMS senzory tam temer jiste maji
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: pokud je to fantasmagorie, tak funguje: http://teckacz.cz/1014

    a v pátek z Aljašky odstartovala raketa s různými experimentálními družicemi a na palubě je tuším i další solární plachta...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PIGSTER: a všeobecně.. nevím jestli solární plachta není fantasmagorie, ale myslím že prostor pro amatéry je v oblasti elektroniky - co dneska umí laciné čipy je k nevíře..

    Například: nerozumím kosmické technologii, ale čip s mechanickým gyro senzorem a akcelerometrem stojí pár dolarů.. Různé srandy se dají dělat s hotovými smartphony (mají v sobě slušnou elektroniku). A podobně..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PIGSTER: jednoduše se zkus ozvat na nějaký kontakt uvedený na tom webu v záhlaví.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    XCHAOS: nejakej napad jak to udelat? Nejak mi neprijde dobrej napad proste nekam napsat mail typu "Ahoj ja jsem pan Nikdo od Nikud a chtel bych se k vam nacpat, protoze mi to prijde zajimavy"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PIGSTER: no tak se zkus do týmu zapojit, když máš konkrétní nápad, který dokážeš ubastlit... právě proto jsem tenhle klub založil, aby se takoví lidi ozvali a začali zajímat.

    já rozhodně nejsem žádným koordinátorem toho czcube týmu - pouze jsem si všiml, že se ozývají pouze dva typy účastníků: jednak notoričtí neakceschopní fandové kosmonautiky, kteří převážně tlachají (třeba já), a jednak studenti, ke kterým se dostal nějaký dílčí subsystém třeba jako možnost zaměření nějaké semestrální (nebo snad už i diplomové ?) práce, na nějaké univerzitě, tak se na to vrhli - ale víceméně s tím jak ze školy vypadnou, tak jejich zájem opadne. můj plán byl od začátku z toho udělat opensource projekt - tedy nějaká repository té dokumentace, verzovací systém, apod. - bohužel generace, která se v týmu ujala vedení , tohle vůbec nechápe, nebo to pořádně neumí implementovat.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    XCHAOS: no tak tady tezko nekdo udela 2 starty zejo
    tak tim vic mi prijde napad ten test udelat dobrej - klidne bych byl ochotnej tu elektroniku na to udelat, to neni az takovy problem

    gyro byl jen takovy napad
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PIGSTER: no tak já vím jen tolik, že Japoncům stálo testování chování komerčních obvodů za zafinancování jednoho separátního startu jen na testování... ale jak dopadli, to samozřejmě nevím.

    gyroskop bývá nejporuchovější záležitostí vůbec (Hubble, ISS), navíc z principu aby fungoval, tak musí být rozumně těžký. takže se do toho rozhodně nikomu nechce: stabailizace mag. cívkami (na oběžné dráze) a nebo výraznými změnami odrazivosti vůči slunečnímu světlu (volný let mimo orbitu) mě u extrémně lehkého tělesa přijde jako docela vychytaná kombinace.

    amatérské družice a sondu budou kvůli minimalizaci nákladů na start muset vždycky být extrémně lehké - takže hledat cokoliv jiného použitelného, než jsou gyroskopy, mě přijde zajímavé: manévrovací motory spotřebovávají palivo, a gyroskopy se vždycky nakonec porouchají, takže podle mě stojí za to hledat "trvale udržitelné" způsoby řízení (tedy ne-mechanické a ne-závislé na "spotřebním materiálu" - prostě palivu).
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    no ja bych jeden pokus mel, mozna se to bude libit
    tedka podobnej problem resi kolega na FIT ale na zemi.
    A staci k tomu hloupej sputnik, vysledkem by byly publikovatelny uzitecny data.

    SEU je znama vec. Co neni uplne dobre zname, je jeho realny prakticky dopad na zarizeni ve vesmiru (predevsim ne na ty, kontruovane z beznych soucastek).

    Napad je asi takovy - vymenit soucasne reseni ridicich systemu z 2 nezavisla FPGA (flash based) se zabezpecenou pameti - takova pamet dokaze opravit 2 chyby, detekovat 1. Cilem experimentu by bylo zjistit, kolik chyb realne nastava a jak casto. Existuji data ze simulaci a ozarovani na zemi (jejichz cast je ovsem ziskana extrapolaci) a na nich zalozene usudky typu "tohle je uz prilis, to se posere". Ale opravdova realna data o snasenlivosti "komercnich" FPGA obvodu nejsou (nebo jsou neuplna nebo verejne nedostupna).

    Vysledky by jiste pomohli vsem dalsim amaterum.

    Mimochodem, uvazoval nekdo, jestli by se diky zjednoduseni ridici elektroniky na dejme tomu 2 desky (CPU + komunikace) neveslo gyro?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Spaceflight Now | Minotaur Launch Report | Solar sail demo packed up to prove new technologies
    http://spaceflightnow.com/minotaur/stps26/101116nanosail/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam