• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYSčítání lidu 2011
    vsechny informace ohledne scitani lidu, ktere probehne v breznu roku 2011. http://www.czso.cz/sldb2011/redakce.nsf/i/home

    scitat se...

    74 hlasy od 74 respondentů

      Sečetl jsem se

      66 hlasy od 66 respondentů

        rozbalit záhlaví
        THOMASMORTA
        THOMASMORTA --- ---
        NICOLE: Myslím, že je státu šumák, kolik lidí je ateistů, křesťanů apod, protože to jsou státem schválená vyznání... Ale už bude například zajímavé, kolik lidí se přihlásí k Scientologické církvy, která tu oficiálně není legální... Nebo třeba LaVayovi Satanistické církve... A jeden z požadavků legalizace je i množství vyznavačů.
        No a když už zjišťujeme minority, tak už to sečteme všechno, ne? :-)
        NICOLE
        NICOLE --- ---
        mohl by mi nekdo vysvetlit, k cemu stat potrebuje vedet, kolik procent obyvatel je ateistu? Tedy krome toho, ze je to "zajimava" informace? Ma nejaky prakticky vyznam, ktery by ospravedlnoval nejen buzerovani obcanu, ale i nemale vydaje spojene s porizenim takove inforamce?
        TRISSIE
        TRISSIE --- ---
        tak jsem se dívala do toho osobního sčítacího formuláře ( http://www.scitani.cz/sldb2011/redakce.nsf/i/scitaci_list_osob/$File/LO_2011_vzor.pdf ) a jsou tři informace, které o mě státní správa nemá aktualizované:
        - národnost (naposledy jsem ji vyplňovala na žádosti o uzavření manželství před 4 lety, třeba jsem ji od té doby mohla změnit, že)
        - náboženská víra
        - dopravní prostředek používaný při cestě do zaměstnání a délka dojíždění.

        Všechny ostatní informace zná buď matrika (jméno, příjmení, bydliště teď i před rokem, bydliště matky v době mého narození, rodinný stav, počet dětí v manželství i mimo ně), nebo ministerstvo školství (dosažené vzdělání), nebo finanční úřad (zaměstnání, zaměstnavatel a jeho obor činnosti).

        Nemohli by mi to poslat předvyplněné, já bych tam zaškrtla ty tři chybějící kolonky a ušetřila bych si čas? :-)
        KASUMI
        KASUMI --- ---
        ja se teda taky rada necham secist, beeee :)

        ale ja si myslim, ze statistiku je dobre delat
        clovek zjisti, jak se spolecnost vyviji.. sociologicky, etnologicky.. majetkove..

        mne to prijde zajimave a tesim se na vysledky
        a rozhodne netrpim nejakou prehnanou paranoiou, ze kdyz stat zjisti, ze mam dva pocitace a jednu televizi, ze na me posle financni urad, aby mi neco zabavil.. tohle mi prijde fakt postaveny na hlavu

        stat je tu od toho, aby reguloval spolecenske vztahy a k tomu ptorebuje data
        bez statu by jaksi spolecnost nefungovala...
        a ty benny mlc :) tvoje reseni stredoveke anglie ocividne nefungovalo! :)

        proste.. tesim se

        krom toho mam strasne rada dotazniky :D
        THOMASMORTA
        THOMASMORTA --- ---
        THOMASMORTA: A stejně je to celý byrokratická šaškárna - kdyby byli úředníci co k čemu a skutečně chtěli zneužívat tyto informace, tak si prostě objednají speciální nadstavbu Facebooku a ono jim to už zjistí všechno pořebné:-)

        Lidi, já chápu, že se Vám nehce někomu svěřovat důvěrné informace... Ale pokud mám jít do důsledků - kolik z Vás používá internet banking ze stejného počítače, kde běžně chatuje, případně přispívá do diskusí, obecně z počítače, kde běžně pracujete s internetem?
        Kdo z Vás nikdy neodpověděl na nějaký průzkum veřejného mínění? A často nemusíte ani odpovídat, stačí, když jim uvedete, že nejste cílová skupina a už si k vám v nějaké databázi připíší poznámku...
        Už jste si někdy něco objednávali přes e-shop? A máte vůbec tušení kdo disponuje vaší adresou (elektronickou i fyzickou)?
        Všimli si Ti z vás, kteří jsou vedeni v obchodním rejstříku, jaké údaje jsou o vás veřejně přístupné?

        Takže, pokud po mě budou chtít údaje, které stejně už mají (jméno, příjmení, trvalé bydliště, rodné číslo - to všechno má běžně k dispozici PČR), vzdělání (titul se uvádí do občanky, ale například různé městské karty mívají například i aplikaci pro tramvajenku a když jste studenti, tak jim na potvrzení o studiu přinesete kompletní informace o studiu a bůh ví, kde se ty informace skladují), případně je o mě vědí různé úřady (přechodné bydliště), tak jim to klidně řeknu. Mnohem víc mě děsí digitální stopa, kterou v celku nevyhnutelně dělám na internetu...
        ALESH
        ALESH --- ---
        KASUMI: dobrovolne a rad!
        THOMASMORTA
        THOMASMORTA --- ---
        Mě by hlavně zajímalo, co lze zjistit ze sčítání lidu, co už teď neví centrální registr občanů...
        HONCKA
        HONCKA --- ---
        _BENNY: me spis napadlo dle zakona pravdive a uplne vyplnit, pak si s tim vytrit zadek a poslat, v jakem stavu to ma byt v zakone neni :)
        FANAE
        FANAE --- ---
        DAGO: *stale informace z Idnesu* - presne tak, kdyz nebudou uznani jako oficialni mensina (coz nejsou) - tak by z toho meli vyhody - jako vietnamstinu na skolach, oficialni kultrurni centra, tusim ze narok na socialni davky a podobne.
        FANAE
        FANAE --- ---
        _BENNY: Mam informace z Idnesu a tam asi predevcirem psali ze ne, ze se pozna teprve z tohodle scitani kolik jich tu vlastne je - ale ze neni dan zadnej urcitej pocet, takze to je nakonec vlastne taky k nicemu:)
        _BENNY
        _BENNY --- ---
        co takhle to vyplnit inkoustem a rozetrit? :-)
        _BENNY
        _BENNY --- ---
        FANAE: a ted tak brani nejsou?
        FANAE
        FANAE --- ---
        Ale rodny cislo, jmeno, pocet televizi atp., to je fakt hodne mimo. Nedam. A minimalne na brezen konvertuju k Radu Jedi.
        FANAE
        FANAE --- ---
        _BENNY: no, ted se tim scitanim treba rozhodne, jestli budou brani vietnamci jako oficialni mensina. Ale kdyby chteli vyplnit vyznani, narodnost a takovyhle uplne zakladni veci, tak s tim myslim vetsina lidi nema problem...
        _BENNY
        _BENNY --- ---
        FIONOR: anebo to proste vyplnit spatne. kolik hlasu se behem voleb vyhodi do kose jako neplatnych, protoze nekdo zaskrtl min nebo vic kolonek, popr. misto krizku udelal kolecko...
        FIONOR
        FIONOR --- ---
        Jak mě můžou donutit uvést ve všem pravdivé údaje? Zejména ve věci vyznání to je nekontrolovatelné a myslím že i v oblasti příjmů si člověk může data vycucat z prstu.
        _BENNY
        _BENNY --- ---
        DAGO: no prave - za predpokladu ze je to cele tak strasne moc nevinne, proc to neni dobrovolne?
        _BENNY
        _BENNY --- ---
        IJACZEK: ale jedinej možnej způsob, jak zjistit nepřejsnější informace o tom, kolik je v zemi věřících (a v co)/neveřících, přistěhovalců, menšin, vysokoškoláků, poměr finančních analytiků .) a sociálních pracovníků je sčítání lidu.

        otazka je k cemu ty data potom poslouzi. k tomu aby se nam snizily dane a stat zjistil kde vsude uz neni potrebny predpokladam ne, spis naopak. stat chce mit vic informaci o nasich zivotech, aby do nich mohl snaze zasahovat.
        IJACZEK
        IJACZEK --- ---
        BOOK

        Uznávám, že dotazy na vybavení domácnosti jsou trochu mimo, ale jedinej možnej způsob, jak zjistit nepřejsnější informace o tom, kolik je v zemi věřících (a v co)/neveřících, přistěhovalců, menšin, vysokoškoláků, poměr finančních analytiků .) a sociálních pracovníků je sčítání lidu.

        GENERALLZ: hehe, hlavně že autor je ekonom (ti musej mít pro sociologii a religionistiku pochopení) a "V současné době pracuje jako finanční analytik v soukromé sféře"
        jo koukám, že je to deset let starej článek a je politicky motivovanej, ufff, to mě trochu uklidnilo .)
        _BENNY
        _BENNY --- ---
        KASUMI: tenhle klub by mel byt o obojim. muj nazor ale myslim snadno odhadnes ;D
        KASUMI
        KASUMI --- ---
        NICOLE: :D
        Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam