• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYSčítání lidu 2011
    STANISLAV_GROSS
    STANISLAV_GROSS --- ---
    Veřejně tímto prohlašuji, že i pod sankcí se tohoto sčítání účastnit nebudu. V případě vyměření pokuty správním orgánem zřejmě skončím až u Ústavního soudu České republiky. Pokud to někdo vidí stejně, jsem připraven se ujmout na své náklady i hromadných žalob na stát – napište mi na mail. Stát totiž patří nám, ne my jemu.

    Hra s ohněm, aneb když při „sčítání lidu“ nejde o sčítání lidu. Blog - František Matějka (blog.iDNES.cz)
    http://frantisekmatejka.blog.idnes.cz/c/145586/Hra-s-ohnem-aneb-kdyz-pri-scitani-lidu-nejde-o-scitani-lidu.html
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ELLTY: lidi jsou ruzni, popisuji to ruzne osobnostni typologie. ja mam to "stesti", ze patrim mezi ten nejvice individualisticky typ, ktery si nejmene dovede vazit veci, ktere jsou povinne. a vrana k vrane seda, takze ze sveho okoli znam vicero racionalnich lidi, kteri uvazuji podobnym smerem. nerikal bych tomu ryzi individualismus, spis jen vyhraneny. zastanci scitani rikaji, ze scitani se dela pro dobro cele spolecnosti. ja to dobro ale jako dobro nevnimam, ocenit ho nedovedu a stavim se k nemu dosti skepticky az nenavistne - takze ja nejsem soucasti spolecnosti? to je blbost, ze. spis bych tedy rekl, ze to proklamovane dobro se zdaleka netyka vsech lidi.
    ELLTY
    ELLTY --- ---
    _BENNY: ted nemam cas, rozepisu se k tomu pozdeji...jenom jedna rychla poznamka... to, co tu pises, predpoklada, ze existuje neco jako "ryzi individualismus".. existuje?
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    _BENNY: ten je muj oblibeny :))
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NICOLE: jeste padl jeden rozkosny argument "ja si rada ctu statistiky, z cehoz plyne ze vsichni je musi pod pohruzkou institucionalizovaneho nasili vyplnit" :)
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    ELLTY: ja bych jen dodala to, co uz tu nekolikrat opakuju, ale cemu bohuzel skoro nikdo nechce rozumet. Argument pro to, aby se clovek ochotne zucastnil scitani, neni: "Ty se nechces scitat, protoze jsi takovy nebo makovy", ani "scitani je dobre, protoze ho narizuje zakon (OSN, kdokoliv)", ani "socialni inzenyrstvi je obecne fajn". Jedinym argumentem pro by mohlo byt: "Ze scitani vyplynou ta a ta data, ktera nelze ziskat jinym zpusobem, a ktera budou takovym a takovym konkretnim zpusobem pouzita na neco uzitecneho." Takovy argument tu zatim nikdo neprinesl.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ELLTY: Predevsim mi neprijde v tyhle otazce uplne v poradku argumentovat zpusobem "ja proste nechci"

    ale to je velmi dulezity argument, ktery se opomiji. ja vim ze to v prevazne levicove nebo centristicke evrope neni zvykem argumentovat svobodou sveho konani, je mi jasny ze spousta lidi tady na to v techto zemepisnych sirkach nema vubec zavity a ridi se predevsim tim, cim se ridi vsichni ostatni. ale podle me je dulezity vysilat vetsinove spolecnosti signal, ze se z ni myslici mensina na pozadani nepokaka.

    Pokud se bojis zneuzitelnosti dat, tak prave tenhle pristup se da proti tobe snadno pouzit.

    mi jde o koncepcni bezpecnost. to ze nekomu naridim vysypat na sebe duverne informace, sdelit je tisicum zainteresovanych lidi, kteri by se k tem informacim dle standardniho zakona o ochrane osobnich udaju nemeli sanci dostat a ty potom zavazat mlcenlivosti, to neni vubec zadna bezpecnost! a i kdyby za vyzrazeni informaci hrozilo elektricky kreslo, nebude to cele ani o chlup bezpecnejsi. v bezpecnostni hantyrce se temto ojebum, ktere maji zakryt realny pruser, rika "security by obscurity". cely system je natolik bezpecny, nakolik je bezpecny jeho nejslabsi clanek - a tim je clovek. a ja temto chybujicim lidem svoje informace davat nechci.

    Uz jsi tu rekl, ze to nehodlas resit v sirsich souvislostech, ale imho to jinak ani nejde.

    to neni pravda. muzeme to probirat horem spodem, ale ja se svych zakladnich postoju nevzdam. on totiz muze nekdo velice tezko precizne odargumentovat, ze on se pro neco rozhodl a tedy ja neco musim. to se "resi" velice spatne.

    Je to otazka spolecnosti, jeji udrzitelnosti, statu a jeho socialni kontroly a samozrejme svobody, ktera je do znacny miry relativni

    a ja tuto otazku hodlam resit zpusobem, ktery je kompatibilni s postoji, ktere ja zastavam. tedy - 90% statniho aparatu zprivatizovat. dodavat osobni informace, ktere budou pouzity pro argumentaci za jeste silnejsi stat neni v mem zajmu! viz muj (mozna trochu prestreleny) primer s neofasisty - ty bys nemel problem odpovidat na takove otazky, kdyz bys moc dobre vedel ze tvoje odpovedi budou interpretovany zpusobem, se kterym se vnitrne neztotoznujes?

    Neberu ti tvou neduveru vuci statu a jeho institucim, nicmene je treba si uvedomit, ze tvoje nazory pochazi ze stejne struktury jako narozy konformistu a tuto strukturu proste tvori stat. Pokud se mi na nem neco nelibi, pak si nemyslim, ze obchazeni aparatu je to, co by "svobodny obcan" mel delat. Pokud se odvolavas na svobodu, pak je nejlepsi zpusob nejak participovat a ne teto svobody zneuzivat a potazmo ji vyuzivat.

    jo, to je sice moc pekny, akorat to vubec nefunguje. participaci na rozezranem statu jeste nikdo stat neminimalizoval.
    ELLTY
    ELLTY --- ---
    _BENNY: svoboda, prava a povinnosti obcana..to je presne to, oc tu bezi. Predevsim mi neprijde v tyhle otazce uplne v poradku argumentovat zpusobem "ja proste nechci". Pokud se bojis zneuzitelnosti dat, tak prave tenhle pristup se da proti tobe snadno pouzit. Argument vnimam jako neco, co muzu o neco oprit. Osobne se domnivam, ze tahle diskuze je daleko sirsi, nez proste "ja nechci, protoze se bojim." Uz jsi tu rekl, ze to nehodlas resit v sirsich souvislostech, ale imho to jinak ani nejde. Je to otazka spolecnosti, jeji udrzitelnosti, statu a jeho socialni kontroly a samozrejme svobody, ktera je do znacny miry relativni...rozhodne to chce jistou davku imaginace.. Neberu ti tvou neduveru vuci statu a jeho institucim, nicmene je treba si uvedomit, ze tvoje nazory pochazi ze stejne struktury jako narozy konformistu a tuto strukturu proste tvori stat. Pokud se mi na nem neco nelibi, pak si nemyslim, ze obchazeni aparatu je to, co by "svobodny obcan" mel delat. Pokud se odvolavas na svobodu, pak je nejlepsi zpusob nejak participovat a ne teto svobody zneuzivat a potazmo ji vyuzivat.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ELLTY: jaky argument ti tu chybi? necitim se byt presvedcen o nutnosti teto veci, bezpecnosti mych dat a zameru instituci s temito daty nejak zachazet (znas to, neverim statistice kterou si sam nezfalsuju - to myslim skutecne vazne). jakozto svobodny obcan obdaren rozumem jsem odkopl mic na druhou stranu hriste s tim, ze pokud po mne nekdo neco chce, musi me ON presvedcit o spravnosti cele veci.
    ELLTY
    ELLTY --- ---
    _BENNY: v tom pripade nechapu, proc tu nepadl jeste ani jeden poradny argument.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ale netreba to brat nejak moc osobne. kdyby me na ulici zastavili nejaci neofasisti ze by potrebovali vyplnit dotaznik (otazky "co si myslite o existenci holokaustu?", "vztah k snedym mensinam mate spise pozitivni nebo spise negativni?" anebo treba "kolikrat jste mel nejaky konflikt s ciganem?" ci "chcete zit mezi socialne neprizpusobivymi obcany ano/ne?") s tim ze kdyz to neudelam, dostanu po drzce, taky bych s tim mel ten stejny problem ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ELLTY: diky za rady, tohle uz mam za sebou. sveho nepritele dobre znam ;)
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    NICOLE: Me by treba opravdu zajimalo, jake konkretni vystupy to scitani ma smerem k tem skolkam.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ELLTY: K tomu jenom uvedu, že přednášky na státních vysokých školách jsou z podstaty akademické půdy veřejně přístupné, nikdo by neměl chtít účastníka legitimovat. takže pokud mezi studenty nejsou agenti BIS, KGM, či CIA, tak by to mělo být v rámci současných možností anonymní.
    ELLTY
    ELLTY --- ---
    _BENNY: "co bys chtel vic slyset? ja nechci participovat na pruzkumu, ze ktereho budou dal vychazet ruzni marxisti, genderovi aktivisti atp"

    Tak to si me vskutku pobavil:-D :-D ..... Mozna by nebylo od veci si od techto hruzostranych "marxistu a feministek" neco precist;) Mozna by nebylo od veci precist si neco od klasickych "socialnich inzenyru";) Dokonce by mozna nebylo spatne zucastnit se nektere z prednasek na nektere z nasich univerzit, at vidis, jake scary temata a jakym strach nahanejicim zpusobem jsou probirany budoucimi neomarxistickymi socialnimi inzenyry.....at vis, do ceho jdes :-) ....Krom toho, nepritele je treba dobre poznat;)
    FANAE
    FANAE --- ---
    K tem bodum toho bojkotu by se jeste mohlo pridat v den scitani usporadat party, protoze jestli se nepletu, je v tom dotazniku otazka, kolik je ve byte v ten danej okamzik lidi:) Takze aspon nejakou party o 30 lidech:)
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    _BENNY: A co teprve, kdyz ten dotycny naopak souhlasi s oponentem :))
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    VINCA: btw, ty asi nejses moc zvyklej na to ze s tebou nekdo nesouhlasi a ma jiny nazor, vid?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    VINCA: no kdyz to tak pro tebe bude lepsi... ;)

    CSU nejsou feministky, nestatni neziskove subjekty uz ano. znovu opakuji prispevek ktery jsem napsal uz drive:

    a presne toho se desim. urednik/politik koukne a usoudi: aa, tady pan ma jenom stredni skolu. to by mel urcite radeji vysokou => je treba zvysit pocet vysokoskolaku (to ja ale nechci). pan jezdi MHD, jiste by uvital dopravu "zdarma" => tak nasypeme penize do rozpoctu DP (jenze ja vim ze zadny obed zadarmo eexistuje). pan je single, sakrys, musime nastartovat populacni boom => zavedeme novomanzelske pujcky a pridavky na deti (to ja ale taky nechci).

    proc bych mel tohle podporovat?
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    VINCA: to je moc pekne, ale neni to kokretni. Akorat ze misto toho, aby se reklo"ja to dobre pro planovani dopravy" se totez rekne trochuslozitejsim souvetim. Konkretnim argumentem myslim - no, popravdse uz nevim, jak ti mam vysvetlit slovo konkretni. Jaka konkretne jsou ta koncepcni rozhodnuti a opatreni, ktera by nesla realizovat bez dat ze scitani? Jak scitani ovlivnuje pravni predpisy? Jak protipovodnova opatreni? Ty to nevidis, ze ti ta zanska nenapsala v podstate vubec nic?

    A muzes mi konkretne rict, co mas proti tomu, co jsem napsala o skolkach? Kazdy vi, ze skolek je malo, spousta rodicu deti do skolek neumisti. Prestoze se porad scitame a porad se to usilovne planuje. A to vubec nemluvim o tom, ze by se skolky prizpusobovaly pracovni dobe rodicu. Skolky maji otevreno podle toho, kolik maji penez pro ucitelky za prescasy - nemaji nic, takze ve ctyri zaviraji a nazdar. To je proste realita. A i kdyby se nakrasne prizpusobit chtely, tak mi jako logicky postup prijde, ze se zeptaj rodicu, kteri tam davaji deti, do kolika skolku potrebujou a ne ze se kvuli tomu udela scitani lidu, ve kterem kazdy v teto reppublice musi popsat sve dojizdeni do prace. Chapes to? Ale proc to delat jednoduse, kdyz to jde slozite, ze
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam