• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYSčítání lidu 2011
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    CROSS: no, ja nevim, podle me, kdyz si urednici pro me vymysli nejakou povinnost, tak by se meli obtezovat vysvetlit mi, k cemu je to dobre, a ne na me vyrukovat s mamkou, co brouka na batole. Mysli si urednici, ze jsem debil? Ze si reknu: "Mamka je fajn, batole je fajn, to vono to scitani bude taky fajn" ? Nebo to proste berou tak, ze obcanum netreba nic vysvetlovat, staci proste prikazat a basta?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YouTube - reklama na sčítání lidu v roce 1950 s J. Werichem
    http://www.youtube.com/watch?v=sjasduUCdbY
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NICOLE: je vidět, že sčítání prováděl dycky někdo třetí, lidi se sami nesčítali a kdoví, jestli chtěli

    VYHULENY_UFO: ano, potřebujeme nastavit (ještě) únosné daně a kontrolovat populaci a vůbec.. vědět, to je skvělé asi jen tehdy, jsi - li na straně vláce nebo jsi-li výzkumník, kterého se v tom baví šťourat.. ale co je šťouralovi po tom (po tobě) ??
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    VYHULENY_UFO: no a?
    Jakoze jestli bylo neco dobre za absolutismu, bude to dobre i dnes? :)
    FANAE
    FANAE --- ---
    THOMASMORTA: Jeste je cas to zaridit:)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    FANAE: A Sithové nebudou?
    DEVIAN
    DEVIAN --- ---
    Osudová domýšlivost sčítání lidu : Devian.cz – Pravá volba
    http://devian.cz/2011/osudova-domyslivost-scitani-lidu/
    DEVIAN
    DEVIAN --- ---
    FANAE: Pochybuji. Učí se jen % věřících, když už, a to - pokud vím - jen ke křesťanství (katolíci), ale to z hlavy přesně nevím.

    Stejně, jako se neučí % věřících v Islám, evangelíci, protestanté, budhisté... a tak :)
    FANAE
    FANAE --- ---
    DEVIAN: To jo, ale hlavni je, ze se na skolach v zemepisu bude ucit kolik % tu je Jediu, ne? :)
    DEVIAN
    DEVIAN --- ---
    FANAE: Mám pocit, že se toho statistici chtěj chopit jako marketingového tahu. Lepší mít 10 tisíc jediů, než aby jim tam 10 tisíc lidí chybělo :)
    FANAE
    FANAE --- ---
    Už je to oficiální. Statistici uznají rytířský řád Jedi jako náboženství - www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/uz-je-to-oficialni-statistici-uznaji-rytirsky-rad-jedi-jako-nabozenstvi-1ou-/ln_domov.asp?c=A110129_111831_ln_domov_mk

    mam takovej prijemnej viteznej pocit.. :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    _BENNY: já nevím, podle čeho se navrhují cyklostezky, zkusil jsem ti jen na příkladu přiblížit rozdíl mezi censem a registrem obyvatel z hlediska použití informací z nich.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Jediové se sečíst nenechají... Blog - Tomáš Váňa (blog.iDNES.cz)
    http://tomasvana.blog.idnes.cz/c/174927/Jediove-se-secist-nenechaji.html
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CROSS: mozna ani na urade kde to vsecko planujou nebudou muset byt vestci aby tohle vytusili :D
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CROSS: ja myslim ze je tato informace zbytecna. v same podstate je z hlediska navrhu cyklostezek informace o tom ze nekdo jezdi do prace na kole stejne uzitecna jako informace ze nekdo do prace jezdi jinym prostredkem. ta informace se da vyuzit dvojakym zpusobem - lidi na kole jezdi malo a tedy je treba je popohnat a zridit jim cyklisticke stezky anebo jezdi hodne a tak je treba jim vybudovat cyklisticke stezky. a v praxi se cyklostezky predpokladam navrhuji podle zcela jinych kriterii nez podle toho kolik lidi jezdi do prace na kole.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ad CROSS: jak tak koukám na ten formulář, tak čtenář nemusí být ani věštec, protože fakt, že právě ve Lhotce se nachází největší zaměstnavatel lidí ze Lhoty (10%), se sčítáním taky zjistí.
    CROSS
    CROSS --- ---
    _BENNY: můžu se mýlit, protože s registrem jsem nikdy nepracoval, ale zásadní rozdíl je ve struktuře těch dat. Data v registru jsou jednotlivé záznamy, které nikdo hromadně nezpracovává (taky do nich ani nikdo takový nejspíš nemá přístup). Data ze sčítání naopak jsou přímo určena k hromadnému zpracování a jako jednotlivé záznamy k dispozici nejsou. Podle mého názoru, na příkladu cyklostezek by to bylo asi tak:
    Z registru občanů se dá zjistit, že stará (r.n. 1952) Vomáčková bydlí v Družstevní 1, Lhota, a to je tak asi všechno. Ze sčítání se sice nedá zjistit, kde stará Vomáčková bydlí, protože adresa spojená se jménem slouží čistě pro ověření, že stará Vomáčková vyplnila sčítací arch, ale dá se zjistit, že ve Lhotě z jejích 234 obyvatel jezdí 25 na kole do sousední Lhotky do velkokravína (stará Vomáčková included, jestli do archu poctivě napsala, že do práce jezdí na kole a trvá jí to kolem čtvrt hoďky, což pro poučeného čtenáře na krajském úřadě znamená, že právě do Lhotky, neboť jinam by to za ten čas nestihla), a že by teda bylo vhodný nakreslit na silnici ještě jednu čáru.

    Budu jedině rád, pokud mě někdo znalý věci poučí, že je to všechno nějak jinak.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CROSS: ja bych rekl ze je to obycejna lidska reakce na ty obycejne lidske reklamni a motivacni kampane, nebral bych to zase tak vazne ;)

    jedna pani zase rika, ze kdyz se secteme, budeme vedet kde stavet cyklostezky. k tomuto registr obyvatel pouzit nejde?
    CROSS
    CROSS --- ---
    _BENNY: to je přesně takovej rádobyvtipnej komentář od člověka, kterej se ani nenamáhá si o tom něco přečíst. (Že existuje něco jako registr obyvatel.)

    Tak je to bohužel skoro se všim. Každej si stěžuje, jak to staťák nedokáže přesvědčivě vysvětlit (ačkoli to neni povinnost staťáku), ale zároveň sám míchá jablka s hruškami a pokládá to za argument.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DEVIAN: dobrej komentar :)

    To je stejně zajímavý, jak může ouřad vědět, kolik lidí nebylo sečteno (když to sčítání dělá právě proto, aby teprve získal nutné informace).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam