GORG:
či co = z. 265/2001 Sb.= "Jestliže je toho v trestním řízení třeba k řádnému objasnění okolností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin, nebo v řízení před soudem též k posouzení poměrů obviněného anebo pro výkon rozhodnutí, může státní zástupce a po podání obžaloby nebo návrhu na potrestání předseda senátu požadovat údaje, které jsou předmětem bankovního tajemství, a údaje z evidence cenných papírů. V řízení o trestném činu podle § 178 trestního zákona může orgán činný v trestním řízení vyžadovat individuální údaje získané podle zvláštního zákona pro statistické účely. "
§ 178 trestního zákona zní: Neoprávněné nakládání s osobními údaji
Mně to zní tak, že orgány č.v t.ř. si mohou vyžádat informace získané pro statistické účely, aby posoudily, že šlo skutečně o (neoprávněné) nakládání s osobními údaji. Jinak je mi zatěžko si představit, k čemu by řečené údaje byly (že by se tak zjišťovaly poměry obviněného podle paragrafu 178 a ne podle jiných zní dost divně). ;-]
K tomu ještě jedna poznámka: je myslím trochu přitažené za vlasy si představovat, že si ČSÚ na každého z vás/nás vede složku, kam ukládá informace ze sčítání (mimochodem výše zmíněný zákon hovoří obecně, ne o sčítání, on ČSÚ těch dat sbírá vícero, zdaleka ne jen v censu). Podle toho, co ČSÚ uvádí, beztak neuchovává osobní údaje, takže ani nemá co poskytnout.
Zato si dovedu představit, že když někdo z ČSÚ něco provede s údaji z censu, může jít bručet podle § 178 a ta data se použijí jako důkaz.
Právníků je tu plno, samotného by mě zajímalo, jestli je to míněno takto.