• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGREKuchařky, knížky o vaření a o jídle





    O kuchařkách, kuchařských biblích, knihách o jídle, vaření, kuchařských technikách či postupech.

    rozbalit záhlaví
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    KASUMI: anglický titulky ano
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TIGRE: maji ta videa titulky?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    hmmm diky za recenzi
    zavuvazuju nad tim
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Pro představu jak vypadá workbook ke kurzu (jsou tam i ty recepty)
    1579044892-tk1_complete_workbook.pdf - Disk Google
    https://drive.google.com/file/d/12cJUc_NhHYx9ZeyVM5qi77if0gT5zL9s/view?usp=sharing
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    KASUMI: já jsem z toho nadšenej - jedu si to poslední dva měsíce. a ač jsem přístup dostal jako firemní benefit, tak po osobní zkušenosti bych silně zvažoval koupi ze svého.

    na to abych ty kurzy bral vážně a dělal domácí úkoly nejsem dost silně motivovanej. ke každýmu kurzu je tam většinou ještě obsáhlé PDF s úkolama a dodatečnýma věcma (viz. příloha). já k tomu přistupuju prozaičtěji především u těch nevařících kurzů - prostě mě baví poslouchat zajímavý lidi, jak nad věcma uvažujou - o psaní, tvorbě příběhů, vnímání filmařiny. poslouchat lidi jako neil gaiman, werner herzog, scorcese, nebo třeba attwoodovou a pak různý bizáry typu poslouchat jak uvažuje o vyjednávání člověk co dělal 30 let policejního vyjednavače mě prostě baví. je to rozsekaný mnohdy do lekcí po pár minutách, takže je to takový velmi stravitelný formát. beru to tak i kdybych si odnesl nějakých 5 % z jakéhokoliv kurzu, tak ta cena za rozšíření obzorů mi přijde fér. ale je to samozřejmě o očekávání, co od toho člověk má. ale z formálního hlediska a dramaturgicky jsou ty kurzy stavěný velmi dobře. a vyhovuje mi ten přístup, že je na tobě, jak moc deep do toho chceš jít. u spoustu lidí si výběrově podle témat plánuju poslechnout jen dílčí věci a kapitoly, podle toho co mě zajímá. v mých očích to ale cenu má - samozřejmě jestli tě ta skladba a penzum kurzů zaujme. čistě kvůli gastru bych si to osobně nekupoval, ale jestli tě zajímá umění, psaní, film, nebo třeba byznys tak ty kurzy jsou dělaný skvěle. když přemýšlím, jak to musí být těžký dramaturgicky postavit a rozbít do scénářů, tak je to top liga.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TIGRE: stoji to za to? na me to furt vyskakuje jako reklama, ale rikala jsem si, ze to je jen navoneny nic..
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Malý OT - nejsou to klasické kuchařky, ale v poslední době si ujíždím na videokurzech v rámci https://www.masterclass.com/

    Skvělé kurzy s Thomasem Kellerem, pro mě objevení Wolfganga Pucka, pak taky Massimo Bottura, Gordon Ramsey a další... Kurzy strukturovaný super (ale tak to jsou vesměs všechny kurzy, co tam mají, nejen kulinářské)... dobrý jsou i různý dobrý ukázky techniky a malých hacků. kdyby někdo řešil dárek nebo něco podobného aktuálně tam mají akci 2 roční passy za cenu jednoho.

    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Sílu přírodní fermentace mám od včerejška doma a začínám :-) zuzkao by měla radost! Jen až ti budu psát do pošty dotazy, taky možná radost pomine
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    WITTGENSTEIN: dekuju ti. Takze plan je jasnej. Fermentace pujde touto cestou.

    Ted otazka cislo 2:

    Nejaky dalsi tip na uzasnou kucharku od mistra sveho remesla? :)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    RUTHLESS: Jinak ten Redzepi je ke stažení zde: https://b-ok.cc/md5/AAFBBC2799CC4BC4E2CA13DEF8916DB2
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    WITTGENSTEIN: nejde mi ani tak primarne o zkvasen, ale o nejaky studijni material a tak. nemusi to byt presne todle. Ale nejaka kucharka s presahem.

    Nemate nekdo to druhy, co jsem linkoval? Ze bych vzal tu ceskou do uceni a tohodle "velkyho" redzepiho a casem dosel k fermentovani Nomy
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Jinak Zuzka Redzepiho pochopitelně recenzovala: https://www.zkvaseno.cz/the-noma-guide-to-fermentation

    (kropidlák, inkubátor na 60 stupňů Celsia, to už je na mě vyšší dívčí).
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    RUTHLESS: Ruku na srdce, ze začátku ti bude užitečnější Zuzka Ouhrabková: https://www.zkvaseno.cz/tema/zaklady
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: mam tu fermentaci od nomy. kindl edici.
    je to zajímavý, hodně zajímavý, ale je to hardcore.
    když ocet, tak whiskey winegar, když kombucha tak s růžovými lístky, atd.

    ty postupy pochopitelně platí i na normálnější suroviny.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    RUTHLESS: hledam neco... trochu jineho nez je obvykla kucharka, od nejakeho profika a machra. Redzepi, Kehler nebo tak. Neco, kde se neco naucim a rad poctu a rozsirim sve dovednosti a vedomosti :-)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    cau. mam dotaz:

    The Noma Guide to Fermentation - Rene Redzepi, David Zilber, 2018, pevná vazba, anglický jazyk | Knihy na Martinus.cz
    https://www.martinus.cz/...sAIfvfIa3ZrfFA00gEtOWylbPXILK5u7M_5T1ZPIAVxz8zDrTJOSNmQjZtcMaAi0PEALw_wcB

    Je to skvely? ma to smysl? Stpji to prec jen 9 kil...

    A pripadne, ma smysl toto? jake to je?

    René Redzepi: A Work in Progress: Redzepi, René: 9780714866918: Amazon.com: Books
    https://www.amazon.com/gp/product/0714866911/ref=dbs_a_def_rwt_hsch_vapi_thcv_p1_i3

    Mam chut utratit penize a kucharku. Cesky lepsi, alezvladnu to i anglicky. Nekdo nejakej (jinej) tip?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    FARIN
    FARIN --- ---
    WITTGENSTEIN: vsak pise ze to bude mrazit
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    SRNECEK: 4 až šest dní je moc. Po třetím dni už většina jídel bývá odleželá až příliš.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    RUTHLESS: Nebavi varit, skills male, cas by se nasel, ale nechci te priprave venovat nadmerne, pokud za jedno vareni uvari jidlo na dalsich 4 az 6 dni, tak super.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam