• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street

    Vyhledávání ve zveřejněných dokumentech z Wikileaks "Cable Gate" : http://cablesearch.org/

    Původně založeno jako diskuze o WikiLeaks a obviněních proti Julianu Assangeovi - ale posléze jsme se dohodli zaměření debaty rozšířit i na volně související aktivity a hnutí, jejichž společným jmenovatelem je inovativní využití médií při vynucování větší transparentnosti globálních mocenských struktur různého druhu. Rozumné využívání internetu jako nového média je i zásada, kterou se v tomto klubu pokusíme uplatnovat - experimentujeme zde s demokratickou moderací.

    V tomto klubu se prosím snažte dodržovat obecné zásady slušného chování známé jako Netiketa - samozřejmě s přihlédnutím ke specifikům platformy NYX (slovo "e-mail" zaměnte za "příspěvek do diskuze", apod.). Rozhodně platí, že diskuze se účastní lidi s různým světonázorem, (sub)kulturní příslušností, apod. a nikdo by neměl být předem vyloučen. Moderace pomocí palců nahoru či dolů je preferována před odpovědmi typu "meleš sračky", apod. - nevhodné příspěvky nicméně nebudou mazány, protože samy o sobě jsou nejlepším důkazním materiálem, dokazujícím, že jejich autor je idiot. Pravděpodobně bude následovat anketa, jak to uděláme s mazáním offtopiců.

    Diskuze je "poloodoborná" - předpokládá se základní politický rozhled (typu že liberál není komunista, konzervativec není neonacista, apod.) a schopnost doložit svá tvrzení nějakým odkazem na alespoň trochu neutrální zdroj (Wikipedia.org je zde považována bez dalších debat za relevantní - zejména anglická nebo německá).

    Platí zde zatím jediná regulace, a tou je omezení na 1 příspěvek od jediného přispěvatele během 24 po sobě jdoucích hodin. Toto se počítá počínaje 8.12.2011, 17:00h. Podezření na porušení tohoto pravidla prosím hlaste moderátorovi soukromým vzkazem. Za porušení tohoto pravidla bude následovat R/O přístup do klubu napoprvé na 24h, potom na 7 dnů. Pokud mě narušitel kontaktuje soukromou poštou, že šlo o omyl, dám mu příležitost smazat po sobě příspěvky a spojit jich více do jednoho - pokud mě včas nekontaktuje, tak námatkou smažu ten, který mě bude připadat nejvíc offtopic.

    Děkujeme všem, kteří příspějí k tomu, že se tento klub stane místem nejkvalitnější, nejsvobodnější a nejneutrálnější politické diskuze a zpravodajství na celém NYXu !

    rozbalit záhlaví
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    SCHWEPZ: To mi připomnělo, nedávno sem si zas dal Wall Street (1987), kdo to ještě neviděl tak doporučuju:

    "Bud Fox is a Wall Street stockbroker in early 1980's New York with a strong desire to get to the top. Working for his firm during the day, he spends his spare time working an on angle with the high-powered, extremely successful (but ruthless and greedy) broker Gordon Gekko. Fox finally meets with Gekko, who takes the youth under his wing and explains his philosophy that "Greed is Good". Taking the advice and working closely with Gekko, Fox soon finds himself swept into a world of "yuppies", shady business deals, the "good life", fast money, and fast women; something which is at odds with his family including his estranged father and the blue-collared way Fox was brought up."
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Připomněl, že sledovatelný jev popsal již v roce 1903 ve své knize Andrew Carnegie. Zmínil tehdy, že poctivý obchodník je ten, kdo zjistí, co na trhu chybí, a to začne vyrábět. A v té oblasti se snaží, aby vyráběl co nejlevněji. Popsal zároveň, k čemu dojde, nebude-li se toto pravidlo respektovat.

    „V okamžiku když je někdo monopolista, diktuje si cenu. Američané si to uvědomili, a proto proti tomu bouřlivě bojovali. Jak je tomu u nás, nechť posoudí každý sám. Bohužel, následně ale došlo ještě k něčemu horšímu – totiž tomu, že se vymkly z rukou a kontroly banky. Zhroutil se poctivý bankovní systém. Přece banky mají shromažďovat peníze, aby je půjčovaly, aby měly podle Carnegieho jen svůj skromný zisk na rozšiřování služeb. Jenže tyhle banky začaly podnikat se svěřeným kapitálem a začaly uplatňovat něco, o čem se taktéž mluví jako o kasínovém kapitalismu. A to je špatné, velmi špatné,“ zopakoval ParlamentnímListům.cz svůj názor Jan Petránek.

    „Banky si koupily vlády. A ty vlády tedy nyní poslouchají kasínový systém, místo aby ty vlády ten kasínový systém zakázaly, aby měly tu moc. Nemluvě o tom, že už nemohou vlastně ani donutit ty banky, aby se vrátily k tomu svému původnímu poslání. Aby jim připomněly, že nemají právo na kapitálové spekulativní podnikání. Oni mají být služebníky normálního toku peněz…Jenže v okamžiku, kdy se tohleto děje, a my víme, že ano, není návratu jinam, než do pekla. Chceme-li se z té strašné bryndy dostat – a to hovořím ne o světě, ale samozřejmě i o nás a Evropě, potom musíme zjistit, kdo má skutečně v rukou moc a jaké má plány."
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    „V jistý se okamžik se kapitalismus může sám zničit. Nemůžete neustále přesouvat příjmy z práce do kapitálu, aniž byste neměli nadbytečné kapacity a nedostatek agregátní poptávky. To se stalo. Mysleli jsme si, že trhy fungují. Nefungují. Jednotlivec může být racionální. Firma, aby přežila a prospívala, může tlačit pracovní náklady stále níže, ale pracovní náklady jsou příjmem a spotřebou někoho jiného. To je důvod, proč jde o sebedestrukční proces,“ uvedl Roubini.


    Zprávy | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran
    http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Velezkuseny-novinar-o-konci-kapitalismu-a-o-tom-kdo-skutecne-vladne-235322
    „V jistý se okamžik se kapitalismus může sám zničit. Nemůžete neustále přesouvat příjmy z práce do kapitálu, aniž byste neměli nadbytečné kapacity a nedostatek agregátní poptávky. To se stalo. Mysleli jsme si, že trhy fungují. Nefungují. Jednotlivec může být racionální. Firma, aby přežila a prospívala, může tlačit pracovní náklady stále níže, ale pracovní náklady jsou příjmem a spotřebou někoho jiného. To je důvod, proč jde o sebedestrukční proces,“ uvedl Roubini.


    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    MADRID - Napříč Evropou se dnes konají stávky na protest proti škrtům a reformám. Ve Španělsku bylo při násilných střetech zraněno 34 lidí. Policisté zakročili proti demonstrantům v Madridu střelbou gumovými projektily a zadrželi přes 80 lidí. Kvůli stávce byly také zrušeny stovky letů na letištích v celém Španělsku, nefungují velké továrny a přístavy.

    Nepokoje v Evropě: Španělská policie střílí gumovými projektily | Zprávy ze světa | www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/evropa-stavkuje-ve-spanelsku-uz-je-15-zranenych-fl2-/ln_zahranici.asp?c=A121114_103434_ln_zahranici_jv
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    Montana Quietly Passed a Measure That Says Corporations Aren't Humans | Motherboard
    http://motherboard.vice.com/2012/11/7/montana-quietly-passed-a-measure-that-says-corporations-aren-t-humans--2

    There’s one big, but overlooked, development from the election last night: In Montana, a referendum to state that corporations don’t have constitutional rights has unofficially passed by a 75 percent to 25 percent margin. Initiative number 166 stated that “corporations are not entitled to constitutional rights because they are not human beings,” and thus is a blow to the Citizen’s United ruling that helped make this presidential election the most expensive one ever.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jedním z původních témat Occupy hnutí byla otázka zadlužnosti a jeho paralel s institucí otroctví. Já sice nesouhlasím s tím, že by dnešním cílem úvěrování bylo otroctví - dovedeno do důsledků, z hlediska neosobního systému je cílem spíš "naprostá předvídatelnost" - ale stejně jsou to zajímavé úvahy:

    Michal Komárek » Dnes jsme všichni lovci
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/michal-komarek.php?itemid=18040
    Uvědomte si, jak se změnilo chování bank. Dříve věřitelé chtěli, aby byly půjčky rychle splaceny. A hrozili vězením pro dlužníky. Dnes se naopak banky snaží udělat ze všech permanentní dlužníky. Jakmile totiž přestanete platit úrok, přestáváte být zajímavý. A život na dluh odkryl ohromné nové „panenské území“, úžasné odbytiště, podobně jako kdysi fyzické kolonie... Finanční krize sice tyto možnosti do značné míry ohrozila, ale nepochybuji o tom, že už dnes existují zárodky řady dalších hostitelských organismů, které současná úžasná invence kapitalismu stvořila.
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: sure u r werlome

    Food-Stamp Use Climbs to Record, Reviving Campaign Issue - Bloomberg
    http://www.bloomberg.com/news/2012-09-04/food-stamp-use-climbed-to-record-46-7-million-in-june-u-s-says.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tak takovýhle socialismus bych si taky nechal líbit :-)
    Za Obamovy vlády přibylo v USA přes milion milionářů | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/svet/za-obamovy-vlady-pribylo-v-usa-pres-milion-milionaru_251096.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Rozdíl mezi bohatými a chudými je největší za 20 let a dál roste – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/zahranicni/283359-rozdil-mezi-bohatymi-a-chudymi-je-nejvetsi-za-20-let-a-dal-roste.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    kam jdou peníze z euro-bailoutu?

    Nigel Farage - Barroso je idiot - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=cUsjrex4gxc
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    Thats how I like it,)

    Italský komik Beppe Grillo přeplaval Messinskou úžinu a míří do politiky | pieralli.blog.ihned.cz -
    http://pieralli.blog.ihned.cz/c1-58103270-italsky-komik-beppe-grillo-preplaval-messinskou-uzinu-a-miri-do-politiky
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Islanďané schválili principy nové "revoluční" ústavy - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/14183-islandane-schvalili-principy-nove-revolucni-ustavy
    FESTER
    FESTER --- ---
    OWS-Affiliated Anarchists Claim Sabotage Of Train Tracks In NYC To Avenge Arrest Of Seattle Occupiers…
    http://citizenjournalistdotorg.wordpress.com/2012/10/21/anarchists-claim-sabotage-of-train-tracks-in-nyc

    “God bless them” — Nancy Pelosi



    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Myslím, že to vlastně patří i sem

    Teorie kartelové strany ovládající stát byla vytvořena americkými politology Richardem Katzem a Peterem Mairem a dobře vysvětluje, jak tato eroze zastupitelské demokracie zasahuje celý demokratický svět. Přesto je tato teorie užitečná i pro nás, protože nám umožňuje jasněji pochopit výsledky posledních voleb.

    Koncept kartelové strany popisuje, jak politické strany spíše spolupracují, než aby spolu soutěžily, a jak se zmocňují státních zdrojů za účelem zajištění svého přežití v tak velké míře, že začíná být obtížné rozlišovat mezi nimi a státem. Katz a Mair vysvětlují, že v takové situaci se politika stává sebevztažnou, profesionalizovanou a technokratickou. Volební kampaně jsou organizovány tak, aby pokud možno vyloučily aktivní zapojení občanů: jsou velmi drahé, profesionálně vedené, kontrolované centrálními stranickými orgány a samozřejmě z velké části financovány státem.

    James de Candole » Drž hubu a vol!
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/james-de-candole.php?itemid=17861
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Adair Turner, předseda britské UK Financial Services Agency a údajný kandidát na budoucího šéfa ústřední Anglické banky pronesl minulý týden projev, v němž argumentoval, že bude zřejmě nutno v Británii uvažovat o neortodoxních řešeních. Dva britští novináři prozradili, že podle Turnerova "soukromého názoru" by bylo možno některé vládní obligace, které koupila Anglická banka, zrušit, a stimulovat tak ekonomiku. Turner se od tohoto návrhu v sobotu veřejně distancoval. Avšak o věci se teď bude veřejně diskutovat.

    Nikdo v soukromém sektoru by zrušením těchto obligací nepřišel o žádné peníze, protože tyto obligace už banka od státu odkoupila za tržní ceny. Záporný dopad by to mělo jen na ústřední banku, která by tím okamžitě přišla o svou kapitálovou základnu. Klíčovou otázkou je, zda by to vadilo.

    Financial Times: Zruší ústřední banky dluhy států?
    http://www.blisty.cz/art/65523.html
    World business, finance, and political news from the Financial Times - FT.com
    http://www.ft.com/home/uk
    UFOSS
    UFOSS --- ---
    [ Padá vláda, něco si přej / kinomovie / 30.10.2012 / CR - Praha - klub Cross, P7 - kavárna ]

    Aktivizační dokumentární sonda je bilancí výboje protivládních hnutí a skupin na jaře 2012. Stop vládě, ProAlt, Skutečná demokracie, Holešovská výzva, Nadace proti korupci. V rozhovorech s iniciátory a aktéry demonstrací a obnažování jejich názorů a občanských postojů vyvstává základní nemožnost dialogu a neexistující, utopické vize jako retardér společného postupu a široce prosaditelného úspěchu. Poéma angažovanosti na pozadí soumraku panoptika Nečasovy vlády.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://www.nytimes.com/2012/10/14/opinion/sunday/the-self-destruction-of-the-1-percent.html
    Ve sktečnosti je článek velmi zajímavá historická studie o Benátkách a historii jejich úpadku: Under the control of the oligarchs, Venice gradually cut off commercial opportunities for new entrants. Eventually, the colleganza was banned. The reigning elites were acting in their immediate self-interest, but in the longer term, La Serrata was the beginning of the end for them, and for Venetian prosperity more generally. By 1500, Venice’s population was smaller than it had been in 1330. I
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    Táňa Fischerová, nezávislá kandidátka pro volbu prezidenta 2013
    http://www.prezidentkatanafischerova.cz/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    The Plot Against Occupy | Culture News | Rolling Stone
    http://www.rollingstone.com/culture/news/the-plot-against-occupy-20120926?print=true

    How the government turned five stoner misfits into the world's most hapless terrorist cell
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam