• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street

    Vyhledávání ve zveřejněných dokumentech z Wikileaks "Cable Gate" : http://cablesearch.org/

    Původně založeno jako diskuze o WikiLeaks a obviněních proti Julianu Assangeovi - ale posléze jsme se dohodli zaměření debaty rozšířit i na volně související aktivity a hnutí, jejichž společným jmenovatelem je inovativní využití médií při vynucování větší transparentnosti globálních mocenských struktur různého druhu. Rozumné využívání internetu jako nového média je i zásada, kterou se v tomto klubu pokusíme uplatnovat - experimentujeme zde s demokratickou moderací.

    V tomto klubu se prosím snažte dodržovat obecné zásady slušného chování známé jako Netiketa - samozřejmě s přihlédnutím ke specifikům platformy NYX (slovo "e-mail" zaměnte za "příspěvek do diskuze", apod.). Rozhodně platí, že diskuze se účastní lidi s různým světonázorem, (sub)kulturní příslušností, apod. a nikdo by neměl být předem vyloučen. Moderace pomocí palců nahoru či dolů je preferována před odpovědmi typu "meleš sračky", apod. - nevhodné příspěvky nicméně nebudou mazány, protože samy o sobě jsou nejlepším důkazním materiálem, dokazujícím, že jejich autor je idiot. Pravděpodobně bude následovat anketa, jak to uděláme s mazáním offtopiců.

    Diskuze je "poloodoborná" - předpokládá se základní politický rozhled (typu že liberál není komunista, konzervativec není neonacista, apod.) a schopnost doložit svá tvrzení nějakým odkazem na alespoň trochu neutrální zdroj (Wikipedia.org je zde považována bez dalších debat za relevantní - zejména anglická nebo německá).

    Platí zde zatím jediná regulace, a tou je omezení na 1 příspěvek od jediného přispěvatele během 24 po sobě jdoucích hodin. Toto se počítá počínaje 8.12.2011, 17:00h. Podezření na porušení tohoto pravidla prosím hlaste moderátorovi soukromým vzkazem. Za porušení tohoto pravidla bude následovat R/O přístup do klubu napoprvé na 24h, potom na 7 dnů. Pokud mě narušitel kontaktuje soukromou poštou, že šlo o omyl, dám mu příležitost smazat po sobě příspěvky a spojit jich více do jednoho - pokud mě včas nekontaktuje, tak námatkou smažu ten, který mě bude připadat nejvíc offtopic.

    Děkujeme všem, kteří příspějí k tomu, že se tento klub stane místem nejkvalitnější, nejsvobodnější a nejneutrálnější politické diskuze a zpravodajství na celém NYXu !

    rozbalit záhlaví
    EKIM
    EKIM --- ---
    SCHWEPZ: Mohl by jsi vyjmenovat jména konkrétních politiků, kteří ttip předložily k projednávání?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TTIP přináší první ovoce

    EU na nátlak amerických vyjednavačů upouští od záměru zakázat 31 pesticidů způsobujících rakovinu a mužskou neplodnost. Náš analytik Pavel Buršík byl přitom na Úřadu vlády ujišťován, že žádné současné změny legislativy nemají a nemohou mít nic společného s vyjednáváním TTIP.
    EU dropped pesticide laws due to US pressure over TTIP, documents reveal | Environment | The Guardian
    http://www.theguardian.com/...u-dropped-pesticide-laws-due-to-us-pressure-over-ttip-documents-reveal

    tenhle článek od laureáta nobelovy ceny Josepha Stiglitze je radikální - jde ke kořenu (radix)
    Joseph Stiglitz – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Joseph_Stiglitz

    (....) Tyto dohody jdou totiž daleko za rámec obchodování. Týkají se hlavně investic a intelektuálního vlastnictví, a zásadním způsobem tak ovlivňují v jednotlivých zemích právní, soudní a regulační systémy, aniž by do nich vstupovaly nebo za ně přebíraly odpovědnost demokratické instituce.

    Asi nejhorší – a taky nejméně čestná – součást těchto dohod je ochrana investorů. Investory je údajně nutné chránit, aby se „podvodná“ vláda nezmocnila jejich majetku. To ale není hlavní důvod těchto opatření. V posledních desetiletích došlo jen k malému počtu vyvlastnění a investoři, kteří chtějí sami sebe chránit, si můžou pořídit pojištění od Multilaterální agentury pro investiční záruky (ta je pobočkou Světové banky). Kromě toho poskytují obdobná pojištění i USA a další vlády. USA ovšem vyžadují podobná opatření i pro TTP, přestože mnozí z jejich „partnerů“ mají zrovna tak dobrou ochranu majetku a soudní systémy jako Amerika.

    Skutečným cílem těchto opatření je něco úplně jiného: poškodit regulace ve zdravotnictví, v oblastech životního prostředí a bezpečí, a dokonce i finanční regulace, které by měly chránit samotnou americkou ekonomiku a její občany. Firmy můžou vládu žalovat a požadovat plnou kompenzaci za jakékoliv snížení svých očekávaných zisků, jež by mohlo vyplývat z regulací.
    Tajný korporátní převrat | A2larm
    http://a2larm.cz/2015/05/tajny-korporatni-prevrat/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Mezi zeměmi OECD deset procent nejbohatších nyní vydělává desetkrát více než deset procent nejchudších. Vyplývá to z poslední zprávy o světových nerovnostech vypracované Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

    OECD: nerovnost láme rekordy | AltPress
    http://altpress.cz/oecd-nerovnost-lame-rekordy/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Senate blocks NSA reform bill and Patriot Act extensions
    http://www.engadget.com/2015/05/23/senate-usa-freedom-act/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    (...) jistě, pomoc Řecku je nemalá, jde ale o to, jaké mocenské vztahy nastoluje, ruší nebo posiluje. Řecko je smluvně zavazováno přelít absolutní většinu obdržených finančních prostředků do bank jako splátky dluhu. Původem veřejné peníze se tak jednou provždy připíší na účty bank jako příjem. Na státním účtu Řecka se ale objeví jako nový dluh.

    Výsledkem operace je tedy zlepšení kondice finanční sféry, která nám tím dokazuje, jak efektivně hospodaří. Naproti tomu stát je udržován v zadlužení a tedy v polovazalském postavení k věřitelům a navíc nemá čím podnítit růst, generující příjmy do rozpočtu; takže si bude muset znovu půjčit.

    To vše zase jednou dokládá, že stát neumí hospodařit a měl by ustoupit trhu. Je to něco jiného než sebeabdikace politiky, která své instituce využívá k tomu, aby vzala moc lidu a dala ji vlastníkům kapitálu?

    Zdroj: http://ceskapozice.lidovky.cz/...bdoba-noveho-udelu-p4r-/tema.aspx?c=A150506_170406_pozice-tema_lube
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Z Albionu

    Prvním ignorovaným tématem je skutečnost, že britský volební systém je zcela zkorumpovaný a rozbitý. Nikdo nepoukazuje na to, že v rámci nezreformovaného systému politického financování mají miliardáři a korporace možnost kupovat si politiky. Vůbec se nediskutuje o zneužívání královského prerogativu britskými premiéry. Nikdo nehovoří o obrovské nedemokratické moci Corporation of the City of London, jejíž nelegitimní moc je starší než Magna Carta z roku 1215. Tato nedemokratická moc brání finanční a fiskální reformě.

    Dalším faktem, s nímž by měl být konfrontován každý politik každý den, je skutečnost, že chudí v Británii platí více daní než bohatí. Média se soustřeďují pouze na daň z příjmu, která je v Británii stále ještě progresivní. Jenže daň z příjmu tvoří jen 27 procent veškerého zdaňování občanů. Nejbohatší Britové mají svůj celkový příjem zdaňován 35 procenty, kdežto nejchudší Britové platí 43 procent ze svých příjmů na daních. 96 procent britských občanů požaduje progresivnější zdaňování. Žádní politikové se tím nezabývají.


    Žádní politikové neřeší nutnost řádného zdanění pozemků a nemovitostí. Nezdanění tohoto kapitálu znamená, že v Británii neexistuje podnikatelská společnost, ale společnost založená na rentách a zděděném kapitálu. Brání to produktivnímu využívání kapitálu.
    Žádní politikové nic nedělají proti milionovým odměnám pro manažery podniků, kteří přehnanou měrou odčerpávají z firem zisky, na jejichž vzniku se nepodíleli. Urážkou veřejnosti je, že uprostřed finanční krize bylo umožněno pochybným bankovním manažerům, jako jsou Fred Godwin a Matt Ridley, vyhnout se jakémukoliv trestu za finanční katastrofu v zemi, kterou způsobili.

    Závažná témata (těchto britských voleb), která (britská) média zcela ignorují | 6. 5. 2015 | Britské listy
    http://www.blisty.cz/art/77321.html
    SLAMITCH
    SLAMITCH --- ---
    The Emperor's New Clothes Trailer - A Russell Brand & Michael Winterbottom film
    https://www.youtube.com/...8dM13k&feature=iv&src_vid=vbLGG5UGEKw&annotation_id=annotation_1628071793
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    klíčové slovo "diskrétní elita"

    Diskrétní elita - má většinou majetek rodový, dědičný, nebo majetek nabytý z trestné činnosti (majetková podvodná transformace bývalých socialistických států, drogy, zbraně atd.) Svět "diskrétní elity" se naprosto utrhl od zbytku společnosti, jejich majetek se pohybuje v astronomických výškách, většinou jsou mediálně anonymní.

    Pomocná elita - zatímco "diskrétní elitu" obyčejný smrtelník nepotká, pomocnou elitu vidíme skoro denně. Pohybují se v politice, médiích, na vedoucích ekonomických místech, v bankovnictví, management apod. Pracují hlavně pro své nepracující chlebodárce - "diskrétní elitu".

    Jan Keller: Arogance financí (16.3. 2010) - část 1/9
    https://www.youtube.com/watch?v=CY47vSevyQM
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    A za Atlantikem? "New York - Největší americká banka Goldman Sachs nejspíš kryla podvod, kterým pomohla spustit hypoteční krizi, aby na něm nakonec sama vydělala. Minulý týden proto americká Komise pro cenné papíry (SEC) podala na banku žalobu."

    Doporučuji pro klidné spaní a veselou mysl po tomto raději moc nepátrat, také po tom, kam zmizely miliardy dolarů z bailoutu, kterým se vyplácely soukromé banky (privatizaci zisků a socializaci ztrát), nebo proč jsou ministry financí a šéfy FEDu vždy exGoldman Sachs pánové, kteří pak FIAT LUX nechávají natisknout 85 miliard nekrytých dolarů měsíčně (kvantitativně je uvolní), načež toto nově vytvořené bohatsví vyvrhnou nikoliv do nových investic, ale do burzovních spekulací. Nepřemýšlejte, proč Goldman Sachs pomáhal fixlovat řecké účetnictví před vstupem do euro-zony, nebo jak funguvaly "nové sofistikované finanční produkty", kterým moc lidí z fochu nerozumělo, ale sypalo to královsky (např. Abacus 2007-ACI - syntetická CDO,zajištěná dluhová obligace) a proč v rámci současné verze kapitalismu, který někteří ekonomové nazývají "kasinový", roboti, kteří nakupují a prodávají akcie zcela bez lidského zásahu, zobchodují denně stovky miliard virtuálních peněz v mikrosekundových intervalech.

    Nepátrejte po tom, jak je možné, že soukromé ratingové agentury dávali za tučný bakšiš nejlepší rating toxickým finančním produktům, které si vymýšleli velké bankovní domy a nabízeli svým klientům i když obsahovaly toxická hypoteční aktiva, což tajili (Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan..). …jak je možné, že bankéři manipulovali klíčovou úrokovou sazbou zvanou „LIBOR“ - „Čau amigo, mám prosbu, potřebuju velmi, velmi, velmi nízký tříměsíční a šestiměsíční LIBOR pro švýcarský frank (Royal Bank of Scotland )“. Jakto, že volené elity nechaly celý finanční průmysl odtrhnout se takto od reality (nejen hospodářské) a co z toho politikové měli – jakto, že nedošlo k dramatickému „umravnění“ finančních kolosů „too big too fail“, když dnes víme, že svým jednáním zapříčinili globální finanční kolaps, který přišel na neskutečných dvacet bilionů dolarů a miliony lidí připravil o práci a jejich domovy . Jak je možné že se do soukromých bank nalilo nesmírné bohatství z veřejných peněz a i přes tohle finanční kataklyzma legislativa zůstala více méně nedotčena (stále neplatí Tobinova daň z finančních transakcí, ale Glass-Steagallův zákon ano), nemluvě o problematice daňových rájů a klientelismu (kdo platí kampaně politiků a jaké výhody za to očekává).

    Systém začíná vykazovat rysy feudalismu. Propast mezi chudými a bohatými se progresivně prohlubuje - jedno procento nejbohatších na planetě bude letos vlastnit už víc než polovinu veškerého majetku. Je takový stav udržitelný? A proč je šéf Evropské centrální banky ex-Goldman Sachs? Jak říkám, raději moc nepátrejte, nebo zjistíte, že je „něco shnilého ve státě Dánském“ jak říkal Will Shakespeare...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Britští miliardáři od vzniku finanční krize r. 2008 více než zdvojnásobili svůj majetek. Nejbohatších 1000 britských rodin nyní ovládá majetek v hodnotě 547 miliard liber (20 963 miliard Kč).

    Zatímco příjmy průměrných Britů se od finanční krize ještě nezotavily a tisíce lidí stále závisejí na charitativních darech potravin, britská finanční elita mezitím ovládla ještě větší část majetku v zemi než dosud.

    Majetek nejbohatšího 1000 britských rodin stoupl od roku 2009, kdy měl hodnotu 258 miliard liber, o více než 112 procent. Vyplývá to ze seznamu nejbohatších britských občanů na rok 20115, který zveřejnil týdeník Sunday Times. Zejména za poslední rok britští superbohatí bohatli velmi rychle a v Londýně nyní žije 80 librových miliardářů (loni jich bylo 72).

    Recession rich: Britain's wealthiest double net worth since crisis | Business | The Guardian
    http://www.theguardian.com/...-britains-wealthiest-double-net-worth-since-crisis?CMP=EMCNEWEML6619I2
    Britští miliardáři během finanční krize více než zdvojnásobili svůj majetek | 27. 4. 2015 | Britské listy
    http://www.blisty.cz/art/77246.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Tři sta šéfů největších amerických firem za pět let vydělalo 22 miliard dolarů (téměř 550 miliard korun).

    To je o šest miliard dolarů více, než na kolik jejich výdělky vyčíslily výroční zprávy.

    Ozývá se kritika, že platy manažerů a zaměstnanců se stále oddalují a rozdíl mezi nimi je největší v historii

    Posílení amerických akcií pomohlo manažerům velkých firem vydělat o miliardy víc
    http://byznys.ihned.cz/c1-63747770-platy-sefu-nejvetsich-americkych-firem
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ: "Většina Američanů už nemá pocit, že by vládní instituce byly na jejich straně anebo že by vůbec mohly být na jejich straně. V tom nejzákladnějším smyslu totiž opravdu nejsou."

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Policie se mění v predátorskou instituci, která pomáhá lokálním mafiím ždímat peníze z nejchudších.

    Ferguson a kriminalizace života v Americe | A2larm
    http://a2larm.cz/2015/03/ferguson-a-kriminalizace-zivota-v-americe/

    Autor je profesor antropologie na London School of Economics.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    The Super Rich And Us | Season 1 Episode 1 | Pilot
    https://www.youtube.com/watch?v=niNW8JUXxj4
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "Vliv milionářů a miliardářů, kteří investují do volebních kampaní, je v USA podle prezidenta Baracka Obamy obrovský a nepatřičný. Jejich moc ovlivnit výsledky voleb chce vyvážit zavedením všeobecné povinné volební účasti. USA se potýkají s jednou z nejnižších volebních účastí mezi vyspělými zeměmi, uvádí server CNN"
    MTO
    MTO --- ---
    #Blockupy protesters clash with Frankfurt police
    https://www.youtube.com/watch?v=S2aOl3e4VXo


    stream z frankfurtu ted
    MTO
    MTO --- ---
    M18 – Face the players, fight the game - Let´s crash the Opening-Party of the ECB
    http://march18.net/

    Beyond Europe | Antiauthoritarian platform against capitalism
    http://beyondeurope.net/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Mafiánský kapitalismus je systém, kdy je u vlády stále tatáž ekonomicko-politická oligarchie a kdy je jedno, která strana vyhrála volby, protože vítězem voleb jsou soukromé peníze, které si koupí vliv a moc.

    Jan Štern: V mafiánském kapitalismu je utahování opasků pro občany nepřijatelné - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/...46-v-mafianskem-kapitalismu-je-utahovani-opasku-pro-obcany-neprijatelne
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Jak „přeorat“ Evropu, kterou jsme budovali celá desetiletí | A2larm
    http://a2larm.cz/2015/02/jak-preorat-evropu-kterou-jsme-budovali-cela-desetileti/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    názor na TTIP

    Spekulovalo se, že tajné služby USA nás šmírují zejména proto, aby američtí vyjednavači získali co nejvíce tajných informací o strategii protistrany. Nakonec Evropané, především Němci, kteří z TTIP asi získají největší výhody, toto ponížení a zradu překousli a rozhodli se v jednáních pokračovat.

    Zdroj: http://ceskapozice.lidovky.cz/...ec-zatim-nejasny-pnc-/forum.aspx?c=A150210_161559_pozice-forum_lube
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam