• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    G20 must forge agreement to increase tax on rich, say campaigners | G20 | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2023/sep/05/g20-must-forge-agreement-to-increase-tax-on-rich-say-campaigners

    Tax Extreme Wealth
    https://taxextremewealth.com/home

    Calls to tax the superrich grow as economic inequality surges | Tax News | Al Jazeera
    https://www.aljazeera.com/news/2023/9/5/calls-to-tax-the-superrich-grow-as-economic-inequality-surges

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Tlak na zdanění jednoho procenta superboháčů stoupá. Státy ale váhají, jak na to - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/tlak-na-zdaneni-jednoho-procenta-nejbohatsich-stoupa/r~4012f542473911ee8d680cc47ab5f122/

    V debatě o vyšším zdanění superbohatých dominují dva jevy. Prvním je stále se zvyšující nerovnost v příjmech a především v majetku. Je vidět ve většině vyspělých zemí světa.
    Více než jindy je pozornost zaměřena na úzkou skupinu ovládající podstatnou část celkového jmění na planetě.

    Druhé důležité zjištění je, že bohaté a chudé domácnosti mají jinou strukturu příjmů a vztahují se na ně různé daně. Ve většině zemí jsou systémy příznivější pro bohaté skupiny obyvatel. "Zatímco nízkopříjmové domácnosti mají drtivou většinu svých příjmů z práce, kterou vlády důsledně daní, u vysokopříjmových domácností hrají významnou roli kapitálové výnosy čelící nižší odvodové povinnosti".

    Přesto je téma na stole, a to nejen v důsledku inflace nebo geopolitických událostí, jako je válka na Ukrajině, ale také v souvislosti s klimatickou změnou. Podle studie zveřejněné před několika málo týdny v odborném časopisu PLOS Climate je například 10 procent nejbohatších amerických domácností zodpovědných za 40 procent emisí skleníkových plynů v zemi.

    Ukazuje například rozdíl mezi těmi, kteří těží z byznysu s fosilními palivy, a jinými, kteří jsou jejich spalováním zatíženi. "Zdá se mi morálně a politicky problematické, aby jedna skupina lidí měla z emisí takový prospěch a chudší mají neúměrně nést škody, jež způsobují," citoval Washington Post hlavního autora studie Massachusettské univerzity.

    V této společenské náladě se ale stále častěji objevují i hlasy mezi těmi, kdo se mají dobře, aby se jim daně zvedly. Například více než 200 milionářů z 12 zemí, včetně Abigail Disneyové, dědičky multimediálního zábavního impéria, a herce Marka Ruffala k tomu vyzvalo letos v otevřeném dopise účastníky Světového ekonomického fóra v Davosu. "Extrémní bohatství požírá náš svět zaživa. Podkopává naše demokracie, destabilizuje naše ekonomiky a ničí naše klima," řekla Disneyová.

    Myšlenku dlouhodobě podporuje i jeden z nejbohatších lidí světa Warren Buffett. V roce 2011 napsal do deníku The New York Times článek "Přestaňte hýčkat superbohaté", v němž vyzval ke zvýšení sazeb pro zdanitelné příjmy nad jeden milion dolarů a k dalšímu zvýšení pro ty, kteří vydělávají přes 10 milionů dolarů.

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    How America’s 1% came to dominate stock ownership | Financial Post
    https://financialpost.com/investing/how-americas-1-came-to-dominate-stock-ownership

    Ve Spojených státech investuje do akcií přibližně 150 milionů lidí. Procento nejbohatších přitom vlastní více než polovinu akcií držených Američany.

    https://www.cnbc.com/2021/10/18/the-wealthiest-10percent-of-americans-own-a-record-89percent-of-all-us-stocks.html

    Jediné procento boháčů vlastní většinu akcií, které Američané drží - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-akcie-fondy-jedine-procento-bohacu-vlastni-vetsinu-akcii-ktere-americane-drzi-232139
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Toto "dědění" nároku na studium z generace na generaci, kdy máte větší šanci, že budete přijati jako potomek někdejšího studenta či studentky (legacy admission), je v USA na elitních školách známou, letitou praxí. (...) Mechanismy a důsledky tohoto generačního předávání studijní štafety na elitních univerzitách byly už dříve obecně popsány. Tito "dědicky" preferovaní studenti (legacy students) se rekrutují z nejbohatších rodin. S titulem z prestižní školy se následně sami stanou součástí bohatých elit, rodinný majetek i společenský status z pokolení na pokolení stoupá. Přičemž postavení a peníze zároveň zajišťují, že děti z těchto rodin snadno splní i další požadavky a plusové body v přijímacích řízeních.

    Problémem USA není konec pozitivní diskriminace, ale těžká preference odtržených elit - Aktuálně.cz
    https://nazory.aktualne.cz/komentare/affirmative/r~a8a8b1062af011eea9eeac1f6b220ee8/?#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

    Wesleyan University: Top US college says it will end 'legacy' admissions - BBC News
    https://www.bbc.com/news/world-us-canada-66249601

    Legacy preferences - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Legacy_preferences

    Skull and Bones – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Skull_and_Bones

    Zaprvé, uchazeči, kteří přicházejí z nejmovitějších rodin - zcela konkrétně z jednoho procenta rodin s nejvyššími příjmy v rámci USA - mají jen z tohoto důvodu o třetinu větší šanci na přijetí. Jeden ze šesti studentů tak pochází ze zmíněného jednoho procenta nejmovitějších amerických rodin. Jde tedy o svého druhu "pozitivní diskriminaci", ale naruby, nikoli totiž rasovou, ale preferenci těch nejbohatších.

    + studie: https://opportunityinsights.org/wp-content/uploads/2023/07/CollegeAdmissions_Paper.pdf
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Nová analýza Mezinárodního měnového fondu potvrdila zjištění kanadského ekonoma Jonathana Nitzana. Růst inflace plyne ze zvyšování marží ze strany korporací. Plyne z toho, že vládní politika škrtů je špatná a pro budoucnost devastující.

    Corporate profits were biggest driver of inflation in Europe, IMF admits - Geopolitical Economy Report
    https://geopoliticaleconomy.com/2023/06/26/corporate-profits-inflation-europe-imf/

    Za inflaci mohou rostoucí marže korporací, zjistil Mezinárodní měnový fond
    https://denikreferendum.cz/clanek/35404-za-inflaci-mohou-rostouci-marze-korporaci-zjistil-mezinarodni-menovy-fond

    Podle MMF jde inflace za dováženými cenami a ziskem, mzdy ale zrychlují a bez přísné měnové politiky se inflace nevrátí k cíli - Rozbřesk | Kurzy.cz
    https://www.kurzy.cz/zpravy/727670-podle-mmf-jde-inflace-za-dovazenymi-cenami-a-ziskem-mzdy-ale-zrychluji-a-bez-prisne-menove/

    Chart: Which OCED countries are real wages falling most sharply? | World Economic Forum
    https://www.weforum.org/agenda/2022/12/oecd-countries-real-wages-fall-money/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    (...) Dosavadní „Washingtonský konsensus“ přitom spočíval v politice prosazující naopak snižování daní, deregulaci, privatizaci na úkor veřejných služeb a liberalizaci ekonomiky. Sullivan v souvislosti s ním přiznal, že tento přístup selhal.

    (...) Politická strategie Washingtonského konsensu, pocházející z éry vrcholící studené války, spočívá v deregulaci, privatizaci, škrtech ve veřejné sféře a liberalizaci trhů. Pro většinu lidí velké části světa šlo o destruktivní politiku. Nechvalně se proslavila zejména takzvaná „šoková terapie“, která byla poprvé testována za autoritářské diktatury Augusta Pinocheta v Chile. Důsledky této doktríny byly později hnacím motorem mnohých hnutí za globální spravedlnost, která v devadesátých letech a na počátku nultých let protestovala proti globálním ekonomickým institucím dominantně ovládaných z ekonomických center takzvaného globálního (bohatého) Severu, jako je Světová obchodní organizace, Světová banka nebo Mezinárodní měnový fond.

    USA ohlašují konec neoliberální zahraniční politiky. Utvoří se nový konsensus pro multipolární svět? – A2larm
    https://a2larm.cz/2023/06/usa-ohlasuji-konec-neoliberalni-zahranicni-politiky-utvori-se-novy-konsensus-pro-multipolarni-svet/

    Remarks by National Security Advisor Jake Sullivan on Renewing American Economic Leadership at the Brookings Institution | The White House
    https://www.whitehouse.gov/briefing-room/speeches-remarks/2023/04/27/remarks-by-national-security-advisor-jake-sullivan-on-renewing-american-economic-leadership-at-the-brookings-institution/

    Joe Biden and Jake Sullivan Have Declared That the Era of Neoliberal U.S. Foreign Policy Is Over
    https://foreignpolicy.com/2023/05/18/neoliberal-foreign-policy-biden-sullivan/

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    On this episode, Alex Gladstein of the Human Rights Foundation joins Nate to unpack how monetary policy and debt have increasingly extended the reach of colonial powers over recent decades.

    How have the IMF and World Bank upheld the power of reserve currency countries in the Global North to exploit and extract resources and labor from the Global South under the guise of aid and development?

    What is the origin of the ‘petrodollar’ and how has it shaped geopolitical relationships since its creation?

    For Show Notes and More visit: http://thegreatsimplification.com/episode/72-alex-gladstein

    Alex Gladstein: "Debt Colonialism, The Petrodollar, and Bitcoin" | The Great Simplification #72
    https://www.youtube.com/watch?v=u84tyIokAY8
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    SCHWEPZ: K tomu storka z bojiště:

    Arsonists – George Monbiot
    https://www.monbiot.com/2023/04/18/arsonists/

    Ten jeho žurnalisticky styl je geniální. Živej, ostrej, břitkej. Vlastně mi ten Monbiot v něčem připomíná svyho jmenovce Orwella.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Z ALBIONU:

    Více než deset let konzervativci plenili zemi, o níž tvrdí, že ji milují, ničili její základy a obohacovali své kamarády. Zatímco bohatství těch nejbohatších raketově rostlo, program úsporných opatření, který zahájil David Cameron v roce 2010 a od té doby v něm pokračoval každý konzervativní premiér, vyhladověl veřejné služby, vytvořil jeden z nejchudších sociálních států ve vyspělém světě a přispěl k nejdelšímu období stagnace mezd - pro mnohé k jejich regresi - od napoleonských válek. Průměrná délka života se snížila, dětská chudoba vzrostla a na obzoru je jen málo známek úlevy. Život pod vládou toryů se stal chudším, odpornějším, brutálnějším a kratším.

    Zničili Británii a odejít se nechystají | 28. 4. 2023 | Britské listy
    https://www.blisty.cz/art/113129-znicili-britanii-a-odejit-se-nechystaji.html

    Opinion | They Wrecked Britain, and They’re Not Going Anywhere - The New York Times
    https://www.nytimes.com/2023/04/27/opinion/britain-conservative-party-coronation.html

    Podle mnoha údajů je Konzervativní strana nejen nejstarší, ale také nejúspěšnější politickou stranou na světě. Od roku 1884, kdy dělníci poprvé tvořili většinu voličů, se konzervativci vzepřeli vlastním pochybnostem o demokracii a dvě třetiny času v zemi dokázali vládnout. Vyhráli osm z posledních jedenácti voleb. Jejich hlavní opozice, Labouristická strana, naopak většinu času tráví právě jako opozice. Příští rok bude Tony Blair jediným předsedou labouristů, který za poslední půlstoletí vyhrál volby.

    Během této historické nadvlády si konzervativci vytvořili národ k obrazu svému a zajistili si určitou míru moci toryů i mimo vládu. Politickou krajinu nadále ovládají antické póly moci vládnoucí třídy - monarchie, nevolená Sněmovna lordů, soukromé školy a Oxbridge. Vzhledem k absenci kodifikované ústavy nebo volené druhé komory je kontrola moci vládnoucí strany minimální. Většinový volební systém zůstává výrazně nedemokratický: Vládě stačí, aby získala podporu přibližně čtvrtiny voličů, aby získala úplnou kontrolu nad výkonnou mocí. V čele vlády jsou obvykle toryové.

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Finance companies ‘may make $30bn’ by delaying debt relief for five countries | Debt relief | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2023/apr/25/finance-companies-may-make-30bn-by-delaying-debt-relief-for-five-countries

    Some of the world’s biggest financial companies stand to profit by up to $30bn by resisting mounting pressure to provide debt relief for five heavily indebted countries, a campaign group has said.

    Debt Justice said the hardline stance adopted by private-sector creditors was preventing progress on easing the financial burden of Ethiopia, Ghana, Sri Lanka, Suriname and Zambia that could help alleviate poverty.

    Both the International Monetary Fund and the World Bank have been urging private creditors – the biggest being the US asset management company BlackRock – to help speed up debt relief under the common framework, set up by the G20 group of developed and developing countries in 2020.

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Zatímco počet miliardářů ve Velké Británii - 177 - je vyšší než kdykoli předtím, miliony Britů se propadly do chudoby.

    Noviny a televizní kanály jsou plné levných receptů a pořadů jako "Zázraky za 1 libru" televizního kuchaře Jamieho Olivera. Od prosince téměř neuplynul den, aby nestávkovali řidiči autobusů, zdravotníci, učitelé, státní zaměstnanci, univerzitní pracovníci nebo železničáři. Minulý týden stávkovali po celé zemi čtyři dny nemocniční lékaři a média vyzývala obyvatelstvo, aby se vyhýbalo všem činnostem, které by mohly vést ke zranění či k potřebě lékařského ošetření.

    Britain in Crisis: The UK Faces a Steep Climb Out of a Deep Hole - DER SPIEGEL
    https://www.spiegel.de/international/europe/britain-in-crisis-the-uk-faces-a-steep-climb-out-of-a-deep-hole-a-6b61dc6f-e33f-46f3-bd27-743364dd675c
    https://www.blisty.cz/art/113067-britanie-v-hluboke-krizi.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Čeští miliardáři si neuvědomují, kolik procent jejich úspěchu tvoří štěstí, říká advokát Pokorný — Forbes
    https://forbes.cz/cesti-miliardari-si-neuvedomuji-kolik-procent-jejich-uspechu-tvori-stesti-rika-advokat-pokorny/?

    "Jsou to lidé, kteří měli v životě obrovské štěstí a neuvědomují si to. Významná část z nich má pocit, že uspěli jen proto, že jsou úžasní. Zároveň jsou také relativně bezohlední."

    Any Monkey Can Beat The Market
    https://www.forbes.com/sites/rickferri/2012/12/20/any-monkey-can-beat-the-market/?sh=15d5772c630a

    What is all this monkey business? It started in 1973 when Princeton University professor Burton Malkiel claimed in his bestselling book, A Random Walk Down Wall Street, that “A blindfolded monkey throwing darts at a newspaper's financial pages could select a portfolio that would do just as well as one carefully selected by experts.”

    “Malkiel was wrong,” stated Rob Arnott, CEO of Research Affiliates, while speaking at the IMN Global Indexing and ETFs conference earlier this month. “The monkeys have done a much better job than both the experts and the stock market.”

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Proč je v bohaté Americe zároveň tolik bídy? Bohatým to vyhovuje a těží z toho, tvrdí v nové knize slavný sociolog
    https://denikn.cz/1113789/proc-je-v-bohate-americe-zaroven-tolik-bidy-bohatym-to-vyhovuje-a-tezi-z-toho-tvrdi-v-nove-knize-slavny-sociolog/?#dop_ab_variant=909531&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

    Kdyby jedno procento Američanů s nejvyššími příjmy platilo daně tak, jak jim náleží, americký rozpočet by si každý rok připsal 175 miliard dolarů. To by vystačilo právě na vytažení všech, kdo žijí v chudobě, nad úroveň bídy.

    „Bohatí by nemuseli platit ani o cent víc než to, co mají, jen by stačilo, aby se daním nevyhýbali. Dokázali bychom vymýtit bídu v USA. A otázka je, proč se to neděje, když na to máme,“ upozorňuje americký sociolog Matthew Desmond ve své nejnovější knize.

    Jmenuje se Chudoba po americku (v orig. Poverty, by America) a Desmond je ve svém oboru jedním z nejuznávanějších. Sociologii vyučuje na renomované Princetonské univerzitě a za předchozí knihu Vyhozeni z nájmu (v orig. Evicted) získal Pulitzerovu cenu.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Extreme poverty could be eradicated globally by 2050 – report | Global development | The Guardian
    https://www.theguardian.com/global-development/2023/mar/13/extreme-poverty-could-be-eradicated-globally-by-2050-report

    “We know the world is going to look very different in 2050, and climate change is a huge concern for the future,” said Charles Kenny, a senior fellow at CGD and one of the report’s authors. “But we can’t let it overshadow the fact that continued economic growth should leave almost no one in the most desperate poverty that was the lot of the vast majority of humanity for most of history, albeit decades after it could have been eradicated.”

    Kenny said inequality is likely to remain and poverty will still exist, but higher growth should mean most people have stable employment and incomes, rather than relying on precarious informal labour or subsistence farming. He added that by 2050, no country will be classed as low-income, currently defined as having a GNI per capita of $1,085 (£910) or less.

    Kenny, the author of the book Getting Better: Why Global Development is Succeeding, said he and Zack Gehan, who worked with him on the paper, took historical data on income, demographic changes, education and temperature to forecast the future shape of the world economy.

    According to the forecast, extreme poverty – living on less than $2.15 a day – would fall below 2% globally by 2050 from about 8% in 2022. In Africa, where it is highest, it would fall from 29% to 7%.

    More than two-thirds of the world could be living on more than $10 a day by 2050, up from about 42% today.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Richest 1% bag nearly twice as much wealth as the rest of the world put together over the past two years | Oxfam International
    https://www.oxfam.org/en/press-releases/richest-1-bag-nearly-twice-much-wealth-rest-world-put-together-over-past-two-years

    * Super-rich outstrip their extraordinary grab of half of all new wealth in past decade.
    * Billionaire fortunes are increasing by $2.7 billion a day even as at least 1.7 billion workers now live in countries where inflation is outpacing wages.
    * A tax of up to 5 percent on the world’s multi-millionaires and billionaires could raise $1.7 trillion a year, enough to lift 2 billion people out of poverty.

    The richest 1 percent grabbed nearly two-thirds of all new wealth worth $42 trillion created since 2020, almost twice as much money as the bottom 99 percent of the world’s population, reveals a new Oxfam report today. During the past decade, the richest 1 percent had captured around half of all new wealth.

    +

    How we must tax the super-rich now to fight inequality

    We are living through an unprecedented moment of multiple crises. Tens of millions more people are facing hunger. Hundreds of millions more face impossible rises in the cost of basic goods or heating their homes.
    Climate breakdown is crippling economies and seeing droughts, cyclones and floods force people from their homes.

    Millions are still reeling from the continuing impact of COVID-19, which has already killed over 20 million
    people. Poverty has increased for the first time in 25 years. At the same time, these multiple crises all have winners. The very richest have become dramatically richer and corporate profits have hit record highs, driving an explosion of inequality

    Survival of the Richest | Oxfam International
    https://www.oxfam.org/en/research/survival-richest

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Opinion | Humanity Can No Longer Tolerate Corporations That Exist Almost Entirely to Make Money | Common Dreams
    https://www.commondreams.org/opinion/corporate-responsibility-reform

    Lidstvo už nemůže tolerovat korporace, které existují téměř výhradně pro vydělávání peněz | 16. 2. 2023 | Britské listy
    https://www.blisty.cz/art/112098-lidstvo-uz-nemuze-tolerovat-korporace-ktere-existuji-temer-vyhradne-pro-vydelavani-penez.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Kniha americké profesorky Shoshany Zuboff definující „kapitalismus dohledu“ vychází v českém překladu. Načasování nemohlo být lepší.

    Google krade naše zkušenosti i právo na budoucnost. Ochrání nás legislativa, nebo paranoia a úzkost? – A2larm
    https://a2larm.cz/2023/02/google-krade-nase-zkusenosti-i-pravo-na-budoucnost-ochrani-nas-legislativa-nebo-paranoia-a-uzkost/

    Shoshana Zuboff: ‘Surveillance capitalism is an assault on human autonomy’ | Society books | The Guardian
    https://www.theguardian.com/books/2019/oct/04/shoshana-zuboff-surveillance-capitalism-assault-human-automomy-digital-privacy

    Shoshana Zuboff on surveillance capitalism | VPRO Documentary
    https://www.youtube.com/watch?v=hIXhnWUmMvw&t=681s
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Projects - World Inequality Lab
    https://inequalitylab.world/en/projects/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Naznačují také, že pokud by bohatí lidé po celém světě, včetně některých rozvojových zemí, snížili své emise, nejchudší vrstvy populace by mohly své emise zvýšit, a dosáhnout tak kýžené prosperity.

    Ovzduší nejvíc škodí „elity znečišťovatelů“, naznačuje studie - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-problem-nejsou-vyspele-zeme-skodi-elity-znecistovatelu-naznacuje-studie-224808

    Emissions divide now greater within countries than between them – study | Greenhouse gas emissions | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/jan/31/emissions-divide-now-greater-within-countries-than-between-them-study
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam