• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IJACZEKOtcovský cit... když dva... býti rodičem, bezpečný domov a hračky, kočárek, autosedačka a v neposlední řadě miminko ...
    NYA
    NYA --- ---
    zdravím, kolegyně vypracovává bakalářskou práci o otcovství ve fázi těhotenství partnerky a prvního roku dítěte. Potřebuje udělat průzkum, a proto mě požádala o přeposlání dotazníkového formuláře.

    pokud byste byli ochotní podělit se o svoje zkušenosti, naleznete dotazník zde https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dE5LbDZuZ2VFMk85YXZHNE5adllUZ1E6MQ

    autorka práce je rozumná osoba, matka dvou dospělých dětí.

    díky
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    Můj muž byl u obou porodů, vyplynulo to ze situace - přivezl mě tam a automaticky ho nastěhovali ke mně do pokoje, takže tam zůstal a hotovo. V obou případech byl bezproblémový a nápomocný a obstaral slzy dojetí, protože já nebrečím. Takže za mě určitě je tatínek u porodu jedoznačným přínosem.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    YMLADRIS: s jeho názory na přirozený porod dost nadšeně souhlasím :)
    co se přítomnosti otce u porodu týče, madietta to vystihla naprosto přesně :)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    YMLADRIS: tady zrovna s Odentem souhlasim.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    YMLADRIS: Manžel měl knížku "Otec u porodu" (snad je ten titul správně) nějaké americké autorky a moc si ji pochvaloval, že je tak hezky psaná pro chlapy, jako taková příručka, kde je každý krok hezky rozepsán stylem, který mužskému myšlení vyhovuje (např. "Má vaše žena příznaky překotného porodu? Přejděte na stranu 397." :-)))).

    Myslím, že je důležité, aby si nastávající tatínek uvědomil, že tady není aktérem, nemůže nic aktivně dělat ani řešit ani zlepšit, a probíhá-li porod normálně, očekává se od něj, že bude dělat POUZE A JEN to, co si přeje jeho žena, nebude se snažit vnutit jí svůj pohled, nabízet řešení... můj muž dělal přesně to, prostě se mnou byl, každou minutu jsem cítila jeho absolutní podporu a oporu, ale "řízení" přenechal mně (nebo spíš mému tělu ;-)) - a bylo to úžasný, přesně jak to mělo být.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    tady je treba nazor Odenta (slavny trochu kontroverzni porodnik), ale tak jemu vadi kdeco, ma spoustu nazoru

    Pokud si to rodička přeje, je přítomnost otce a rodiny vítána.
    Ale upozorňuje na snahu savců o izolaci během porodu a z tohoto pohledu kriticky hodnotí přítomnost otce u porodu. Chová-li se otec pouze jako pozorovatel, pak prý může normální porod ztížit. Varuje před upovídanými muži, kteří projevují slovem vlastní úzkost a kterou přenášejí na své okolí, a dále před muži s nadměrně protektivním až vlastnickým chováním, kteří rodičku chtějí držet, masírovat nebo se s ní stále pouze mazlit. Žena potřebuje během porodu klid a ne stimulaci.

    Michel Odent - Znovuzrozený porod | Těhotenství, porod, vývoj dítěte a nemoci očima předních českých odborníků
    http://www.porodnice.cz/node/33409
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    MADIETTA: Když vy ženský všechno moc řešíte ... čekáme dítě?
    Udělali jsme si ho spolu, tak si ho snad ruku v ruce i porodíme.
    Pokud tam nechce jít chlap tak je srab, pokud ho tam nechce holka, tak ví asi proč a chlap to musí respektovat :-)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Matky to tu unesly, tak nám otcům zbývá jen pozorovat... :)

    Jinak já jsem byl u obou porodů, prostě proto, že jsem tam chtěl být. Žena mi k tomu akorát řekla, že jestli chci jít bude ráda, pokud nechci, tak ať si s tím nelámu hlavu. Žádný společenský tlak být nebo nebýt jsem tak od ní ani od okolí nikdy necítil.

    Přijde mi, že je to o dohodě mezi partnery a preferencích - prostě stejně jako je to s čímkoliv jiným. Na druhou stranu instinktivně vnímám, že v tomhle směru jako otec tahám za kratší konec provazu a tak to taky má být. Už jen z toho důvodu, že nepoměrně větší část práce leží na bedrech ženy. Takže v případě, že by mě tam partnerka nechtěla, tak bych tam bez jakéhokoliv váhání nebo ukřivděnosti prostě nešel.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    chodí, ale spíš jenom tak pozorujou a sem tam se na něco zeptají, od tlachání jsou tu stejně jako za pravěkých časů ženský ;) jinak já u porodu byl, i když taky nemám pohled na krev atd. příliš v oblibě. ale kupodivu to se mnou neudělalo vůbec nic, úplně v klidu, a přišlo mi taky jako CROSSovi, že jsem tam tak trochu na nic, ale žena si to pochvalovala, asi taky hlavně z těch praktických důvodů - podržet, podat, pokusit se utěšit... přece jenom to asi ta žena cítí trochu jinak - víc emotivně, takže přítomnost partnera u porodu vidí víc jako oporu i psychickýho rázu...
    CROSS
    CROSS --- ---
    MADIETTA, ANNAWA: pánové sem choděj, ale pánové asi míň mluvěj. Sám nevím, co k tomu říct, byla to přirozená volba.

    U porodu jsem byl, moc užitečně jsem si nepřipadal, ale snad to k něčemu bylo. Myslim, že bych k synovi měl stejný vztah i bez emocí u samotného porodu. Změny na vztahu s manželkou nepozoruju. Pro ten jsou prubířským kamenem první měsíce, ne porod samotný (možná je to tím, že porod byl v pohodě, zatímco ty první měsíce jsou hodně náročné; pěkně popsáno je to tady, sám bych to líp nenapsal).
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MADIETTA: když oni sem prostě asi nechoděj.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    No, já jsem to tu spíš dala, aby se vyjádřili pánové, ale zjevně je to marný, tahle diskuse je prostě pro ženský bez ohledu na název.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: já jsem si loni s O celkem užila dost porodních bolestí, porod mi několik dní vyvolávali a to jsme byla ráda, že je tam se mnou, když už jsem musela být zavřená v Podolí. Ale taky bych vlastně nejradši byla sama doma.
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    MADIETTA: Já bych ten porod bez manžela zřejmě nezvládla, protože mi radil, v jaké fázi porodu mám jak správně dýchat, což mi porod hodně ulehčilo.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MADIETTA: já jsem za manžela u porodu velmi vděčná, protože zajišťoval takovou tu základní obsluhu typu "dát napít", hlásil čas, a v druhé době porodní mi na povel PA při kontrakcích tlačil hlavu dolů (na mě to bylo moc koordinace různých pohybů).
    ALE - nemocniční část porodu jsem měla velice krátkou (ani ne 2 hodiny od příjmu byl prcek na světě) - a naopak na začátek porodu jsem ho nesnesla ani v jedné místnosti, takže naprosto archetypálně vypadl z domu a dělal cosi na zahradě, zatímco já ječela vevnitř. Představa, že je se mnou x hodin na hekárně, mě trochu děsí.
    Ovšem uvidíme u druhého potomka, pokud nějaký bude.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MADIETTA: já jsem možná divná, ale zatímco u prvních dvou porodů můj tehdejší muž byl, přítele jsem tam spíše nechtěla - a ne proto, že omdlívá z krve, ale nějak se před ním více stydím a trochu jsem měla strach, jak se budu chovat. Daleko raději bych bývala byla se svou porodní asistentkou třeba a stačilo by mi, kdyby by někde poblíž, ale na závěr porodu bych ho u sebe nechtěla., ne předchozí hodiny tedy ano. V tomhle to tedy císař vyřešil za mě ;-)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    LURA: já si třeba nedokážu s dětma hrát takový ty dobrodružný erpégéčka "na něco", to má plně v kompetenci tatínek.
    LURA
    LURA --- ---
    SINSEMILLA: Ono se to hodně prolíná. A určitě je to podle konkrétního nastavení rodiny - někde řeší všechno (nebo téměř všechno) společně a někde má každý svoji doménu. Ale stejně i to, co řeší oba, tak k tomu má každý jiný přístup nebo řeší jinou část. Podle mě je to nezaměnitelné a je úplně jedno, kdo se na to dívá jak, ale to, že ty pohledy jsou více či méně rozdílné.
    Třeba takové zápasy s dětmi. Když vidím, jak je malý nachystaný a číhá na vhodnou příležitost, kdy na tátu hupsne a zdupe mu žebra a nebo ho zas naopak táta provokuje k "praní se".
    Další, co děláme každý jinak, jsou různé procházky a povídání. Tatínek miluje historii a tak vezme dítko třeba do Hradce a tam mu vykládá o historii a architektuře z historického hlediska, já zase z toho filozofického a výtvarného.
    V čem byl muž naprosto nepřekonatelný v době úplně miminkovské, to bylo uspávání. Nosil ho v šátku a uzpíval ho jako dědek Vrbák.
    Ale to jsou ty rozdíly popsatelné, pak jsou ještě ty nepopsatelné. Každý z nás stejnou věc udělá prostě trochu jinak nebo klade důraz na něco jiného.

    ANNAWA: Nebo některé matky ;-)
    Ono vůbec tohle máme dost rozdělené. Manželova sestra žije se svým tatínkem a s malou dcerkou. Když jsme u nich na návštěvě, tak malou protřepe, prolítá se s ní po bytě a zablbne si s ní tak, jak to nikdo jiný neumí, a malá ho miluje. Když ale potřebují vybrat nebo dát do kupy nově koupenou autosedačku nebo kočárek a vysvětlit, jak se správně upíná, nebo posledně zase sestavit nějakou kuchyňku, řeknou mně.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SINSEMILLA: ale řekla bych, že si někteří otcové budou ujíždět na kočárcích či sedačkách, co se vybírání dle parametrů týče.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam