• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IJACZEKOtcovský cit... když dva... býti rodičem, bezpečný domov a hračky, kočárek, autosedačka a v neposlední řadě miminko ...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    SANTAL: dcera meho sefa je z bilingvilni rodiny. for je v tom ze se sef s manzelkou rozvedl tak mesic po porodu a ted ta mala prepina uplne prirozene. s tatinkem a "macechou" mluvim anglicky, s maminkou cesky a je desne pohorsena kdyz si tatinek na ni piluje cestinu. je desne zabavna kdyz se kvuli tomu vzteka :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LEXXA: a tak to muž taky, já pak z PC her a čtením... jenomže to je aktivní činnost, nikoli že máš pouze nějakou zvukovou kulisu. A taky jsme měli předtím nějaký základ - jak co se slovní zásoby v mateřském jazyce týče, tak v té angličtině - bylo na čem stavět...

    Ono ten mateřský jazyk se přeci dítě taky neučí "pouze nasloucháním", ale v akci...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    SANTAL: tak jeho tata se naucil anglicky z nedubovanych filmu a technickych manualu tak uvidime. vic me ale irituje ze si hry na tbaletu prepina do absolutne nesmyslnych jazyku a vcera nebo predevcirem me dost vydesil kdyz jsem slysel dr. doofenschwarc v italstine. to jsem se musel podivat. ale jak rikas youtube. ted ma oblibenou kratochvili ze s tatinkem sleduje porady o vareni v anglictine. akorat nevim jestli jeho prvni kontat s anglictinou ma byt creole ale co uz... nejak to dopadne :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LEXXA: jj, 2 slovanské, k tomu má nyní angličtinu (5r).
    Jinak jak má přístup na youtube, poslouchá kde co (obzvláště mě irituje korejčina), vybírá si sám (zhruba od 2 let jak se naučil ovládat touchpad). Ovšem že by proto uměl slovo korejsky nevidím :-) Samočinně výukové takové poslouchání tedy asi není...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    SANTAL: ciste ze zvedavosti, jsou ty jazyky ze stejne rodiny? kdyz si odmyslim to ze v materstine mam odpornejsi prizvuk nez v cestine tak porad jsou to dva slovanske jazyky a nechtel jsem prckovi delat v hlave gulas.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Mé děti jsou bilingvní, neboť je taková naše rodina. Nese to ssebou problémy (pozdější nástup řeči, špatná výslovnost, kterou řeším s logopedem - a jak se zdá, jsme v nich "ukázková rodina" - prostě ty samé logopedické problémy má každý přesně takový mix). Tady ztíženo i tím, že spousta dětí se kouká na české pohádky (i když nejsou jinak z bilingvních rodin) a kladou prostě ten jazyk v puse jinak, jen vlivem poslouchání pohádek (z čehož bych vysuzovala, že pohádky v angličtině by taky mohly pomoci... nebo poškodit, no :-) záleží na úhlu pohledu).

    Jinak nese záměrné učení druhému jazyku v mladém věku sadu rizik (jdou eliminovat! ale je nutné o nich vědět), první z nich je, že se máma věnuje vědomostní stránce (jabko-apple) místo sociální (hraju si s dítětem, rozvíjím jeho duši), při které se jazyk učíme taky, ale necíleně... jako vedlejší efekt podstatnějších aspektů života.

    Z té sociální stránky: kontrolovat, aby máma se víc těšila z toho, že ji dítě přineslo kvítek, než že ho označilo za flower...
    EDNA_JEDNA
    EDNA_JEDNA --- ---
    YMLADRIS: Me v tomto smyslu rikali i neco na vysce. Experimentalne jsem si pri kojeni poustela japonsky serose:D
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: jo, jo, já to teoreticky samozřejmě vím, ale v praxi na to člověk snadno zapomene ;-) Ale v lanovkách do vyšších výšek ještě vyzkoušeno nemám.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Natlakovaná kabina letadla má tlak stejný, jako je zhruba ve 2000 m.n.m., čímž je řečeno vše. Se starším dítětem jsme kdysi podnikali pokusy s prázdnou lahví otevřenou a opět zašroubovanou v letadle (podobné sérii pokusů s lahví "napuštěnou vzduchem" na horní stanici lanovky, případně cestování s nafouknutým balonkem lanovkou zdola nahoru). A krém na ruce taky dokáže neuvěřitelné efekty.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ORIKA: voda začala velmi prudce stříkat a mimo jiné mně rovnou do očí, což mě na pár vteřin poněkud dezorientovalo :-)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ANNAWA: mám zkušenost jen s mlíkem a to vypěnilo a vyteklo :)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Mimochodem, jak tu někdo nedávno řešil cestování letadlem s malým dítětem, mám tu malou fyzikální úlohu - co udělá dětská netekoucí láhev s vodou fungující na principu brčka, z něhož je při pití nutné silně sát, aby se otevřely záklopky v něm, v letadle letícím na běžné letové hladině poté, co otevřete vrchní víčko?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    BALAENA: my koupili Bartovi loni na podzim zateplenou nepromokavou u bundu právě v Lidlu s i kalhotama a ač to nebylo prodáváno jako zimní, většinu letošní mírné zimy v tom v pohodě absolvoval. Takže za mě i Lidl no problem.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: dik

    podle toho TEDu to asi tak nejak bude, http://www.ted.com/talks/patricia_kuhl_the_linguistic_genius_of_babies.html
    akorat je teda dost zklamani, ze pani rodila mluvci na obrazovce nefunguje :)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    YMLADRIS: Bohužel ne. Viděla jsem před pár lety ten dokument snad na Spektru nebo nějakém takovém kabelovém kanále, od té doby ho marně hledám. Teď jsem ale našla tenhle článek, v předposledním odstavci je o tom výzkumu zmínka a je tam jméno autorky, tak třeba to podle toho dokážeš dohledat. Žádné tipy a triky ani metodiku k tomu nemám. Selským rozumem si myslím, že jde prostě o to, aby se dítě s tím jazykem pravidelně naživo setkávalo, tudíž jako nejlepší metoda mi přijde najít si kamarádku rodilou mluvčí a jednou za týden ji pozvat třeba na kafe, u kterého probereme drby a pohrajeme si s dítětem.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    RAPAL:
    taky bych se tezko rozhodoval :) Pripomnelo mi to nase ujete povleceni s dinosaurama na kolobezkach
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    MARKYSHA:
    tenhle mame taky...skvely
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: nemas prosimte k tomu "vystaveni ditete anglictine" nejake dalsi informace, odkazy, tipy, triky, metodiku? nejake stranky o tomto? nejak se mi nedari nic najit.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    ORIKA: no a proto sem si te vzal! :)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    LEXXA: miláčku, pleteš si to se zimní bundou (taky z tchiba a navíc taky modrá)...tahle do bláta/deště má rukávy v pohodě :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    EDERA: to neda, vsak to taky kupuju az od velikosti, ktere uz Tchibo nedela. Ale nekdy neni cas na hrdinstvi a i ten Lidl je dobrej
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam