• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IJACZEKOtcovský cit... když dva... býti rodičem, bezpečný domov a hračky, kočárek, autosedačka a v neposlední řadě miminko ...
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    AVATAR: viz "dítě je součástí života, nikoli jeho jediným smyslem..."
    osobně si myslím, že pokud si z dítěte učiníš smysl života, tak mu tím život zničíš...nicméně v tvé situaci to docela chápu
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    ORIKA: nekdo tomu rika sebeobetovani, druhy v tom vidi dmysl zivota.
    ADD
    ADD --- ---
    ORIKA: A stejně tak je přirozené, že v rodině má někdo přirozenou autoritu, a je logické, že to bude někdo z produktivní generace, nikoli dítě.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    BRKODLAK: nezlob se, že to říkám, ale ten přístup "už nezáleží na mých potřebách, ale na potřebách dítěte" poněkud zavání sebeobětováním..narozením dítěte neztrácíš ani ty ani tvá partnerka svou osobnost a stále máte nárok na své potřeby...dítě je součástí života, nikoli jeho jediným smyslem...
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    MOTYLEK: řekni manželovi ať to nedělá, strýc mi tímhle přístupem pěkně pošramotil sebevědomí i některé schopnosti, a ze srdce ho za to nenávidím!

    stejně mi to konkurování přijde zvláštní, otcovský cit je podle mě myšlenkové nastavení, které mi seplo automaticky při porodu, a to, že už nezáleží na mých potřebách, ale na potřebách dítěte, jediné na čem záleží je vytvářet prostředí, ve kterém se bude moct plně rozvinout ve vyrovnanou osobnost.
    ADD
    ADD --- ---
    ORIKA: Já to znám jen z dálky, doma to zatím řešit nemusíme. Ale mám pocit, že tam šlo i o rozhodování o věcech a fakt o to, kdo bude "mít hřebínek výš". Nestačí, co otec dokázal a že stále živí, ve chvíli, kdy si syn uvědomí své možnosti v budoucnu, začne si nárokovat svůj prostor a svou úctu - což je asi ta chvíle, kdy je třeba vydat se hledat nová území, která je možné opanovat. :-)
    KRUPAN
    KRUPAN --- ---
    dva kohouti na smetišti. mladší kohout objevuje svět, dospívá, přináší nové vlivy na smetiště a starýmu kohoutovi se to nelíbí, páč je to konzerva. a tak jsem se odstěhoval :))
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    ORIKA: To se ještě musím mámy zeptat, protože ani mně to není úplně jasné. Jestli ti dva, otec a syn, bojují o lásku matky nebo o co.
    Máma to říká proto, že jsme měly možnost vidět to v naší rodině, kde jsem vyrůstala. Můj bratr se s otcem moc nemusel odmalička a teď, když vyrostl, přestal se s ním (ale i s mámou - asi za to, že s NÍM žije) vídat úplně.
    A já sleduju vztah "můj manžel-náš syn" a vidím tam drobné náznaky konkurence. Například se manžel synovi někdy směje za to, že ještě něco neumí, i když je přirozené, že když něco zkouší poprvé, tak mu to ještě nejde. Manžel se synovi "chlubí" - ukazuje mu, jak jemu to jde (když to dělá už pomilionté). Tak v tom mi přijde, že to manžel bere trochu konkurenčně.
    Přitom se ale mají rádí, takže je to nějaký takový případ, jako uvádí ADD.
    U mého bratra jsem ale bohužel žádné náznaky lásky k otci nepozorovala. :-/
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    a ta "konkurence" je míněna v jakém smyslu?
    ADD
    ADD --- ---
    MOTYLEK: Znám takové případy, a nijak se to nevylučuje s velkou vzájemnou láskou. Přiznaný konkurenční boj, který vyřešili rozstěhováním třeba i do jiných měst.
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    MOTYLEK: Nějakou dobu už přemýšlím jestli je to přirozené, nebo jde jen o přístup, a jako skoro ve všem se nakláním spíš k tomu přístupu, bohužel případy z praxe moc neznám, tak uvidím, jak to bude probíhat u nás.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    MOTYLEK: u nas na to svadim jejich divny vztah od narozeni... muze to byt povahou, ale ti dva se proste moc nemusi, nejde jim to spolu... ale malej je jeste malej, ale ten rozdil oproti dceri je brutalni
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    Moje matka tvrdí, že vztah otec-syn bývá často konkurenční, tj. otec vnímá svého syna jako konkurenta. Jak to vidíte vy? Má pravdu, tj. znáte takové případy, nebo je úplně vedle?
    CROSS
    CROSS --- ---
    Ještě jeden postřeh, byl jsem teď se starším synem týden sám (ve smyslu bez manželky a mladšího syna) v Čechách, za příbuznými a tak. Překvapilo mě, že se ani jednou nesháněl vysloveně po mamince, vždycky buď po bráškovi a mamince, nebo jen po bráškovi. (A obecně se po nich moc nesháněl, ale tak snažil jsem se.) Mladší syn začal před měsícem chodit, takže poslední týdny se ti dva celkem prohánějí, perou o hračky a podobně, tudíž taková demonstrace bratrského vztahu mě příjemně potěšila.
    CROSS
    CROSS --- ---
    MARKYSHA: v něco takového doufám.

    (AVATARova poznámka pobavila, ale pracovnu mám, navíc pracovat doma s těmi dvěma démony se stejně nedá.)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CROSS: nám se sestěhování osvědčilo, jednak máme jedno uspávání, jednak jsou oba spokojenější, když jsou spolu a ty noci jsou lepší.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    CROSS: pokud chces pracovnu, jdi do toho :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    Synové (tři a půl, 13 měsíců) mají každý svůj pokoj, ale ten starší jeví zájem o spaní v jednom pokoji. Názor mladšího se nepodařilo zjistit. ;-] Oba v zásadě vydržej spát celou noc, choděj spát ve stejnou dobu (momentálně teda staršímu ještě čteme, poté, co mladší usne) a zhruba ve stejnou dobu se probouzejí. Tak se ženou přemýšlíme, jestli zaexperimentovat a sestěhovat je. (Chápu, že v mnoha rodinách to tak funguje, mně jde o to, že oba jsou zatím zvyklí v podstatě od narození spát sami ve vlastním pokoji.)

    Nenapadá mě, proč to nezkusit (tak za měsíc dva, až mladšího přestaneme v noci přikrmovat, což teď ještě tak 2-3x týdně vyžaduje), když to nebude fungovat, zase to vrátíme do současného stavu. Nebo bych si měl dát pozor na něco, co mě nenapadá?
    ADD
    ADD --- ---
    MEDDOG: Já se divím, že má vůbec co měnit - nám to děti pravidelně vycamraly, když se po chvíli koupání začaly polévat kyblíkem. Nikdy to tam nevydrželo ani celý den. Pak bazén rozřízly kamenem a byl klid. :-)
    MEDDOG
    MEDDOG --- ---
    MADCAT: Tak to je malý, rak to bych snad i tu vodu měnil.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    MEDDOG: Detskej nafukovaci bazen asi 120 × 180 cm...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam