BROZKEFF: Díky!
NIKOPOL: Když nad tím budeš dlouhodobě přemýšlet, zjistíž, že sama ekonomie je v tom nevině a rozhodně nevede lidi k tomu, aby se vzájemně "vykořisťovali" (nemám to slovo moc rád). Všechno zlo pramení z existence institucionalizovaného násilí proti svobodě vlastnictví - státu. Pod rouškou "dobrých nápadů" vznikají jednoduše v ekonomice cesty, jak se dva mohou demokraticky dohodnout, jak se mít dobře na úkor třetího. Při možnosti obrany proti násilným zásahům do vlastnictví by veškeré problémy vymizely - inflace, nezaměstnanost, likvidace zdrojů z krátkodobých důvodů.
Je to sice šokující zjištění a rozum se mu vzpírá (vždyť bez státu by ty megakorporace byly ještě nenažranější a zlikvidovaly by všechno), ale při hlubším zamyšlení to dává smysl. Mimochodem, myslíš, že stát kontroluje korporace, nebo naopak?
O tomhle jsem přesvědčen a podařilo se mi to objasnit (a částečně přesvědčit) i mojí babičce, která je v jedné straně už mnoho desetiletí a docela tomu věřila.
Je to jako s lidským tělem a náladou - když jsem zdravý, je mi dobře, akže jsem ještě zdravější a je mi ještě lépe. Ale ta spirála může fungovat i opačně. U společenského zřízení je to o tom, že když prasím prostředí státními zásahy a korupcí, vytvářím davy nezaměstnaných, státních úředníků, produkuji nechtěné děti, které se rodí kvlůli přídavkům a porodnému, místo z lásky, a tyhle davy moji moc opět potvrzují, protože jsou na mě buď závislé, nebo mentálně nedostatečně, takže můžu v poklidu krást a jít na ruku korporacím ještě víc a víc.
Je pravda, že s příchodem změny to tak asi připadalo v každém období každému, ale přesto mám silný dojem, že se ta masa kritických jevů zahušťuje. A to jak negativních (krachující Řecko, Španělsko, u nás politická reprezentace vyškrabující lžící poslední úplatky na stupiditách, hořící anglie, norský střelec, boje na šluknovsku) tak i pozitivních (rostoucí příklon k alternativní medicíně, vztahu k vodě, vzduchu, pozitivnímu myšlení, a to jak obecně podle rostoucích citací, článků a jiných zdrojů informací, tak individuálně u mě, že k tomu stále víc pronikám a chápu to). Takže asi už každou chvíli půjde o to, která z tendencí převládne.