• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    LOOK: hm, pokud někdo chce, aby měli v Africe zdravou plodnou půdu pro budoucí generace mraků lidí, je úleťák?

    skoro všichni se tváří, jako by průmyslové zemědělství bylo úžasně efektivní, přitom je to totálně neudržitelnej přístup, kterej směřuje ke zničení půdy a ekosystému a hladu pro všechny

    viz. data o tom, co se děje v důsledku průmyslového zemědělství každej rok s půdou, vodou a přírodou, i u nás, jak ubývá orné půdy, živočišných druhů, voda se zamořuje, atd

    momentálně tento přístup generuje přebytky nekvalitní produkce, obsahující čím dál méně živin a hafo toxinů
    do budoucna je to cesta do pekla

    přitom přirozený hnůj, který produkují lidé, místo aby se vracel do ekosystému, se po miliónech tun splachuje do vody, takže povrchové toky odporně páchnou a voda k pití se musí složitě technologicky čistit

    promiŇ z kontextu vytržený výkřik do tmy, jako obvykle to nemám čast číst celé, ale tohle mi tvůj výrok zasocioval, a spolu s diskuzí o racionalitě a tom, jestli něco VÍME, mi to zní fakt zvláštně

    že chemické zemědělství je neudržitelné, to víme, vědci to mají změřené na tisících faktorů
    je racionální v něm pokračovat a ještě ho obhajovat a tvářit se, že je to racionální?
    LOOK
    LOOK --- ---
    FURIUS: par zkusenosti vlastni omylnosti te vyvede z duvery ve vlastni usudek. teda z te stoprocentni - neotresitelne duvery, o ktere jsem mluvil ('VĚDÍ' velkymi pismeny)
    FURIUS
    FURIUS --- ---
    Global OHM Connection http://www.facebook.com/event.php?eid=144428832324340

    Join the Earth Nation - We are all one familly !

    Peace
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    FURIUS: aby ne, kdyz vime jak snadno a jak casto dovedeme v malichernych i v zasadnich vecech chybovat
    FURIUS
    FURIUS --- ---
    vsichni vime jak veci sou jen sme se naucili neverit sami sobe
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: jj. pro ty racionalni typy jako jsme my je to peklo :) ani kdyz Broskeff precte knihu a poreferuje, nebude to 'dost' dostatetcne pro 100% akceptovani zaveru. jen mira duveryhodnosti, tim vsechno (obrazne) nalepkovat a pak nejak bruslit mezi temi procenty. nekdy zavidim lidem, kteri proste VEDI jak veci jsou..:)
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: no urcite, pokud nekdo chce, aby afrika jedla bio je totalni uletak;) ale proc to zakazovat / vycitat lidem, kteri na to maji prostredky? ze to je nemoralni? no to je stejne nemoralni jakekoliv utraceni penez nad nutnost holeho preziti - zabava, auta, cokoliv.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    BROZKEFF: nevim no, na škole nám řikali (cca 5 let), že ten poměr je dost vysokej a rozhodně to nebyly ideově zatížený vegetariani, ale odborníci na agrobiologii, co maso normálně jí ;-)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF: Autorem knihy je jakýsi permakulturní farmář. Knížku jsem si objednal, až ji budu mít a pročtu si ji, tak třeba přinesu jiné závěry. Zatím spekulujeme jen z recenzí jiných lidí, nikoli primárního textu ;)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    YMLADRIS:
    YMLADRIS:
    Jasně. Jde mi o to, že jsem ten argument s tím numerem, kterak je živočišná produkce ekologicky neúnosná, slyšel/četl tolikrát a v tolika různých zdrojích, že jsem rád za celkem smysluplně znějící pohled z jiné strany (a nikoli jen bagatelizace).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: ilustrace: pred casem byl v respektu rozhovor s nejakym svetovym odbornikem na vyzivu ve tretim svete, ktery tvrdil ze bio je naprosty ulet (biopotraviny), ze na planete neni dost zdroju aby slo nakrmit 3. svet bez pouziti pesticidu, technologii atd. A ze to jak se vyspela spolecnost babra s biomrkvi atd. nic neresi, akorat si kupuje pocit. Podrobnosti uz vubec nevim.

    No a kdo vi nakolik byl jeho nazor platny..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BROZKEFF: urcite je dobry ze to zkoumas a zjistujes, ale osobne mam z techto rozboru vetisnou celkem zoufaly pocit (asi jako debata o bezpecnosti jaderne elektrarny) ve smyslu ze nikdo z nas nema erudici na to, aby dokazal rozpoznat kvalitu tech informaci. Nevime kdo za koho lobuje a kterym skupinam se hodi aby se maso pestovalo/nepestovalo, za jakych podminek atd.

    To ze neco rekl nejaky autor knihy je celkem o nicem v dobe, kdy nemuzes verit ani prezidentum, ani papezum, ani univerzitam atd. :)

    Zitra zas najdes citat, ktery neco z toho rika naopak..

    cimz te neodrazuju, ...
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    Jedlé jídlo, žitelný život. Blog - Radim Valenčík (blog.iDNES.cz)
    http://valencik.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=226998&bk=94077
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Odbočka trochu jinam, tentokrát k "výrobě masa" a tom, kde je ve výpočtu uváděném vegany a ekology ohledně náročnosti ve srovnání s rostlinnou výrobou chyba:

    If pigs are fed on residues and waste and cattle on straw, stovers and grass from fallows and rangelands – food for which humans don’t compete – meat becomes a very efficient means of food production. Even though it is tilted by the profligate use of grain in rich countries, the global average conversion ratio of useful plant food to useful meat is not the 5 to 1 or 10 to 1 cited by almost everyone, but 1.4 to 1. If we stopped feeding edible grain to animals, we could still produce around half the current global meat supply with no loss to human nutrition: in fact it’s a significant net gain.
    (http://www.monbiot.com/2010/09/07/strong-meat/)

    Česky: Když se bude dobytek a prasata krmit tím, co jim chutná, ale lidem nikoli, tj. prasata různými zbytky a dobytek bude na pastvě, a přestane se neúčinně transformovat obilí na maso, tak poměr efektivity rostlinné a živočišné výroby nebude 5 nebo dokonce 10:1 jak se všude uvádí, ale úplně jiný: 1,4:1. Autor knihy, Simon Fairlie, dokonce tvrdí, že "eating moderate amounts of meat could be greener than going vegan." (Důležité je COULD, nikoli IS)

    Chyba, užívaná vegany jako hlavní argument, vychází z klamající zprávy OSN, že "livestock generates 18% of global carbon emissions". "This figure contains basic mistakes. It attributes all deforestation from ranching to cattle, rather than logging or development. It also muddles up one-off emissions from deforestation with ongoing pollution."

    Z rozhovoru s autorem v Time: "What are the most sustainable types of meat to eat?
    Pigs fed off food waste, whey and other forms of garden and agricultural waste. Dairy cows that are eating grass and clover as part of mixed-arable rotation. They have very little toll on the environment and are, on balance, benign. The way forward is to switch to organic farming. We would have to cut meat consumption by half, but our dairy intake would remain about the same." (http://www.time.com/time/health/article)


    2. Krom čistě "environmentálního" aspektu tu je ten ohledně "animal welfare". Na to je celkem dobrá odpověď ten "bio" přístup. Návrat etického chovu zvířat dobře ilustruje životopisný film Temple Grandinové (Uloz.to download)


    3. Pojetí ahimsa/neubližování cítícím bytostem teď trochu nechávám stranou, různé systémy k tomu přistupují různě (explicitní zákaz konzumace masa / konzumace s vědomím utrpení zvířete a přání k jeho vysvobození od utrpení / etc.)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DARJEEL: tak pozor na to, aby si se treba netransformoval v ropuchu.

    MORPHLER: to jsou uplne zbytecny uvahy. Vis co je podstata moudrosti, videt podstatne jako podstatne a nepodstatne jako nepodstatne. Hlupaci to maji obracene.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    JUNIPETRUS: pro úspěšnou diskusi je potřeba oboustranný zájem a já s Tebou debatovat zájem nemám.
    MAWRHIS: já se transformovat nechci, ale děje se mi to, tak v tom nějak bruslím a snažím se ,)
    MORPHLER: jj, taky jsem se párkrát snažil a nikam to nevedlo, tak to nechávám být koňovi, on má větší hlavu :) A jak píšeš, právěže to není vůbec zajímavý...
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    BROZKEFF: pravda ktera nema diskurzivni povahu, je nevysvetlitelna a nepopsatelna a tedy o ni nic nemuzeme rict a nema smysl se o ni bavit. Kdyz o ni neco vyslovime, pohybujeme se v nejakem diskurzu. Tedy i BG, jelikoz je slovnim vyjdrenim se musi pohybovat v nejakem diskurzu. Pokud verite, ze pres nej vidite k jakesi prave podstate bg. dobre pro vas.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    DARJEEL: Ja se snazil to vysvetlit, viditelne neuspesne, ale vice se snazit nehodlam. Jak se rika moudremu napovez...
    imho toho zazdil vice, a nakonec v tom nebylo nic pro me, zpusob jakym to ostentativne nechape neni tak zajimavy jak jsem cekal...
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    APPENDIX VIII - The Trees of Life - the burning bush, serpent symbolism, draco constellation, circumpolar stars, garden of eden, pharmacology, sacred mushroom, john allegro, christianity and the mushroom...
    http://www.irishoriginsofcivilization.com/appendices/trees.html
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Hola, brněnské zájemce zvu 13. prosince na projekci nějakých fotek s komentářem z mé zkušenosti z wwooffingu na belgické permakulturní farmě Plukrijp:

    Setkání se koná v knihovně Domu ochránců přírody, Panská 9, Brno, 3. patro.

    Kalendář akcí: Ekologický institut Veronica
    http://www.veronica.cz/?id=3&i=860&detail=ano
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam