• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: nechapu, rozved..

    Jde mi o to, ze ted neni oc bojovat. Pred 20 lety jsme vedeli ze chceme to, co maji v Rakousku, co dava ORF v telce, ne. Ted ale nikdo nevi, co by se mohlo nebo melo udelat. Tak kdyz by takova revoluce probehla napr. ve Svycarsku a Svedsku, ... v ostatnich statech uz by meli vzor, chceme bohato-pojistovny jako maji oni.

    nebo ty chapes co vlastne to occupy hnuti chce/navrhuje/?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STRYX: a point je?

    Zizek rika, namatkova charita nic neresi. Ja rikam, problem je v tom ze lidi nejsou za sebe vzajemne zodpovedni. V rodine kdyz se jednomu bratrovi vede skvele, podporuje dalsi sourozence kteri dopadli blbe. Tak analogicky, kdyz nekdo zbohatne, dostal by na krk tlupu lidi, o ktere by se musel starat - bud jim platit nebo, lepe, jim pomahat nejak prosperovat.

    Rozdily v tom, ze nekteri budou uspesnejsi a nekteri ne, budou vzdycky.

    Samozrejme je to natolik ulitla myslenka, ze se to nestane. Ale porad mi to pripada logictejsi nez komunismus (vsichni budeme pracovat dle svych schopnosti, vse odevzdavat a dostavat zpet dle svych potreb), cemuz se taky verilo a veri ze by slo.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: nj, ale to by pak chtelo celosvetovou nivelizacni revoluci, protoze kdyz ovladnes jen jeden stat, tak ti lidi budou zavidet jinym statum a budou z toho valky a tak ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: tak nebudes 1 %, ty ale nekdo jinej? Nekdo musi byt 1 % nejbohatsich.

    Jde o to, ze lidi nesnasi pohled na ty, kdo se maji MNOHEM lepe nez oni. Kdyz se maji vsichni priblizne stejne, tak jsou v klidu. Ale nedavaji prilis znacne tridni rozdily.

    Cili pokud by fakt zadne 1 % nejbohatsich nebylo ( = vsichni maji zhruba stejne), ustanou i ty tlaky vratte nam kus nadhodnoty.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: byt na miste tech korporaci, tak se rozlozim do vicero mensich podniku, znepruhlednim vlastnickou strukturu a nesamostatnym sockam nedam nic, ostatne jako jiz dnes nejenze neplatim dane, ale jeste od statu fasuju pobidky, abych se vubec uvolil do CR vkrocit a nekoho tam zamestnat ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Jinak jsem vymyslela ten novy svetovy rad, ktery nahradi kapitalismus, uklidni protesty a da lidem klid na praci...

    V zasade by slo o to, ze solidarita by byla povinna. Subjekty, ktere dnes tvori 1 % nejbohatsich by ze zakona musely zaroven fungovat jako socialni pojistovny. Jak by nejaky clovek nebo korporace dosahl urciteho velkeho zisku (dostal by se to 1 %), platilo by pro nej nasledujici:

    - kazdych 5 let by obcani, kteri maji pocit ze potrebuji zaopatrit, polepsit, se hlasili o podporu
    - pool takto prihlasenych potrebnych by se rozlosoval jednotlivym bohatym (dle vyse jejich majetku)
    - bohaty musi sve skupince loseru cely dalsich 5 let platit minimalne basic income (prachy aby mohli normalne zit i kdyz nemaji praci)
    - ale zaroven se o ne muze starat i chytreji nez my o cigany; muze jim napr. nabidnout nejakou praci kterou zorganizuje, muze poradat vzdelavani, muze jim pomahat vtipneji
    - bohacopojistovna za svoje pripady plati i zdravotni; chytra pojistovna svoje lidi se snazi vzdelavat ohledne hygieny atd a udrzovat je v dobrem praceschopnem stavu, ...
    - nekteri lidi se na to chytnou, nektere socky proste ne
    - dalsi rok se to rozlosuje zase jinak (aby nektere bohaco-pojistovny nebyly bite tim, ze na ne padli sami neprizpusobii obcane, zatimco jina bohaco-pojistovna ma bezva lidi kteri kooperuji a socialisticky pracuji), tj aby to bylo vice spravedlive

    Proste kdyz demokracie neni tak silna aby zabranila prilisnemu prerozdelovani zdroju smerem k 1 % bohatych, tak ok, at se prerozdeluje, ale zaroven at je jejich zodpovednost aby se postarali o x % nejchudsich...

    Uzakonit charitu dle pravidel.

    No, samozrejme to nema kdo odhlasovat ze :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    YMLADRIS: To je určitě lepší způsob, jak to říkat, s tím naprostej souhlas, a taky je to pravda.

    Na druhou stranu, některé věci, mraky věcí, co dnes děláme, jsou tak nepředstavitelně extrémní a ujetý, že tvářit se že to tak není a jsou ok mi přijde taky dost divný.

    A kvůli tomu, že člověk dělá nějaké chyby, z pochopitelných a historicky vysledovatelných důvodů, přece není hned "špatnej". Prostě dělá chybu, a potřebuje ji přestat dělat a začít dělat něco jiného.

    napadá mě přirovnání, díky příspěvku o piku, co jsem zrovna psala někam jinam

    Člověk, kterej si šlehá gram pika denně, celkem zjevně dělá něco špatně, něco čím se zabije, když v tom bude pokračovat. Musí to nutně přestat dělat, pokud má žít a být zdravej.
    To neznamená že je špatnej. Může to být dobrej člověk a může mít velkej potenciál, a samozřejmě se může uzdravit a zažít a dokázat spoustu krásných věcí a přinýst hodně radosti a štěstí jiným lidem.
    Ale v danou chvíli, budeš opatrně chodit kolem skutečnosti, že dělá něco špatně? Tvářit se, že to tak vlastně není?
    Jistě, pokud něco řekneš, může se začít bránit, že ho nemáš co soudit atd, prostě jako bys říkala že je "špatnej".... Je potřeba formulovat to citlivě, jasně rozlišit mezi člověkem a jeho chováním. Člověk se chová chybně, není kvůli tomu špatnej. Ale musí to pochopit a musí to změnit, a pokud mu to nedochází samotnému, tak o do očí bijících brutálnostech se musí mluvit.

    Přesně stejně vnímám mnoho věcí okolo sebe, o kterých se právěže moc nemluví, přestože jsou všude kolem. Snad aby se někdo necítil "špatnej"?....to asi nebude ono, spíš kvůli obchodním zájmům, a aby lidi neměli strach, protože kdo si uvědomuje rozsah té destrukce, necítí se z toho moc dobře.

    Rozhodně s tebou souhlasím v jedné věci - že je z toho třeba odstranit jakékoliv moralizování. Naopak, je možné, že jednou z příčin současného stavu je taková ta náboženská haluz o špatnosti a hříšnosti člověka. Tedy to, že někteří lidí věří, že je to normální, že to tak vlastně má být, že se člověk zničí sám.... Rozhodně je potřeba podporovat důvěru lidí v lidi :), uvědomění, že člověk je dobrej, že je schopnej žít pozitivně, v míru....

    Je kolem toho spousta mylných představ... Tohle je jedna. Pak je třeba představa, že žít v míru s ekosystémem znamená vzdát se pohodlí. To je taky nehoráznej nesmysl. Přesně naopak, člověk má inteligenci na to, aby vymyslel technologe, prostředky a systémy, které budou čisté, dlouhodobě udržitelné a poskytnou ještě daleko větší komfort než dnes (například moct cestovat rychleji a pohodlněji než dnes, a kdekoliv kam přijedeš nacházet čistej vzduch, ne otrávenej.....).

    Tak jako ten pikař se může naučit, že umělá energie není jediná možnost, že existuje spousta inteligetních způsobů, jak si zvýšit hladinu energie, byliny,energetická cvičení, meditace, vhodnej denní režim a životospráva, zkrátka inteligentnější technologie :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA: co jsem tak na netu precetl (spoilery mi nevadi, naopak je hltam), tema mi pripadne krajne zajimave. asi jsem pravoverny cynik :D
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    SHEALA: a co s tema bodama pak delas, rozvijis skill cynismu? :)

    _BENNY: pouze na vlastni riziko :) rozhodne ale pak stoji za uvahu jeste Hvezdne deniky a Vzpominky Iljona Ticheho - krome stejneho hlavniho hrdiny je tam par zajimavych myslenek, ktere dost predbehly svoji dobu. napriklad ustredni tema povidky Profesor A. Dounda dnes ve svetle ruznych NAND pameti jako hlavnich ulozist ve vetsine elektroniky uz vubec nepusobi tak legracne, jako asi dobovym ctenarum. pripadne paradox bioticke civilizace je take moc pekny.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    WANAH: neco mi rika ze mi to pujde lip jak ismhael ;-)
    WANAH
    WANAH --- ---
    _BENNY: hmmm překvapivě :D
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    safra ten futurologicky kongres me zaujal, to si taky musim precist :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA: ale zase je za to spousta zkusenostnich bodu :D
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    SHEALA: se nediv, ze mas deprese, kdyz ctes takovehle knihy (a pro jistotu opakovane). proti Kongresu je vetsina tvorby P. K. Dicka neskodna cetba pro deti :)
    LOOK
    LOOK --- ---
    PIZI: zivot je neustalym rozhodovanim mezi moznostmi s nezbytnym zavrhovanim tech, ktere nezvolim. nevidim smysl v narikani nad (dle nekoho spatnou) stezkou, kterou zvolili nasi predkove pred desetitisici lety. v tom jeho pribehu jsme proste takers. fantazirovani o tom jaci bychom byli, kdybychom byli neco jineho, zustane v risi fantazie.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    WANAH: motivy se maji tendenci objevovat samy od sebe. Me tam rozhodne chybi ty halucinace v halucinacich :-)
    jasny ze sou tam spolecne body, treba cestovani vesirem bez vetsich problemu, ale kdybys vedel v kolika dilech se to objevi :
    Casual Interstellar Travel - Television Tropes & Idioms
    http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/CasualInterstellarTravel
    nebo verici roboti
    Robot Religion - Television Tropes & Idioms
    http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/RobotReligion.

    Jestli chces jeste nejaky SF s presahem co treba... babylon five? rozhodne to neni tak naivni a slunickovaty jako star trek. Temata: vira, medialni manipulace, chaos versus harmonie...
    V posledni dobe je spis problem narazit na fantastiku bez presahu :-)

    WANAH
    WANAH --- ---
    SHEALA: Tak Lem položil základní kameny moderní sci-fi. A zejména kontaktu a soužití jiných forem života, takže to má společné uplně všechno :).
    Samozřejmě že popseriál nebude klást otázky bytí, ale motivy z Lema najdeš všechny, nejvýraznější je povídka o planetě robotů. Kde je jenom jinej závěr, kterej ale zase autoři využili na planetě obryň-amazonek.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    WANAH: hele ja sem to cetla snad 10krat, je to zabavny, mazec, ale s futuramou to ma spolecnych minimum veci :D
    nicmene futurologicky kongres ... nevim jestli to patri pod iljona ticheho, to je spravny cteni pro vytripence. Clovek co halucinuje ze ma halucinace? To je takovej temer pre-cyberpunk.
    Ale skeptik sem porad :-)
    WANAH
    WANAH --- ---
    SHEALA: jj
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam